Zöld könyv - Útmutató az élethez

Bakancslistához adom
Green Book
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai dráma, 130 perc, 2018

Értékelés:

299 szavazatból
Szerinted?

Tony Lip egyszerű, ugyanakkor jó lelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni, oda, ahol a helyiek nem látják szívesen azokat, akiknek más a bőrszíne. Don kifinomult stílusa szöges ellentéte az egykori kidobó ember nyers modorának, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek.
Bemutató dátuma: 2019. február 21. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Stáblista:

Játszási időpontok

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Révész István jún. 30. 20:43:15 1/10
Ez is csak egy szemét holly wood-i propaganda film, rasszista - fehér gyűlölő... hiába most az ilyenért adják az oszkárt
filoszemitabéluska jún. 15. 18:25:44
Azért a filmet nézve van egy olyan érzés a nézőben, hogy "Jé, a postás megharapta a kutyát!"
7/10
offtopic
sexykex jún. 03. 12:03:33 7/10 Előzmény Edmond Dantes
Szentigaz, hogy lenyúlták! (Szándékosan egybeírtam, nyelvújítási szándékkal. Kazinczy már nem él és valakinek mégiscsak folytatnia kell. Szentigaz ugye?) Jól látod kedves Edmond. Volt már máskor is, hogy jól láttad, de ennyire! Ez egy különleges nap! Ennyire jól látni valamit, az nem piskóta. (Az inkább kőttes.)
Bár azt nem hiszem, hogy forgatnának. Talán ezt mégsem látod annyira jól. Na, ugye! Mondtam, hogy ez egy különleges nap! Ritkán fordul elő, hogy valamit nem látsz tökéletesen kedves Edmond. Esetleg szereplőt válogatnak. Esetleg írják a forgatókönyvet. (El tudod azt képzelni kedves Edmond, hogy milyen lesz az nélkülem?) Ej, ne is beszéljünk róla! Az lesz a nóta vége, hogy felidegelem magam. (Csak így póriasan, némi panelproli beütéssel, hogy lássák: úriember vagyok, de nem mindig.) És akkor közreadom! „Hogy látva lássanak.” Had tudja meg mindenki, hogy a Port mennyire nem ügyel az értékekre.
9/10
offtopic
Edmond Dantes jún. 03. 10:35:56 9/10 Előzmény sexykex
A producerek nyúlhatták le és már el is kezdték a forgatás(oka)t ld. 87 itt.
7/10
offtopic
sexykex jún. 01. 10:33:51 7/10 Előzmény Edmond Dantes
Szőrén-szálán eltűnt az írásom. Ez egy pamflet volt, egy rövid szatíra, esetleg egy groteszk. Egy különös, sehova sem sorolható különleges mű, egy „irodalmi alkotás”. Maguk megölték a gyermekemet! Ha egy regényből idéztem volna hasonlókat, azt is kigyomlálták volna a „hozzáértő” kezek?
filoszemitabéluska máj. 31. 21:13:22
Kicsit ellentmondásos figura a digó sofőr. Néha elképesztően primitív tahó, máskor meg hihetetlenül empatikus és finom lelkű. Nem tudom, egy emberben megférnek e a valóságban ilyen szélsőségek? Hatásosak a rasszista jelenetek, ökölbe szorul tőlük a néző keze. Különösen, ha arra gondolunk, hogy a feketék nem önszántukból kerültek az "Ígéret Földjére"
De nagyban enyhíti az őszinte felháborodást, ha a feketék mostani viselkedését nézzük. A napokban ismét megcsodálhattuk jutányos plazmatévé beszerzéssel fűszerezett gyászolási szokásaikat.
Mindent összevetve, nem volt jó üzlet a rabszolga kereskedés a mostani fehér nemzedék számára. Kamatostól fizetnek őseik bűnéért.
9/10
offtopic
Edmond Dantes máj. 30. 15:04:19 9/10 Előzmény sexykex
Rajta, lehet keresni producer(eke)t és ha összejött a pénz, el lehet kezdeni a forgatás(oka)t. Ha meglesz valamelyikre az Oscar, kérek egy elérhetőségi címet, ahová a gratulációmat küldhetem. Addig is be kell érnünk a meglévő vagy már készülő terméssel.
9/10
offtopic
Edmond Dantes máj. 29. 20:17:12 9/10 Előzmény sexykex
Script-javaslatokat kérek, amik Oscarra startolhatnak. Én már elkezdtem ld. 83.
7/10
sexykex máj. 29. 09:35:39 7/10 Előzmény Edmond Dantes
Régebben is készítettek filmet melegekről, AIDS betegekről, indiánokról, zsidókról, feketékről, de nem csak róluk. Kuriózum volt egy-egy film, sokáig foglalkoztak az emberek a témával, beszéltek róla. Manapság jelentős súlyponttévesztés tapasztalható a filmművészetben. Túl sok a mese, az animáció, a fantasy, a képregény adaptáció. Egyértelműen sok a kisebbséggel foglalkozó film is.
Nincs igazán rálátásom a filmiparra, nem ismerem az éves filmtermést. Lehet, hogy mindössze az HBO és a Cinemax műsorpolitikája, vezetői és szerkesztői vezetnek félre. Ugyanúgy elképzelhetőnek tartom, hogy a nagy filmes család valóban rástartolt ezekre a témákra. Azonban, ha ez igaz vigyázniuk kell: előbb-utóbb az egész téma hitelét veszti, ráunnak az emberek a népnevelő szándékra.
Azt meg inkább hagyjuk, hogy milyen filmek kaptak Oscart régebben. Meglehetősen változatos a paletta. Viszont igaz, hogy a Szomszédok nem kapta meg a szobrocskát. (Valószínűleg csak azért, mert be sem nevezték.)
7/10
sexykex máj. 29. 09:32:15 7/10 Előzmény Gege06
A sport manapság nem játék, hanem kőkemény üzlet. A film nemcsak művészet, hanem kőkemény üzlet. Butaság lenne azt hinni, hogy majd könnyedén eltapsolnak 23 millió dollárt azért, hogy „ilyen és hasonló témákról” a gondolkodó lények elmerengjenek. Ez a film az USA-ban gyakorlatilag megbukott: 320 ezer dollár a nyitó hétvégén? Nevetséges! A reklámköltségek, a film körüli hajcihő akár meg is haladhatja a gyártási költségeket. Ha nincs a díjeső, a jelölések, az Oscar, akkor aligha jött volna össze az otthoni 85 milliós bevétel.
Nagyon valószínű, hogy ha nem kifejezett közönségfilm készül, akkor tudatosan keresik – már a gyártás során – az Akadémia kegyeit. Tulajdonképpen ez még a magyar filmek esetében is kimutatható. Mindig vannak divatos témák, amire összerezzen a kritikusok és művész urak szíve, hiszen jól mondod: a filmnek tanítani, nevelni is kell!
(Felvetődik a kérdés: miért gondolom azt, hogy a Zöld könyv nem egyszerűen szívből érkező eposz? Miért próbálok mindenféle manipulatív szándékot belemagyarázni? Nos, a Farrelly testvérek múltjában vígjáték, vígjátékot követ. A könnyű műfajban sikeres emberek, akik elérkezettnek látták az időt, hogy valami igazán maradandót hozzanak létre. Ebbéli fáradozásukat jó szívvel fogadta és értékelte a filmes társadalom. Szerintem. Ezzel együtt, ennek ellenére, e mellett már elmondtam: a Zöld könyv egy jól sikerült, értékes film lett.)
9/10
Edmond Dantes máj. 27. 09:41:40 9/10 Előzmény sexykex
Úgy-úgy. Az az igazi nagy film, amiben van: papa-mama (szigorúan különneműek!), 3 a gyerek, 4 a kerék. Vidéki ház, kert, vasárnapi fűnyírás, barbecue a szomszédokkal, WASP-közösség. Semmi cicó. Papa könyvelő, mama háztartást vezet, gyerekeket nevel, akik felnőnek, megházasodnak, gyerekeik lesznek, boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Minden annyira izgi és szexi. Hit, remény, szeretet, függöny ... és Oscar-díjeső. Mindig is ilyesféle filmek kaptak Oscarokat ugyebár.
9/10
offtopic
Edmond Dantes máj. 27. 09:40:10 9/10 Előzmény Gege06
Egyidejűleg írtuk hsz-unkat ... Úgy látom, nem nagyon tér el a kettőnké.
9/10
Gege06 máj. 27. 09:32:25 9/10 Előzmény sexykex
Valóban nem voltam érthető ezek szerint! A film egy olyan csodálatos műfaj ahol idealizálva lehet mondanivalót kifejteni, tanítani, példát mutatni!
Ha gyermekeinknek azt mutatnánk, hogy az emberiség mi mindent rontott el amire nem talált megoldást azóta sem......az már régen rossz lenne! Vissza térve a filmre, azért készítenek filmeket ilyen és hasonló témákról, mert ezek aktuális problémák amik foglalkoztatnak gondolkodó lényeket. Már az ókori tanítók is foglalkoztak a temával de a kezükben még nem volt egy olyan pedagógiai módszer mint a filmkészítés.
7/10
sexykex máj. 27. 09:09:44 7/10 Előzmény Gege06
Nem, nem! A hozzászólás a szokásoknak megfelelően rendben van. Picit fanyar, de erről elsősorban a filmesek tehetnek. A Zöld könyv tisztességesen és egy kicsit közhelyesen ábrázolja az USA déli államait a születésem körüli években. Sírdogáltam is volna egy sort, ha alig több mint 50 évvel később nem választották volna meg Barack Obamat – egy afroamerikait elnöknek. Hú, de el lehetnek nyomva manapság a színesek.
Azonban térjünk vissza a filmhez. Már a vetítés elején kiakadtam, amikor Tony kukába dobja a poharakat. Mivel se a művész úr, se a sofőrje nem igazán szimpatikus ember egyértelműen számítani lehet a megtisztulásra és az egymásra borulásra. (Filmekben ez már csak így szokott lenni.) Megkezdődik a ki a feketébb játék. A primitív, szegény, fehér digó a pária Amerikában, vagy aki nem elég fekete (a népének), nem elég fehér (sem a művelt, sem a suttyó fehéreknek) és nem elég férfi. Valóban nem! Amikor nem a billentyűket veri, akkor csak egy beképzelt, nagyképű, meleg alkoholista.
Don kiglancolta magát és elindult: „Hadd látom, úgymond, mennyit ér / A velszi tartomány.” (esetünkben velszi=déli) „S a nép, az istenadta nép, / Ha oly boldog-e rajt' / Mint akarom, s mint a barom, / Melyet igába hajt?” (Kezében volt a Zöld könyv, ezért tudnia kellett mi vár rá, de ő személyesen is meg kívánt győződni a valós helyzetről.) Nem erőszakot vitt nekik, hiszen azzal jól el vannak látva, hanem méltóságot. Ezt a szentimentális, szájbarágós filmet valóban nehéz megérteni. Nem csoda, hogy nekem nem sikerült.

Végül, de nem utolsó sorban. Az utóbbi években ez az ezredik film a diszkriminációról, a szegregációról, a fajgyűlöletről. A melegek, a leszbikusok, a transzok, az elnyomott feketék, az elnyomott zsidók, az elnyomott migránsok egymásnak adják a kilincset és az aranyszobrokat. Sajnálom magam! Elnyomók közé születtem – a mocskos többség gyermeke vagyok. Rengeteg ilyen filmet megnézek, hiszen vezekelnem kell! A magam egyszerű ám tisztességes módján, ugyan mi mást tehetnék?
9/10
Gege06 máj. 02. 01:10:38 9/10
Végre egy igazán értékes film a közel múltból! Csodálatos színészek, mély mondanivaló!
Szexikex nevű felhasználó több remek hozzászólását olvastam már, ez a mostani mindet alul múlta...ha nem értette a film mondanivalóját akkor gondolom ezzel sem kell birkóznia "Az egyszerűség legtöbbször nem a műben lakozik" ng
9/10
zsotis febr. 17. 19:34:38 9/10
Viggo Mortensen ! Színészi képessége eddig sem hagyott kívánni valót maga után de bízz isten most meglepett. Így átalakulni egy szerep kedvéért...ennyire hitelesen megformálni egy szerepet ezt csak a legnagyobbak tudják. Én meg már azt hittem mindent láttam tőle. Respect.
9/10
Nakahara jan. 25. 01:02:49 9/10
5/10
postata jan. 04. 10:23:43 5/10 Előzmény Edmond Dantes
Azért nem lepődök meg, mert számomra ez a film is azt bizonyítja, hogy az Oscar-hoz nem szükséges az eredetiség (sem). Így igen, megérdemelten nyert. A szubjektív véleményem tehát nem változik. Bugyuta vasárnap délutáni filmecske, gyenge (hollywoodi) másolata korábbi filmeknek. Azért élveztem miközben néztem, de kb úgy, mint a többi 'tucatfilmet'.
9/10
Edmond Dantes jan. 04. 09:52:18 9/10 Előzmény postata
Bizonyara azert nem lepodott meg, mert teljesen megerdemeltnek tartja .... es igaza van, teljesen megerdemelten lett a legjobb film. A tobbit ld. 36 uagyanitt.
5/10
postata jan. 04. 08:29:22 5/10
Most nézem, hogy 3 Oscar-t nyert a film?! Mutter borogass! Miért nem lepődök meg?!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu