Film

Star Wars: Az utolsó Jedik

/Star Wars: The Last Jedi/
magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 152 perc, 2017 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
    • mb
    • eny
    • mb
    • mb
    • eny

Értékelés:

474 szavazatból
Szerinted?

A Star Wars: Az utolsó Jedikben a Skywalker saga folytatódik. Az ébredő Erő hősei a galaxis legendás alakjaival indulnak nagyívű kalandra, s közben nem csak az Erővel kapcsolatos ősi rejtélyekre találnak választ, hanem megdöbbentő múltbéli titkokra is fényt derítenek.

Bemutató dátuma: 2017. december 14. (Forgalmazó: Fórum Hungary)

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Alkotók


Vélemény:

április 21. 17:17:49
április 21. 17:17:49
(535/535)

Hát végre sikerült megnézni, már sokszor sokan kérdeztek róla, de csak most sikerült.
Az írás spoiler-t tartalmazhat, kb olyanokat amiket amúgy lehetett tudni a filmmel kapcsolatban, de ami igazán nagyon azt külön jeleztem!
A legtöbb embernek nem tetszett, nekem se... és nem azért mert star wars fan lennék óriási elvárásokkal, ez a film önmagában is rossz, engem szó szerint idegesített benne szinte minden... Igen én is gyerekként láttam az új reményt és a többi klasszikust, aztán tinédzserként és fiatal felnőttként az előzményeket, és nem voltam szkeptikus amikor a disney felvásárolta a frencsájzt, sőt én nagyon hittem a rouge one-ban, és 1-2 dolgot leszámítva, plusz a b-terv zeneszerző score-ját kifejezetten tetszett. Én örültem volna ha kevesebb nagyzenekari és több elektronikus zenei aláfestés lett volna benne, sokkal sötétebb lehetett volna. De örültem, hogy mertek nem gyerek-barát kalandfilmet csinálni, hanem megütöttek egy sötétebb tónust ami szerintem nagyon jól állt a filmnek és az egész univerzumnak. Tetszene ha a történetfolyam gyerekbarát és a különálló részek "the star wars story" bevállalósabb. Persze még mindig nem sci-fi, hanem fantasy, mert a sci-fi-ben sose gyorsítanának fénysebességre egy olyan hajóval, ahol állnak az emberek. Fel se tudnának szállni a bolygóról, anélkül, hogy az utasok megnyalnák a hátsó ajtót. Plusz a csillagromboló lebegett a város felett... majd beizzította a hátsó hajtóműveket és felszállt... egy akkora hajó... Plusz azaz 1-2 erőltetett dialógus, a !!!SPOILER!!! főszereplő f*szi gyors pálfordulása (a csaj miatt nyilván, grrrr!!!), a csaj pillanatok alatt lázadóvá válása, az összeverbuvált csapat teljes odaadása az ügyért, túlságosan is meseszerű. De a csatajelenet (főleg az űrjelenet) a legjobb és legkomplexebb volt az eddigi összes star wars közül, beleértve darth vader zseniális fináléját! Amibe bele lehet kötni, de !!!SPOILER!!! honnan tudja a nagyúr, hogy min vannak a tervek... honnan tudja, hogy pontosan mit kell magához hívnia az erővel, nem is láthatta az előtte álló koporsótöltelékektől... de persze az nem világos, hogy aztán pont ezt a hajót, hogyan is találták meg az új remény elején??? hamarabb értek volna a tervekkel a céljaik közelébe, minthogy a birodalom rájuk találjon... vagy már akkor betudták mérni őket a hiperűrben, de akkor mit csodálkozott leila az új részben?
ezzel szemben ez a rész... bombáznak!!! az űrben ledobják a bombákat??? nem rakéta, hanem hagyják, hogy a bombák leessenek... newton forog a sírjában... pedig a f*đzi nem tudhatta, hogy az űrben a tömegvonzás kicsit másként működik mint a földön...
Igen a vadászok mozgása mindegyik filmben olyan mintha lenne közegellenállás, de ez a látványosság, ezt szoktuk meg. Én túlteszem magam rajta! Hogy mindenhol ugyanaz a gravitáció mértéke, még az űrben is... !!!SPOILER!!! kivéve amikor a régi szereplő kirobban az űrbe, ott a feje tetejére áll az egész, mert ott a bombákkal ellentétben, amik esnek!!! ő addig lebeg amíg a dc be nem perli a disney-t, hogy ellopták a superman képességét. A csavar elég jó volt, főleg, hogy nagyon misztikusra vették a figurát, aztán boom! Legalább nem kell megmagyarázni semmit se... ki-honnan-miért-semmit. Szerintem nem is fogják! Pont úgy elvágták ezt a szálat, mint... A kalandfilmes dolgok jók voltak, de annyira nekem nem hiányoztak. Kicsit a harry potter ugrott be róla, vagy a legendás lények... Az egész koncepció, hogy üldözik a flottát, amíg ki nem fogy az üzemanyag az viszont teljesen kiakasztott! Hogy adhatott zöld utat ennek a disney? Sose volt szó róla, hogy mi hajtja ezeket a hajókat, de ezek szerint nem megújuló energia, nem valószínű, hogy hasadó anyag, de ezek után meglehet, sőt a legvalószínűbb, hogy feldolgozott foszilis energia... benzin, dízel, kerozin, bioetanol, fáradtolaj a galaxis mekijéből. De itt joggal merül fel bennem a kérdés: hol tankolják ezeket az xxl-es hajókat? van űrbenzinkút? vagy egy egész bolygó? hol a tanksapka az űrhajón? a töltőcsövet hogyan csatlakoztatják? mennyibe kerül az üzemanyag? kérnek áfás számlát róla? miből futtya rá az ellenállásnak? jaaa nem futtya ezért fogyott ki... igen viccet csinálok belőle, mert egyszerűen nevetséges!!! ennél kreatívabbak is lehettek volna.
amúgy egészen birodalom visszavág hangulata volt. még hot bolygós csata féle is volt, annál persze sokkal gagyibb, de ennél a résznél is arról szólt a fáma, hogy üldözik őket. meg itt volt űrcsata, ami az előző részből kimaradt.
ellenben talán végre valahára leszokott a birodalom/első rend erről a halálcsillag mániáról. abból a pénzből csinálhattak volna egy olyan flottát ami beteríti a galaxist és annyi, de nem! halálcsillagokat kell csinálni 3 részen keresztül! az előző részben azt utáltam a legjobban, hogy már egy egész bolygó volt a 'mifene' és kiszívták a napot. De ha leszívják a napot akkor nem lesz belőle supernova? Hányszor lehet kiszívni az energiáját? újratermelődik? és ha teljesen kimerült a nap akkor költöznek egy másik bolygóra, mert a bolygót nem lehet mozgatni... nem is beszélve a kedvencemről! a lézersugár megy át a galaxison majd amikor a megfelelő rendszerbe ér, akkor úgy dönt különválik és pont úgy válik, hogy szétkapjon pár bolygót. Ami után már nem megy tovább a nagy erejű sugár. ???
!!!SPOILER!!!Természetesen ebben a részben egy tisztességes fénykardozást sem kaptunk. Még annyit se mint az ébredő erőben... ami szintén nem volt tisztességes, de legalább volt! Sokan utálták az előzmény trilógiákat, én csak az anakin karaktere miatt, még jarjar-t inkább bírtam, de anakin-t nem tudtam elviselni, annyira béna volt a karakter is, meg christensen is. Főleg a második részben, mikor még kis csíra volt. Az elsőben gyerek volt, az oké. Ott is idegesített, de hát kisgyerek, a legtöbb idegesítő egy filmben, ha nem kis cuki, de ő nem volt az... De az előzményekben legalább volt fénykard párbaj! Meg nem csak 5 (max 10) percig láttunk akcióban egy fénykardot egy két és fél órás filmben. Nagyon jó kérdés, hogy Rey-nek lesz-e fénykardja, van-e még működőképes kristály a galaxisban? Plusz remélem kiderül, hogy anakin kardja honnan a f*đzból kerül elő?
A filmmel az a bajom, hogyha az egész az író/rendező műve, akkor túl nagy szabad kezet kapott és az a baj, ha mindenbe beleszólt a disney akkor az a baj. Nyilván nem lehet mindenki kedvére tenni, de azzal együtt, hogy én nem voltam szkeptikus az új részekkel, ezek a filmek még akkor is rosszak lennének ha nem láttam volna egyetlen egy star wars-t se! önállóan nem élnek meg semmi esetre se. túl sok a köd és túl sok kérdést hagytak nyitva, hogy egy filmben mindenre megkapjuk a válaszokat... és nem az űr üzemanyagra gondolok! azt tudom h sose kapom meg... hanem ami fontos a történet szála szerint, hogy alakult meg az első rend, ki snoke, ki rey, hogyan került elő a felhővárosban elhagyott fénykard? és ha mindenre megkapjuk a válaszokat, akkor se biztos, hogy olyan nagyon jól és frappánsan kidolgozzák... látván az eddigi óriási káoszt amit számomra jelent.
És még egy gondolat a címmel kapcsolatban: THE LAST JEDI, azaz az utolsó jedi és nem az utolsó jedik! hülyén is hangzik a többes szám, teljesen felesleges, pláne ha megnézi az ember a filmet és itt egy !!!SPOILER!!! a lezárás tényleg erős volt, és tényleg nagyon jó húzás, de ott válik rey jedivé, ahogy luke meghal! ezért az utolsó jedik cím baromság. mert ha lebontjuk a film lényege, hogy odaküldenek egy fiatal lányt akiben ott az erő, hogy hozza el az ellenállásnak az utolsó jedi lovagot tehát luke-ot. szó nincs róla, hogy rey jedi lenne, még akkor se ha benne van az erő. de ahogy luke meghal, és megmutatva nekünk, hogy mekkora is rey-ben az erő onnantól ő lesz az utolsó jedi.
és még egyszer ha kérhetem: ne nevezzük már azt a filmet sci-fi-nek, ahol tojnak arra, hogy az űrben játszódik a film... ez egy akció-kaland-fantasy! nem az a sci-fi ami az űrben játszódik... ez egyébként egy űropera!

április 20. 09:17:17
április 20. 09:17:17
(534/535)

Jó meglátás! Talán örökké akar élni?

szavazat: 2/10 április 19. 21:34:12
április 19. 21:34:12
(533/535)


Amúgy sokan írták itt, hogy aki nem ért a filmekhez minek kritizája. Szerintem nem kell 5 csillagos séfnek lenni ahhoz ha eszel egy ételből akkor megállapítsd, hogy jó vagy rossz. Azt érzi az ember ösztönösen és ennyi! Ez meg egy szar film..

szavazat: 2/10 április 19. 21:31:19
április 19. 21:31:19
(532/535)

Van benne igazság amit mondasz de anno ezeket a hangulati váltásokat remekül megírták és a színészek tökéletesen kivitelezték a megfelelő pillanatokban. Ebben a részben viszont semmi nincs a helyén. Olyan mintha fogták volna a SW univerzumot, darabokra tépik és véletlenszerűen kihányják az asztalra, aztán amit dobott a gép azt valósították meg. Ovodás szinten mozog a történet, a kerakterek rerakciói teljesen életszerűtlenek. Nem azért ez a véleményem mert SW fan vagyok, ha bármely más sci-fi lenne akkor is kukának tartanám úgy ahogy van. Kb egy szinten mozog a John Carterrel meg a Jupiter felemelkedésével. Katyvasz az egész tetőtől talpig.

szavazat: 6/10 április 19. 20:56:21
április 19. 20:56:21
(531/535)

Nekem ez a rész sem jött be. Továbbra sincs igazán éle, és a látványorgia ellenére is több benne a kaland, meg a poén, mint emennyit a sci-fi érzésből sikerült megélnem.
Ahogy lentebb is írtam, a kétezres évek elején jelent meg két-három olyan rész, amik gyerekkorom egyik legnagyobb mozis élményeit adták. Az eredeti részek talán sohasem tetszettek, mert vastagon belengte őket Indiana Jones. Számomra az nem volt Sci-fi. Ezek a részek meg Disneysek picit tényleg.

szavazat: 6/10 április 19. 20:40:04
április 19. 20:40:04
(530/535)

Han Solo-Csubakka, sri scipio, Artuditu, mind arra voltak hivatottak évtizedekkel ezelőtt is, hogy elvegyék a legtöbb jelenet élét. Egy komoly Sci-fi ből könnyed kalandfilmet csináltak. Talán voltak, komolyabb hangvételű jelenetek is benne, amik igen, talán eltűntek, de abszolút ebbe az irányba haladt, már a nyolcvanas években is a film. Bár én a 2002-es második rész, és a soron következő harmadik élét azért anno igencsak éreztem. Aztán héttől felfele átvette az egészet a Disney, oszt ez lett belőle, ami.

szavazat: 2/10 április 19. 20:36:11
április 19. 20:36:11
(529/535)

Szerintem akkor leilának kellett vola ahelyett, hogy visszahúzza magát az űről a hajóra egyből fénysebességre gyorsúlnia és belefejelnie snoke vezérhajójába!! Mennyivel frappánsabb lett volna az egész! :)))

április 18. 08:39:28
április 18. 08:39:28
(528/535)

Ezek az események réges-rég egy messzi-messzi galaxisban történtek. Talán nem is ebben a dimenzióban.
Lehetnek mások még akár a fizika törvényei is.

szavazat: 2/10 április 17. 21:10:15
április 17. 21:10:15
(527/535)

Ja igen elméletileg lehetséges akár a fénynél is gyorsabb sebesség de itt sem arról van szó, hogy valójában ekkora sebességre gyorsítanák az anyagot, hanem téridő görbület előidézésével ugrások hajthatóak végre egyik pontból a másikba, de eközben az adott objektum valós sebességgel nem halad, szinte majdnem egyhelyben áll. A NASA hivatalosan is kísérletezik ilyen jellegű hyperhajtóművel, a neten rengeteg cikkben lehet utánaolvasni aki kiváncsi a témára! :)

szavazat: 2/10 április 17. 21:02:10
április 17. 21:02:10
(526/535)

Még egy érdekes részlet! Fénysebességre csak tömeg nélküli részecskék gyorsúlhatnak. Ha mégis megközelítően akkora sebességre gyorsítanának mondjuk egy hatalmas űrhajót ami ezzel a sebességgel beleszalad gyakorlatilag bármibe, az olyan erejű energiát szabadítana fel körűlbelűl mint egy szupernova robbanás több billiószorosa.... nemhogy végignéznék a közeli bolygóról, hanem valószínüleg az egész galaxist szedné cifit-cafatokra!
Ezen a hetedik részen is kiakadtam, amikor Han fénysebességgel megy át az új halálcsillag pajzsán és egy tized mp alatt nullára lassúl. Ok, hogy sci-fi de azért minden realitást dobjunk félre?? Nemá!

április 17. 13:45:11
április 17. 13:45:11
(525/535)

A minél nagyobb bevétel érdekében próbálnak családi mozit csinálni.

Porg a kislánynak, mezítelen felsőtest anyának, "poénok" a kamasznak, űrharc apának.

szavazat: 2/10 április 17. 10:42:14
április 17. 10:42:14
(524/535)

Kylo elviszi Ray-t a mestere elé, mint Luke-ot Vader Sitius-hoz anno és a tanítvány ugyanúgy lehenteli a mesterét...
Aprpopo... a bombák miért hullanak egyenesen lefelé a világűrben, mint egy II. világháborús filmben?????

szavazat: 2/10 április 17. 09:49:46
április 17. 09:49:46
(523/535)

"De mondok még valamit, oké, hogy hasonlóságok, pl Crait kontra Hoth ... "
"... Úgyhogy nem lehet azt mondani a filmre, hogy az eredetit másolja, szerintem közel sem."

Ez komolytalan. Csak azért mert néhány részlet nem ugyanaz attól még nyilvánvalóan másolat. Ha dizni megcsinálja ezt a filmet, úgy hogy nem veszi meg Lucasfilmet, akkor beperlik plágiumért.
Ez egy másolat (remake), és tök egyértelmű. Aki szerint nem az saját magát csapja be.

szavazat: 2/10 április 17. 07:43:17
április 17. 07:43:17
(522/535)

Csak egy apróság ami eszembe jutott az új részekkel kapcsolatban (legfőkép ezzel), amitől talán megértik a kétkedők is, hogy mi az az óriási külömbség ami a régi részek és ezek között tátong. Nézzétek meg ezt a rövid kis jelenetet a 6. részből. Persze a látvány és effektek a 80-as évek szintjéhez mérve.

http://indavideo.hu/video/Luke_Skywalker_es_Darth_Vader_utolso_parbaja_magyar_szinkron

Ugye egy csöppet komolyabb hangvételű és drámaibb az egész kivitelezés, fantasztikus a színészi játék, nem csak ebben a jelenetben de az egész trilógiában. Az új részek legfeszültebb pillanatait is képesek elcsapni valami idióta poénnal. Az egész úgy hat, mintha tizenévesek rakták volna össze a filmet.. Nem érezni egy percre sem a helyzet komolyságát. Teljesen félelem nélküli karakterek akik bármilyen vacak helyzetből egy hirtelen öttől vezérelve rögtön kivágják magukat és eközben mindíg jut idő valami frappáns beszólásra. Hogy lehet ezen izgulni? Tulajdonképpen pont le*arnám ha az egész ellenállást telibe trafálá a halálcsillag ágyúja..
RIP Star Wars élt 1977-1983-ig
És bocs azoktól, akiknek mégis tetszett a ez a rész, nem őket fikázom csakis magát a filmet!

szavazat: 8/10 április 16. 21:41:08
április 16. 21:41:08
(521/535)

100x jobb volt a 7.-nél. Nagyon jó rész volt :)

április 15. 21:59:07
április 15. 21:59:07
(520/535)

Szerintem: önként vállalta a "halált", eggyé vált az erővel komoly Jedi mesterhez méltóan. Így bárhol, bárkinek, aki méltó és fogékony segítséget tud nyújtani az erő setét oldalával vívott küzdelemben.

+ Nem kell dínótejet innia:-)

szavazat: 2/10 április 15. 20:08:25
április 15. 20:08:25
(519/535)

Köszi, de a halál okára így sem kaptam választ. :) Amúgy sanszos, hogy úgy van ahogy írtad!

április 15. 19:46:46
április 15. 19:46:46
(518/535)

Könyörgöm! Mi volt ez a rakás kupac szar????!!

április 15. 19:05:58
április 15. 19:05:58
(517/535)

Azért, hogy a következő részben ne hús-vér színésznek kelljen eljátszani a szerepet, elég legyen egy kékesen derengő kivetülés.

Jar-Jar Binks óta hiány van CGI karakter vonalon:-)

szavazat: 2/10 április 15. 16:34:00
április 15. 16:34:00
(516/535)

Valaki írja már le, hogy valójában mi a jó fenébe halt bele luke azon a sziklán?? Nekem ez egy óriási nagy kérdőjel maradt!
2/10 nálam a film, de csak a látvány miatt...