Tolkien

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai életrajzi dráma, 107 perc, 2019

Értékelés:

55 szavazatból
Szerinted?

A Gyűrűk Ura írójának fiatalkori évei elevenednek meg, amikor az árva írópalánta egy csoport kiközösített diák körében talál barátságra, szerelemre, művészi inspirációra. Miközben felnőnek, a szövetségük egyre erősebbé válik, együtt tapasztalják meg a szeretet és veszteség érzését. Az első világháború kitörése azonban azzal fenyegeti a kis közösséget, hogy szétrombolja szövetségüket. Mindezek a tapasztalatok arra ösztönzik Tolkient, hogy megírja Középfölde történetét.
FEA2 FEA2

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
gothic 2020 dec. 29. - 19:35:38 9/10
Nekem nagyon rendben volt a film. Kimondottan szép, harmonikus. A wikipedia alapján közel hűen követi az író életrajzát.

Nem vagyok egy nagy Tolkien fan, nem tudom betéve a műveit. A filmből számomra az derül ki, hogy a nyelvek használata nem csak egy érdekes kiegészítő a műveiben, hanem annál sokkal fontosabb szerepük van.
6/10
offtopic
sexykex 2020 nov. 02. - 09:06:18 6/10 Előzmény -Vídia-
A meséket mindig a valóság alapozza meg. A mesebeli hősök azokat a tetteket viszik véghez, ami a kitalálójuknak a valóságban nem sikerült. A meséknek ugyanúgy van történelmük, mint az emberiségnek. Kezdetben a mondákra, mítoszokra épültek, később már egymásra is. A vallások térnyerése után a legtöbbször nevelő szándékúak lettek.
A mesék és az álmok között szoros kapcsolat van. Ami a valóságban átmenetileg lehetetlen, azt az emberek a fantasyban, a sci-fiben és a meséikben valósítják meg. Minél kisebb a létező valóságról alkotott tudás, annál tágabbak a fantáziálás lehetőségei.
Engem nem érdekelnek a valóságtól elrugaszkodott mesék. Képes vagyok elfogadni, hogy az élet nem része a mesevilágnak.

Egyetlen egy aprócska félelmem van, de az sem módosítana az előző mondatokon. Ha létezne faj, amelyik tökéletesen tisztában lenne a földi agysejtek működésével, akkor bármilyen valóságot beplántálhatna az emberekre. Létrejöhetne a Mátrixban megismert világ, ahol az emberi testet egyszerűen energiatermelésre használják. Programozhatóvá válhatna maga az ember. (Szerencsére Isten nem létezik.)
Számomra a végtelenül kicsi és a végtelenül nagy fogalmával jellemezhető világmindenség az igazi mesevilág. (Na, már most! Ha Isten nem létezik, akkor hogy a bánatba jött létre a világmindenség?) Szerencsére ezek a kérdések sem foglalkoztatnak igazán. Attól, hogy a létező valóság is csak egy mese, semmi sem fog megváltozni. (Nem ezek miatt alszom rosszul.)
-Vídia- 2020 nov. 01. - 20:20:35 Előzmény sexykex
„A mese megkönnyíti a szívet, olyan porhanyóssá teszi, hogy az álom magvai könnyen kicsíráznak benne.” – mondta Seherezádé az Ezeregyéjszaka meséiben.

A mese tartalma észrevétlenül fejleszti az érzelmi intelligenciát, a képzeletet és a fantáziát, egy olyan világot bemutatva, ahol az erkölcsi értékek mindig, minden esetben győzedelmeskednek.

Sokan nem élnek boldog párkapcsolatban, csalódottak esetleg depressziósak..
sajnáljuk őket, de mi azért szeressük a meséket, meseírókat..
8/10
Haha98 2020 okt. 28. - 13:05:16 8/10
Nekem nagyon tetszett a film. Szép volt látni Valinor megformálását s vele a két fa megszületését, a Holt láp jelenetet, Sauron és a kilenc lovas megjelenését s még pár részletet. Ezt a filmet úgy gondolom azok értékelik akik olvasták és szeretik a megálmodott világát. A film kicsit talán közhelyes de (véleményem szerint) a folyamatosan végik kísérő zenék fantasztikus hangulatot adnakneki. Kapunk helyes szárnyaikat bontogató tiniket, szerelmet, háborút, halált, hepiendet. Ami még a film mellett szól, hogy végre nem nyiltak meg ugrókapuk, nem jöttek szuperhűsök megmenteni, nem akarta senki elpusztítani az univezumot.
offtopic
perry 2020 aug. 15. - 20:08:08 Előzmény Sumomo_
Én köszönöm, hogy elolvastad.
Sumomo_ 2020 aug. 15. - 19:09:43 Előzmény perry
Ritkán van szerencsém itt ilyen értékes és érdekes kozzászóláshoz.
Megtisztelő volt olvasni az iróasztal azaz a családod történetét.
Köszönöm.
4/10
bannor72 2020 aug. 15. - 17:22:11 4/10 Előzmény axis85
fantasy nekem egyenlő a mesékkel. Semmi köze a hús-vér valósághoz. Amit leírtál az alap, amit mindenki tud róla, de attól még tőlem nagyon távol áll ez a múfaj. Ez van. :D
axis85 2020 aug. 15. - 17:08:07 Előzmény bannor72
Tolkien nem meséket írt első sorban, hanem fantasyt, a mai értelemben vett műfaj megalkotója. A könyvei elég nehéz olvasmányok, rettenetesen aprólékosak, saját (beszélhettő) nyelveket, betűtípusokat alkotott meg hozzá, és olyan részletes történelmet hogy minden más kitalált univezumot kilóméterekkel kenterbe ver stb. Sok felnőtt sem képes végigolvasni, nem hogy 6 éves gyerekek. :)
4/10
bannor72 2020 febr. 16. - 22:47:57 4/10
Édes kis szépfiúk játszanak Oxfordban, halandzsa nyelven beszélnek teáznak és ettől roppant dekadensek és művészieskedők :) Néztem ameddig bírtam a filmet anélkül, hogy érdemben tudnék bármit Tolkein-ről, a munkáiról. Semmi sem áll távolabb tőlem mint a mesék világa, ez utoljára 6 évesen tudott lekötni. Tekintve, hogy ez nem az én világom, soha nem olvastam semmit tőle. A film, szép mese: szép díszletekkel, szépfiúkkal :)
6/10
sexykex 2020 jan. 07. - 18:19:08 6/10
Nem mindig választok ésszerűen a filmes kínálatból, de most ez jól sült el. Nem mintha igazán tetszett volna maga a film. Nem mintha különösebben érdekelne Tolkien munkássága és élete. Borzasztóan távol áll tőlem a mondák, mesék, mítoszok, vagy akár az ősi holt nyelvek szeretete. Nyilván birizgált kissé, hogy a fantasy mestere mitől lett annyira dilinós, hogy mesebeli világokat alkosson meg, de végül az is mellékessé vált. Teljesen elámultam viszont a korabeli fiatalok viselkedésén.
Szinte hihetetlen, hogy 100 évvel ezelőtt mennyire más volt az ember, mint napjainkban. Tény, hogy nem primitív népek között játszódik a történet és az egész kor hangulatába belerondít a háború, de ez a nyugodt, tisztességes világ bizony ma már nem létezik.
1/10
Atis88 2020 jan. 01. - 09:59:29 1/10
Rettentő unalmas és felejthető is. Felénél ki is lett kapcsolva. Rendesen időpocsékolás. Még a színészek sem adnak hozzá semmit. Mondjuk ilyen alapanyaghoz sokat nem is lehet...
GRIMBUSZKA 2019 okt. 19. - 20:34:37
tetszett a film
perry 2019 okt. 02. - 12:00:02 Előzmény bohus72
A gondolkodás nem mindig korfüggő :)
bohus72 2019 okt. 02. - 07:50:24 Előzmény perry
Még fiatalabbnak gondoltalak.
perry 2019 okt. 01. - 15:36:03 Előzmény bohus72
Nem, a szüleimmel. 1951-ben születtem.
bohus72 2019 okt. 01. - 10:46:02 Előzmény perry
Jó volt olvasni. De ez ugye nem veled történt?
offtopic
perry 2019 szept. 25. - 22:21:54
:) Majd alkalomadtán pöttyentek a Port-ra is valamit.
perry 2019 szept. 24. - 21:03:31
Édesapámnak hatalmas mahagóni íróasztalát, már nem tudom melyik déditől örököltük, négy oroszlán körmös lábon állt és rengeteg fiókja volt. Ez az íróasztal valahogy követett minket családi házba, polgári gangos ház második emeltére. Miközben az idő ez a fura gépezett kattogva járt és meséket, igaz történeteket talált ki . Álmomban láttam apámat munkaszolgálatba menni vászon hátizsákkal a hátán majd vissza onnan 45 kilósan aztán már csak málenkij robotra, és onnan is vissza flekktífusszal megfagyott lábujjakkal visszatérni. Anyámat, aki vagonok mélyéről tért haza az életbe. Csak az íróasztal mint örök utazó képviselte az állandóságot apám íróasztala. Ma már én ülök mellette a kopott zöld bársony írófelület szálait szemlélem. Eszembe jut a gyermekkor a zsámoly amelyen ülök és hátamat az íróasztalnak döntöm és apám mesél, kerek erdőről, tündérekről, boszorkányokról, szemem lecsukódik és már ott is vagyok....
Tudom, mindenkinek van jóformán ilyen története a XX. századból ennek a századnak a lenyomata ott van a zsigereinkben befészkeli magát a tudatunkba és mint szokták mondani ez már a velünk élő történelem.

Ilyen történet Tolkien élete is egy író világa aki meséket , történeteket álmod a lövészárkok sara helyett és tűzokádó sárkányokat a bombák tűzijátékára formálva.
Mert az élet kérem szépen koránt sem mese, mint már beköszönőmben írtam sokunknak hol tragédiák , hol pedig sötét világok jutnak.
Meg aztán melyik az a kor az ember életében amikor a legfogékonyabb: a fiatal kor és a film is ezt követi, amikor korán vesztett apát gyermekként gyászolja, anyja heroikusan küzd a két fiú életének jobbá tétele érdekében. "Ubi Bene Ibi patria" mondja Tolkiennek /Ahol boldog vagy ott otthon vagy/, és ez tényleg nem elcsépelt igazság -bár jelenünkben is elmondhatnám-. A film Tolkien életének első három évtizedét öleli fel:
"Miután gyermekként kitelepítik őket, Tolkien és testvére arra kényszerülnek, hogy Birminghambe költözzenek, ahol a fiatalember kapcsolatba kerül az úgynevezett Tea Club-bal és a Barrovian Társasággal, hogy aztán az ott megismertekkel sírig tartó barátságokat kössön. Művészek, írók, kreatív emberek veszik körül, a csoport magasztos célja pedig az, hogy művészet útján megváltoztassa a világot. Éjszakákat teáznak át nagyokat elmélkedve és vitatkozva a világról, az írók, a művészek és zeneszerzők érdemeiről."

A film átad értékeket melyek már a megfakultnak tűnnek, másokért kiállás, emberség, hűség , szeretet és még sorolhatnám tovább. Ezek az értékek urbánus világunkban ahol sokkal inkább sárkányok őrzik aranyaikat még inkább felerősödnek az író által közvetített emberi értékek.
Ez a közeg és magába szívott mesék és csodavilágok, a gyermekkorból megorzott történetek szolgálnak alapul a hatalmas trilógia megírásához.
A film mint egy csodás kaleidoszkóp ahol színes cserepeket látunk összeállni mintává, úgy ugrál I. Világháborútól, a vidéki Anglia pagonyának világáig, de csak így érthetjük meg az író összetett belső motivációit.

Remélhetőleg a nézők nem Középföld mitikus világát kérik majd számon. Hiszen ez életrajzi film. Bár nem vagyok oda az ilyen típusú filmekért, azt kell írjam a Tolkien szépen megkomponált alkotás.
Aztán ha láttad akkor elő veheted valamelyik regényét és már ott is vagy az orkok, tündék vagy törpék világában. Tudva , hogy ki írta egy olyan ember aki a kitartásra, a barátságra, a bajtársiságra, no és a szerelemre mint kötelező emberi magatartásra tekintett.
Most pedig itt pötyögöm számítógépemen ezt a kritikát apám asztalán, ti pedig ismeretlen barátaim amennyiben kis időtök van nézzétek meg a filmet.

10/10
patkosagi 2019 szept. 15. - 18:07:50 10/10
Nagyon jó film! Aki szereti ezt a műfajt nézze meg nem fog csalódni.
3/10
Sweet-But-Psycho 2019 aug. 24. - 23:07:24 3/10
Nem művészi ez a film, csak művészieskedő. Nem is költői, csak költőieskedő. Gyakorlatilag 111 perc tömény szenvelgés. Az egyértelműen látszik, hogy a finn rendezőnek nagyon bejön a Hobbit című mű, mert egy rakás klisé segítségével megpróbálja mindenképpen ahhoz igazítani Tolkien élettörténetének bemutatását. De sem az író életútjáról, sem a környezetéről nem mutat semmi értékelhetőt. Nem csoda, hogy az örökösök/családtagok sírva határolódnak el a filmtől.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu