A 12 hónap

Bakancslistához adom
Dvanáct měsíčků
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott cseh mesefilm, 80 perc, 2010

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Karácsonyi mesefilm a 12 hónapról, Maruskáról, a gonosz Mostoháról és csúnya Virágocska leányáról és a világjáró gazgaggá lett úrfiról, Karelről. Hamupipőke történet, kicsit másképpen. Királyfi helyett gazdag fiú, tündér helyett a tizenkét hónap, és nincs benne üvegcipellő. Viszont van benne gonosz mostoha, ármánykodó csúnyácska Virágocska leánykájával, kinek testvére Maruska, aki szelíd, mint egy bárányfelhő. És szorgalmas, de mostohája és Virág állandóan bántják, és dolgoztatják. Egyszer csak hazatér a faluba Karel, a világjáró, a gazdaggá lett fiú és a falu összes lánya hozzá akar menni feleségül. Karelnek ez nem igazán akaródzik. Noska, testvér öcsse kitalálja, hogy legyen három kívánsága, amit nem lehet teljesíteni. Így majd békén hagyják a falubéli lányok. Így is lett. Karel első kívánsága, hogy igazi ibolyát kér asztalára, télen. Csúnyácska Virágocska és a többi leány útnak ered, szerteszét, de igazi ibolyára egyes egyedül csak Maruska lel. Még hozzá a 12 hónap segítségével, mert olyan jó lelkű és tiszta lányka Maruska. ...És minden jó, ha jó a vége. A gonosz mostoha és Virágocskája elnyerik méltó büntetésüket, a jók pedig a megérdemelt jutalmat.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
DUNAWÖLD 2021 febr. 07. - 18:29:14 Előzmény Dalmát
Akinek gazdag belsø vilàga van, az az olvasàsból merítette gyerekkoràban.
A többi meg korán kiêgett forradalmàr, vagy kamu, mérges zöld.
6/10
Dalmát 2019 aug. 16. - 00:05:44 6/10
A 12 hónap (Dvanáct mesícku)
Cseh tévéfilm, 2012
Karel a tengeren túlról azért tér haza szülőfalujába, hogy eladja a házát, és hogy magával vigye az öccsét. A gazdag fiatalembert valósággal megostromolják az eladósorba került lányok. Hogy fellélegezhessen, öccse tanácsára három lehetetlen kívánságot talál ki. Egy özvegyasszony, hogy édes és elkényeztetett leányának, Virágnak megszerezze a kapós vőlegényt, szolgasorban tartott mostohalányát, Matuskát kizavarja a télbe, hogy a havas idő ellenére ibolyát és szamócát szerezzen, és tőle várják el, hogy farsangra termővé tegye a falu közepén álló almafát. Matuska jó szívével és kedvességével elnyeri a 12 évszak barátságát és segítségét, így egyre valószínűbb, hogy Virág lesz a szerencsés, akit Karel feleségül vesz, annak ellenére, hogy Karel és Matuska egymásba szeret.
Valami ilyesmi lehetne a leírás. Amúgy egy kedves mese, aminek talán csak annyi hibája van, hogy Matuska annyira jó és önzetlen, hogy az még mesében is valószínűtlen. A film legnagyobb erénye (humora mellett), hogy ezt a szerepet a rendkívül bájos Marie Majkusovára bízták, aki olyan, mintha Szinetár Dórát és Kate Marát gyúrták volna egybe. Akik szeretik Karel Janák mesefilmjeit (A hercegkisasszony és az írnok, A koronaherceg), azoknak érdemes ezt is megnézniük, de akik nem ismerik egyéb munkáit, azok számára is megér egy próbát. Nem tudom, a mai gyerekek mennyire vevők ezekre a régimódi történetekre, csak annyit mondhatok, hogy nekem, aki Benedek Elek, Grimm és Andersen meséin keresztül szerettem meg az olvasást, kellemes kikapcsolódást nyújtott.
Mitzy 2019 márc. 10. - 10:07:27
Dvanáct měsíčků
80 perc, 2010

Roppant tartalmas leírás, tökre kedvet kaptam hozzá... Ja, nem.