Spirál

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 100 perc, 2020

Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

A Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező (Boldogságpasztilla, Végtelen percek, Mátyás, Mátyás, Kakukk) első nagyjátékfilmje. Korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, Felmérit a CineFest-en „A jövő reménysége díj”-jal, a Magyar Filmszemlén a „Legígéretesebb fiatal tehetség díj”-jal ismerték el. Felméri valamennyi korábbi munkáját Muhi András producerrel készítette, közös munkájuknak mintegy megkoronzása a mostani játékfilm. A film főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas színésznője, Borbély Alexandra; a Pororoca című filmbeli alakításáért több rangos nemzetközi filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját kiérdemlő, az Arany Medve-díjas Anyai szív sztárja, Bogdan Dumitrache román színművész (Pororoca, Legjobb szándék); és Kiss Diána Magdolna (A nagy füzet, Fehér Isten, Az Úr hangja). A Spirál látványtervezője Cseh Renátó, operatőre Réder György (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi. A film az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment koprodukciójában, a FocusFox gyártásában, a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages támogatásával készült.
Bemutató dátuma: 2020. november 19. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Klein úr okt. 14. 22:55:40
A három magyar film közül (Post mortem és Hét kicsi véletlen volt a másik kettő) amit a varsói filmfesztiválon láttam egyértelműen és nagyon magasan ez volt a legjobb. (Volt egy negyedik is de azt nem volt lehetőségem megnézni.) Nem sok minden történt benne, de mégsem volt unalmas. Végig fenntartotta azt az érzést, hogy valami ki fog bontakozni a végére. A párbeszédek sem hangzottak idegenül, a szinészek is jók voltak. Nem volt az a szokásos érzésem, hogy csak a magyar filmekben és sehol máshol nem létező világot látok.
A gond a filmmel a sztori. Ahogy emlitettem nem sok minden történt és az a kevés sem volt kibontva. A főhős kissé szokatlan problémamegoldására semmi választ nem kapunk. Nem tudjuk miért tette azt amit tett. Semmit újjat nem tudtunk meg a párkapcsolatokról, a krimihez meg semmi köze. A film vége is olyan semmilyen. Csak úgy vége lett. A film után a rendezőt a mitivációjáról kérdezték és valami olyat mondot, hogy ő is járt horgászni és nem fogott semmit. Engem nem győzött meg, hogy lett volna bármiféle mondanivalója.
Ennek ellenére érdemes megnézni és a rendezőnek is érdemes lenne valami valós mondanivaló után nézni.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu