A beavatott

Bakancslistához adom
Divergent
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai akciófilm, 139 perc, 2014

Értékelés:

527 szavazatból
Szerinted?

Beatrice Prior (Shailene Woodley) a nem túl távoli Chicagoban él, ahol a társadalom öt csoportra tagolódik, melynek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Az emberek rájöttek, hogy a világban dúló háborúkért nem politikai ideológia, vagy vallási meggyőződés, hanem a személyiségben rejlő rosszra való hajlam okolható. A csoportok célja, hogy az emberekből kiirtsák azokat a tulajdonságokat, amik előidézhetnek egy újabb konfliktust. Az év egy bizonyos napján a 16 éveseknek el kell dönteniük, hova akarnak tarozni: a Bátrakhoz, az Őszintékhez, az Önfeláldozókhoz, a Barátságosakhoz, vagy a Műveltekhez. Egyetlen döntés, amely örökre megváltoztathatja sorsukat.
Beatrice a vizsga során szembesül különleges képességével: az Elfajzottak közé tartozik, akik egyetlen csoportba sem sorolhatóak. Egy szabályok uralta világban azonban ez a legveszélyesebb dolog, ami egy fiatallal történhet: ha kitudódik, az egyet jelent a halállal. A több hetes beavatása során számos félelmével, gyengeségével kell szembesülnie a fiatal lánynak, miközben titkolnia kell valódi kilétét. Amikor rájön, hogy az Elfajzottakat végleg ki akarják iktatni, olyan tettre szánja el magát, amely mindenki számára meglepetést okoz.
Bemutató dátuma: 2014. március 20. Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
GalliLea máj. 15. 19:35:48 9/10
Nekem nagyon tetszett mindhárom rész. Viszont csak úgy lehet megérteni, ha az ember megnézi mindhárom részt, az elejétől kezdve. Kisebb logikátlanságok előfordulnak, ettől eltekintve izgalmas és szórakoztató.
7/10
kettyo márc. 21. 14:27:07 7/10
Kate Winslet viszont igazán szép.
7/10
kettyo márc. 21. 14:16:10 7/10
Még egy dolog... Miért kellett Beavatottra magyarítani, miért nem volt jó az Elfajzott? A beavatottnak nincs igazán semmi értelme a film kontextusában.
7/10
kettyo márc. 20. 18:34:37 7/10
Szerintem jó kis film és a lány a vártnál jobban játszik.


De nem értettem benne ezt a népirtós vonalat. Ha a cél az egyik csoporttól puccsal átvenni a hatalmat, ahhoz miért kell azt teljesen kiirtani, gyerekestül? A valóságban nem így szokott történni. Az uralkodó csoport vezetőit lecsukatták volna, esetleg kivégzik a régebbi időkben és kész. Számomra értelmezhetetlen volt ez a népirtós szál.


9/10
anonym200 jan. 30. 00:43:50 9/10
Fura vélemények. Szerintem nagyon ötletes.. a szereplők is jól eltaláltak!
... 2018 júl. 09. - 21:20:06
Hát.... A könyvet olvastam és az sokkal jobb. A szereplőket nem igazán tudtam megismerni/megszeretni. Pl. ezért nem volt túl sok értelme az egyik árulásnak. Nem értettem miért olyan nagy dolog az elfajzottság, az emberek többsége több tulajdonsággal rendelkezik. Egyszer nézhető film. De a könyv után csalódás volt
abisztriczky 2018 máj. 15. - 15:03:08 Előzmény Károly Keresztesi
Ennek van még 2 rész folytatása ám!
5/10
Károly Keresztesi 2017 jan. 29. - 13:59:59 5/10
Szerintem csak közepes film.
Nem tudom mit lehet ezen elgondolkozni, ez a társadalmi model még a filmben sem mûködik, nemhogy a való életben.
egy példa: Mi lesz az öreg, vagy lesántult bátrakkal ???
Minek kellene hogy a társadalom 1/5 része jogész legyen ?

És ha a társadalomban mindenki a legjobban neki illõ munkát végzi akkor megszûnik a rossz ? Nem lesznek pedofilok, és erõszak ?
Baromság.
Ha mindenki olyan jó akkor miért kell annyi katona ?
Csak pár kérdés amivel a film sem foglalkozik, kb 2 percben megmagyarázzák, hogy ezt régen kitalálták és ez így jó.
Egyéb társadalmi kérdésekkel nem foglalkoznak, hogy ki miért dolgozik, hogy kapják a fizetést, stb... Lehetne mondani, hogy társadalmi egyenlõség van, de nincs, van aki szakadt ruhában viskóban lakik, és van aki a legújabb divat szerint öltözködik, és sofõr is jár neki.

A különleges képesség igazából mi ?
Azon kívül, hogy hipnotikus állapotban felismeri hogy ez nem a valóság semmit nem tud. Semmi olyan képessége nincs aminek hasznát vette volna. (lehetne mondani, hogy dehogynem hiszen õt nem tudták elkábítani, de ez addig amíg ki nem fejlesztették a szérumot, semmit nem jelentett.)

A fim vége egy összecsapott valami, a fõ gonoszokkal való küzdelem 2x2 percig tart, és azt sem nevezném küzdelemnek.
A gonosz nem nyeri el büntetését, a rendszer nem omlik össze, a fõnöseink elszaladnak és ennyi vége...
Ez mi ??? Ez befejezés ?
Olyan mintha a film vágása közben a 130. percben jutott volna eszükbe hogy ebbe a maradék 9 percbe bele kellene zsúfolni a film konfliktus részét és a végsõ harcot, a stáblistával együtt.

Mindezek ellenére, megnézhetõ film, ha normálisan kidolgozták volna a végét, még jó filmnek is mondanám.
10/10
Robi Robi 2016 nov. 01. - 23:53:23 10/10
Brutálisan jó film. Erõsen elgondolkodtató. 10/10
port_man 2016 júl. 16. - 17:50:54
Hát azért, mert ezt elhitték ...

xDDD
nyugiss 2016 júl. 05. - 22:26:39
te meg gondold azt, hogy elfelejtettél írni és eltakarodsz innen
nyugiss 2016 júl. 05. - 20:49:46
és ennek mi köze a filmhez, te nomorék?
mellesleg azt írtad, eltakarodsz a fórumról...
6/10
valkoinen 2016 júl. 05. - 20:02:10 6/10
Kiszámítható, egyszer nézhetõ, de nem szabad tõle sokat várni, 14-16 éves lányok számára talán élvezhetõ.
port_man 2016 jún. 28. - 21:54:34
Csoport nélküliek csoportja is van. Haha.
3/10
Queen999 2016 márc. 11. - 16:17:07 3/10
Én úgy vagyok vele, hogy egyszer nézhetõ, de nem az az eget rengetõ film.
2/10
Owl 2016 márc. 10. - 00:11:15 2/10
Bár végig tudtam szenvedni, nem fogott meg a bugyuta sztori és a "lexarom, hogy mi volt 5 perce a dráma" történetvezetés. Az egész inkább egy összefûzött ZS kategóriás TV sorozat! És hogy miért van összefûzve? Mert ha epizódokban lenne, senki nem nézné az 1. rész után.
Az alapvetés annyira irreális volt, hogy ez szép példája lett az úgynevezett "gondolatkísérlet filmeknek", amilyen pl az Útvesztõ is. Viszonylag emészthetõ szereplõkkel elõadott agymenés, zéró értelem.
Boy1982 2016 jan. 23. - 19:03:02 Előzmény Liberum
Nem tetszhet mindenkinek!
Engem odaszögezett a tv elé. Én bele tudom magam élni minden történetbe szerencsére,ilyenkor még a való világ is megszûnik számomra. Itt is folyton azon agyaltam,hogy különbözõ helyzetekben én mit tennék. így nagyon izgalmas volt! Én is "elfajzott" lettem volna. :)
Liberum 2016 jan. 07. - 11:19:06
Ekkora egy hulladékot rég nem láttam, szóval köszönöm.
Nem tudom mi van az emberekkel, hogy egy ilyen filmet 7,6-ra értékelnek. Ez a film egy erõs 4-es , ha jó indulatú vagyok.
Iszonyat egyszerû karakterek, iszonyat egyszerû színészi játékkal megfûszerezve. Egyszerûen egyszerû ez a film.
Kiszámítható és ostobának nézi a nézõit azzal, hogy csak a látványvilágra mennek rá. Felháborító. A legrosszabb az egészben, hogy próbálja elhitetni, hogy eredeti, hogy mond valamit, miközben egy Éhezõk viadala által megszexualizált ágyba vizelõ miteszeres undormány az egész.
10/10
idõjós1010 2016 jan. 04. - 12:47:16 10/10
Nekem ez nagyon tetszett ! Jól átgondolt történet volt összességében, ami picit engem az éhezõk viadalára emlékeztetett itt-ott, viszont sokkal jobban sikerült. Egy film tinikkel, viszont kivételesen nem csak tiniknek. Ugyanezt nem mondhatnám el az éhezõk viadaláról. Amíg az pusztán egy jó ötlet volt, addig ezt a filmet háromnegyed részt sikerült is annak megfelelõen megrendezni. Azért csak háromnegyed részt, mert a vége már egy picit bóvli volt, és összecsapott. Fel lettek gyorsítva, az egészen addig reálisan lassú folyamatok. Pl Négyes agya rendkívül hamar visszaállt. No meg aztán meglepõen kiegyenlített volt kettejük bunyója Tris-el. Ezeknél a részeknél picit belerondítottak abba, amit addig gondos folyamatossággal vezettek végig. Pl kettejük kapcsolata optimális tempóban alakult ki. A lány tudása szintén. Kellõ gonddal, és részletességgel lett megírva ez a történet, ami tényleg nagyon egyben volt, és izgalmas, viszont ez is bomlani látszott, amikor eszement mód elkezdték az önfeláldozók csoportját mészárolni, és valami megmagyarázatlan oknál fogva Tris testvére is kigyógyult az okosok csoportjának szent meggyõzõdésébõl. Egészen addig titok lett volna, hogy miképpen készülnek leváltani szüli csoportját ? Szerintem nem. Mégis mit gondolt korábban, mi lesz velük ? csoport nélkülivé, azaz hajléktalanná teszik õket ? Egyébként pedig miért ? Elhangzott ugyan hogy elfajzottakat bújtatnak, de ez nem tûnt többnek puszta spekulációnál, vagy ál indoknál. No meg mégis kik fogják akkor ezentúl az õ munkájukat végezni ? Az okosok ? Hát kétlem. Valószínûleg senki. ...és akkor valószínûleg éhen pusztulnak a csoport nélküliek. Ezt álmodták volna meg a vezetõk ? a tömeges mészárolást, és a megmaradt emberiség felének éhezését a városokban ? Az eredeti cél egy békés, egymással összhangban élõ emberiség kinevelése lett volna, ezért jöttek létre a csoportok. Ehelyett szembefordították õket egymással, ami semmi mást nem eredményez, csak széthúzást.
karasolo 2015 okt. 29. - 20:26:53
Mi az, hogy valaki "a nem túl távoli Chicagoban él"? Honnan számítva nem túl távoli? Makótól, vagy Jeruzsálemtõl?
Nem azt akarták inkább írni, hogy "a nem túl távoli jövõben, Chicagoban él"?
A film egyébként a szokvány disztópikus történeten alapszik, csak az a baj, hogy nem is mérhetõ a régi nagyokhoz. Mondjuk a Fahrenheit 451-hez (szigorúan a regényre gondolok).
Összes hozzászólás
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás