Terror

Bakancslistához adom
amerikai horrorsorozat, 60 perc, 2018

Értékelés:

89 szavazatból
Szerinted?

A "The Terror" története 1847-ben játszódik, amikor a Brit Királyi Haditengerészet flottája az északnyugati átjáró felfedezésére indul HMS Terror és HMS Erebus nevű hajóival.Az expedíció minden rémálmot felülmúl, a legénység teljesen átfagyott, a készletek kifogyóban vannak, és a viszontagságos helyzetben már nem csak elemekkel, de egymással is harcba szállnak a fedélzeten az életben maradásért. A tízrészes sorozat Dan Simmons igaz történeten alapuló regényéből készült.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
vigilance 2023 okt. 18. - 22:07:36 Előzmény MadDogs
Hi-bát-lan komment!!
tesz-vesz 2023 febr. 13. - 14:17:22
most hol lehet megnézni? régen nem az HBO-n volt? vagy Netflix? utálom amikor nee írják ki, hogy meddig elérhető egy sorozat, film, erre kéne lennie egy külön menünek, "Utoljára látható a hónapban"
9/10
InteriorLulu 2022 márc. 29. - 14:28:55 9/10
Az első évad sikeres lett, úgyhogy folytatni kellett, és ehhez kézenfekvő volt a Terror címet megtartani. KItalálták, hogy legyen antológia-sorozat, évadonként egymástól teljesen független és eltérő történetekkel; az egyetlen közös elem pedig legyen a "terror", azaz fogjunk a történelemből olyan valós sztorikat, melyek megmagyaráthatatlan, adott esetben misztikus jellegű szállal bírnak, ki nem derített, rejtélyes okokkal, történésekkel, melyek mondhatni terrorizálták az adott közösséget, és bontsuk ki, vigyük végig ezt a szálat, eleve erre helyezzük a hangsúlyt.
Így aztán az adott történet részben kitaláció, spekuláció lesz: egy valós, megtörtént eseménynek-eseménysorozatnak egy hipotézissel való felturbózása, és annak a sztorin való következetes végigvitele.

A második évad a II. v.h. alatti egyik nagy amerikai japán közösség körében megtörtént furcsa eltűnéseket és haláleseteket bontja ki, dolgozza fel. Az eredeti cím Terror: Infamy, ám utóbbi, a magyarban többjelentésű szóra a Gyalázat a történet ismeretében szerintem nem jó választás: a lehetséges jelentések közül nem a "gyalázat" az, amivel a misztikus szálat, okot jól meg lehet fogni, nem valamiféle gyalázat van a háttérben, mint inkább becstelenség, esetleg aljasság, már ha az infamy lehetséges jelentései közül válogatunk.
De szerintem eleve nem pontos cím az Infamy, mert itt inkább elégtétel vételéről, bosszúállásról van szó., és nem azért, mert annakidején valami "gyalázatos" dolog történt volna. Történtek dolgok, ám nem a gyalázat, talán nem is a becstelenség, és nem is az aljasság a legjobb szavak rá. A sztori spoilermentesen annyi, hogy egy nem sokkal korábban élt ember kóbor, nyughatatlan lelke kísért, ölt testet, bújik emberek bőrébe, gyakran meg is ölve őket, kitartóan haladva a célja felé. Főszereplő egy húsz év körüli (persze japán) srác, körülötte forognak a történések, ő áll az amúgy a japán hiedelemvilágban jelenlévő, nevet is kapott kóbor lélek általi terror és pusztítás középpontjában, mondhatni hozzá kapcsolódik a rejtély kulcsa.

A közösség terrorizálását kivéve az égvilágon semmi közös nincs egyébként a két évadban. Olyannyira nincs, hogy eleve másban erős a kettő: az első évad ereje a hangulatban, az atmoszférában van, ami nem is csoda egy eleve nem nagy területű, sivár helyszínre korlátozódó, kislétszámú, és egyre csak fogyatkozó közösség esetében. A Gyalázat ennek pont ellentetje: sok a helyszín, sőt ahogy haladunk, egyre több, ahogy a szereplők is egyre többen vannak. Az évad erőssége így sokkal inkább a cselekményszövés, a fordulatosság, plusz az emberi drámák, mint az atmoszféra.
Lassan és igazából izgalommentesen indul be, és ahogy telnek a részek, lassan kezdjük kapiskálni, miről is lehet itt szó - miközben a háttérben folyik, és a közösségre nézve állandó, konkrét és nagymértékű kihatással van maga a történelem. A tízrészes évad második felére összeáll a kép, nagyjából tisztában leszünk az okokkal és motivációkkal, még ha minden infó birtokában csak az utolsó részekben leszünk...
Szóval szerintem ez az évad is igen erős, csak nem érdemes az első egy-két résznél feladni, mert beindul az, csak legyünk türelemmel!
9/10
yurij84 2021 máj. 20. - 13:18:38 9/10 Előzmény Dé Neighbor
Az a gány, hogy figyelmetlen vagy. A sorozatban végig az Arktisz-ról beszélnek, ami ugye az Északi-sarkvidéket jelenti.
6/10
sankara 2020 febr. 01. - 15:44:14 6/10
Az első évadot valamiképpen végignéztem, mert fenntartotta az érdeklődésemet a hangulat, a képi világ, a jó párbeszédek, de számomra sokszor meglehetősen vontatott volt, teljesen felesleges jelenetekkel, időhúzással. Ha fele ennyi részben tálalták volna, az értékelésem jóval erősebb lenne. Így csak 6 pont.
laszlo-1 2019 okt. 17. - 19:46:11
A 2."évadnak" semmi köze az első témájához, így valójában nem is az, hiszen az eredeti cím az egyik hajó nevéből ered. Annak viszont semmi kapcsolata a japánok internálásához. Teljesen különálló sorazatként kell kezelni.
Mindkettőt végülis egyszer meg lehet nézni.
7/10
Richard Kovács 2019 szept. 26. - 12:09:49 7/10
Végig néztem, nem rossz film, de nem tudom miért kellet berakni azt a jetit vagy mit. Semmi értelme nem volt.
Papata 2019 szept. 13. - 17:48:30
A második széria sajnos nagyon gyenge :(
Broad 2019 júl. 06. - 19:20:15 Előzmény MadDogs
Gondolom te a Titanic filmet is végigizgultad, és csak a végén döbbentél le, hogy elsüllyedt.
Dé Neighbor 2019 febr. 21. - 22:53:29
Tök komoly, hogy végig ANTARKTISZról beszélnek?
Ez mennyire gány dolog, Jéézus!
MadDogs 2018 jún. 04. - 21:53:08
Összefoglalnám az egyes epizódokat:

1. rész: alapozás
2. rész: alapozás
3. rész: időhúzás
4. rész: időhúzás
5. rész: időhúzás
6. rész: időhúzás
7. rész: időhúzás
8. rész: cselekmény
9. rész: időhúzás
10. rész: földbeállás

Ha mondatokban kellene megfogalmaznom:
Cselekmény minimális, az eleje hangulatteremtés (az meg is van), utána csak időhúzás, időhúzás, időhúzás, végül pedig az elkerülhetetlen befejezés, nulla magyarázattal. És azért nézed végig, mert végig ott van a levegőben, hogy a következő részben talán kiderülnek vagy beindulnak a dolgok, de ez végül sosem történik meg. Külön szégyellnivaló az elején a flashforward, amiben előre elmondják, mi lesz a vége. Ironikus, hogy abból néhány mondatból kiderül a teljes cselekmény, de ezt akkor még nem tudjuk. Ez az egyetlen nem várt csavar az egész sorozatban.

Lássuk be, megint hülyének lettünk nézve. Előre eltervezett átverés volt az egész, akármit is állít az írója.
8/10
STARset 2018 jún. 02. - 15:12:01 8/10
8 pont, de igazából csak 6. Elfogult vagyok az alaptörténet és a megvalósított látványvilág miatt. Ugyan nem voltam még az Arktiszon, (ha itt tartunk az Antarktiszon sem, dear szinkronstúdió :)), de nem hinném ,hogy ilyen érdekes módon fagy meg a víz, mint ahogy azt ábrázolták. Szemmel tapintható volt a hungarocell, de ezenkívül le a kalappal. Mondjuk a jegesmedve izé kicsit low budget.
Ami tényleg nem tetszett, hogy egyszerűen 1-2 karakteren kívül egyáltalán nem látszott a teljes megőrülés jele, sem annak folyamata. Ez pedig nagyon nagyon hiányzott, mesterivé emelte volna hangulatot. Csak játszunk el a gondolattal, mi lenne ha mi magunk kerülnénk ilyen helyzetbe.
Így nagyon sok üresjárat volt, teljesen felesleges részek, 5-6 részbe belesűríthették volna. Horror faktor jelentéktelen, ezért inkább thriller és misztikus a kategória.
Színészi játékok rendben voltak. Én sem hiszem, hogy folytatják, az előttem szólok jól megfogalmazták a miértjét.
9/10
InteriorLulu 2018 máj. 29. - 12:53:27 9/10
Szerintem egész biztosan nem lesz folytatása (második évad), teljesen szembemenne ugyanis a koncepcióval. Ami pedig a Terror (és az Erebus) utolsó útjának, mint történelmi ténynek egy, a szörnyet leszámítva életszerű és hihető, mert szintén tényeken alapuló rekonstruálása. Egy nyilván kiszínezett, mindazonáltal - mondom, a nagy macit és mondjuk Hickey karakterét, illetve a Crozier -val végül megesetteket leszámítva - valószerű (ami ugye nem ugyanaz, mint a valószínű!) verziója a legénység sorsának. Erről szól ez a hétrészes sorozat. A Terror és az Erebus 1846-48-as útjáról, erőteljesen ragaszkodva a minél nagyobb történelmi hűséghez, a tényekhez. (Hangsúlyozom: kivéve maci, Hickey stb, amik nyilván az erősebb és érdekesebb sztori okán kellenek, persze nem mintha sokkal gyengébb tévésorozatot eredményezett volna az, ha az egyedüli elrugaszkodott mozzanatot, a macit kiveszik az alkotók az egyenletből, de ez tényleg pusztán vélemény...).
Mármost tény az is, hogy a két hajót utoljára Crozier-ék látták víz (jég ugye) felett, soha senki más fehér ember. Mint ahogy a legénység bármely tagját is indulásuk után maximum helyi inuitok látták még, senki más. További tény, hogy a felkutatásukra küldött expedíciók még ha - bizonyos dolgokra egyértelműen utaló nyomokat és inuit beszámolókat leszámítva - sikertelenek is voltak, egyikük küldetése, sorsa sem lett se nem különleges, se nem rejtélyes: mindegyik hazatért, semmi extráról nem tudtak beszámolni, hacsak nem a keresett átjáró megtalálásáról.
És még egy tény, ami már a filmsorozat sajátja: az alkotók egyértelműen csupán egyetlen szörnyet helyeztek a történetbe: az égvilágon semmi nem utal arra, hogy lenne/lett volna egy másik, harmadik is. A kis helyi közösség is kizárólag erről az egyetlen, végül kimúlt lényről beszél, bármikor is kerül szóba a dolog.
Mindebből pedig az következik, hogy a tényekhez, mint alapkoncepcióhoz sőt axiómához többé-kevésbé ragaszkodva - ahogy ugye teszi ezt a sorozat - nem lenne semmilyen folytatásnak létjogosultsága. Ez így kerek egész, ahogy van.
EvaHanna 2018 máj. 25. - 20:04:11
Spoiler: !!!

Megfagyott a végén a kapitány?? OLYAN MOZDULATLAN VOLT A GYEREK MELLETT :(
9/10
Vídiafej 2018 máj. 17. - 22:45:33 9/10
fasza
elemes 2018 máj. 17. - 14:48:35 Előzmény szucsgyula
a vizes részeket meg horvát tengeren forgatták
elemes 2018 máj. 17. - 14:48:08 Előzmény milán1899
lesz második évad?
elemes 2018 máj. 17. - 14:47:50 Előzmény bekukkancs
annyira igaz történeten alapul, hogy nemrég találták meg a két hajót a tengerfenéken alig pár tíz méter mélyen (2014-ben az Erebust, 2016-ban a Terrort). és az egyéb megtalált emberi maradványokon a csontokon késnyomok voltak :-/

https://www.cheatsheet.com/entertainment/true-story-behind-upcoming-amc-series-terror-will-chill-bone.html/?a=viewall
10/10
microtrauma 2018 máj. 17. - 02:33:33 10/10
tökéletes
milán1899 2018 máj. 08. - 10:54:36
vajon mikor lessz a 2 évad??
Összes hozzászólás