Titán

Bakancslistához adom
Titane
18 éven aluliak számára nem ajánlott francia-belga thriller, filmdráma, 108 perc, 2021

Értékelés:

52 szavazatból
Szerinted?

A 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legnagyobb vihart kavaró, egyben rendkívül megosztó filmje volt a Titán. A bizarr testhorror sokak meglepetésére elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát.

Julia Ducournau rendezőnő a lehető legkicsavartabb módon foglalkozik az emberi kapcsolatok és a nemiség kérdéskörével. A kiváló francia színész, Vincent Lindon éveken át készült, hogy fizikailag megfelelő erőnlétbe hozza magát a főszerepre. A RogerEbert.com szerzője szerint a Titán “extrém film, ami egyszerre erőszakos, kíméletlen és vicces”. Az Observer kritikusa szerint “furcsa, gyakran kísérteties, néha vicces, de mindenekelőtt mesteri” alkotás.

Megmagyarázatlan bűncselekmény-sorozatot követően egy apa újra találkozik tíz éve eltűnt fiával.

Titán: hőnek és korróziónak ellenálló, ötvözéskor a többi elemnek rendkívüli szilárdságot adó fém.
Bemutató dátuma: 2021. október 28. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
King Diamond szept. 04. 01:29:23 9/10
Rég láttam ennyire egyedi és különleges hangulatú, tematikájú filmet. Nekem nagyon tetszett, már az előzetese felkeltette az érdeklődésem és ez mit sem lankadt, ahogy haladt előre a cselekmény. És nem azért, mert beteg vagyok/lennék...igaz, számomra nem igazán volt sem megbotránkoztató, sem olyan hű, de brutális, mint másoknál írva láttam (hangulatilag nálam például a Fehér éjszakák keményebb volt, brutalitásban meg mondjuk egy Cannibal Holocaust vagy Mártírok). A Puliwood és az itteni kritikát is elolvastam és teljes mértékben egyetértek mindkettővel. Az, hogy ebből a sztoriból kinek mi jön le vagy mi megy át, ez teljesen egyénfüggő. Az azonban elmondható, hogy egyáltalán nem egy szokványos történetről van szó, hangulatilag is rendkívül egyedi és a színészek (vagy legalábbis a két főszerepelő) remekül alakítják a karaktereiket. Mondom ezt mind úgy, hogy nem láttam a Nyers című filmet, a rendezőnő előző filmjét, de ez felkeltette az érdeklődésemet annak a megtekintésére is.
9/10
2/10
Laundryboy82 jún. 19. 12:35:07 2/10
Ennek a filmnek tényleg művészi értéke van? Mert akkor már tudom miért beteg Európa .
2/10
Mathos75 márc. 23. 20:35:49 2/10
Ennek a filmnek nem az a baja, hogy beteg - mert az olyanokat szeretem ha jók - hanem, hogy egyszerűen rossz. Semmiről nem szól, a szereplők viselkedése pedig logikátlan és irritáló. Felesleges a megtekintése.
2/10
stupek2 márc. 15. 10:30:10 2/10
Lehet, hogy nem egy filmet nézett az előzetes írója és a hozzászólók. Ez tényleg szar film. Mi jött le nekem? ---spoiler--- Egy nő, miután balesete lett, szerelmes lesz az autóba. Nem tudjuk kié, hogy került hozzá, de ott élvezkedik. Közben gyűlöl mindenkit. Ennek hangsúlyt is ad...
1/10
Rushi márc. 08. 21:36:07 1/10
Pusztítóan sz*r! Se eleje, se vége, undorító, logikátlan jelenetek egymástól független módon.
1/10
Brother Wolf márc. 06. 20:50:56 1/10
Erről a filmről eszembe jutott a régi vicc.
Két orosz alternatív mûvész beszélget berúgva Párizs egyik elõkelõ presszójában.
- Te, Igor, szerinted mi lenne, ha beleszarnék a zongorába?
- Á, hagyd, úgysem értenék...
5/10
rajdi márc. 05. 21:55:58 5/10
Nekem ennél több kell hogy kimozdítson a komfortzónámból. Persze nyilvánvaló hogy másoknak ilyenkor már szól a riasztó, de legalább nem a százezredik ugyanolyan kliséfilm, így végig néztem. Mondjuk érdekesnek találtam és amellett hogy sejtem "mire gondolt a költő", azért mélyen nem érintett meg. 1-2 eredeti gondolatra felhúzott fintort keltő jelenet és értetlenkedést szülő képsorok összessége.
1/10
freewulf márc. 05. 13:02:11 1/10 Előzmény totokacsa_904
Ha ez szerinted zseniális, akkor komoly baj van a fejedben...
1/10
freewulf márc. 05. 13:00:38 1/10
Eszébe se jusson senkinek megnézni! Komolyan! Ez valami hihetetlenül sz@r... Idióta alapötlet, sz@r kivitelezés... Beteg...
3/10
cselaxi febr. 13. 22:36:15 3/10
.
1/10
Sztalker1 jan. 28. 18:57:48 1/10
Ezt nem "lehet magas művészetnek nevezni"!
Cannes megérkezett az Oscar színvonalára. A zsűri elnöke Spike Lee volt, aki sok filmet készíthetett (sok tehetséggel ellentétben), de érdemi nyomot nem fog maga után hagyni a filmművészetben. Nagyszabású zsűrijének az ízlésvilágát nem az Arany Pálma minőségi követelménye motiválta. Tetszett nekik a film: valóban páratlanul jó ötlet, hogy magzatvíz helyett olaj csorog alá...és még mennyi öncélú, álszimbolikus, tartalmatlan képi giccs! Vannak akik mélyebb értelmet emlegetnek (valóban van itt intellektuális erőfeszítés?), meg polgárpukkasztást ( de hol a polgár? arra a néhányra vigyázzunk inkább, nehogy kipukkadjon!). Attól pukkad manapság a polgár, ha őrült, skizofrén sorozatgyilkos, gyökértelen, mazochista, szadista, borderlineos, fétisista olajat ürítő lányfiú önmegvalósításában gyönyörködhet? Tehát akkor ez a rendező hölgy lehetne friss, posztmodern korunk Bunuelje? "Sajnos" a kiváló spanyolnak szűkebb volt az eszköztára, fantáziája stb. (vö. Viridiana, az is Arany Pálmát kapott...)
A lassú hanyatlásra már szegény Menzel is felhívta a figyelmet , amikor zsűri tag (vagy elnök) volt Cannes-ban: egyik "Hát, nem tudom..." írásában emlegeti, hogy a tavalyi vér kevés volt, évről évre több szükséges a közönségnek.... Most végre jól érezték magukat, állítólag többen hánytak is gyönyörködés közben.
Mindenesetre gratulálunk Leeéknek, hogy az Arany Pálmát Julinak osztották ki, holott pl. Farhadi A hős című gyöngyszeme is versenyben volt...
2021- ben Cannes - ban tort ült a barbárság.
2/10
nick név 2021 nov. 28. - 00:39:45 2/10
Ezt is lehet magasművészetnek tekinteni, szerintem ez a művészet túlságosan öncélú, magamutogató, erőltetetten szimbolikus fajtája, aminek irányultságából fakadóan aktuális áthallásai vannak. Természetesen nem baj, ha valaki foglalkozik azzal a korral, amiben él, ami körülveszi, de nekem ez a felfogása a foglalkozásnak rettentően távoli, idegen, hamis.
Ez a fajta kis dobozba zárt revolúció valahogy mindig csak az adott kor adott közönségének szól nagyot és nem igen marad időtálló, érvényes az örökkévalóságnak. Persze itt is jön a filozófiai különbség egy sarkos pontja, a deklaráció, miszerint nincs örökkévalóság, csak a mának élés számít, a mában való önmegvalósítás az érvényes (bármit is jelentsen ma ez), nem más. Ha az előbbit nem is cáfoljuk szükségszerűen és meghagyjuk a levegőben (hiszen az hitvita volna, amiről vitát nyitni, akár az ízlésről...), az utóbbival akkor sem mindenki ért egyet.
1/10
Csodálatos Pukkandúr 2021 nov. 22. - 21:38:57 1/10
Öncélú, provokatív, perverz baromság, bár a rendezőnő előző alkotása, a Raw talán gyomorforgatóbb.
Csodálkozom (nem), hogy a műértők Cannes-ban imádták a filmet - egy egészséges világban egy ilyen mozinak inkább érdektelenség, a rendezőnek pedig zárt osztály járna.
Ezzel együtt érdemes megnézni, mert bár a figyelmet nehezen tartja fenn, ilyen elmebeteg víziót nemigen vittek még filmre.
4/10
The Cortez 2021 nov. 13. - 19:12:14 4/10 Előzmény Vlad80
Túlságosan túltolták meg telerakták röhejes jelenetekkel. Ezért a 4 pont.
9/10
Vlad80 2021 nov. 13. - 01:32:35 9/10 Előzmény The Cortez
Teljesen jól megfogtad, de ennek tükrében nem értem a 4 pontot.
9/10
Vlad80 2021 nov. 13. - 01:30:52 9/10 Előzmény totokacsa_904
Ecco! Agree 👍
4/10
The Cortez 2021 nov. 09. - 23:15:00 4/10
Zavarba ejtő, keményen sokkoló, gyomorforgató, szándékosan polgárpukkasztó alkotás. Az év legkiakasztóbb fesztiválfilmjének készült, így biztos, ami biztos, mindent beledobáltak a készítők: erőszak, meztelenkedés, leszbikus szex, hányingerkeltés, aberrált dolgok, ráadásul mindezek mellett, Julia csúcsra járatta az autópornó fogalmát.
A sztori 2 részre van osztva: az első fele egy zavarosnak mondható erotikus slasher-horror, a második pedig egy biohorrorral kevert ”családi” dráma. Az utóbbi etapnál kezd beindulni, illetve érdekessé válni a cselekmény. Ha nem készül direkt botrányfilmnek az egész, s ha nem tolják ennyire túl, akkor simán egy erős, zseniális, újszerűnek ható mozit lehetett volna kihozni ebből a történetszálból. Amikor nagy ritkán nem arcpirítóan kínos, röhejes vagy éppen elidegenítő képsorok peregnek a szemünk előtt, akkor röhögni is lehet a látottakon (elég csak a nyitójelenetre gondolni a benne látható, idegesítő gyerekszereplővel). Érdekes módon a felcsendülő zenék könnyed hangulatúak, leszámítva az egyetlen hardcore műfajú track-et.
A rendezőnő előző munkája ehhez képest egy sokkal szolidabb, közönségbarátabb darab volt. Mondanivaló ugyan itt ugyanúgy van (ezúttal a szeretet + a kötődés), de Julia továbbra sem akar a földön járni, ezáltal abszurddal, groteszkkel, valamint megint csak szimbólumokkal dolgozik. A mű legkiemelkedőbb pontja a fényképezés meg a színészi játék. Az amatőr Agathe Rousselle-től mindenképpen merész húzás, hogy ezt a szerepet bevállalta.
Azt érdemes még tudni a Titánról, hogy közel sem egy transzszexuális mese (a direktor csak reflektál erre a 2021-ben aktuális témára), ám a politikai oldalak plusz a különböző ideológiájú filmrajongók előszeretettel állítják be annak. Valószínűleg emiatt vihette el a fődíjat Cannes-ban, mivel ott az ennyire megbotránkoztató agymenések nem igazán szoktak nyerni.
1/10
broland79 2021 nov. 08. - 22:58:31 1/10
Szégyellem, hogy végig tudtam nézni. Talán segített előtte egy Unicum és két sör...
Alapjában véve nyitott vagyok minden stílus irányába, de ez túlnőtte az ingerküszöbömet. Már akkor gyanakodhattam volna, amikor a kasszánál csak annyit mondtam, foglaltam jegyet és automatikusan nyomtatták, nem kerdezték, milyen névre. A moziteremben tudatosítottam, hogy egyedül vagyok.
Spoiler - ha csak egy embert megmentek ettől a förmedvénytől, már megérte...
Egy gyermekkorában autóbalesetet szenvedett kislány felnőtt korára tancosnővé érett. Megmaradt benne az autók iránti fétis, ami addig elviselhető volt, míg ki nem derült, hogy teherbe ejtette egy Cadillac. Attól a pillanattól kezdett sántítani a sztori, amikor kiderült olajat "vérez" valamint a melleiből is olaj szivárog a terhesség előrehaladtával. A pszicho tűzoltóparancsnok csak hab a tortán. Az utolsó percekben megmutatott titántarajos újszülött meg a cseresznye a habon..
10/10
totokacsa_904 2021 okt. 29. - 18:27:51 10/10
Zseniális film, az idei filmes felhozatal legeredetibb, legzavarbaejtőbb mozija.
Trap 416 2021 okt. 27. - 09:05:38
Azon a ponton ment a kedvem a filmtől, mikor felvillant, hogy "A Nyers alkotójától". xD
Összes hozzászólás