Természetes fény

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar-lett-francia-német filmdráma, 103 perc, 2021

Értékelés:

75 szavazatból
Szerinted?

A második világháborúban a keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti megszállt területeken. A Természetes fény a megszállt Szovjetunió területén játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot egy gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A Természetes fény világpremierje a 71. Berlinalén, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos nagyjátékfilmes versenyprogramjában lesz. A világ egyik legrégebbi ’A’ kategóriás filmfesztiválja a három legfontosabb mozgóképes seregszemle között szerepel, ahol már a versenybe kerülés is hatalmas elismerést jelent. A film rendezője a többszörösen díjazott Nagy Dénes, akinek a Természetes fény az első játékfilmje. Nagy korábban az Együtt című rövidfilmjével két díjat nyert a 38. Magyar Filmfeszmlén; Lágy eső című rövidfilmjével szerepelt a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű programjában; Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, Bukta Imre portréfilmjéért elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját. A rendező Závada Pál nagysikerű regényét adaptálta vászonra. A megrendítő erejű filmben teljesen új arcok láthatók, főszereplői ismeretlen, amatőr színészek. A nagyszabású és hiteles képi világ megteremtése Nagy Dénes állandó alkotótársa Dobos Tamás operatőr (Apaföld, Genezis, Fűzfa) és Ágh Márton (Tegnap, Drakulics elvtárs, Szelíd teremtés – A Frankenstein terv) látvány- és jelmeztervező érdeme. A film történész szakértője Ungváry Krisztián volt. A Természetes fény magyar-lett-francia-német nemzetközi koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF arte koprodukciójában, a Magyar Nemzeti Filmintézet, a Magyarországi Filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages európai koprodukciós támogatás, a CNC – Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült.
Bemutató dátuma: 2021. szeptember 16. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2021
    Ezüst Medve: Nagy Dénes

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
csaba.lakatos196908@gmail jan. 18. 22:26:28 10/10
Egy különleges film, ilyen lehetett a valóságban is.Aki a 15. percben nem fogadja be ( nem érti) az hagyja abba mert 30 perc után sem lesz jobb a számára.Nekem nagyon tetszett. A háborúban nincs vasárnap!
1/10
Ahoj poplacsek jan. 17. 21:48:30 1/10
31 percnyi gyötrelem után feladtam, pedig nagyon elszántan ültem neki. A legendás aranybulát még nem láttam, de lehet, hogy ez rosszabb.
6/10
doktormacko1953 2022 nov. 09. - 22:07:38 6/10
6 / 10 Nem könnyű film , nem könnyű téma . Egyszer nézhető. De egyszer meg kell nézni.
Kodaxin 2022 okt. 17. - 22:17:36 Előzmény Károly Dragos
"Mint aki légnyomást vagy arcidegzsábát kapott, az egész filmben ugyan az a hosszú birka nézés szó nélkül."

Hát akkor a film stílusában, ha megengeded. B+, ez egy háborús film. Nem hőseposz. Ez arról szól, hogy nem voltak a magyar katonák sem ártatlan birkák. Sőt. Az, hogy be merjük mutatni azt, hogy igen, voltak közöttünk olyan sz*r alakok (un. nácik) akik úgy viselkedtek, mint a példaképeik a nácik az éppen azért figyelemreméltó, mert jól láthatóan úgy mutatták be ezeket a sz*rháziakat mint az einsatzgruppékat. Nem reguláris alakulatok voltak, sőt mi több, azokat el is zavarták a környékről is. Amúgy, ez éppen azért volt érdekes, mert ebből pont az is következhet, hogy EZÉRT NEM tudtak ezekről a kegyetlenkedésekről a reguláris alakulatok katonái - mert tényleg ott sem voltak.

Már éppen ideje kimondani, hogy "a nácik nem voltak magyarok" és kivetni magunk közül egyszer és mindekorra ezt a nyilas csűrhét és a fanatikus náci reneszánszt ebből a kis országból.

Ehhez pedig EZZEL kell szembenézni.

Ez a film pontosan azt mutatta be, hogy milyen FÁSULT lett mindenki, és hogy mennyire nem érdekelte már semmi. Se a saját élete, se másoké. Már ahhoz sem volt ereje, hogy tiltakozzon. Hogy megdöbbenjen. Apátia^3, az sem érdekli, hogy él, vagy meghal. Lézeng, kóvályog, de semmit sem ért a világból. Mint akikkel körül van véve. Az egyszerű emberek, akik egyáltalán nem értik, hogy mit keresnek ott. Akik teljesen megzakkantak a borzalmaktól. Ez nem J.I. Joe, amikor a "hős katona" megmenti az ártatlanokat, lelövi a mocsadékokat... ilyen nincs, ilyen nem is lehetett volna. Önmagában az, hogy MEGPRÓBÁLTA NEM átadni az embereket, az, hogy megpróbált ott maradni az az erkölcs maradéka volt. De ennyi. Mit tehetett volna? Pontosan olyanok voltak ezek a szerencsétlenek, mint azok, akiket fogva tartottak. Hiszen őket tartották fogva a terroristák - lett légyen akár partizán, akár náci. Amiként azt a Tizedes meg a többiekben valami hihetetlen zseniálisan megfogalmazták:

- jelentem, a németek le vannak sz*rva.
- jelentem, az oroszok le vannak sz*rva.
- tévedsz fiam, mi vagyunk lesz*rva.

És amúgy nézzetek fel barátaim, földiem, és igen, tudom, tudom, ti rómaiak... bocs, az egy másik film, de ettől még igaz. Mi vagyunk már megint lesz*rva.

Amúgy pedig: B+, amikor 2022-ben valaki képes azt NEGATÍV KRITIKAKÉNT(!) leírni, hogy egy FRONTKATONA a filmben úgy nézett ki, mint "aki légnyomást vagy arcidegzsábát kapott. Miután látja, hogy hullákat huzogat a földön, meghalnak mellette... és ez már a sokadik-sokadik ilyen alkalom volt... ilyet leírni wazeg: "az egész filmben ugyan az a hosszú birka nézés szó nélkül", ahelyett, hogy KIEMELNÉ PONTOSAN AZT A ZSENIALITÁST, amivel PONTOSAN ÍGY néz ki egy katona. Az egész filmben éppen az volt a zseniális, amilyen unottan, érdektelenül(!) és teljesen szenvtelenül tudta bemutatni azt, hogy mennyire nem szólt semmiről az a háború (sem). Ölték egymást az emberek, de már ahhoz is fásultak voltak, hogy ez bármiféle érzelmet okozzon. Nem volt ott már semmi, csak a halál. Élő halottak kóvályogtak a halottak körül - mindenhol.

Csak a nácik tudtak akkor is mosolyogni és kedélyesek lenni.

Ezt a filmet ennek ellenére nem értékelném, mert nem tudok rá értékelést adni. Aki csim-bumm filmeket akar, annak ezt a filmet messziről kerülnie kell. Aki viszont azt hiszi, hogy egy háborút túlélt katonát, aki ennyi borzalomban vett részt, azt ERKÖLCSÖLEG felelősségre lehet vonni, vagy éppen azért, "mert ott volt", annak kötelező ezt a filmet megértenie. Ma a kényelmes - ámbátor már nem annyira meleg és biztonságos - otthonból egyszerűen lehetetlen erkölcsi ítéletet mondani az egyszerű (sor)katonákról.

Mert Istennek hála, felfogni sem tudjuk azt a fajta traumát, amit ezek a szerencsétlenek átéltek.
10/10
Kató Bálint 2022 okt. 03. - 23:54:47 10/10
Remek film. Ebben a témában ez az első, óriási hiánypótló.
3/10
fofilozofus 2022 jún. 29. - 17:53:42 3/10
HA röviden kéne vázolnom, akkor: kalap szar. Ha hosszabban, akkor csak azért nem 1 pont, mert a képi világa jó volt. A magyar fim egyik legfőbb baja, hogy NEM AKAR ELMONDANI SEMMIT. Úgy meg nehéz. AZ nem film, aminek nincs története. És akkor a tudásuk teljes hiányát azzal fedezik, hogy ez művészet, és te azért nem érted. :-) Egy novellának elmegy a története, de kb. ennyi. Filmet kár volt belőle csinálni. Az persze egy másik probléma, hogy jó sokat költünk arra, hogy Magyarországnak minél rosszabb hírét költsük. Persze itt megint jön majd az, hogy á, ez művészet, nem úgy kell érteni, de akkor miért nem rendeztük meg ezt mondjuk amerikai katonákkal? Mert mégiscsak úgy kell érteni. Végignéztem az összes híres dokumentumfilmet a háborúról (Pergőtűz stb.), és valamelyikben volt, hogy a magyarok legatyásodva menekültek, mire kijött az erdőből valamilyen partizánosztag,de őket nem bántották, mert ők NEM KEGYETLENKEDTEK. De a forgatőkönyvíró biztosan jobban tudja ezeket. Kíváncsi vagyok hogy melyik nemzet költ még ennyit a saját híre befeketítésére? Mondjuk egy jó angol film a búr háborúról, ahol kifejlesztették a koncentrációs táborokat? Vagy egy jó francia film, hogy hogyan süllyesztették el az amerikai hadihajókat, hiszen ők a németekkel együtt harcoltak? Vagy egy jó belga film, ahogy a tízmillió feketét kiirtják?
danek87 2022 jún. 13. - 07:26:57 Előzmény Mitlattam
Nyílván ízlések és pofonok de a ténykényt kijelenteni ,hogy a Saul fia rossz film kicsit megmosolyogtató.IMDB-n 7.4 elég beszédes.Az arra fogékonyoknak szerintem átjön a drámája,filmnyelvileg is újító ....de úgy látszik a többség szembemegy a forgalommal. :))
1/10
Mitlattam 2022 jún. 13. - 00:03:08 1/10
Újabb csalódás a hazai filmekben. Mindig reménykedve kezdek bele... Majdnem olyan rossz minta Saul fia. Nulla cselekmény nulla karakterfejlődés és nulla tanulság... Lehet jönni, hogy ez de művész film és akinek nem tetszik az nem művész szerintem pont fordítva. Akinek ez tetszik az nem lett semmit a művészethez csak rámondja erre... Kb történelemhamisítás ha mégse csináltunk ilyet. Felesleges volt az égetés is... Bennem speciel haragot keltett hogy bénák és nem tudja kikényszeríteni az infót kínzás vagy bármi által bosszantott a falusiak viselkedése is. Áhh úgy ahogy van pocsék film remélem elmennek a francba a filmiparból...
9/10
shamanix 2022 ápr. 28. - 22:08:00 9/10
Itt valószínű a konvencionális filmnyelv hiánya verti ki a biztit alább a becsmérlőknél, de akinek van szeme látja, akinek van füle hallja, hogy ez egy remek film, megigéz, sokat sejtet, minimalista, azaz keveset ad, de azt mélyenszántón. Erős, lassú, nehéz, érdekes képek és jelenlétek. Karakterek hihetetlen jók, a főhős beszéde is, mindig vártam mikor szólal meg. Sztem ilyen a háború, értelmetlen, reménytelen, borzasztó, idegenítő, lealjasító őrület, senkise győztese - nekem ez jön át. Eszembe jutott egy másik klasszikus háborús film, aki több borzalmat hiányol az nézze: Elem Klimov - Jöjj és lásd, valszeg minden idők legborzalmasabb háborús filmje.
3/10
crash48 2022 márc. 13. - 16:59:04 3/10
Csalódott vagyok!
Ahogy elindullt a film,minden olyan profinak tűnt-kép,zene,öltözet,természetesség,-jó lesz gondoltam...Aztán úgy egy félóra múlva kezdtem gyanakodni,hogy ez nem biztos ,hogy az én filmem (pedig a film plakátja ezt sugallta),egyre unalmasabbá,vontatottabbá vált,s bár türelmesen vártam -semmitmondónak bizonyult,pedig sok háborús drámát láttam már.Hiába a nemzetközi koprodukció ezért kár volt!Ezt a filmet nem fogom még egyszer megnézni.Talán Závada Pál regényét azért érdemes lesz elolvasni...

A pajta rágyújtása a helyiekre sajnos sejthető volt,ahogy jöttek ki az erdőből,Szomorú vagyok emiatt,azt hittem mi kimaradtunk az efféle dolgokból,úgy tudtam,hogy ezt csak a legvérszomjasabb SS osztagok tették(templom,raktár felgyújtása a bennégő ártatlanokkal).


1/10
LanyUs 2022 febr. 23. - 09:43:19 1/10 Előzmény Kuvasz1
Egyetértek!
1/10
Kuvasz1 2022 febr. 16. - 14:49:22 1/10
No komment!
1/10
ligetiz51 2022 febr. 08. - 22:51:06 1/10
Az európai Oscaron díjnyertes film.....olyan is. A film rendezője a vetítés utáni közönség találkozón elmondta, hogy "nem olvassa a kommenteket"...minek is amikor a díjak többet hoznak...
3/10
Károly Dragos 2022 jan. 26. - 16:52:27 3/10
Akár jó film is lehetett volna, de sikerült művészkedni egyet és így dögunalomba fordult az egész. Aki írta sose látott katonát, teljesen hiteltelen párbeszédek, cselekvések. Örültem, hogy ismeretlen színészeket látok, de a főszereplő végül katasztrófa lett. Mint aki légnyomást vagy arcidegzsábát kapott, az egész filmben ugyan az a hosszú birka nézés szó nélkül. A képi világ tetszett. Összességében kár érte, 3/10.
[spoiler] IPróbáltak kényes témához nyúlni, de nem nagyon mertek. Az igazi gonoszságot idegen alakulat követi el, inkább sejtjük mi történik. A vége kész röhej, az őrnagy békésen cigarettázgat a teljesen alakiatlan szakaszvezetővel, majd atyai intelmek után ad neki 2 hét szabit. /spoiler]
6/10
alien1976 2022 jan. 19. - 21:50:36 6/10
Nagyon lassú film, aki egy pőrgős, fegyverropogástól hangos filmet akar nézni, akkor ezt ki kell hagynia. Egy tényleg lassú, a tőrténet kimondottan óvatosan pereg a szemünk előtt. Nagyon szép a képi világ, jó az akkori kor bemutatása, s nekem kimondottan tetszett, hogy szinte zene nélkül ment le a film. A lépések hangja, az ágak recsegése, a levegővétel hangja nagyon közel hozta a történetet. De sajnos volt ami nem tetszett. Nem ismertem meg a főhőst, sőt senkit nem ismertem meg. Mindenki háttérben maradt. Nem voltak benne olyan párbeszédek, amikből megismerhettem volna a katonákat, akiknek, vagy akinek tudtam volna drukkolni. Senkit nem ismertem meg. A nyelvezet sem tetszett, valahogy nem éreztem a káromkodást odavalónak. A rendezésnél olyan érzésem volt, mintha a Saul fia rendezése, és Kocsis Ágnes munkája keveredett volna össze. Mégpedig : Sok olyan kamera állás volt ami a Saul fiában láthattunk, ez a főhős mögött álló, haladó kamera. Kocsis Ágnes pedig szívesen használja a hosszú másodpercekig egy kép, beállított pillanat bemutatását, s ez itt is visszaköszönt.
Egyszer simán vállalható film, de kicsi letargikussága miatt, kell az embernek hozzá egy olyan hangulata, amikor megtudja nézni.
1/10
gaboo81 2022 jan. 18. - 19:33:00 1/10
1/10: végig az volt az érzésem...ez a művészetről szól...nem pedig a háborúról
4/10
luci87 2022 jan. 18. - 15:26:29 4/10 Előzmény Damill
Igen ez nekem is feltűnő, a baxd+ se akkori szóhasználat volt szerintem.. :)
Amikor a bemutatojat lattuk a moziban, (a Toxikoma al reklámozzák) azt hittem, jobb lesz, érdekesebbnek tunt..
Komor,lassú folyás film.
3/10
pihes 2022 jan. 18. - 14:28:56 3/10
Tudnak a magyarok is jó filmet készíteni, épp ezért nem árt tisztába lenni ezzel a korszakkal, ez mégse az igazi. Sokat rágódtam rajta menet közben, de az nem jó!

3/10
7/10
Damill 2021 nov. 19. - 21:57:48 7/10
Jó film, látszik a beletett munka, bár a témában készültek már ennél erősebb filmek is. Ami a leggyengébb pontja az a főszereplő teljes jellegtelensége, ami lehetetlenné tette számomra a vele való azonosulást. A képi világ, díszletek, kor egyébként kifogástalan, viszont nehezen vette be a gyomrom, hogy mai szóhasználattal káromkodnak (f*szom, stb.).
apolka 2021 okt. 23. - 09:09:33
Összes hozzászólás