Valan – Az angyalok völgye

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar krimi-dráma, 97 perc, 2019

Értékelés:

152 szavazatból
Szerinted?

Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is.

Bagota Béla első nagyjátékfilmje feszült és szívszorító lélektani krimi, teljesen új hang a magyar filmművészetben..
Bemutató dátuma: 2019. november 21. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
The Cortez márc. 15. 00:43:40 10/10
A magyar skandináv thriller. A nyomozó első fél órája is próbálkozott ezzel a stílussal, ám itt az egész film olyan, mintha egy Q-ügyosztály epizód lenne.
A sztori felkavaró, a képi világ és az atmoszféra sötét, nyomasztó, melyekhez tökéletesen passzol a lepusztult, téli helyszín + a komor zene, a főszereplő kellően kiégett, a társadalom morálisan züllött, a színészi játék pedig ténylegesen erős. Merészen reflektál aktuális problémákra, megdöbbentő fordulatokkal operál, ráadásul egy percre sem érződik olcsó, erőltetett koppintásnak, mivel az észak-európai stíljegyek mellett, magyar sajátosságok szintúgy befigyelnek.
Első nagyjátékfilmhez képest a rendezés hihetetlenül profi: a cselekményvezetés feszes, a hangulat már az elején beszippantja az embert, nézeti magát az alkotás, a jelenetek meg 2-t leszámítva (a totál felesleges szexbetétet, illetve a szarul fényképezett-vágott rendőrségi lövöldözést), erőteljesen vannak megkomponálva.
10/10
tóthlászló 2023 ápr. 09. - 09:54:27 10/10
Thrillerhez méltó nyomasztó hangulat, fantasztikus tájak és a gyilkosságok indítéka: nyomorúságos életkörülmények, amiknél a halál is jobb.
9/10
Atlasz. 2023 ápr. 04. - 17:16:07 9/10
Annyira hiteles volt számomra, hogy koprodukciónak gondoltam. A helyszínen, a nem kihalt de halott városon átautóztunk, a film hozta egy szocialista Csondbrigád légkörét.
8/10
vargama 2022 szept. 02. - 10:10:12 8/10
...Egyébként a gyilkosságok indítéka tényleg beteges dolog volt...
8/10
vargama 2022 szept. 02. - 09:30:44 8/10
Felvételről néztem, a közepén belealudtam :( A vége érdekesnek tűnt, nyomban újra megnéztem. Nem zavart, hogy tudtam a végét, mint filmalkotást figyeltem. Feszes forgatókönyv, megfelelően adagolt izgalom, fordulatok, meglepő végkifejlet. A műfajban kevés jobb magyar film van ettől.
Engem zavart, hogy időnként nem volt érthető, jól artikulált egy-két szereplő beszéde.
10/10
euTanázia 2022 aug. 31. - 22:32:09 10/10
Izgalmas, különleges hangulatú, remek film.
7/10
trudy 2022 márc. 28. - 10:03:39 7/10
Egynek nem volt rossz, az eleje lassan indult be, de aztán kezdett összeállni a kép. Érezhető volt a skandináv krimik és a hollywoodi akciófilmek hatása, emiatt nem volt annyira egyedi magyar film hangulata, de legalább voltak benne jól bevált, működő filmes megoldások. Jó volt a helyszín választás is, bár nem kimondottan az erdélyi viszonyok és kultúra hatása érződik, inkább csak egy isten háta mögötti havas hegyi táj van a háttérben, ami mellesleg épp valahol Erdélyben van. A főszereplő korrektül tette a dolgát, viszont nem volt az a nagyon karizmatikus főhős.
7/10
Filmz 2022 febr. 04. - 09:20:02 7/10
Nem volt rossz film, de kicsit nekem néha szétesett és nehezen követhető volt. Bár a kétnyelvűség érthető, hozzá kell szerintem tartoznia ehhez a filmhez és ezáltal talán még különlegesnek is mondanám, nekem nehéz volt megszokni. Az első mondatomban írt szétesést és nehezen követhetőséget talán ez is okozta számomra. Egyébként egy nagyon jó krimi szerintem, az utolsó pillanatig feszül és van csavar. Nem is egy. Szépen kibontakozik a story. Az utolsó mondatok is nagyon kemények. Egészen (témájában értve) betegre sikeredett. Tetszik a környezet, a karakterek megjelenítése és a háló ami köztük van. Igaz a környezet elég sajátságosra sikerült szerintem. Egész élvezhető krimi, elgondolkoztató. Érzem a skandináv párhuzamot. Nem állt rosszul a filmnek. Nem rossz ötlet, de teljesen el kell vonatkoztatni ettől, mert azért attól messze van. De egy erdélyi hegyes, havas, elzárt, hideg magyar környezetbe és a nagyvárosi mocsokba illesztett kriminek bőven beleillik. Kategóriájában egész jó, érdekes, élvezhető, "beteg" storyval rendelkező, különleges környezetben játszódó fordulatos film.

Azt, hogy főszereplőnket a barátnője (?) megcsalja a társával, barátjával (?) szerintem teljesen fölösleges bele. Csak az idő ment vele. És ahogy néztem, főszereplőnk is annyira komoly, elfojtó, hogy nagyon nem hatott ki ez a kis zökkenő a storyra és az ő viselkedésére sem. Ugyan ennyire számomra érthetetlen volt, hogy minek kellett bele a szexjelenet? Mármint bőven el lettem volna nélküle. Nem a szexxel van baj, hanem, hogy teljesen fölösleges volt. És érthetetlen... Előtte nap még megmenti a lány életét, hánytatja. Nem is ismeri. A lány se őt. De "feszültség levezetésként" azért szexelnek egymással az ismeretlenek. Sok mindent bele lehet látni, de szerintem teljesen fölösleges volt


7/10
thsaco 2021 nov. 30. - 12:48:30 7/10
A történet nem rossz, de nekem a megvalósítása nem tetszett, mert vontatottnak és darabosnak éreztem az alkotást . Nálam zavaró volt a kétnyelvűség . Lejjebb többen megemlítik a skandi filmek hangulatát, hasonlóságát. Szeretem a jó skandináv krimiket, de ez az alkotás nagyon messze van tőlük. Összességben egyszer mindenképpen érdemes megnézni!
Edmond Dantes 2021 nov. 28. - 21:06:06
A szuperlativuszokat és a lesújtó jelzőket, mint rendszerint, itt is nyugodtan mellőzhetjük és aki nem akarja a végkifejletet előre megtudni, inkább ne olvassa el a beírásokat. Páran eljátsszák a tuti okost és belengetik a megfejtést. A film jó, a kétnyelvűség "egzotikussá" teszi, a feszültség végig megvan. A főszereplő tényleg hadar, de az sem végzetes.
Zahire 2021 márc. 03. - 10:55:09
Nem volt rossz, de nekem valahogy nem jött át teljesen a történet, illetve olyan rossz a hangtechnika, hogy sokszor nem is értettem, mit mondtak a színészek, lehet, hogy külön magyar feliratot is kellett volna a filmhez mellékelni. A film rejtélyesnek indult, és ez a film folyamán is megmaradt, de valahogy az igazi katarzis elmaradt.
A színészek jók voltak, hozták azt a figurát amit életre kellett kelteniük.
7/10
Sophie_Western 2021 febr. 07. - 21:32:58 7/10
Valóban érdekes a helyszín és a film kétnyelvűsége. Az erdélyi színészeket sem ismertem, őket is változatosság volt látni. Magánvélemény, hogy a történet közepes, akárcsak a főszereplő.
7/10
itsme1 2021 jan. 09. - 07:54:48 7/10
Korrekt kis krimi, rég láttam ilyen jót.
Nem bírom megállni, hogy ne szóljak hozzá a tájról alkotott épületes vitához. Az erdélyi táj tényleg szép, ezt tudjuk mindnyájan. Csakhogy ebben a filmben kizárólag feket-fehér drónfotókat láthatunk havas völgyről és komor fenyőfákról. Akinek ez szép, annak csókoltatom a lelkivilágát.
3/10
nefefe 2020 dec. 13. - 20:05:13 3/10
Nem volt kedvem végigolvasni a filmet, így abbahagytam. Az első óra nem kötött le, lehet, hogy nem voltam elég kitartó. De ha egyszer magyar film, az lenne a minimum, hogy szinkronizálják. Többen írják hogy " magyar film " meg " szép tájak" . Hát, láttam már (akár élőben is) szebb tájakat, és láttam már jobb magyar filmet is. Olvastam néhány kommentet, hogy skandináv-típusú krimihez hasonlították. Hát azok nekem sok esetben nem jöttek be. Túl lassúak, kevés a cselekmény, unalmasak. Nem értékelem, mert az nagyon szubjektív lenne.
9/10
Eszter.Sz 2020 dec. 04. - 23:17:22 9/10
Ahogy itt a hozzászólásokban és a kritikákban is említik valóban a skandináv krimik szintjén van ez a film és ez elég nagy szó.
Nem is a történet az ami kiemelkedővé teszi - bár az sem a legszokványosabb, és olyan problémakört mutat be, amiről nem sokat tudunk. A feszült hangulat amit folyamatosan képes fenntartani, a zseniális operatőri munka ahogy a történet szálait elválaszthatatlanul belefűzik a tájba amelyben játszódik, a színészek sallangoktól mentes, letisztult játéka, ami szinte azt a benyomás kelti bennünk olykor mintha dokumentumfilmet néznénk és épp ettől annyira hiteles, az életszagú karakterek, és a két nemzetiség végre nem ideológiák szerint, hanem valósághűen ábrázolt együttélése - hát ezek összessége miatt tökéletes szerintem ez a film. Nem akartak a készítők túl sokat, viszont amit vállaltak azt hibátlanul teljesítették.
8/10
sexykex 2020 nov. 27. - 14:33:01 8/10
Drogosok, alkoholisták és más zakkantak rendkívül sűrűn változtatnak szenvedélyükön. Ha az egyikből kigyógyultak, keresnek egy másikat és például elvakultan vallásosak lesznek. Nyilván sokan bírálnak majd és bírálhatják a filmet is, mivel egy vallási mániákus karácsonyába enged betekintést. Az ilyen emberek a vallásos hitükből fakadóan úgy vélik, hogy Isten-adta szerepük, sorsdöntő küldetésük van a Földön. Különösen a katolikus egyház rítusai és hagyományai vonzzák az elmebetegeket szerte a világban. Azonban nem kell megijedni, ez a film nem vallási tanokat, hanem világi bűnöket üldöz, ráadásul nem is rossz színvonalon. Jó kis mozi ez egy elsőfilmes rendezőtől. (Csak azért nem adok több pontot, mert jómagam elvakultan vallásellenes vagyok és ez nyilván befolyásolt a film megítélésében. Érzésre tízes, reálisan inkább hét-nyolc.)
10/10
film_ez 2020 nov. 22. - 12:33:34 10/10
Az egyik előttem hozzászólóval egyet értve: tényleg skandináv krimi Erdélyből. :)
Rég láttam ilyen jó magyar filmet. Jó kis film Karácsonyra :)
Viccet félre téve: végig fut a cselekményen a feszültség. Tökéletes színészi játékok.
7/10
tonijani@gmail.hu 2020 júl. 05. - 21:29:54 7/10
Skandináv krimi Erdélyből...🙂 Nekem tetszett, valóban van egy hangulata. Csak azért 7 pont mert kicsit SPOILER SPOILER SPOILER !!! Kb 20 perc után tudod ki a gyilkos
Azért jó volt.
luci87 2020 jún. 09. - 16:55:06 Előzmény slowdownbaby
Most találtam meg

I a videán, ha még aktuális.Többet töröltek, úgyhogy sietni kellde írd a spoileres tartalmat


3/10
pihes 2020 máj. 25. - 15:13:05 3/10
A téli fenyves szép látkép.
A filmről sok jót nem!

3/10
Összes hozzászólás