Üveg

Bakancslistához adom
Glass
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, misztikus film, dráma, horror, 129 perc, 2019

Értékelés:

204 szavazatból
Szerinted?

M. Night Shyamalan összeköti két remek filmje, a 2000-es A sebezhetetlen és a 2017-ben bemutatott Széttörve cselekményét egy vadonatúj thrillerben, az Üvegben.

A Széttörve végét követően David Dunn (Bruce Willis) Kevin Wendell Crumb (James McAvoy) emberfeletti képességekkel bíró énje, a Fenevad nyomába ered. Miközben több alkalommal is éles helyzetben találkoznak, a háttérben Mr. Üveg, azaz Elijah Price (Samuel L. Jackson) alakja bontakozik ki, olyan titkok őrzőjeként, amelyek mindkét férfit számára létfontosságúnak bizonyulhatnak.
Bemutató dátuma: 2019. január 17. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
MesketeM aug. 26. 19:19:13 7/10
Sokan istenítik, sokan meg lehúzzák. Én valahogy közepesnek érzem. Maga a koncepció már eleve furcsa, s innen nézve mégis tudott meglepetéseket hozni. Viszont amit nem értettem

Ha annyira a realitást akarta bemutatni, miért nem estek egymásnak a "hősök" hozzátartozói a "hősök" halála után. Ugyanis egyértelmű volt, hogy a Szörny azért támadt rá Üvegre, mert David fia elmesélte a vonatbaleset okát a Szörnynek. Emiatt jogos lett volna, hogy Price anyja gyűlölje David fiát és Chaseyt is. Főleg, mivel korábba elég makacs, a fia mellett kiálló karakternek tűnt. Nem értettem, hogy David fia miért nem rohant oda az apjához, amikor vízbe fojtottáj, valamint Chasey is egy agyrém volt, hogy beleszeret abba, akitől egy ilyen helyzetben a valóságbanhétköznapi kirázta volna a hideg.

A (ál)pszichológusnő karaktere borzasztóan mesterkélt volt, ahogy Paulson játéka is.

Nem értettem, hogy mi volt az a műtét Üvegen. Akkor az csak egy álműtét volt?

Nekem amúgy a Sebezhetetlen sem tetszett, a Széttörve pedig témájában is idegen volt a másik két résztől. Szerintem ez így igen erőltetetten lett egy trilógia. Utálatos az is, hogy Shyamalannál nincsenek véletlenek. Itt veszti el a realitáshoz vetett viszonyát is, mert a valóságban vannak véletlenek. Talán egy paranoid, konteós világnézetben nincsenek sose véletlenek, de én egy ilyen világnézettel sajnos nem tudok azonosulni. A film vége is "valami konteós" dolog valóssággá válásának ágyazott meg, miközben teljesen legalizálta és piedesztálra emelte Üveg pszichopata, tömeggyilkos világnézetét. Utóbbi nekem nem volt valami szimpatikus.
10/10
Mad Max73 máj. 24. 14:30:34 10/10 Előzmény caya
Jó megfogalmazás,egyetértek!!! (y)
7/10
támadómókus jan. 24. 15:33:56 7/10 Előzmény kriszta.g
Akkor te nem értetted meg a csavart a végén. Elmondom, hogyan volt:

Az Üveg csak azt hazudta, hogy a toronyhoz készülnek, de valójában nem ez volt a terve. Azért a kórház mellett harcoltak, mert ott voltak a kórháznak a térfigyelő kamerái, és azokat hackelte meg az Üveg, hogy felkerüljenek a felvételek az internetre. Az Üveg tehát direkt a kórház előtt harcoltatta a Szörnyet és a Sebezhetetlent, mert így látszott, hogy mekkora erővel csapkodják egymást ide-oda. Plusz így látszott az is, hogy egyedül elbánnak akár 4 kommandóssal is, tehát látszott, hogy szuperhősök. És az Üvegnek pont ez volt a terve, hogy bebizonyítsa a világnak, hogy szuperhősök igenis léteznek. :)

sacko jan. 04. 01:43:51
Én nagyon szeretem Shyamalan téma ötleteit, fantáziavilágát. Igazán egyedi, különleges, de szegénykém minden alkalommal bizonyítja, hogy nem tud filmet rendezni.
5/10
Ildikó Nóra 2020 nov. 18. - 17:14:35 5/10
A filmet James McA. (A Széttörve c film tetszett, nagyon jól játszott abban is), Sarah P. miatt néztem meg. Többször unalmas volt és hosszú, egyszer megnézhető, de semmi extra.
codex 2020 okt. 19. - 21:40:36
M. Night Shyamalan nem egy korszakos zseni de a Split nem egy rossz film. Igazán remek esti időtöltés. És még el is gondolkodtat. Igaz, az már jócskán túlmutat a film implicit értékein. A trilógia többi darabjáról és M. Night Shyamalan további munkásságáról inkább ne beszéljünk... Belefér holivúdba.
2/10
GoodMovies 2020 febr. 17. - 17:51:15 2/10
Hát ez valami borzalom. Tele ostoba logikátlanságokkal. Csak azért néztem végig, hogy mikor szabadul már ki a szörny és intézi el a sok idiótát, élen a pszichológus nővel. :)
benkonora 2020 jan. 27. - 10:44:00
Én nem tudtam semmit a filmről, azt sem, hogy ez egy sorozat harmadik befejező része, az előzőeket sem láttam. Pusztán a szereposztás szerint választottam megnézésre.

Egy igazi kettősség van bennem a film megnézése után. Egyfelől vontatott, lassan bontakoznak ki a szálak, a 2 órás játékidő is túl sok. Másfelől a történet valamennyire magával ragadott. Kevint játszó színész egészen parádés, nagyon ritkán látni ilyen sokoldalú színészt (egy filmen belül).

Ugyanakkor nem tudok elmenni a részletek mellett, amik nem állnak össze.

1. Hogyan tudott Mr. Üveg szabadon ki/bejárkálni a cellából? Szerzett valahonnan korábban kártyát?
2. Többen is írtátok, hogy elég viccesen kevés ember őrizte ezt a három szuperveszélyes bűnözőt, gyakorlatilag őrt nem is láttam, csak a két ápolót, akik nyilván nincsenek kiképezve és fizikummal sem bírják.
3. Hogyan tudták belefojtani egy pocsolyába Davidet? Csak azt tudom elképzelni, hogy aki belefojtotta ő maga is egy szuperhős, szupererővel.6/10
DoctorMorreau 2020 jan. 18. - 03:45:05 6/10
Nehéz megemészteni, pedig a film első fele elképesztően izgalmas és érdekes....

SPOILER

Dunn-t egyszerűen nem lehet "megölni". Ez a film, illetőleg Shayalman ezzel keveredett önellentmondásba és ez sajnos így a Sebezhetetlent is kivégezte.
5/10
doktormacko1 2020 jan. 11. - 23:01:36 5/10
5 / 10 Nem tagadom , nekem nem jött be ez a film. Kicsit zavaros volt és nem értettem.
kriszta.g 2019 dec. 18. - 09:12:46
Hát ez meg mi volt?

Spoiler


Még az Osaka towerbe se jutottak el? Komolyan egy parkolóban kellett a szuperhősös leszámolást elintézni? És a dokinő egy titkos társaság tagja akik szuperhősöket akarnak eltűntetni? Mi van? Borzalom.

Béna volt a Széttörve után nagy csalódás. Egy nullás.
8/10
caya 2019 nov. 25. - 22:17:18 8/10
Annyira jó és egyedülálló a trilógia története és a karaktervezetése, hogy a cselekmény a pontatlanságain simán át lehet siklani. Akinek a bosszúálló félék nem adják a megfelelő intellektuális mélységet az szeretni fogja a triláógiát, viszont aki csak a folyamatos akciót és látványt igényli annak nem való.
Kalakala 2019 nov. 09. - 01:31:45
Imádom a magyar mentalitást: ami nekem nem tetszik az egy nagy szar! :D Az a rész nekem sem tetszett amikor

a kórház előtt játszódó jelenet van és mindenki tátott szájjal figyeli, ahogy birkóznak egymással, megölik egymást, vagy épp őket ölik megde határozottan nem egy unalma és "szar" film volt. Szerintem nagyon izgalmas. Kevin karakterét bármeddig elnézném, de a többi karakter személyisége is fejlődik, változik a film közben és végére is. És kiszámíthatatlan a film vége! (ellenben sok klisés filmmel...) Szerintem ezektől jó egy film!
10/10
Kóródi Tündérke 2019 nov. 08. - 20:07:19 10/10 Előzmény sotyka
Egyetértek...a doktornő elképesztően idegesítő volt...maga film elképesztően jó. Bár igazából akkor élvezhető, ha láttuk az előző két részt is,na és persze ha át tudjuk érezni Kevin gyerekkorát...nekem kedvencem lett a Split-tel együtt.
5/10
sotyka 2019 okt. 24. - 23:55:36 5/10
A film mondanivalója és története nekem nagyon tetszik, azonban sokkal több volt benne, elég bénára sikeredett a megvalósítása (a doktörnő egyenesen irrittálo, 0 személyiséggel...) Az operatőri munka is elég laposra sikeredett (ez zavart a legjobban) BW színészkedése se volt az igazi. Ellenben McAvoy éval szemben mert az zseniális még mindig. Nem egy esti mozi mert ha fáradt az ember elalszik rajta, de aki látta az előzö részeit, mindenképp nézze meg.
1/10
csonakos 2019 okt. 21. - 22:38:24 1/10
Ennél még a Drága örökösök is nézhetőbb...
4/10
sexykex 2019 szept. 20. - 09:25:42 4/10
M. Night Shyamalan azoknak az embereknek, eseményeknek, elképzeléseknek a bűvöletében él, akiknek és amiknek én nem hiszek. Lehet, hogy ő sem, de tudja jól: Elég az embereknek bogarat rakni a fülébe. Az majd el kezd mocorogni, lepetézik, az ivadékok még több ember fülébe eljuthatnak. Így lesz néhány elejtett buta szóból okkultizmus. Azt is tudja, hogy Stephen King tripjei hatalmas vagyont eredményeztek, amihez a vitathatatlan írói vénán kívül elegendő volt a természetfölötti erők birodalmába utazni egy kis izgalomért.
M. Night Shyamalan ezért rendszeresen jelentkezik hasonló témájú filmekkel. Vannak közöttük jók és olyan semmitmondó, unalmas tákolmányok is, mint az Üveg. Egyetlen pozitívuma és szinte mérhetetlen haszna lenne, ha

a pszichológus nő elvégezné a feladatát. Ugyanis: „Ellie Staple (Sarah Paulson) átlagos pszichológus helyett egy titkos szervezet tagja (akiket egy lóhere-tetoválás jelöl), és célja a szuperhősök eltüntetése - akár szép szóval (meggyőzve őket, hogy csak képzelik különlegességüket), akár drasztikusabb eszközökkel.” Imádnám a szuperhősöktől és a természetfölöttiektől mentesített világot.

8/10
bebeto07 2019 szept. 18. - 22:15:53 8/10
En imadom ezt a trilogiat. A 3 kozul ez a leggyengebb resz, de meg igy is fenyevekkel veri az osszes mai, szuperhosos gagyisagot. El lehet gondolkodni a film vegen, jok a szineszek, jok a zenek, a helyszinek. Persze azt elismerem, hogy nem mindenkinek fogyaszthato, de ra tud handolodni erre a 3 filmre (Sebezhetetlen, Szettorve, Uveg), annak szerintem rendkivul pozitiv, maradando filmelmeny lesz.
10/10
sansz 2019 szept. 04. - 11:23:32 10/10
Ritkán értékelek, de most megteszem. Azokat bátorítanám, akiket a sok negatív kritika elbizonytalanít. Nézzék meg és a commentek alapján, vagy gyűlölni, vagy szeretni fogj filmet.
Szerintem akik 1 pontokat adtak(de ezt biztosan csak ők tudják), nem látták A sebezhetetlen című filmet. Ugye az Üveg két film folytatása és stílusban inkább a fent említettnek a folytatása. Lassan bontakozik ki a dolog és nem annyira váratlan, mint az előd, de azért nem is sablonos. A sebezhetetlen is nagyon lassan ment előre (vagy ki tudja merre), nyomasztó és talán unalmas is volt, míg aztán helyükre nem kerültek a kockák.
Ez nem egy Marvel szuperhős film (habár azokat is szeretem), szerintem sokan ezt várták tőle, de ez nem a film hibája. Itt olyan szuperképességekkel rendelkezőkről szól a film, akik még saját képességeikben sem biztosak teljesen. Nagyon emberiek, még a legelmebetegebb is. Ez nem egy kortárs művész alkotása, ahogy valaki utalt rá, hanem egy teljesen más pálya, pont mint A sebezhetetlen.
Én a filmtől azt kaptam amit vártam, nem mondom, hogy életem legjobb filmje, de el lehet rajta gondolkodni a jóról, meg a rossznak tűnő jó árnyalatairól. A színészek nagyon jók voltak, a képvilág is jó. Hoszta A sebezhetetlen gondolatait és egy nagyon picit, pont annyit hozzátett, hogy a fantáziánkat megindítsa. Nem tudom lesz-e valaha folytatás, mert habár a fő ajtót becsukták, nyílt helyette több másik. Nagyon nehéz lenne ezekután a folytatást úgy csinálni, hogy hű legyen magához és ne menjen a többi szuperhősös film után.
1/10
MROLAND 2019 aug. 08. - 01:45:28 1/10
Ez fájt! De nagyon! Az eddigi legdurvább kommentek is túlbecsülték a film valós értékét.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu