Testről és lélekről

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar romantikus dráma, 116 perc, 2017

Értékelés:

442 szavazatból
Szerinted?

Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni? Hogy lehet az, hogy éjjel, egymástól több kilométerre, magányos ágyatokban fekve egymáséi lehettek, de nappal, hús vér valótokban egymással szemben állva még egy vacak első randevút sem tudtok normálisan lebonyolítani? És mi van, ha a második találkozó is kínosan sikerül? A harmadik meg kifejezetten szégyenletes? Feladnád? És ha feladnád, kibírnád?
Bemutató dátuma: 2017. március 2. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  2017
  Arany Medve: Enyedi Ildikó
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  2017
  FIPRESCI-díj: Enyedi Ildikó
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  2017
  Ökumenikus Zsűri díja: Enyedi Ildikó

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Gollam24 jan. 05. 17:08:25 10/10 Előzmény Birgi Zorgony
Elolvasva a kritikádat, most már kicsit máshogy látom a filmet, s így meg kell adnom rá a 10 pontot.
Azt kell mondjam, hogy teljesen logikus okfejtés.
Engem amúgy az zavart össze, hogy a rendezőnő azt mondta, hogy ez egy "pofonegyszerű" film, vagyis nincsen benne például ködösítés, allegória stb., viszont ez nem igaz így.
Hiszen ez a film jóval több 2 sérült ember egymásra találásáról, az kevés lenne a díjakhoz és jelölésekhez, meg egy kicsit méltatlan is lenne a zseniális rendezőnőtől.
A film tulajdonképpen az emberi lélek/érzések magasztalása.
4/10
IDS 2019 nov. 07. - 13:47:30 4/10 Előzmény P.Frusciante
Maximálisan egyetértek, kivéve a férfi főszereplőt. Szerintem borzasztó volt. A dialógusok modorosságával volt nekem is a legnagyobb problémám, ez főleg a két főszereplő között volt érezhetr. Mintha két szoftverhibás robot között folyt volna a párbeszéd.
3/10
P.Frusciante 2019 nov. 05. - 09:23:03 3/10
Annyi ódát zengtek erről a filmről, így különösen nagy csalódás volt.
Mivel ennyire dicsérték, gondoltam ez a film szakít a szokásos "magyar művészfilmes" klisékkel. De nem.
Egyedüli pozitívumok: szépen fényképezett szarvasok, a főszereplő fickó egész jó színészi játéka.
A főszereplők egy végtelenül lehangoló, szocializmusból itt maradt vágóhídon dolgoznak. A környezet proli, lepukkant..
A jelenetek végtelenül modorosak, mesterkéltek. Hatásvadász jelenetekből sincs hiány: Miért kell részletesen bemutatni hogyan dolgozzák fel a marhákat, hogyan vágják le a boci fejét? Ez mit ad hozzá a történet, a film mondanivalójához? Én úgy éreztem semmit, csak pózőrködés volt.
A párbeszédek annyira életidegenek, hogy az már vicc..Komolyan mondom, a két főszereplő között nem volt két mondatnyi őszintének, spontánnak tűnő szóváltás. Ami életszerű és szerethető lett volna...Megírt és papírízű volt minden..
Felesleges, sehova nem vezető történetszálakat hagyjuk is...
Ez a film az emberi érzésekről, szerelemről akart szólni, de nekem ebből nem jött át semmi. Ha az volt a cél, hogy a karaktereket minél jobban elidegenítsék a nézőtől, akkor gratulálok, sikerült.
Nem vagyok ellene a lassú folyású, szokatlanabb, személyes hangvételű filmeknek, sőt szeretem őket.Lehet csinálni jó filmet a szerelemről klisék és görcsös művészieskedés helyett jó párbeszédekkel és valóban élő karakterekkel. Lásd.: Lost in translation, Call me by your name.

4/10
IDS 2019 nov. 01. - 00:29:47 4/10
Sajnos nagy csalódás volt, pedig abból kiindulva, hogy mekkora nemzetközi figyelmet kapott, szándékosan elvárások nélkül, egészséges kíváncsisággal telve ültem le megnézni a filmet, ami szerintem alapból a helyes hozzáállás, legyen szó bármilyen műről. Mindezt félve írom le, mert már-már olyan érzése volt az embernek ezzel a filmmel kapcsolatban, hogy köteleő szeretni. Csalódást kell hogy okozzak.

A legnagyobb erőssége a műnek az operatőri munka, gyönyörűen van fényképezve. Ha csak azt kéne pontoznom, akkor simán 10-es, főleg az erdei jelenetek. Dehát ezt egy Attenborough féle természetfilmtől is megkapjuk, úgyhogy ez önmagában kevés. Van egy-két erős színészi játék, például a női főszereplő remekül játsza az autista nőt. Schneider Zoltán és Nagy Ervin is hozták az elvárható szintet.

Sajnos más pozitívumot nem tudok említeni. A férfi főszereplő szerintem oriási melléfogás volt, főleg ha figyelembe vesszük, hogy Dunát lehet rekeszteni zseniális hivatásos színészekkel. Egy görcsös szenvedés volt az egész performansza. Remélem hamarosan észhez térnek rendezőink és hagyják a fenébe ezt a nagyon trendi vonalat, hogy színészek helyett hétköznapi embereket tesznek a felvevőgép elé, mert az eredmény legtöbbször katasztrofális (lásd még „Van valami furcsa.....” ).

De ahol tényleg kilóg a lóláb, az a forgatókönyv, azon belül is a dialógus, ami tele van hétköznapi, vontatott és monoton csevegéssel (a párbeszéd helyett csevegnek és fecsegnek). Robert Mckee szerint a jól megírt párbeszédnek megvan az a képessége, hogy a karakter belső életét és a közönség belső életét egyesítse. Ilyenkor a szavak jelentőséggel és árnyalattal telnek meg. A gyenge dialógus mellett a cselekményben is volt egy-két öncélú elem, ami nem szolgált mást csak a művészi pózőrködést. A kreativitás hiányát mutatja az is, hogy a munkahelyi csevegések többsége az étkezőben, evés közben zajlik. Ennyit nem láttam még karaktereket filmen enni, de munkahelyi étkezőben sem játszódott még ennyi jelenet.

Nagy kár az egészért, mert a cselekmény premisszája elég erős (egy férfi és egy nő ugyanazt álmodja). Simán ki lehetett volna hozni belőle egy kiváló filmet.
Megara8 2019 okt. 02. - 19:13:32
Idióta egy film. Én már kínomban röhögtem rajta.. :D
Az egyetlen ami tetszett, csaj lakása. :D
8/10
Tormási Diána 2019 jún. 24. - 23:26:07 8/10
Szerintem egy különleges film - nem átlagos lelkivilágú, empatikus embereknek!
Birgi Zorgony 2019 máj. 02. - 15:20:52
9/10
vászonpeti 2019 ápr. 22. - 23:11:41 9/10
jó film, de csak azoknak, akik értik a zilyet.
8/10
offtopic
Picasso™ 2019 febr. 28. - 15:16:42 8/10 Előzmény Edmond Dantes
Á, egyszerűbb vonulni, vagy verni a tam-tam-ot a semmire. :-)
offtopic
Edmond Dantes 2019 febr. 28. - 15:03:05 Előzmény Picasso™
Nem másolok be idevágó linkeket, mert -jogosan!- moderálnák a hszomat. Gugliba üss be megfelelő keresőszavakat, meg fogod találni (2010-11-ben járatták csúcsra a "témát", "Robertáztak" stb..). Ja és a Parlamentben is ment ezerrel a színvonalas átkozódás, interpellálás ellene...noha valszeg az átkozódó képviselők, potentátok sem látták egyetlen produkcióját sem. Mellesleg (mellesleg?) ha látták volna, akkor sem értették volna, jobb is, ha nem látták. És jobb lett volna, ha megfogadják a régi bölcsességet: Si tacuisses, philosophus mansisses!
8/10
offtopic
Picasso™ 2019 febr. 28. - 14:40:13 8/10 Előzmény Edmond Dantes
Ez nekem új: Alföldi ellen tüntettek? Nem semmi. :-)
Igen, mindig céltábla mindenki, állandóan nácizás, buzizás, zsidózás megy.
Na meg az ál-ártelmiségiek, akiknek lóg a kapa a szájából, hiába játsszák az eszüket. :-)
8/10
offtopic
Picasso™ 2019 febr. 28. - 14:36:05 8/10 Előzmény perry
Beözönlöttek a büfé-szakon végzett fiatalok. Látszik is. :-)
Sikk bunkónak lenni a fórumon; de szerencsére nem kötelező.
offtopic
Edmond Dantes 2019 febr. 28. - 14:31:50 Előzmény perry
Már 2017. márciusban beírtam a filmről (ld ott), úgyhogy ez itt lejjebb csak off:
Jól tudjuk: onnan veszik a bátorságot (és botorságot), hogy névtelenül tehetik, biztos fedezékből. Jól tudjuk: sokan meg se nézik az adott filmet, színházi előadást. Azzal kezdik s egyben befejezik: "ezt a f*st kinek csinálták?" és hasonlók, olyasmiről, amit nem is láttak. . És persze bizonyos kisebbségek kedvenc céltáblák. Jól tudjuk: Alföldi Róbert ellen olyanok tüntettek -nem kevesen- a Nemzeti Színház előtt, akik soha egyetlen produkcióját nem látták, még a helyszínt is csak térképpel találták meg. Jól tudjuk...nem folytatom.
PS És mindez valahogy mindig az "egyik" oldal felől jön...
perry 2019 febr. 27. - 21:03:36
Mindig elcsodálkozom honnan veszik emberek a bátorságot mások gyalázására, alázásra, vagy utasítanak másokat mit nézzenek mit ne, mit érdemes és mit nem szeretni mit kell utálni.
Még arra sem veszik a fáradságot , hogy oda lökjék: az én véleményem szerint... Arról nem is beszélve, hogy nem a fimről folyik a párbeszéd sokkal inkább ízlésről vagy mások ízlésének leszólásáról.
Véleményem szerint az élet nem midig fáklyásmenet és örömünnep. Szép is lenne ha mindenki az élet napos oldalán járna , az emberek boldogok lennének. Csupa arrubai naplemente koktél és tengerpart lenne. De sajna e mellett minden más is van. Mert ugye lehet sorozatot nézni mert tényleg szívszorító és megoldódik a végére, vagy romantikus mozit nézi és ott dettó megoldódik minden. Világunknak vannak sötétebb szövetei is amiket nehéz és szomorú megélni: betegségek, szorongás, hiperérzékenység, végtelen magányososság ami újkori társadalmunk tartós kísérője. Persze ha leülök a filmet nézni nekem is előtör mit és meddig vagyok képes elviselni meddig vagyok képes befogadni ezeket az élethelyzeteket. Sokan vannak magányos emberek idősek akik a naplemente generációjaként bezárult világukban élnek, meg nem értett kamaszok akik nem tudnak szülőkkel kommunikálni és zárkózottak lesznek és a film szereplői akik végig uralják a filmet mindegy kétszereplőssé téve azt. Ettől sokan a vontatottságot érezhetik, tény , hogy a történés mellékszálai nincsenek hangsúlyozva de ez talán azért van mert sokkal inkább a két főhős kapcsolata határozza meg a történet ívét. A film lehet mondani távol tartja a nézőtől a szereplőket nem nyúl bele jellemükbe, nem tesz érzelmi engedményeket ábrázolásukba már , már kórházi fertőtlenítés érzet tör rám mikor nézem , tudva , hogy sérült embereket látok állandóan vágyam van arra, hogy ez majd megváltozik és akkor hipp-hopp nagyon happy birthday lesz minden. Nehéz ezt a filmet türelemmel nézni azokat is értem akik pár perc múlva eldobták maguktól a Testről lélekről nézését. Hiszen ehhez önuralom és a film iránti "alázat" is szükségeltetik. Igaz, el is lehet utasítani mert idegen vagy taszítóan lassú a történet kibontása , sérültek a szegélyiségek . Számomra annyi bizonyos, hogy mielőtt valaki rám süti a " pökhendi kultúrsznob " jelzőt sokat jelentett az a szociológiai mélység ahogy Enyedi Ildikó filmre álmodta a történetet.
10/10
elemes 2019 febr. 27. - 00:23:53 10/10 Előzmény Bullózus pemfigoid
Neked is szép napot :)
offtopic
Bullózus pemfigoid 2019 febr. 26. - 23:51:08 Előzmény elemes
A hozzászólás moderálva lett.
10/10
elemes 2019 febr. 26. - 23:28:52 10/10 Előzmény Bullózus pemfigoid
A hozzászólás moderálva lett.
Bullózus pemfigoid 2019 febr. 25. - 10:44:30
Tegnap láttam. Borzasztó zagyva film.
Kb. mintha egy középiskolás készítette volna.
Életszerűtlen párbeszédek Aspergeres szereplőkkel és kibugyyanó céklalével, ami vér akar lenni.
Szomorú, hogy ilyen filmeket díjaznak manapság.
offtopic
Bullózus pemfigoid 2019 febr. 25. - 10:42:27 Előzmény TitusLivius
A hozzászólás moderálva lett.
Zahangya 2019 febr. 06. - 23:18:52
Egy elképesztően depresszív, keserű hangulatú film, ami semmi örömöt nem nyújt, csak csendes kínlódást. A főszereplő csaj átlag feletti memóriával rendelkezik, de úgy éli az életét mint egy fogyatékos. Nagyon idegesítő! A csávó egy kiégett, magányos főmufti, aki csak bejár dolgozni, de még azt sem képes érzékelni hogy süt a Nap. Kettőjük szánalmasan romantikus vergődéséről szól a film, mindezt egy mészárszék helyszínéről tudósítva. Rendkívül ízléses! A végére csak nyögnek valamit. Forintot nem adnék érte a moziban. 3/10
Összes hozzászólás