Film

Zöld könyv - Útmutató az élethez

/Green Book/
amerikai dráma, 130 perc, 2018 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
    • f
    • mb

Értékelés:

144 szavazatból
Szerinted?

Tony Lip egyszerű, ugyanakkor jó lelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni, oda, ahol a helyiek nem látják szívesen azokat, akiknek más a bőrszíne. Don kifinomult stílusa szöges ellentéte az egykori kidobó ember nyers modorának, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek.

Bemutató dátuma: 2019. február 21. (Forgalmazó: ADS Service Kft.)

Stáblista:

Kapcsolódó cikkek:


Vélemény:

április 16. 01:13:12
április 16. 01:13:12
Viggo (Tony) egyertelmuen elvitte a filmet, bravurosan alakitott. Nalam o kapott volna szobrot es nem a film... Zeneje, hangulata, stilusa, kepi vilaga es sokszor a humora is szuper; es el kell ismernem, egyaltalan nem unatkoztam alatta, pedig tobb mint 2oras film. De osszesegeben keves. Tovabba telis tele van klisekkel es szajbaragas is akad... (Spoiler: pl. Don kiborulasa amikor kiszall az autobol.... tok felesleges volt ezeket kimondatni vele, nem tett hozza semmit, mert aki figyel a tortenesekre es a jelenetekre ezeket mind le tudja vonni, mint kovetkezteteseket vele kapcsolatban...) Egyebkent az Eletrevalok cimu filmet jutatta eszembe - ami szinten nincsen hijan a giccsnek es a kliseknek.... nalam 6/10 (Viggo alakitasa miatt nem 5!)
április 15. 21:14:25
április 15. 21:14:25 OFFTOPIC
Néha arra gondolok ide csupa Szt. Mélabú, Vértanú Széplélek, Apostol Moraliza, és a többi aprószent jár.
szavazat: 9/10 április 14. 11:33:39
április 14. 11:33:39
Ki mondta, hogy "polkorrekt" kívántam lenni?! Beszélgessen veled a trombitáskristóf, te f#sz!
április 13. 19:56:15
április 13. 19:56:15
Csak egy egyszerű, jólelkű digó? (A digózás polkorrekt? Hagyjuk...)
Tony elsőre humorosnak is tűnhet (a kiszámítható poénokon végig nyerített a libsi közönség) de egy idő után már túlzásnak éreztem a menetrendszerű tahóságait, és a végére összességében inkább sértő a fehér emberekre nézve, semmint humoros.
Hantás Tony jellemzői, tettei (SPOILER):"
- A gúnyneve „hantás”, vagyis állandóan süketel, hazudik, és még büszke is rá (jegyzi meg a „doki”).
- Képmutató keresztény - tele a lakása szentképekkel és keresztekkel, de nem él példás életet.
- Képtelen kordában tartani agresszivitását - leveri a kukásoknál a főnökét, mert az felébresztette/kidobóként a túlkapások.
- Kidobja a poharakat, amiből a fekete szerelők ittak a lakásukon.
- Betegre zabálja magát hot-doggal 50 dollárért.
- Eltünteti egy „nagyfőnök” kedvenc kalapját (aztán később előáll vele, mint becsületes megtaláló), bajt hozva a ruhatáros hölgyre, és az egész szórakozóhelyre, ő maga is utcára kerül a kényszerzárás miatt. Miért? Csak hogy bevágódjon a nagyfőnöknél?
- Ellopja/elteszi a jáde követ.
- Szemetel - csirkecsontok, pohár kidobása a kocsi ablakán.
- Csal a szerencsejátékon.
- Böfög, fingik, köpköd (a fogadáson visszaköpi a kaját a tálcára), túrja a fülét, orrát.
- Nem fürdik (pedig van fürdőszoba), izzadtan fekszik felesége mellé az ágyba.
- Állandóan tömi a fejét, csupa zsír a keze, potyog a szájából a kaja beszéd közben, láncdohányos.
- Primitíven beszél, káromkodik.
- Nem tud helyesen írni, és úgy fogalmaz levelet, mint egy óvodás.
A felesége miért várta el tőle, hogy állandóan írjon? Biztosan nem az írói vénája miatt ment hozzá.
- A környezete, a hülye bunkó olasz família és az úton-útfélen felbukkanó maffiózó haverok/rokonok.
- Illegális fegyverviselés.
Ha neked mindez szimpatikus, nincs miről beszélni.
szavazat: 9/10 április 10. 22:53:38
április 10. 22:53:38
Tévedés. Tony Lip nem volt primitív véglény, csak egy egyszerű, jólelkű digó. Don Shirley pedig kivételes intelligenciájú, zseniális jazzongorista volt. Nem volt köztük áthidalhatatlan kulturális szakadék. Barátokká váltak. Hosszú évekre.
Talán egyszer neked is lesz egy jóbarátod. Nem irigylem szegényt.
szavazat: 9/10 április 10. 13:58:56
április 10. 13:58:56
"Az egy dolog, hogy a 60-as években mi volt az USA-ban, .." na ez a film pont arról szól. Pont.
"... „igaz történet alapján”..." Úgy bizony, igaz történet alapján. Pont.
április 10. 00:31:15
április 10. 00:31:15
Megnéztem, de a trailer is tökéletes képet ad az egész „alkotás” szellemiségéről. Már jó ideje aktuális téma a fehérek önbecsülésének letörése, múltjuk, kultúrájuk, tekintélyük sárba tiprása, kigúnyolása, és a BŰNTUDATKELTÉS.
Az egy dolog, hogy a 60-as években mi volt az USA-ban, de azóta sikerült a ló túlsó oldalára átesni.
Eljátszva a gondolattal, micsoda hisztérikus felháborodás lenne, ha a filmben a fekete sofőr lenne a bunkó, primitív véglény, akit fehér zongoraművész, háromszoros doki gazdája, a köztük húzódó óriási és áthidalhatatlan kulturális szakadék miatt, állandóan megfegyelmezne.
Ha egy film úgy kezdődik, hogy „igaz történet alapján”, akkor már lehet aggódni, hogy a fantázia birodalmának kapui igencsak szélesre lesznek tárva, és a hitelesség fenntartásának látszatán a film végére berakott „hiteles fotók” sem segítenek. Ezek azért kellenek, mert a végére a néző esetleg úgy érzi, hogy ez így szóról-szóra a valóságban nem történhetett meg?
szavazat: 9/10 április 07. 17:58:11
április 07. 17:58:11
Megnézted a filmet, vagy trailer alapján és saját előítéleteid alapján szóltál hozzá?
Amiról beszélsz, probléma nagyon sok filmnél, de ennél épp az ellenkezője igaz. Nem tolták túl egyáltalán a "propagandát", mértéktartó a film és nem érzed azt, hogy az agyadat mosnák. Elhiszem, hogy az alapsztoriból erre következtetsz, de érdemes megnézned, mert nincs erről szó.
Azon meg érdemes kicsit lamentálni, hogy milyen volt az Egyesült Államok még az 1960-as években is, jó korképet ad.
szavazat: 8/10 március 30. 11:13:16
március 30. 11:13:16
Kicsit vegyes érzéseim vannak a film kapcsán. Alapvetően tetszett, Viggo Mortensenből még 60 évesen is árad a férfiasság és az erő, remekül játszott. Mahershala kicsit háttérbe szorult miatta, de így is szuper páros voltak. Az alapsztori is jó, szépen, lassan bontakozik ki a kapcsolatuk, de egy szinten nekem megrekedt a film, mehetett volna mélyebbre, sokszor csak a felszínt kapargatta. Az külön tetszett, hogy nem volt szájbarágós, viszont eléggé kiszámítható volt végig a történet. Ennek ellenére egy remek alkotást kaptunk, az Oscart is megérdemelte, csak azt sajnálom, hogy Viggo most sem válthatta szoborra a jelölését.
március 23. 11:47:49
március 23. 11:47:49
Nos, csak a szokásos neoliberális tanmese (propaganda) az unszimpatikus, mélybunkó, hiperprimitív, gusztustalan, agyatlan, erőszakos, rasszista (tuti, hogy keresztény és hetero) fehér emberről, és ellentétéről, a szimpatikus, szuper zseni, szuper tehetséges, túlképzett, túlművelt, rendkívül intelligens, végtelenségig kifinomult és toleráns feketéről, aki megneveli a reménytelen fehérjehalmaz fehér embert, akiből végül jó kutya lesz.
Imádom, nagy sci-fi rajongó vagyok!
március 20. 23:25:46
március 20. 23:25:46
Mitől lehet jó egy film? Talán attól, hogy olyan témát dolgoz fel ami a mai napig aktuális bárhol a világon. Nincsenek benne hamis "hangok". Hiteles színészek játsszák el hitelesen a szerepüket. Mert ugye, ez egy életrajzi film -és itt nem szólnám le sem Maleket sem Freddie Mercuryt- . Amitől számomra izgalmas ez a film az, az üzenet. Ami nem igazán új miért különböztetünk meg másokat, miért tesszük azt amit magunkkal soha sem tennénk? Arról nem is beszélve , hogy egy nagyszerű férfi barátság kibomlását láthatjuk néhány óra alatt a szó legtisztább értelmében amire már-már akár rá is süthetjük a giccs stemplijét. Persze az 1962 s USA-t minden apartheid vonatkozásával, a nagy déli "nigger" vagy és neked egy felmosószekrény jár vagy az a bizonyos kézikönyv amiről a film is kapta a címét. Szóval mit is üzen a a Zöld könyv, hogy ma is megkülönböztetünk, elítélünk rassz faj bőr vallás szerint másokat. Itt igazából a főszereplő halmozottan hátrányos helyzetű már csak a zsidó vallás hiányzik a "palettájáról". Aztán itt van , ahogy a művész és sofőrje lebontják egymás iránti ellenszenvüket, hova tovább tanulnak egymástól és ez nagyszerű lehetőség mindkettőjük számára. Ennek tükrében kijőve a moziból elgondolkodtam azon, hogy most akkor mikor életem nagy részét leéltem találkozom rasszizmussal, vallási előítéletekkel, meleg gyűlölettel , talán ennyit változott volna Magyarország. Esetleg ezek a csoportok, emberek az én fiatalságom alatt csipkejózsika álmukat aludták?
szavazat: 9/10 március 19. 17:24:48
március 19. 17:24:48
Tegnap láttam, félve jöttem ide, rossz(abb) beírásokra számítottam. Örülök, hogy tévedtem. A film minden várakozásomat fölülmúlta és ha díjátadás előtt látom, neki jósoltam volna leginkább az Oscart. Nemcsak azért, mert remek, sokatmondó, képi és minden egyéb világa kimagasló -mindez sokszor nem elég- hanem azért is, mert megint egyszer jókor csinálták. Újabb figyelmeztető filmes mutatóujj, honnan érkezett el Amerika a cselekmény ideje (1962) óta eltelt fél évszázadban...és főképp aktuális: hogy merre vihet az útja, ha nem figyelnek oda jobban, leginkább magukra és ha azon az úton folytatják, amire pár éve ráléptek. Nem komoly kifogás, csak jelzem: Viggo Mortensen 60 évesen játssza el a 32 éves Tonyt és erős ötvenesnek néz ki. Mahershala Ali szerintem társ-főszereplő, de jobban járt így, mert a főszerep-Oscart csak Freddy-Malek vihette el idén.Az is nagyszerű, hogy a "családi" filmet Tony egyik fia (Nick) készítette és vitte Oscarra. 9/10
szavazat: 10/10 március 16. 23:26:17
március 16. 23:26:17
Zseniális, érdemes megnézni. :)
szavazat: 10/10 március 16. 22:21:44
március 16. 22:21:44
Csodálatos film! Az egyik legjobb amit mostanában megnéztünk a moziban.
március 14. 17:05:30
március 14. 17:05:30
Szuper film, 9/10
szavazat: 9/10 március 10. 13:55:25
március 10. 13:55:25
Érdekes, hogy ez a téma még Oscar szinten érdekli az amerikaiakat.
március 10. 08:04:16
március 10. 08:04:16
Hát ezer éve nem láttam ennyire jó filmet mind a színészek mind a rendező mind a producer és úgy általában minden rendben a filmmel. Én magyar nyelven biztos nem nézném meg preferálom mindig az eredeti nyelvet. Csodás film isteni színészi játékkal 9/10-es a film és csak azért 9 mert a főszereplő Viggo folyton zabál és ez engem zavart főleg mert amúgy is eléggé el volt hízva gondolom a szerep kedvéért.
szavazat: 8/10 március 08. 07:18:07
március 08. 07:18:07
Aki tud angolul annak lehet, hogy eredeti nyelven kötelező, viszont az "anyád picsája" magyarul cseng a legszebben :D
Bocsi :)
szavazat: 8/10 március 08. 07:16:39
március 08. 07:16:39
Bocsánat Mindenkitől: "Tudtak úgy filmet csinálni egy fekete homoszexuálisról, hogy ne okádjam el magam"
Üde színfolt a mostanság bemutatott filmek között.
Viggo Mortensen százszorta jobban megérdemelte volna az oscart, mint a Malek gyerek. Szerintem.
március 06. 10:53:14
március 06. 10:53:14
Messze van ez a film a művészettől, a szórakoztatóipart kiszolgálja.
Minden jelenet előre kiszámítható volt, mintha kiméricskélték volna előre a filmes kliséket.
Értékes történet, unalmas forgatókönyv, középszerű dialógok.
Sajnos szinkronnal láttuk, nem ajánlom. Viggo jól játszott, hiteles volt.
Szépen volt fotózva, korhűek a ruhák és díszletek. Kb. ennyi.
Untam, pedig nagyon szerettem volna szeretni. Talán ha eredeti hanggal nézzük, élvezhetőbb lett volna, így max 5/10
Összes hozzászólás