A 22-es csapdája

Bakancslistához adom
Catch-22
amerikai krimi vígjáték, drámasorozat, 45 perc, 2019

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

50 év után tévésorozat formájában éled újjá Joseph Heller klasszikus, szatirikus második világháborús regénye. A történet a bombázótiszt Yossarian kapitány pokoljárásán keresztül mutatja be a háború és a háborús gépezet abszurditását.
Majd öt évtizeddel a filmváltozat után sorozat formájában éled újjá Joseph Heller szatirikus második világháborús regénye. A 22-es csapdája a háború és a háborús gépezet abszurditását vizsgálja a bombázótiszt Yossarian kapitány történetén keresztül. Számára nem az ellenség jelenti a fő problémát, hanem a saját hadserege, mindenekelőtt az őrült Cathchart ezredes, aki folyamatosan növeli a bevetések számát. Ha Yossarian szabadulni szeretne, ki kell játszania a megkerülhetetlen 22-es szabályt.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
vino-et-veritas 2023 nov. 26. - 08:36:16
Jó ez így, akármilyen is a feldolgozás: "krimi vígjáték"?
crash48 2023 nov. 25. - 13:42:14
Eddig ez az első feldolgozása a regénynek ami tetszett.
8/10
Richard Kovács 2021 nov. 04. - 15:41:43 8/10
Cathcart szinkronja nagyon ott van! Meg maga Kyle Chandler is jól adja! :) Nekem tetszett az abszurditása, mint pl. az Apokalipszis Most-nak, persze az komolyabb film.
Matthias 2021 máj. 17. - 21:18:58 Előzmény szenbanyasz@gmail.com
Igen, elég sokat foglalkoztak a szindikátussal, a vége felé egyre hangsúlyosabb lett a könyvben, pár felyezet szinte csak arról szólt. Tökönlövésre én sem emlékszek, és igen, a regényben is lefeküdt a felettese feleségével.
3/10
tesz-vesz 2021 márc. 15. - 17:22:41 3/10 Előzmény Gorgo81
nem akartam egyetérteni a kommenteddel, az első pár rész után én csak halálfélelmet és emberi megnyilvánulást láttam, de mire végignéztem, teljesen egyetértettem veled. egy elképesztően gerinctelen, jellemtelen, becstelen gyáva karakter a főszereplő, aki a saját hazudozásai, árulásai miatt a bajtársait keveri folyton bajba. persze a felelősséget sose vállalja. egyszerűen kínos nézni, hogy egy ilyen ember főszereplő lehet. és egyeseket ez szórakoztat? nyilvánvaló kiket szórakoztat és kik tartják rossznak ezt a filmet, utóbbiakról viszont úgy érzem hogy alig hallunk a nagy nyilvánosságban. a relatív korruptak és az erkölcsösek

teljesen nyilvánvaló, hogy egy bizonyos brooklyni, hollywoodi szubkultúra sztárolja, hype-olja fel ezt a filmet, mert az addig oké, hogy más háborújában ő nem akar meghalni, és hogy ebben igaza is van, megmutatva a háború korrupciót, és persze
nyilvánvaló fikció, vágyálom, szatíra a nagy része a történetnek (hiába volt a brooklyni Joseph Heller jelen a háborúban), de ez tipikusan azt a sztereotip karatkert mutatja meg, amiről akár Tormay Cecile is írt. és ez a brooklyni szubkultúra ezt nem ismeri fel! nem látja, milyen erkölcstelenül viselkedik, hanem még sztárolja is ezt az "egyedi" (?) hozzáállást, amit a főszereplő tanúsít. ezt csak azt jelenti, hogy ők is ilyen morális szinten állnak. persze jó hogy elítéli a gyilkosságot és a nemi erőszakot a főszerepő, node a többi jellemhibáján ez már nem segít. ezért is úgy írom hogy relatív korrupt.

ne kelljen már sajnálni ezekután, márpedig a film, a könyv ezt a mentalitás teszi ki az ablakba, kvázi követendő példaként is akár, a sajnáltatni vágyás középpontjába, micsoda mártír, micsoda karakter, csakhát az nyilvánvaló hogy a film nem fogja csökkenteni a korrupt emberek számát. sőt...

ebben a történetben nincs annyi. mégis egyes jól behatárolható körök istenítik ezt a filmet. persze hatással van a társadalom minden szegmensére, azok akik nem tudják, hogy ez csupán egy igen erős szubkultúra sztereotíp mentalitása csupán, átveszik ezt a mérgező gerinctelen viselkedést, így alkot a közéletünk egy toxikus bábelt, amiben mindenki mást mondhat, és mindenki mást gondolhat az egység legkisebb jele nélkül, amiben a legkisebb vagy legnagyobb emberi korrupció is elfogadott, megtűrt, vagy alkalmazandó példa, amiben nincs semmiféle határ és tabu, akár a vírusellenesek és a maszkellenesek is jelen lehetnek legitim módon.

nem azt mondom hogy mindenki önként menjen a vágóhídra, csupán azt, hogy ezen mű az egyik oka annak, hogy ma kicsivel rosszabb élni, mint abban a világban, ahol a főhős tisztességes volt és becsületes. nem hülye, ahogy a filmben ábrázolják az egyik ilyen nemzeti érzelmű fiatal szereplőt (miért tenné ezt egy értelmes ember, amikor a főnökei is korruptak?). inkább azt mondanám, az lenne a természetes, amilyet álláspontot a pilóta vett fel, (aki balesetet okozott). jobb boldognak lenni, tisztességesnek és aztán halottnak, mint becstelennek lenni és aztán halottnak.
nem lehet példa az állandóan depressziós, frusztrált hazudozás, és becstelenség, ahogy a könyv próbálja ezt a szerepet elfogadottá, DIVATOSSÁ tenni.



3/10
tesz-vesz 2021 márc. 15. - 16:46:26 3/10
hbo go-n fenn van. hulu-s
3/10
tesz-vesz 2021 márc. 13. - 15:44:03 3/10
hol lehet megnézni? netflixen nincs fenn
6/10
Gorgo81 2020 szept. 01. - 17:28:04 6/10
Nem láttam a filmet, nekem az kimaradt, pótolni sem tervezem.
Számomra rettentő nehéz azonosulni a figurával, akiből a bajtársiasság szikrája is hiányzik. Legalábbis jó darabig.
Valószínű erre a szerepre kellően tenyérbemászó orcájú fiatalember szükségeltetik, ez sikerült. Viszont nem tudta később sem szerethetővé tenni a karaktert. (Lehet nem is volt ilyen cél, de mit ér egy film szerethető karakter nélkül?)

Az első 3 részből nekem az jött le, hogy halnak meg körülötte az emberek (persze, értem én, hogy szabadulni akar...), időnként az ő felelőssége is felmerül, leszarja, nyegle és picsog. És mikor azt hinné az ember a zuhany jelenetben, hogy épp önvizsgálatot tart, hát nem, csalódnom kell. Megszólítják és elkezd ismét picsogni. Az első 3 rész a picsogásáról szólt, még ha időnként nevettem is, rettenetesen dühös voltam. Persze aztán fejlődik a jelleme, ami szép és derék, de számomra nem volt túl kielégítő.



Clooney karaktere zseniális, imádtam, ahogy játssza. Külön filmet Scheißkopfnak! <3
9/10
mkcmagico 2020 ápr. 13. - 20:14:30 9/10
Kedvenc könyvem volt 20 évig. Most újra az. Kevés a klasszikus párbeszéd a könyvből, (pl. A tárgyalás az elején, ami olvasva igazán abszurd, így gyors...) de amikor olvastam Azt gondoltam, hogy ez megfilmesíthetetlen. Mégsem :)
szenbanyasz@gmail.com 2020 febr. 13. - 01:14:18
Jó kis sorozat ez szerintem, viszont az kicsit szíven ütött, hogy ennyire elfelejtettem a regényt, amit kb. 20 éve olvastam és akkor eléggé le is kötött és nagyon tetszett is. De mégis, a sorozat itt-ott felidézte ugyan a régi emlékek egy részét, de legalább ilyen sokszor rá iscsoldálkoztam, hogy nahát, ez vagy az is benne volt a sztoriban. Pl. a szindikátusos vonalra emlékeztem, de a könyvben is ilyen nagy hangsúly volt ezen a szálon? A tökönlövés egyáltalán nem rémlik, meg az sem, hogy a George Clooney karakterének a feleségével kavart volna a főszereplő. Ezek tényleg benne voltak a regényben?
10/10
Barbara Hajdune 2019 nov. 27. - 21:10:09 10/10
Szerintem az egyik legjobb háborús film/sorozat amit láttam! Nevetem is rajta de jó párszor szíven ütőt! Nálam 10/10 Mint színészi alakítás mint filmvilág!
JonathanSeagull 2019 szept. 21. - 09:43:39
Azért ne nevezzük már krimi vígjáték drámasorozatnak! Hihetetlen, aki ezt így minősítette, az egy betűt nem ismer a regényből :-((
10/10
nuiii 2019 júl. 15. - 18:24:57 10/10
Közelebb áll a könyvhöz, mint a régi film, csak a sorozat időrendben halad. Nekem tetszett mindkettő, itt talán jobban kibontották a cselekményt és nagyon jól van fotózva, jó a casting és a zenék is. Clooneyék szép munkát végeztek.
8/10
tonijani@gmail.hu 2019 júl. 03. - 11:41:41 8/10
Nekem bejött, nem a szokványos amcsi háborús propaganda, nagyon nem...
A vége sztem kicsit lezáratlan, bár talán épp így jó!
Nálam 8/10