A 22-es csapdája

Bakancslistához adom
Catch-22
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai vígjáték, 122 perc, 1970

Értékelés:

112 szavazatból
Szerinted?

Olaszország, 1943. Cathcart ezredes folyton emeli az amerikai bombázópilóták bevetésének számát. Yossarian kapitánynak és társainak nincs más lehetősége, minthogy megpróbálja orvosi úton leszereltetni magát. Ezzel azonban beleesnek a huszonkettes paragrafus csapdájába. A szabály szerint ugyanis leszerelni csak azt a katonát lehet, aki ezt az elmeállapotára hivatkozva kéri. Aki viszont ezt kéri, az nyilvánvalóan nem lehet őrült, csupán ki akarja magát vonni a harci állományból. Vagyis nem szereltethető le.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Cathcart ezredes
Yossarian kapitány
Dreedle tábornok
Nately kapitány
Milo Minderbinder

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
sexykex 2019 máj. 18. - 09:41:14 9/10
A nőm azt mondta gonosz vagyok és kegyetlen. Csak részben gondolhatta komolyan, hiszen korábban azt emlegette, hogy az idő múlásával előnyömre változtam. Na, most akkor fiatalon milyen lehettem? Egy szadista tömeggyilkos kis göndör fürtökkel? Vérengző pszichopata, gyermeki mosollyal a szája sarkában?
Nem tudom, de A 22-es csapdája nekem hatalmas filmélmény volt. Ráadásul azonnal elrohantam a könyvtárba és Joseph Heller remekművét is elolvastam egyszer-kétszer. Én ettől jobb háborús regényt és filmet elképzelni sem tudtam volna. Ma már nem hat rám olyan elementáris erővel, mint hajdanán, de meggyőződésem, hogy a háborúk értelmetlenségét és az eredendő amerikai mentalitást azóta sem sikerült pontosabban kifejezni. „Akkor segíts neki, segíts neki.” „Kinek segítsek?” – hát nekem. Segíts nekem, hogy ne legyek gonosz és kegyetlen.
Evelin50 2019 máj. 15. - 22:02:09
A film és a könyv is nagyon jó volt. A folytatása, a Záróra, harminchárom év múltán mi lett a szereplőkkel, Yossarian, Tappman lelkész, Sammy Singer,Milo.. mulatságos, de meginditó is.Jókat lehet nevetni rajta.
offtopic
éljen május 1.! 2019 máj. 15. - 21:03:40
Viszont annak a nyomorult bayertetűnek lerojadhatott volna a retkes keze, mielőtt igazi yossarian vagy yossarien (nem emlékszem) néven regisztrált az indexre. :(
(Félreértések elkerülése végett: ő mutatkozott be anno a fórumon)
éljen május 1.! 2019 máj. 15. - 21:00:36
***SPOILER***
Sajnos olyan rég láttam, hogy semmire nem emlékeztem belőle. Többek közt arra sem, mikor kitüntették Yossarianéket és a kapitány úr egy szál faszban vonult ki a tábornokhoz átvenni a kitüntetést. Én arra számítottam, hogy ki is tűzik a mellére a kitüntetést, de ez sajnos elmaradt. :D
éljen május 1.! 2019 máj. 15. - 20:47:39
Ilyenekre szokás mondani, hogy akkor nézz bigbránert, meg maunikasót... embertelen poénok vannak benne szerintem is. De tényleg nem való mindenkinek.
Kicsit komolyabb, mint a Kelly hősei, de ettől függetlenül lehet rajta röhögni, cdak nem szabad úgy nézni, mint a manapság divatos "fergeteges vígjátékokat".
Tábornok úr pici veje (egy retardált kamaszra emlékeztet): "SZÉKET A PAPA KURVÁ... A HÖLGYNEK!".
És hát ez szól is valamiről. Nagyon ritka ha egy filmet végignézek. Na ez egy olyan... részemről 15 pont a 20-ből.
AdiRicka 2019 febr. 15. - 04:19:31
Nagyon jó groteszk. Elképesztően jó humora van, tele van emlékezetes vicces helyzetekkel, párbeszédekkel és beszólásokkal. Emellett nagyon erős dráma, de háború kritika és amerika kritika is. A színészi kvalitások is nagyon helyénvalóak és a történet is érdekfeszítő. Néha enyhén vontatott, de nagyon jól szórakoztam. Legalább 7,5 pontot adnék rá.

Ez a csapda paradokszon érdekes és elfondolkodtató, de vajon miért 22-es?
Andyking 2017 júl. 10. - 16:07:08
Akiket felsoroltál,+John Killens:-Aztán mennydörgést hallottunk-írtákl az az öt könyvet a második vh,-ról emelyek elnyerték a PEN-Club díját.
Andyking 2017 júl. 10. - 16:01:42
Véresen komoly a moráljukról.Milo volt Soros elõdje...
proklima@freemail.hu 2017 júl. 10. - 13:33:47
Alapmû. A könyvet olvastam, a filmet láttam. 9/10.
tipocka 2017 júl. 09. - 20:51:58
Vígjáték? :O
10/10
muskátli1 2016 júl. 03. - 23:21:58 10/10
Fantasztikus könyv, fantasztikus film. De jó, hogy mûsorra tûzte az M3!!! Sok ilyet a régi idõkbõl, akkor még voltak igazán jó amerikai regények és filmek.A színészekrõl nem is beszélve! Ezért szerettük Amerikát. Kár érte is és Európáért is.
10/10
breeder 2014 aug. 15. - 17:48:23 10/10
Köszönöm szépen a válaszokat! Akkor valamikor neki is kezdek a könyvnek. :)
csabaga 2014 aug. 15. - 17:46:06 Előzmény breeder
Szerintem szánjál rá idõt,ne egyvégtében.Minden nap két-három fejezet.
Nem könnyû alkotás,sok szereplõje van és állandóan ugrál az idõsíkok között.50 bevetésnél jár az elején,majd lemegy 25-re,végül már 65-nél tart.

Kicsit kár,hogy nem fért bele a filmbe minden jó figura.Az ezredest és a lelkészt nagyon jól eltalálták a filmben,szinte õk jobbak lettek.:)
cellasto 2014 aug. 14. - 20:28:26
a könyv szenzációs!!!

anno nem mertem bkv-jármûvön olvasni,mert kegyetlen nevetési rohamok környékeztek
mindenképp ajánlom!
10/10
breeder 2014 aug. 14. - 19:20:39 10/10
A regényt nem olvastam, de ha az is ilyen jó, mint a film, akkor lehet, hogy szánok rá idõt, és elolvasom! :)
csabaga 2014 aug. 14. - 18:02:05
A film szuper,a regény remekmû.

Az elsõ párbeszéd komoly dolog,egy találatot kapott gép másodpilótája veszti el a fejét,illetve van kinek segíteni,a faroklövésznek.Szó szerint van átemelve a könyvbõl.
10/10
breeder 2014 aug. 14. - 17:05:43 10/10
Csípem az ilyen szatirikusnak mondható vígjátékokat! :-)

--SPOILER--

Dobbs: Segíts neki, segíts neki!
Yossarian: Micsoda?
Dobbs: Segíts neki!
Yossarian: Kinek segítsek?
Dobbs: Segíts a bombázótisztnek!
Yossarian: Én vagyok a bombázótiszt. Minden rendben.
Dobbs: Akkor segíts neki, segíts neki!

!!!!:DDD

A másik jelenet, amin jót derültem, amikor Arkin ücsörög a fa egyik ágán meztelenül és Voight felmászik hozzá, és átad neki egy csokoládéval bevont gyapotdarabot! :DD

--SPOILER VÉGE--

De még hosszasan idézgethetnék a filmbõl, mert nagyon sok humoros rész van benne! :o)

Szóval ez egy szuper film! :)

10/10
10/10
Anonnim 2014 aug. 11. - 15:39:34 10/10
Eredeti szinkronos részlet: https://www.youtube.com/watch?v=e3Tqbt3Y29s
Malarki 2012 jún. 30. - 10:13:39
Nagy kedvencem volt a könyve, most megnéztem a filmet is. Hát érdekes volt, de én több eltérést is láttam benne a könyvhöz képest. Csak pár, ami most az eszembe jut:
-Korn címzetes ezredes volt, nem alezredes, emellett kopasz, és nem használt cigarettaszipkát hanem Cathcart
-Milo-nak hol a bajsza? Többször utal rá a könyveb, erre a filmben tök kopasz a képe. Egyébként is valahogy más az õ alakja itt. A könyveb én
úgy láttam, hogy egy alapjában véve jó szándékú, naiv tiszt aki mindenbõl üzletet csinál, de arra nem gondol, hogy ebbõl valakinek kára lesz. A filmben meg egy kíméletlen üzletember, aki tudja hogy amit csinál az egyedül neki jó, és hogy emiatt emberek hallhatnak meg, csak nem érdekli. A szindikátus is inkább valamiféle megegyezésnek tûnik közte és Cathcart között.
-Nately bevetésen ha meg, nem akkor amikor Milo lebombázza a századot.
-McWatt bombázóval darálja le Kid Sampson-t, nem ilyen kis futárgéppel
-Éhenkórász Joe-ból hogy lett Éhes Joe? Ez inkább fordítási hiba, de azért lehetett volna egyeztetni a könyvvel. Ugyan ez a Hóden-Snowden eset.
-Rengeteg szereplõ kimaradt: Dunbar, Félkupica Fehér Fõnök, Flum kapitány, Gus és Wren, Peckham tábornok, Appleby, Havermayer, Kid Sampson
-a bolognai bevetés elõtti herce-hurca teljesen kimaradt
-Jossarian kapitány és nem százados(bár ez lehet megint fordítási hiba), és azért kap kitüntetést, mert másodszor is rámegy a ferrarai hídra, amikor Kraft elesik, és nem azért mert a tengerbe szórja a bombáit(a könyvben ezt Dunbar tette meg) és azok szép bombarácsot alkotnak
-Rómában Milo elõször segíteni akar Yossarian-nak, de aztán megtudja, hogy a dohánycsempészés nagy üzlet, és inkább azzal törõdik. A filmben ez teljesen máshogy jelenik meg.
Két motívum viszont nagyon jól sikerölt a filmben: Hóden haldoklása, ami végigkíséri a filmet, és nagyon jól adja vissza a könyvbeli megjelenését, és a végén lévõ Római jelenet, amikor Yossarian a tiszti szállás felé megy, és olyan dolgokat lát, amilyet "Jézus urunk láthatott amikor a földön járt". Ennek a jelnetnek a betetõzése az amikor Aarfy kidobja a nõt az ablakon. Ez is nagyon jól sikerült, visszaadja a könyv hagulatát.
Hat így hirtelen ennyi jutott eszembe. Amúgy nem rossz a film, bár azt nem tudom, hogy aki nem olvasta a könyvet hogy áll hozzá, mert a nélkül szerintem elég kusza és értelmezhetetlen.
wmitty 2012 ápr. 23. - 22:24:57
Szerintem fontos megjegyezni, hogy míg a regény bizonyára s szerzõ személyes második világháborús benyomásai miatt valóban konkrétan a valóságos történelmi közegben kívánja bemutatni a háború abszurditását, az 1970-es film vélhetõen a vietnámi háború hatása miatt már ettõl is elemelkedve, általánosabban, és nem csak a háborúét, hanem a modern bürokratikusan demokratikus államrendszerekét.
A könyv tehát a szatirikus megközelítést erõsíti, a mozi pedig az abszurd, már-már elvont síkot. (Számomra például a fõszereplõ az utolsó jelenetsorban egyértelmûen halottnak tekintendõ. már csak álmodja/álmodjuk, amit látunk a vásznon.)

Fontos adalék még a Darvas Iván közremûködésével készült hangoskönyv. Segít megérteni, átérezni a könyv sztoriját. Nagyon jól passzol a hangszíne a stílushoz. Ajánlom.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu