A 78-as autóbusz útvonala - Kis kitérővel

Bakancslistához adom
magyar tévéfilm, 51 perc, 1976

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

A 78-as autóbuszon szívinfarktust kap egy utas. Az emberek különböző módon viszonyulnak a tragédiához, amely kisebbfajta pánikot idéz elő, de szerencsére akad még, akinek a helyén van az esze és a szíve. Akad?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
vilbert ápr. 25. 22:34:31
Az volt meglepő hogy az öltözőben férfiak és nők is voltak. A zuhanyozóban nők is zuhanyoztak. 1976-ban volt ilyen öltöző? Esetleg csak a film készítőknek legyen érdekesebb. 19:26 -nál látható.
10/10
Larrylurex ápr. 25. 20:50:46 10/10
Az m3-on megtekinthető a film.
Blindmouse 2021 okt. 07. - 12:29:09 Előzmény napraforgó
Hát érdekes volt, kijött a Fürst garázsból (ami 11.ker Hamzsabégi út?), majd a Jászberényi útról befelé irányban elhalad a sörgyár előtt. :D :D Sok helyszín nem volt nekem felismerhető, de a Váci út az sok esetben volt gyanús a villamossínes, gyárakkal teli szakaszon. Meg a Golgota utcában jöttek ki az üzemből.. De a megálló az valahol nagyon máshol lehet már. :D :D :D
Szóval az útvonal az nagyon nem lineáris. :D
napraforgó 2021 okt. 07. - 03:15:02
Az Újpesti Károlyi Kórházat felismertem a filmen és gyanitom, hogy a kis utcák, ahol a busz ment, azok is Újpesten voltak. Előtte a Váci úton száguldott a busz. Fura volt látni a villamos sineket, valaha ott villamos és busz is járt, ma már csak a metró a föld alatt.
10/10
M41 2150 2020 jan. 17. - 22:24:30 10/10 Előzmény vino-et-veritas
A filmben látott 78-as busz egy fiktív viszonylat volt, ugyanis Budapesten 78-as jelzéssel autóbusz csak 1977. január 1-én kezdett közlekedni a Nagyhegy tér és a Keleti pu. között (a mostani 178-as busz). 1977 előtt csak a trolinál volt 78-as jelzés (mint ahogy ma is). A film elején, amikor Tomanek Nándor felszáll a buszra, és a busz elindul, akkor az oldalsó táblán látni lehet, hogy egy fiktív útvonalat jár be.
vino-et-veritas 2018 ápr. 26. - 23:03:06 Előzmény stupek2
Azér' a kor igencsak visszaköszön. Bár a történet néha közhelyes vagy túlzottan "öntudatos" .
Viszont az egészet agyoncsapja a harmatgyenge utószinkron a valószínűtlen zajokkal (pl. a kovácsüzemben csak akkora a zaj, mintha a legkisebb kézikalapáccsal dolgoznának, motorzaj, stb.).
Jó volt látni az azóta "elment" színészeket, főleg az epizodistákat.
"Rászólós szakibácsival" gyerekként mi is sokszor találkoztunk (Angyalföld), de akkor még a "munkásoknak" (főleg az idősebbeknek) volt egy sajátos tartása és nemcsak a "szocialista munkamorál" dominált. Mondjuk az fura, hogy saját gyári munkatársai egy művezetőt nem ismernek fel, mégha más egységben dolgozik is...
Amúgy akkoriban még sok 600-as sorozatú Ikarus futott a BKV-nál is. Hogy valóban volt-e akkoriban 78-as viszonylat, nem emlékszem, de vélhetően akkor sem járta így körbe a várost.
Ráadásul nem is "retro", mert tulajdonképpen a "saját" korában játszódik.
Retro akkor lenne, ha ma filmesítenék meg az akkori történetet, "utánozva" az akkori környezetet (pl. Megáll az idő, Csinibaba, Szamárköhögés, stb.).
3/10
stupek2 2018 ápr. 26. - 12:43:26 3/10
Senki nem írt hozzá semmit, mégis 8.6 a pontszám? Nos, ez egy régi retro film, régi autóbusszal. Az író megírta, a rendező megrendezte, a színész eljátsza. De! Egy a baj! Senki nem értett ahhoz, amit megírt, eljátszott, megrendezett. A művezető szakmaiatlanul adja az utasításokat, a munkásokon nincs védőfelszerelés, a kórházban dohányoznak, a busz utasai azt hiszik, hogy a leszállásjelző megnyomása egyben azt is jelenti, hogy megáll a busz, a vészcsengő megnyomása egyben azt is jelenti, hogy megáll a busz. A buszsofőr nem áll meg a buszmegállóban már az elején sem, amikor még nem történt semmi, pedig nincs tömve a busz, bár a rendező azt mutatja kívűlről, hogy igen, de belül már kényelmesen elférnek az utasok. Egy pillanatra látszik egy akkor modernek számító panorámás busz is, nem is tudom miért régi buszon játszották a filmet! Igaz, a film mondanivalója ma is megállja a helyét! A nagy kapkodásban, sietségben mindenki csak a saját érdekét nézi, és senki nem áldozza fel az idejét mások figyelmére, segítségére!