TOP10 BRAND
1
BLIKK 947 104 RU
2
INDEX 926 296 RU
3
24 837 080 RU
4
ORIGO 821 848 RU
5
IDOKEP 788 596 RU
6
NLC 594 728 RU
7
PORTFOLIO 553 724 RU
8
TELEX 469 268 RU
9
PROMOTIONS 467 160 RU
10
HVG 459 884 RU
1
BLIKK 947 104 RU
2
INDEX 926 296 RU
3
24 837 080 RU
4
ORIGO 821 848 RU
5
IDOKEP 788 596 RU
6
NLC 594 728 RU
7
PORTFOLIO 553 724 RU
8
TELEX 469 268 RU
9
PROMOTIONS 467 160 RU
10
HVG 459 884 RU

Természetes fény

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar-lett-francia-német filmdráma, 103 perc, 2021

Értékelés:

61 szavazatból
Szerinted?

A második világháborúban a keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti megszállt területeken. A Természetes fény a megszállt Szovjetunió területén játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot egy gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A Természetes fény világpremierje a 71. Berlinalén, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos nagyjátékfilmes versenyprogramjában lesz. A világ egyik legrégebbi ’A’ kategóriás filmfesztiválja a három legfontosabb mozgóképes seregszemle között szerepel, ahol már a versenybe kerülés is hatalmas elismerést jelent. A film rendezője a többszörösen díjazott Nagy Dénes, akinek a Természetes fény az első játékfilmje. Nagy korábban az Együtt című rövidfilmjével két díjat nyert a 38. Magyar Filmfeszmlén; Lágy eső című rövidfilmjével szerepelt a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű programjában; Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, Bukta Imre portréfilmjéért elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját. A rendező Závada Pál nagysikerű regényét adaptálta vászonra. A megrendítő erejű filmben teljesen új arcok láthatók, főszereplői ismeretlen, amatőr színészek. A nagyszabású és hiteles képi világ megteremtése Nagy Dénes állandó alkotótársa Dobos Tamás operatőr (Apaföld, Genezis, Fűzfa) és Ágh Márton (Tegnap, Drakulics elvtárs, Szelíd teremtés – A Frankenstein terv) látvány- és jelmeztervező érdeme. A film történész szakértője Ungváry Krisztián volt. A Természetes fény magyar-lett-francia-német nemzetközi koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF arte koprodukciójában, a Magyar Nemzeti Filmintézet, a Magyarországi Filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages európai koprodukciós támogatás, a CNC – Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült.
Bemutató dátuma: 2021. szeptember 16. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2021
    Ezüst Medve: Nagy Dénes

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
fofilozofus jún. 29. 17:53:42 3/10
HA röviden kéne vázolnom, akkor: kalap szar. Ha hosszabban, akkor csak azért nem 1 pont, mert a képi világa jó volt. A magyar fim egyik legfőbb baja, hogy NEM AKAR ELMONDANI SEMMIT. Úgy meg nehéz. AZ nem film, aminek nincs története. És akkor a tudásuk teljes hiányát azzal fedezik, hogy ez művészet, és te azért nem érted. :-) Egy novellának elmegy a története, de kb. ennyi. Filmet kár volt belőle csinálni. Az persze egy másik probléma, hogy jó sokat költünk arra, hogy Magyarországnak minél rosszabb hírét költsük. Persze itt megint jön majd az, hogy á, ez művészet, nem úgy kell érteni, de akkor miért nem rendeztük meg ezt mondjuk amerikai katonákkal? Mert mégiscsak úgy kell érteni. Végignéztem az összes híres dokumentumfilmet a háborúról (Pergőtűz stb.), és valamelyikben volt, hogy a magyarok legatyásodva menekültek, mire kijött az erdőből valamilyen partizánosztag,de őket nem bántották, mert ők NEM KEGYETLENKEDTEK. De a forgatőkönyvíró biztosan jobban tudja ezeket. Kíváncsi vagyok hogy melyik nemzet költ még ennyit a saját híre befeketítésére? Mondjuk egy jó angol film a búr háborúról, ahol kifejlesztették a koncentrációs táborokat? Vagy egy jó francia film, hogy hogyan süllyesztették el az amerikai hadihajókat, hiszen ők a németekkel együtt harcoltak? Vagy egy jó belga film, ahogy a tízmillió feketét kiirtják?
danek87 jún. 13. 07:26:57 Előzmény Mitlattam
Nyílván ízlések és pofonok de a ténykényt kijelenteni ,hogy a Saul fia rossz film kicsit megmosolyogtató.IMDB-n 7.4 elég beszédes.Az arra fogékonyoknak szerintem átjön a drámája,filmnyelvileg is újító ....de úgy látszik a többség szembemegy a forgalommal. :))
1/10
Mitlattam jún. 13. 00:03:08 1/10
Újabb csalódás a hazai filmekben. Mindig reménykedve kezdek bele... Majdnem olyan rossz minta Saul fia. Nulla cselekmény nulla karakterfejlődés és nulla tanulság... Lehet jönni, hogy ez de művész film és akinek nem tetszik az nem művész szerintem pont fordítva. Akinek ez tetszik az nem lett semmit a művészethez csak rámondja erre... Kb történelemhamisítás ha mégse csináltunk ilyet. Felesleges volt az égetés is... Bennem speciel haragot keltett hogy bénák és nem tudja kikényszeríteni az infót kínzás vagy bármi által bosszantott a falusiak viselkedése is. Áhh úgy ahogy van pocsék film remélem elmennek a francba a filmiparból...
9/10
shamanix ápr. 28. 22:08:00 9/10
Itt valószínű a konvencionális filmnyelv hiánya verti ki a biztit alább a becsmérlőknél, de akinek van szeme látja, akinek van füle hallja, hogy ez egy remek film, megigéz, sokat sejtet, minimalista, azaz keveset ad, de azt mélyenszántón. Erős, lassú, nehéz, érdekes képek és jelenlétek. Karakterek hihetetlen jók, a főhős beszéde is, mindig vártam mikor szólal meg. Sztem ilyen a háború, értelmetlen, reménytelen, borzasztó, idegenítő, lealjasító őrület, senkise győztese - nekem ez jön át. Eszembe jutott egy másik klasszikus háborús film, aki több borzalmat hiányol az nézze: Elem Klimov - Jöjj és lásd, valszeg minden idők legborzalmasabb háborús filmje.
3/10
crash48 márc. 13. 16:59:04 3/10
Csalódott vagyok!
Ahogy elindullt a film,minden olyan profinak tűnt-kép,zene,öltözet,természetesség,-jó lesz gondoltam...Aztán úgy egy félóra múlva kezdtem gyanakodni,hogy ez nem biztos ,hogy az én filmem (pedig a film plakátja ezt sugallta),egyre unalmasabbá,vontatottabbá vált,s bár türelmesen vártam -semmitmondónak bizonyult,pedig sok háborús drámát láttam már.Hiába a nemzetközi koprodukció ezért kár volt!Ezt a filmet nem fogom még egyszer megnézni.Talán Závada Pál regényét azért érdemes lesz elolvasni...

A pajta rágyújtása a helyiekre sajnos sejthető volt,ahogy jöttek ki az erdőből,Szomorú vagyok emiatt,azt hittem mi kimaradtunk az efféle dolgokból,úgy tudtam,hogy ezt csak a legvérszomjasabb SS osztagok tették(templom,raktár felgyújtása a bennégő ártatlanokkal).


1/10
LanyUs febr. 23. 09:43:19 1/10 Előzmény Kuvasz1
Egyetértek!
1/10
Kuvasz1 febr. 16. 14:49:22 1/10
No komment!
1/10
ligetiz51 febr. 08. 22:51:06 1/10
Az európai Oscaron díjnyertes film.....olyan is. A film rendezője a vetítés utáni közönség találkozón elmondta, hogy "nem olvassa a kommenteket"...minek is amikor a díjak többet hoznak...
3/10
Károly Dragos jan. 26. 16:52:27 3/10
Akár jó film is lehetett volna, de sikerült művészkedni egyet és így dögunalomba fordult az egész. Aki írta sose látott katonát, teljesen hiteltelen párbeszédek, cselekvések. Örültem, hogy ismeretlen színészeket látok, de a főszereplő végül katasztrófa lett. Mint aki légnyomást vagy arcidegzsábát kapott, az egész filmben ugyan az a hosszú birka nézés szó nélkül. A képi világ tetszett. Összességében kár érte, 3/10.
[spoiler] IPróbáltak kényes témához nyúlni, de nem nagyon mertek. Az igazi gonoszságot idegen alakulat követi el, inkább sejtjük mi történik. A vége kész röhej, az őrnagy békésen cigarettázgat a teljesen alakiatlan szakaszvezetővel, majd atyai intelmek után ad neki 2 hét szabit. /spoiler]
6/10
alien1976 jan. 19. 21:50:36 6/10
Nagyon lassú film, aki egy pőrgős, fegyverropogástól hangos filmet akar nézni, akkor ezt ki kell hagynia. Egy tényleg lassú, a tőrténet kimondottan óvatosan pereg a szemünk előtt. Nagyon szép a képi világ, jó az akkori kor bemutatása, s nekem kimondottan tetszett, hogy szinte zene nélkül ment le a film. A lépések hangja, az ágak recsegése, a levegővétel hangja nagyon közel hozta a történetet. De sajnos volt ami nem tetszett. Nem ismertem meg a főhőst, sőt senkit nem ismertem meg. Mindenki háttérben maradt. Nem voltak benne olyan párbeszédek, amikből megismerhettem volna a katonákat, akiknek, vagy akinek tudtam volna drukkolni. Senkit nem ismertem meg. A nyelvezet sem tetszett, valahogy nem éreztem a káromkodást odavalónak. A rendezésnél olyan érzésem volt, mintha a Saul fia rendezése, és Kocsis Ágnes munkája keveredett volna össze. Mégpedig : Sok olyan kamera állás volt ami a Saul fiában láthattunk, ez a főhős mögött álló, haladó kamera. Kocsis Ágnes pedig szívesen használja a hosszú másodpercekig egy kép, beállított pillanat bemutatását, s ez itt is visszaköszönt.
Egyszer simán vállalható film, de kicsi letargikussága miatt, kell az embernek hozzá egy olyan hangulata, amikor megtudja nézni.
1/10
gaboo81 jan. 18. 19:33:00 1/10
1/10: végig az volt az érzésem...ez a művészetről szól...nem pedig a háborúról
4/10
luci87 jan. 18. 15:26:29 4/10 Előzmény Damill
Igen ez nekem is feltűnő, a baxd+ se akkori szóhasználat volt szerintem.. :)
Amikor a bemutatojat lattuk a moziban, (a Toxikoma al reklámozzák) azt hittem, jobb lesz, érdekesebbnek tunt..
Komor,lassú folyás film.
3/10
pihes jan. 18. 14:28:56 3/10
Tudnak a magyarok is jó filmet készíteni, épp ezért nem árt tisztába lenni ezzel a korszakkal, ez mégse az igazi. Sokat rágódtam rajta menet közben, de az nem jó!

3/10
7/10
Damill 2021 nov. 19. - 21:57:48 7/10
Jó film, látszik a beletett munka, bár a témában készültek már ennél erősebb filmek is. Ami a leggyengébb pontja az a főszereplő teljes jellegtelensége, ami lehetetlenné tette számomra a vele való azonosulást. A képi világ, díszletek, kor egyébként kifogástalan, viszont nehezen vette be a gyomrom, hogy mai szóhasználattal káromkodnak (f*szom, stb.).
apolka 2021 okt. 23. - 09:09:33
10/10
szojuz 2021 szept. 23. - 21:00:54 10/10 Előzmény Steve200670
Nyílvánvalóan,te műértő f.szpörgettyű.....
1/10
Steve200670 2021 szept. 17. - 08:14:25 1/10
Egy rakás sz@r.
10/10
Bence450 2021 márc. 12. - 08:31:14 10/10
Hol lehet megnézni?
10/10
zodiac1967 2021 márc. 04. - 14:26:24 10/10
Remekmű! 100%
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu