Vidéki ballada az amerikai álomról

Bakancslistához adom
Hillbilly Elegy
amerikai filmdráma, 116 perc, 2020

Értékelés:

48 szavazatból
Szerinted?

A Yale joghallgatója hazatér az Appalache-hegységben fekvő szülővárosába, ahol a felidézi családja történetét és eltöpreng a jövőjén. A bestseller memoár filmváltozata.
Forgalmazó: Netflix

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
csincsilla72 máj. 04. 12:26:19 6/10
Borzasztóan lehangoló film. Amy Adams és Glenn Close remekül hozzák a white trasht, de nekem ennek a filmnek az üzenete nem az, amit a rendező akar üzenni, mert én nem a fiú heroikus küzdelmét és győzelmét látom. Ez nem egy sikertörténet, hanem figyelmeztetés, hogy a mai fejlett orvostudomány segítségével már megoldható, hogy 13 vagy 18 évesen ne legyen anya egy olyan nő, akinek esze van, aki tanulhatna. Hogy ne emberi roncsként és szétesett drogosként végezze az évfolyam-második, csak azért, mert jött a gyerek, és onnan az életének annyi. A fiú élete ugyan sínre kerülhetett, de három nő élete tönkrement. Mert nyugodtan ideszámíthatjuk a nagylányt is, szintúgy három gyerek mellett robotol egy cipőboltban és rohangál, hogy a drogos anyját időnként összeszedje.
Ez a történet nem a reményről szól, hanem arról, hogy hány ember életét cseszi el a saját családja. A mérgező szülei és a saját, túl korán érkező gyerekei.
7/10
Antal Kellner ápr. 21. 01:49:41 7/10
Glenn Close zseniális! Imádom!
Az pedig,hogy Kútvölgyi Erzsébet volt a szinkronhangja... szuper! Annyira illik hozzá. (Ő a legjobban passzoló hangja Glenn Close-nak!)
Jó film volt. Szerintem nagyon életszerű (persze igaz történet) de amúgy is az. Szerintem nincsenek benne "klisék" ahogy itt olvastam. A legjobb női mellék szereplő díjat mindenképp megérdemelné Glenn Close.. Oscar-t neki! :)
6/10
Gaddemon ápr. 20. 00:09:30 6/10
Számomra közepes. A nagy hírverés után jobbat vártam, végül csalódnom kellett. A történet a tipikus Midwestet ábrázolja a sok tanulatlan, látszólag jövő nélküli emberrel, akik - a film szerint legalábbis - mindent ököllel rendeznek le. Ennél sokrétűbben, alaposabban is meg lehetett volna mutatni az ottani életet és az ott élők lelkivilágát, gondolkodásmódját, mert itt végeredményben ez kimerül abban a körforgásban, hogy az anya drogozik, cirkuszol, majd fogadkozik, hogy "soha többet nem lesz ilyen" (persze lesz). Ritka, mint a fehér holló, hogy ebből egy gyerek kitörjön, a főhősnek sikerül. A memoárját nem olvastam, gyanítom, hogy ott jóval több apró részlet kiderül, ami árnyalná a képet, itt az egész film egysíkúra sikerült. Glenn Close óriási színésznő, de pl. itt a film nagy részében arra kárhoztatták, hogy a háttérben vöröslő fejjel meressze a szemét - a vége felé szerencsére nagyobb szerep jut neki, onnantól meg is mutatja, mit tud. Egyszer nézős, jobbára felejthető mozi.
Edmond Dantes márc. 24. 09:56:03
Megint egyszer "belga" leszek: magasztaló és lehúzó vélemények -köztük a port kritikusáé- közé pozicionálom a sajátomat. Nagyon erős és nyomasztó film és hitelesnek is tűnik, mivel valós személy írta, önmagáról. (Itt jegyzem meg, hogy a fenti szereposztási sorrenddel ellentétben a történet főszereplője, egyben az önéletrajzi könyv szerzője (!) J.D. Vance/Gabriel Basso). Elérkezik azonban a pillanat, amikor a szereplők ennyire egyoldalú, önismétlő szerepeltetése egyhangúvá, fárasztóvá válik, elsősorban Amy Adamsé. Amikor már huszadszor őrjöng, tör-zúz és ütlegel, bármilyen átélten is, az már sok. Glenn Close a film 2/3-áig többnyire csak bólogat vagy félrebillentett fejjel nézelődik, a figura az utolsó 1/3-ban válik szereppé. A smink és frizura Oscar-jelölés viszont teljesen jogos. Gabriel Basso pedig számomra pont azért feltűnő, mert, ahogy a kritikus fogalmaz: "jellegtelen", nekem inkább: "átlagos" ... vagyis pont olyan, amilyen J.D. Vance lehet. Nem futószalagon gyártott, egyetemista szépfiú, hanem egy rokonszenves fiatalember, aki ki tudott törni ebből a családi környezetből, az anyai őrület elől. Érdekesség: a kiskamasz J.D.Vance fontos szerepét a magyaros nevű Owen Asztalos játssza.
J.D.Vance wiki-szócikke itt: https://en.wikipedia.org/wiki/J._D._Vance
8/10
feketekave márc. 07. 13:57:22 8/10
Csodálatos produkció! Amy Adams döbbenetesen nagyot alakít. Akinek tetszett a Monster (2003) Charlize Theron-nal, az ebben sem fog csalódni.
4/10
itsme1 márc. 01. 17:39:35 4/10
Azt mondják: az élet a legjobb forgatókönyvíró. Na, hát biztosan nem erre a filmre gondoltak.
Két órán keresztül ugyanazok a körök: drogos mama fogadkozik, aztán újból meg újból visszaesik.
Az előző véleményekkel szemben, engem kifejezetten idegesített ez a mozi.
7/10
Jk3 jan. 15. 11:01:59 7/10
A film alaptörténete nem rossz viszont a film nem jött át úgy. A színészi alakítások számomra nagyon semlegesek, köztük Amy Adams alakítása is. Kiemelném a filmből Glenn Close-t aki egy ilyen kicsi,kevés időt kapó szereppel is elképesztő jó alakítást nyújtott.
9/10
doricki23 2020 dec. 22. - 12:48:23 9/10
Remek ez a film. Igaz történet alapján készült, ezért is tetszett nagyon.
Kiváló karakterek, alakítások.

Külön kiemelném Glen Close-t, zseniális, ahogy Kútvölgyi Erzsébet is zseniálisan szinkronizálta.

Látható, hogy amerikában sem fenékig tejfel minden, ezt a film jól bemutatja.
8/10
Gazdatest 2020 dec. 20. - 13:24:48 8/10
Egy Hollywoodi rendező nem Hollywoodi filmje, avagy az USA egy "szelete" akció és csillámpor nélkül. Szociografikus realizmus. Glenn Close Szörnyellaként profi, Mamóként zseniális.
8/10
dandelion83 2020 dec. 17. - 18:15:00 8/10
Kőkemény film, őszinte, hiteles, lélekig hatol. A történet, a színészi játék, minden a helyén van. Tetszett!
10/10
film_ez 2020 dec. 06. - 13:16:59 10/10
Micsoda szineszi jatekok!! Amy Adams es Glenn Close is fantasztikus. Ron Howard meg nem csinalt rossz filmet...Hans Zimmer zeneje is...hat tudjuk... :)
Realisztikus abrazolasa tobb generaciot vegigkisero problemaknak. Remek film
8/10
pihes 2020 nov. 26. - 14:57:56 8/10
Egy családi kör, ami sokfelé ismerős képet adhat. Teljesen reális képet mutatott a film.
Remek dráma, tetszett!

8/10
10/10
kitti mate 2020 nov. 24. - 15:05:46 10/10
Igazi dráma. Nagyon tetszett. Amy Adams, mint mindig, felejthetetlen alakítást nyújt. Kár, hogy az Oscar díj eddig elkerülte. 10/10.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu