Spirál

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 100 perc, 2020

Értékelés:

41 szavazatból
Szerinted?

Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

A Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező (Boldogságpasztilla, Végtelen percek, Mátyás, Mátyás, Kakukk) első nagyjátékfilmje. Korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, Felmérit a CineFest-en „A jövő reménysége díj”-jal, a Magyar Filmszemlén a „Legígéretesebb fiatal tehetség díj”-jal ismerték el. Felméri valamennyi korábbi munkáját Muhi András producerrel készítette, közös munkájuknak mintegy megkoronzása a mostani játékfilm. A film főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas színésznője, Borbély Alexandra; a Pororoca című filmbeli alakításáért több rangos nemzetközi filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját kiérdemlő, az Arany Medve-díjas Anyai szív sztárja, Bogdan Dumitrache román színművész (Pororoca, Legjobb szándék); és Kiss Diána Magdolna (A nagy füzet, Fehér Isten, Az Úr hangja). A Spirál látványtervezője Cseh Renátó, operatőre Réder György (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi. A film az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment koprodukciójában, a FocusFox gyártásában, a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages támogatásával készült.
Bemutató dátuma: 2021. május 13. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
maysee ápr. 11. 23:42:21 9/10
Nekem kifejezetten tetszett. Nem teljesen értek egyet az ismertetővel, szerintem egyáltalán nem lélektani krimi. Aki azt várja, annak csalódás lesz és unalmasnak fogja ítélni. Sokkal több köze van a spiritualitáshoz. Ebben a rétegben tökéletesen körbe fut, többször is - szerintem meg is magyaráz mindent - majd felemelkedik egy másik dimenzióba, beteljesítve hősének útját is. De nem szaladok előre. Nehéz róla spoiler nélkül jól beszélni, mert ködösnek tűnik, pedig nem az - jól megrajzolt, zömében szinte hétköznapi, ismerős szituációkkal, amelyeket olyan jól adaptáltak a színészek, és amelyek körül ott vibrál minden karakter lelke, még azoké is, akik fizikailag meg sem jelennek a filmben... Persze nem vidám, de ki ígérte, hogy az az élet? A film felére gyakorlatilag minden kulcs a néző kezében van, és csak rajta áll, hogy a hátralévő időben bepillant-e az ajtók mögé. A kintiből befelé jól halad a film, a felszínről a mélye felé, vagyis ez a spirál(?) a főszereplő karakterében befele tekeredik, hogy miután nem tud már jobban beljebb haladni, kiemelkedjen a síkjából. Ezért is nekem a vége is rendben van.

Szerintem kacsint is egyet.

Kacsint a horgásztanya vásárlóival... mert megadja a lehetőséget nekem, hogy azt is gondolhatom, hogy ők folytatják mindezt, vagyis mondható, inkább általánosít - kiterjeszti bárkire vagy mindenkire a gondolatot

Szóval nekem ez így oké.
6/10
László Korusecz márc. 19. 21:35:57 6/10
Jó flm lehetett volna,

ha lett volna a végén csattanó...


de az élet sem mindig ilyen. De azért vártam valami megoldást. Ahogy telt az idő, lett egyre idegesítőbb a fickó viselkedése. És ezzel állt össze két nő is, te jó ég. Mit lehet egy ilyen férfiban szeretni?? A többi gondolatom az előttem szólók már leírták.
10/10
summerwind febr. 08. 12:33:12 10/10
Ez egy szép film. Tetszett, egészen különleges hangulata van. Szerintem nem unalmas, maguk a képek és a lassú történet is valahogy lebilincselő. Helyükön vannak a történet elemei, szerintem rendben van az egész. Nagyon jó a helyszínválasztás.
luci87 febr. 03. 14:31:07 Előzmény luci87
Ja,el is felejtettem írni,hogy a sárga falvédő,ami az ágyúk mellett van,ismerős! Nekünk is ilyen volt kb 60 éves lehet ha nem több!
Mai napig megőrizték,sőt,a vikendhazunkban a falát díszíti!
offtopic
luci87 febr. 01. 16:41:45
A harcsák..átírta a tablet!
luci87 febr. 01. 16:40:13 Előzmény tortura
Egyszer még lehet nézni!Szép a helyszín,jók a szineszek!
Spoiler!
Azt én se értettem,miért tüntette el,stb! Nem volt hibás,csak annyiban,hogy hallotta,h kiáltott ,de nem foglalkozott vele...! A nő olyan sápadt,kis nyeszlett szegényke,a csutak kis hajával..azért sajnálom! Nem ilyen halált érdemelt..a harcosai jollaktak vele :(
B.A. csak pótlék volt!N.E. mit látott benne az életben ,csak ő tudja!
10/10
dfgsdfgsdfgsdfg febr. 01. 13:01:04 10/10
A csihi-puhi-piff-paff típusú filmeket kedvelő agymosott filmfogyasztóknak nem fog semmi átjönni ebből a filmből, mivel ennek van mondanivalója.
Szép film, és értéke többek között ebben a szépségben van. Természeti környezetben, egy elszigetelt világban, a városok zajától távol eső horgásztónál játszódik. A paradicsomi hely szépsége adja a hátteret, ugyanakkor izgalmas a sztori is, jók a színészek, teljesen nézhető. A magyar film kezd felnőni.
10/10
lowbudget febr. 01. 11:48:08 10/10
Egészen kitűnő alkotás ez, a maga egyéni hangulatával, varázslatos látványvilágával, különös, rejtélyes, felkavaró történetével. A film egyszerű elemekből építkezik, mégis komplex érzelmi-gondolati struktúrát alakít ki. Szinte meditatív lassúsággal haladnak az események, de az intenzitás fokozódása nem marad el. A rendezés jó arányérzékkel adagolja a cselekményt tovagördítő apró részleteket, érzékenyen fokozza a bizonytalanságot. A színészi játék - ami visszafogott és erőteljes egyszerre - tökéletesen illeszkedik a képek fura kettősségéhez: a felszín nyugalma állandóan a felszín alatti titkokat, drámákat sejteti.
Egyedi alkotás a magyar filmek világában, de nem különcködő, pusztán különleges. Igazi gyöngyszem, szép, tanulságos, mély és elgondolkodtató.
Edmond Dantes jan. 27. 19:26:31 Előzmény tortura
Én félszer néztem meg ... felénél kikapcs. És egy másik magyart is ... tartalmas este volt.
tortura jan. 27. 17:18:59
Végignéztem, és vártam, hogy majd történik valami. Nem, nem nagy durranásra gondoltam, tekintettel, hogy ez dráma, de valami feloldást, magyarázatot, motivációt vártam volna, hogy mi miért történt vagy nem történt. Nagyjából egyetértek az első hozzászólóval.
SPOILER!
Nem értettem, hogy a pali miért tüntette el a holttestet és a nő cuccait, és miért hazudta mindenkinek azt, hogy a nő lelépett. Ilyet gyilkosok tesznek, hogy mentsék az irhájukat. Itt viszont baleset történt, amiért a pali nem felelős. A nő ostoba volt és meghalt (semmilyen térerő nem ér annyit, hogy beszakadjon alattam a jég és meghaljak). Nem értettem, miért nem jelentette... Ahogy a másik nőhöz fűződő viszonya is olyan volt, hogy maga sem tudta, mit akar.
Technikai probléma: az utószinkron mintha elmaradt volna. Néha alig lehetett hallani a szereplőt beszédét, olyan halk volt.
Az pedig már csak személyes megjegyzés, hogy bár lehet, hogy B. A. remek színész (nem ismerem annyira a munkásságát, hogy megítéljem), de nem tudom felfogni, hogy egy ilyen jelentéktelen nőért hogy tudta Ervin elhagyni a párját, gyermeke anyját.... No mindegy, ízlések és pofonok ugyebár - és ez mindenre választ ad.
A filmet egyszer meg lehet nézni. Még egyszer senki sem fogja.
1/10
Kroki2021 jan. 25. 18:42:49 1/10
Nagyon szar !
2/10
kareshu@citromail.hu jan. 24. 21:41:47 2/10
Nos, ezt se fogjuk emlegetni a jóféle magyar filmek között. Megint egy női rendező, akinek lövése sincs, miről szóljon a filmje. A sztori két sorban elfért agy A4-es papírlapon. Egy nyolcadikos a tízperces szünetben is tud jobbat kitalálni. Valaki olvassa egyáltalán a pályázatokat, hogy mikre adnak pénzeket? Na mindegy, eggyel több vagy kevesebb vacak film, már nem számít..
3/10
Krisztinka80 jan. 24. 10:20:16 3/10
Nagyon szeretem a magyar filmeket. A kérdésem, hogy nem talált egy karakterében hasonló magyar színészt a szerepre? A helyszín csodás, a hangulat kellően "magyar", viszont nekem unalmas volt, már-már bosszantó.
*Spoiler: amikor az első (és utolsó) csavar történt a filmben, a beszakadás, azt hittem, hogy na majd most indul be... de nem indult be.*
Kár érte, pedig számomra volt mondanivalója a sztorinak, de nekem ez a film összességében nem tetszett.
1/10
doremisomiso 2021 aug. 28. - 21:59:33 1/10
Tipikusan öncélú film, sablonos és unalmas. Kár.
Izolda Mavrodin Mahmudia 2021 júl. 02. - 12:02:38 Előzmény tesz-vesz
Pedig hidd el van mondani valója. Tudod hogy férfiak hányszor dobják be a kukacukat és nem fognak semmit.Ez egy mély filozófiai megállapítás. Hát kell ennél több? :-))
10/10
zodiac1967 2021 máj. 16. - 11:15:43 10/10
Végre egy értékes és értelmes magyar film! 10/10
tesz-vesz 2021 febr. 15. - 22:25:19 Előzmény Klein úr
"A film után a rendezőt a mitivációjáról kérdezték és valami olyat mondot, hogy ő is járt horgászni és nem fogott semmit. Engem nem győzött meg, hogy lett volna bármiféle mondanivalója."

:D úgy érzem jogosan
5/10
Klein úr 2020 okt. 14. - 22:55:40 5/10
A három magyar film közül (Post mortem és Hét kicsi véletlen volt a másik kettő) amit a varsói filmfesztiválon láttam egyértelműen és nagyon magasan ez volt a legjobb. (Volt egy negyedik is de azt nem volt lehetőségem megnézni.) Nem sok minden történt benne, de mégsem volt unalmas. Végig fenntartotta azt az érzést, hogy valami ki fog bontakozni a végére. A párbeszédek sem hangzottak idegenül, a szinészek is jók voltak. Nem volt az a szokásos érzésem, hogy csak a magyar filmekben és sehol máshol nem létező világot látok.
A gond a filmmel a sztori. Ahogy emlitettem nem sok minden történt és az a kevés sem volt kibontva. A főhős kissé szokatlan problémamegoldására semmi választ nem kapunk. Nem tudjuk miért tette azt amit tett. Semmit újjat nem tudtunk meg a párkapcsolatokról, a krimihez meg semmi köze. A film vége is olyan semmilyen. Csak úgy vége lett. A film után a rendezőt a mitivációjáról kérdezték és valami olyat mondot, hogy ő is járt horgászni és nem fogott semmit. Engem nem győzött meg, hogy lett volna bármiféle mondanivalója.
Ennek ellenére érdemes megnézni és a rendezőnek is érdemes lenne valami valós mondanivaló után nézni.
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu