101 éjszaka

Bakancslistához adom
Les cent et une nuits de Simon Cinéma
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-angol vígjáték, 101 perc, 1995

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Agnes Varda a film születésének századik évfordulójára készítette rendhagyó, játékfilmes keretbe ültetett filmtörténetét. A 100 éves Monsieur Cinéma egyedül él hatalmas villájában. Amnéziás, ezért felfogad egy szép filmszakos egyetemista lányt, hogy elevenítse fel neki a filmtörténet nagy pillanatait. Camille számára ez egy soha vissza nem térő alkalom, ugyanis titokban szeretné megkaparintani Monsieur Cinéma örökségét, hogy szerelme elkészíthesse abból élete első filmjét. És ekkor megindul a nagy kaland: felbukkannak a francia és nemzetközi filmművészet kultikus alakjai, felvillannak filmrészletek, tehát maga a varázslat.
FEA2 FEA2

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    1995
    Arany Medve jelölés: Agnes Varda

Hozzászólások

Szerinted?
Billl Carson 2020 ápr. 23. - 21:43:36
Ez az alapötlet nem egy ilyen borzalmas zagyvaságot érdemelt volna.
Iszonyat, bűnrossz, ne nézd meg.
6/10
Dalmát 2015 máj. 02. - 14:32:16 6/10
Szerintem nem volt ez rossz film, csak annyira töményen tele van filmes idézetekkel, hogy a legfanatikusabb moziõrültek számára is egy idõ után követhetetlen. Pedig az alkotók gyakran még a szánkba is rágják, mire utalnak éppen. A 101 éjszaka a 100 éves mozi elõtti tisztelgés, ami lehetett volna fajsúlyosabb is (Agnes Vardától is ezt várnánk), ehelyett kaptunk egy könnyed nosztalgiázást, ami egy mai filmeken szocializálódott átlagnézõnek sajnos élvezhetetlen. Ezt súlyosbítja sajnos az utóbbi idõk magyar kultúrpolitikája is, amely semmit nem tesz, hogy a felnövekvõ nemzedékek megismerjék a filmmûvészet kiemelkedõ alkotásait. Varda filmjét sokkal szerencsésebb lett volna 1995-ben bemutatni, miután a Magyar Televízióban és a Duna Tv-ben másfél-két éven keresztül futottak a mozgókép történetének válogatott klasszikusai.
Én azért örülök, hogy a Duna Tv, ha 20 év késéssel is, de leadta ezt a nagy nevektõl hemzsegõ alkotást, amitõl nem szabad túl sokat várni, de egy kis agytornára jó. Simon Cinemához hasonlóan mi is kicsit elmerenghetünk az elmúlt 121 év nagy filmes pillanatain.
simonyija 2015 máj. 01. - 22:34:08 Előzmény olahmiki1959
Hiába minden, ez a film nem jött össze. Kár.
olahmiki1959 2015 ápr. 30. - 06:23:15
A sztori érdekes, de volt már, hogy ennek ellenére árnyékra vetõdtünk...
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu