Szelíd

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar-német filmdráma, 92 perc, 2022

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

Edina egy női testépítő, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A találkozás mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.

A Szelíd világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiválja, az amerikai Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában lesz (World Cinema). A Szelíd az első magyar játékfilm, amely versenybe kerül a Sundance-en. A meghívás rangját növeli, hogy a fesztivál évek óta az Oscar-díj egyik legfontosabb előszobája, ahol a legnagyobb sztárok és sztárrendezők szerepelnek. Csuja László és Nemes Anna közösen jegyzik a Szelídet. Csuja a Virágvölgy című első játékfilmjével a zsűri díját nyerte el az ’A’ kategóriás Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjában. Nemes Anna a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktorandusza, ő készítette el a Szelíd előképének tekinthető Szép szörnyeteg című, női testépítőkről szóló esszé-dokumentumfilmet, ahol Csonka Esztert felfedezte. Csonka a Szelíd amatőr főszereplője, nemzetközi hírű testépítő, aki már közel húsz évet töltött el a testépítés világában. Filmben partnere a szintén amatőr Turós György, testépítő-fitnesz edző. A film a Muhi András és Ferenczy Gábor producerek vezette FocusFox gyártásában, a német Komplizen Film koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet Zrt., és a német ARTE/ZDF támogatásával készült. A Szelíd operatőre Nagy Zágon (Mesék a zárkából, Kilenc hónap háború, Szép szörny), vágója Csabai Attila (Terápia, Aranyélet, Virágvölgy).
Bemutató dátuma: 2022. április 7. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
3,14159 2022 szept. 13. - 19:02:57 9/10
Ez egy brutálisan jó film!
Mély, és bonyolult érzelmeket, kapcsolatokat mutat be. A főszereplő elég életére következtetni lehet, és ha a néző érzelmi intelligenciája, és logikája eléri az elvárható szintet, szomorú kép rajzolódik ki, hogyan torkollik tragédiába az élete.
Ahogy a kommenteket olvasom, többen csak azt képesek felfogni egy filmben, amit végigpofáznak, és szájbarágósan a néző pofájába magyarázzák a legnyilvánvalóbb dolgokat is.
Ez a film, nem ilyen. Itt minden mozdulatnak, minden jelenetnek jelentősége, súlya van. És nagyobb jelentőséggel bírnak, mint a szavak.
És szerintem Csonka Eszter és Túrós György is zseniálisan megoldották a szerepet.
4/10
itsme1 2022 szept. 02. - 11:51:42 4/10
A műfaj rajongói (mármint a testépítőké) bizonyára nagy empátiával tudták végignézni ezt a filmet.
Miután ezt nem dokumentumfilmek szánták, joggal vártam volna tőle egy kicsit összetettebb történetet, de a cselekmények és párbeszédek helyett kaptam másfél óra művészetet, jó hosszú, néma jelenetekkel és vágóképekkel, amire úgy látszik, nem voltam nyitott.
lacika5 2022 aug. 15. - 00:20:48
Ez egy nagy nulla....
8/10
pihes 2022 aug. 14. - 14:13:52 8/10
8/10
3/10
blood.1 2022 ápr. 11. - 01:07:06 3/10
Ez meg mi a fene volt? Értelmezhetetlen katyvasz.
limetta328 2021 dec. 12. - 22:31:27
Jó lesz ....