1989 - Határon

Bakancslistához adom
1989
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott dán-német-magyar-norvég ismeretterjesztő film, 97 perc, 2014

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Magyarország a csőd szélére került 1988 végére. Az állampárt dörzsölt, sokat megélt öregjei egy fiatal, csupán negyvenéves közgazdászt, Németh Miklóst tettek meg miniszterelnöknek, hogy időt nyerjenek, ha pedig jobbra fordul a gazdasági helyzet, megszabaduljanak tőle. Némethnek viszont más tervei voltak. A kormányt függetlenítette a párttól és olyan gazdasági-társadalmi reformokat vezetett be, amelyek egy éven belül a vasfüggöny lebontásához és a köztársaság kikiáltásához vezettek.
Bemutató dátuma: 2015. február 26. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
MomeRATh 2023 aug. 03. - 12:17:02
Nagyon hiteles dokumentáció, csak ne lett volna ennyire "hülyén" megcsinálva.

Németh eredeti beszélgetős felvételeit mi a francnak kellett utószinkronizálni az ő hangját is beleértve? Ő maga nem járult hozzá az eredeti hanganyaghoz vagy mi? Mert ez még nem lenne baj, de olyan szinten semmilyenek és üresek a párbeszédek, hogy nagyon lerontja az élményt, az utószinkronhangok valami hietetlenül beleélés nélkül fahanggal beszélnek, egyszerűen rossz hallgatni. Rátóti meg az a másik szakállas színész, akik a tanácsadóit játszák, meg enyhén "túljátszák" magukat, annyi a gond velük. Az a két parlamenti "valaki", akik meg állandóan fikázzák Németh-et a háta mögött meg kb. olyan szinten van, mintha két tizenéves diák suttogna arról, hogyan dugnák meg a fiatal matektanárnőt. Ezt nem is értem, minek kellett belerakni a filmbe, mert értelme nem sok van, csak annyi, hogy idegesítő. Vagy ezt komolyan annyira fontos dolognak tartották a készítők, hogy mindenképpen mutatni kellett, hogy Németh-et hogyan anyázzák a háta mögött hülyegyerek-stílusban?

Németh maga nagyon jól meséli el a sztorikat, habár az angol kiejtéssel vannak gondjai, de ez fel se tűnik szinte, ő legalább a saját hangján beszél. Az eredeti archív felvételek érdekesek és lekötik a nézőt. Habár könnyen lehet, hogy néhány dolgot eltúloz és kiszínez, dehát erről már nem tudok nyilatkozni, nem voltam ott. De ez, hogy '80-as évek végén készült felvételeken beszélő embereket újraszinkronizálnak évtizedekkel később, ez itt olyannyira nem működik, akkor már miért nem lettek azok is feliratozva inkább. Sokkal jobb és hitelesebb lett volna úgy.

Amin viszont a fejemet fogtam: mikor Kohl felhívja telefonon Gorbacsovot és ő németül beszél, Gorbacsov meg oroszul válaszolgat mosolyogva. Na ez minden volt, csak marhára nem hiteles. Vagy ha Kohl is perfekt orosz volt, Gorbacsov meg perfekt német, akkor elnézést, de hogy én ezt sehol nem olvastam, hogy ennyire tudták volna a másik nyelvét, az biztos.
7/10
Tonyka82 2021 márc. 22. - 17:36:30 7/10
Németh nem kicsit eltúlózza politikai súlyát...Gorbacsovval mikor tárgyalt ő biztos nem vágott ennyire bizonytalan képet...Magyaro.nem volt annyira fontos állam .Akkor sem.
egygondolat 2015 szept. 11. - 07:10:41 Előzmény adamnagysweetmovie
...amilyen a nép, olyanok a vezetõik. Õket nem tenyésztik, onnan jönnek. :)
4/10
4427 2015 ápr. 16. - 00:21:48 4/10
20 évvel ezelõtt még szenzáció lett volna.
adamnagysweetmovie 2014 nov. 08. - 13:26:29
Ma is kockázatos a magyar külpolitika, és bölcsis...