Film

Ultra

magyar-görög dokumentumfilm, 83 perc, 2017 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
  • eny
  • eny

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

  Az Ultra egyszerre vezet el a fizikai teljesítőképesség határára és az emberi lélek mélyére. Simonyi Balázs és forgatócsoportja öt versenyző küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen - a filmnek pedig igazi különlegessége, hogy a rendező is többszörös teljesítő, az öt szereplő közül az egyik maga az alkotó.
  A Spartathlon szintideje 36 óra, az Athéntól Spártáig hullámzó, és egy 1200 méter magas hegyet is meghódító futóverseny során 246 kilométert tesznek meg a célba érők. Egy ókori legendának állít emléket és Leonidász király szobra előtt ér véget ez az erőpróba, amely az egyik legnehezebb és legnagyobb presztízsű verseny a világon.
  Simonyi eddig négyszer küzdötte le a távot. Az Ultra többi szereplőjével együtt - a fizikai verseny mellett - egy önismereti megmérettetésen vesz részt. Mindannyian magukkal és magukban is viaskodnak a futás alatt. Azon dolgoznak, hogy feldolgozzanak traumákat, vagy mélyebben megismerjék, elfogadják önmagukat. Megismerjük a versenyzők személyes motivációit a versenyen és azon túl, hogy miért indulnak el erre az extrém távolságra. A legnehezebb dolga Bélának, a kisvárosi pénzügyi kontrollernek van, aki már ötször próbálkozott sikertelenül - nevezését nem fogadják el a szervezők, így ő "Privát Spartathlont" fut: akkor indul el Athénból, amikor a többiek már megérkeztek Spártába. Vajon célba ér-e a hatodik próbálkozásra, kizárólag saját magára és a felesége segítségére támaszkodva?
  Az Ultra izgalmas, őszinte és magával ragadó mozi. Szinte együtt dobban a szívünk a hétköznapok hőseivel, ismeretlenül is érezzük az erőt, amely tovább viszi őket még egy kicsit, vagy megállítja őket a cél előtt néhány kilométerrel. A legmodernebb technikákkal készült, rendkívül látványos drónfelvételekben gazdag film semmihez sem hasonlítható, különleges moziélmény.


  Bemutató dátuma: 2017. szeptember 21. (Forgalmazó: Mozinet)

  Kövessen minket a Facebookon!

  Stáblista:


  Vélemény:


  február 24. 10:57
  Tavaly láttam, és nehéz írni róla... nem merném mondani, hogy kimagaslóan jó film meg hasonlók, mégis annyira megfogott, hogy azóta se enged! én csak a fittség miatt futkorászok 5-10 km-eket, és nemhogy a Sparthatlon, de még a normál maraton se célom, de a filmet mondhatni végigizgultam, és átjött ennek a rohadt hosszú, monoton, néhol kamionok elől elugrós lehetetlen futásnak a.... nem is tudom, mije. Magányossága? Befelé fordulása? Belső küzdelme? Szóval, csomó kérdés maradt... a végére csak egyet mondhatok: HAJRÁ!!!
  (Egyébként Simonyi Balázs tök jól bemutatja, hogy ki ezért, ki azért, de többen nem is tudják, miért vágnak neki ennek az irreális távnak :)
  10-ből 10!!!

  február 2. 23:57
  Most láttam és utána a szerző-rendező- közönség beszélgetés....vissza adta a hitemet a magyar kultúra-sport-pozitív életszemlélet és gyakorlat és minden jó iránt ami szerencsére megvan a mai fiatal generációkban és úgy látom, hogy ezt minden "Y-Z-W-Q stb" generáció továbbviszi. Az író-rendezőnek meg kívánom, sőt kérem, hogy alkosson még magyar filmeket.

  2017. szeptember 26. 17:55
  Kijöttem a moziból, és az egész világunk annyira idegennek tűnt... Fogalmam sincs, hogy jöttem haza a kocsival, de az tény, hogy most itt ülök a gép előtt, és azt érzem, hogy írnom kell... Nem tudom, mit, mert ez tipikusan az a film, ami után egyszerűen nem lehet megszólalni... El is kellett telnie fél órának, míg egyáltalán képes voltam elkezdeni írni...


  SPOILER!!!!!


  Gyerekek, b.sszátok meg, legközelebb hívjatok el magatokkal, és ha kell, magamra szerelek egy piros-kék villogót vagy egy kib.szott diszkógömböt is, ha kell, és ráveszek még valakit, hogy tegye meg ugyanezt, hogy elöl-hátul biztosítani tudjuk Bélát a sötétben... Egyszerűen nem tudom felfogni... Nem ítélkezem, de szerintem nem véletlen, hogy a hegymászók sem tartják a kapcsolatot az otthoniakkal csúcstámadás közben, mert szerintem akkor a fele sem jutna fel... Minden tiszteletem Béláé és a feleségéé, aki végig támogatta Bélát, és teljesen megértem az aggodalmaikat is. Minden döntés jó döntés, ők is a legjobb döntést hozták meg akkor és ott. De akkor is a szívem szakad meg, főleg a 2016-os eredmény ismeretében...


  SPOILER ...

  Összes hozzászólás