A békés harcos útja

Bakancslistához adom
Peaceful Warrior
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-német filmdráma, 120 perc, 2006

Értékelés:

194 szavazatból
Szerinted?

Dan Millman önéletrajzi könyve alapján!
A történet egy fiatalemberről, Dan Millman tornászról szól, aki végre el akarja érni, hogy értelme legyen a sikeres, ámde még mindig betöltetlen életének. Véletlenül találkozik a benzinkutas Socrates-szel, aki segít neki abban, hogy megtalálja önmagát. Ám sokszor nem lehet eldönteni, hogy mi játszódik a fiatal fiú fejében, és mi a valóságban. Dan rövidesen súlyos motorbalesetet szenved, ami miatt az orvosok szerint már soha nem versenyezhet. Felkeresi hát Socrates-t és segítséget kér tőle, hogy készítse fel őt, mert Dan még legbelül érzi, hogy nem szabad feladnia. Szellemi és fizikai korlátait legyőzve Dan-nek sikerül újra formába lendülnie, és még az eddig elhanyagolt barátaival is jobb lesz a viszonya. Azonban arra nem gondol, hogy az edzője már lemondott róla és nem engedi, hogy részt vegyen a következő versenyen...

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Meril 2016 szept. 19. - 15:52:12 Előzmény benvenuto1
"mesterkélten színezett". Vagyis a látvány miatt olyan cukorszirupos, tündérmese szerû inkább mint életszerû. Ezt én sem szeretem. Ne legyen teljesen amatõr a látvány, legyen szépen megcsinálva egy film de itt túlzás "egy kicsit". Szerettem azt a jelenetet mikor a pasi belöki a vízbe a srácot és megmondja a "frankót". De idõnként már túl sokatmondó, jelentõségteljes és megható, nem engedi hogy a nézõ a saját érzései által jöjjön rá a jelenet fontosságára mert a gesztusok, a látvány rögtön kiváltja a "kívánt érzést." Vagyis készen kapunk mindent. Azt is mondhatnám szájbarágós de vannak ennél sokkal rosszabb filmek, nem akarom lehúzni.
benvenuto1 2016 máj. 07. - 14:15:10
Szerethetõ film. Az sem baj, hogy ezek a bölcsességek ismerõsek. A jó mûveket sem egyszer olvassuk el. Nem árt emlékeztetni ezekre a dolgokra. Néhány filmes megoldás viszont kizökkenti a nézõt. Minden és mindenki túl szép ebben a filmben. Mintha a férfiak száját is pipacsszínû rúzzsal kenték volna be. Ez a film mesterkélten színezett. A színészi játék kiegyenlítetlen. Nick Nolte sosem volt a kedvencem, mégis el kell ismernem, hogy a fõszereplõ meg sem közelíti, nem viszi el ezt a filmet. Gyengíti az is, hogy a tornajelenetekben dublõr helyettesíti. Nem baj, csak legalább ne mutatnák meg a különbséget, nagyon feltûnõ, hogy amikor megfordul, valaki mást látunk, egészen másmilyen izomzattal. Egy közepes atléta is eljátszhatta volna ezt, még ha nem is lettek volna ilyen "szép kék" szemei.
torta24@gmail.com 2016 ápr. 04. - 03:20:37
Kettõvel elõttem kollega +1.
Ami 1.20 körül van a kocsma után az tényleg nettó fasság, értelmetlenül irritáló!
torta24@gmail.com 2016 ápr. 04. - 03:16:52
Valóban közhelyes. Sõt amerikai szirupos, mint a Titok címû könyv is.
Filmként kissé unalmas.
Legjobb részei Amy Smart néhány perce, csodás kisugárzása van!
Filmélményt remélõk kihagyhatják; de pozitív üzenetnek azért ajánlható.
Szerintem olyasmi, mint az Indigó (gyerekekrõl szóló) Walsch Neale Donalddal.
12 laci 2015 júl. 28. - 14:32:32
Egész jó film volt. Meg kel érteni a lényegét
SPOILER
Sokan írták, hogy várták a happy end-et. Volt is happy end.. 10 hónappal a verseny elõtt mondták neki az orvosok, hogy tolószékben köthet ki, nem edzhet. Kemény munkával, akarattal megcsinálta ami a célja volt. Kell ennél jobb? Neki ez volt a fontos, nem az, hogy tapsoljanak neki.
SPOILER VÉGE
4/10
bogotizsolt 2015 máj. 23. - 07:52:42 4/10 Előzmény kritiza
Egyetértek veled ! Gondolkodtam már a film nézése közben is ( megjegyzem , ez nagyon nem jó, hiszen nem kötött le , vagy ragadott magával ezek szerint ) ugyan miért nem tetszik? Mi bajom vele ? A legnagyobb gond : frázisok pufogtatása , valóban. Aztán dramaturgiai alaphibák . És ha már filmes mûfaj, akkor többek várok a képi világától is . Nekem csak egy gyenge fõiskolás vizsgafilm szintjének felelt meg . Még a 12 éves fiam is megkérdezte : " zuhogó esõ után miért száraz , poros a roncs autó teteje ?" Másik : " apa , az olimpikonok mindig ilyen sok sört isznak ? És ilyen gyakran ? " ... Sorolhatnám, de nem teszem. Szégyenlem, de nem tetszett . A két órás filmet az elsõ próbálkozás során 1 óra 20-nál ott hagytam.
9/10
baviki 2015 jan. 04. - 02:46:27 9/10 Előzmény wfang
A Te negatív véleményedet a filmrõl el tudom fogadni, mert a legtöbb film a regényhez képest 40-50 százalékot nyújt! A mondanivalója viszont egyértelmûen pozitív, szerintem...
offtopic
LaciSupreme 2014 jún. 23. - 18:48:40 Előzmény Bellavita
Ez az, mondd el a film végét, gratulálok! Értem én, hogy nem az a lényeg, de azért ne légy Rom..
fc.kenyér 2014 jún. 09. - 16:47:47
Az út a fontos, a megtett út, úton útfélen az út, utca, sztráda, ösvény, csapás, utacska, szekérút, dûlõút. Érted, az út!!! Meg a kõ! És a humor is! Aki tud az nem tud..., tudni.

Összefoglalva: ez a film inkább science-fiction, jedi-k és lézerkardok nélkül, helyettük csavarozott láb.
Damill 2014 ápr. 09. - 03:17:09
A filmet még nem láttam sajnos, de a könyvbõl megmaradt bennem egy mondat, pedig már 10 éve is van, hogy olvastam: nincsenek közömbös pillanatok.
Bellavita 2014 márc. 01. - 01:50:49 Előzmény wrossi
Igen, egyetértek, kellenek a tanítók. Talán magától is rájön az ember az összefüggésekre, de ahhoz nagyon sok idõ kellene.
Nekem a kedvenc jelenetem, amikor felviszi a hegyre, ahol majd mutat neki valamit...:-) Szerintem ez olyan jól érzékeltette az élet lényegét, hogy mindenki meg fogja jegyezni....
7/10
csáknoriszakemény 2014 febr. 10. - 22:50:17 7/10
Nem volt rossz, okos gondolatokkal megspékelve de valahogy túl erõltetett volt a rendezés. Olyan igazi amcsis. Vége egyértelmû happy end, az öreg feltûnését viszont vártam volna a végén ahogyan Dan a gyakorlat végén "véletlenül" kiszúrja a lelátón a leghátsó sorok egyikén amint fa arccal biccent egyet a fejével majd köddé válik és eltûnik.. Talán ez illett volna a filmhez ahogyan felépítették.
Mindenesetre többször nézõs kategória ahhoz hogy igazán átjöjjenek a gondolatok.
2/10
stenmore- 2014 febr. 05. - 23:48:19 2/10
Még csak az elsõ reklámig ment le ,de elég nagy marhaságnak tûnik.
wrossi 2014 febr. 05. - 03:32:44 Előzmény Bellavita
Abban tévedsz,hogy az öreg és Joy nélkül is ment volna a srácnak.A film sem ezt sugallta,sõt pont ennek az ellenkezõjét.Kell valaki vagy valami ami utat mutat,talán egyeseknek pont ez a film,de Dan-nek az öreg volt az és Joy segített az utat végigjárni.Egyedül nem megy senkinek és aki ennek az ellenkezõjét állítja az hazudik vagy még sohasem próbálta.
ötödik elem 2013 szept. 10. - 17:12:18 Előzmény Rahar
Akkor olvasd el a Tao Te King-et Lao-Ce-tõl.
Bellavita 2013 máj. 15. - 00:17:03
hmmm.
Most néztem meg a filmet. Sokszor várok egy-két napot mielõtt egy megnézett filmrõl bármit is, mert le kell ülepednie az élménynek. Most viszont azt éreztem, hogy írnom kell...
Hollywoodi, hatásvadász kétségtelenül. S frázisoknak tûnõ mondatokkal teletömve arról, hogy jelen kell lenni és hogy a boldogság a lényeg. És ne a célra figyelj, hanem az útra magára. Bla bla bla. Ezerszer hallott sorok ezek, de valahogy a film egészen más síkon tudta mindezt átadni. Hiteles volt. Hiteles, mert igazi élményekbõl, igazi tapasztalatból származik.
Azt gondolom, hogyha öt évvel ezelõtt látom a filmet, a fent leírtakat gondolom: üres puffogtatás, hatásvadász frázisok. De most valahogy egészen másként hatott, máshogy estek le a mondatok, mert magam is ezen út közepén tartok. Talán meg kellett érni arra, hogy megértsem és valóban elfogadjam, hogy a boldogságot nem lehet kergetni, nem lehet megvásárolni, nem lehet aranyérmekkel kiváltani. Az élet néha megállít, ágyhoz láncol egy betegséggel, kiragad az életbõl és parkolópályára tesz az állásod elvesztésével, hogy gondolkodj. S akkor, talán, egyeseknek összeáll a kép. Úgy, ahogy Dan-nek is összeállt.
Mindegy, hogy volt-e benzinkutas vagy létezett-e Joy. EZek mind nem számítanak. Ahogy az sem, hogy a végén aranyat nyer- e vagy sem- olyannyira nem fontos, hogy a gyakorlat végeztével véget ér a film is. Mert eddig volt fontos. Egy volt fontos csupán: a flow élmény, amit a gyûrûn átél.
Még lehetne sorolni órákig a mondatokat, az okosságokat. De nem teszem.Nézd meg magad és dönts.
A regény, a téma, a történet 10-es, a rendezés a túl hollywoodisága miatt kicsit lehúzza ezt. A színészek teljesen rendben voltak, a srácnak eszméletlen szép szeme van. Nem tetszett ez a bölcs tanítósdi szerep, nem tudom, hogy ez a könyvben is benne lévõ motívum -e. Bár enélkül nehéz lett volna megjeleníteni a belsõ párbeszédeket, s ábrázolni a jellemfejlõdést, ez tény. Összesen 9/10.
5/10
kritiza 2012 szept. 23. - 23:19:43 5/10
Elhiszem, hogy ez a film jónak tûnik annak, akinek még új a most hatalma. Aki viszont már benne van a témában, annak gyermeteg. Legalábbis én így éreztem. Bölcsességek szájba rágva, túlérzelegve. 10/5
6/10
Rahar 2012 júl. 20. - 11:28:30 6/10
A film megtekintése közben és közvetlenül utána azt gondoltam, hogy ez egy kiváló film, majd vártam egy napot és elgondolkodtam az egészen. Így már csak erõs közepes filmnek tartom. A film mondandója kiváló. A színészek hitelesek. Kellett várjak egy kicsit, hogy beinduljon a történet, a cselekményvezetés papíros megírt (tudom, regénybõl készült a film), csak a végén volt számomra meglepetés.
***SPOILER***
Nekem nem tetszik, hogy az oktató, vezetõ, bölcs tanító szerintem nem jól magyaráz, ha van egy alacsonyabb tudatszinten lévõ személy, akkor az õ szintjén kell elmondani és magyarázni kell és nem tõmondatokban beszélni. Általános iskolában sem a deriválást és az integrálást tanítják tõmondatokban, valamint a gyerekek értelmi, szellemi képességeinek megfelelõ szintû dolgokat oktatnak, illetve sajnos nem, mivel ez a mai oktatással az egyik fõ probléma :)
Ez mellett én vártam volna, hogy a film végén kapok magyarázatot a bölcs tanító és a lány személyére. A film elején arra gondoltam, hogy egy idõhúrokról van szó és az idõs kori énjével találkozott, eme elgondolásomat arra alapoztam, hogy a fickónak az egyik lába rövidebb, mint a baleset után a fõszereplõnek. A film végi nagy meglepetés, hogy a tanító eltûnt, illetve a fizikai síkon talán nem is létezett, ez számomra igencsak furcsa. Mintha a fõszereplõ elmebeteg lenne, víziónál egy bölcs mestert magának. Viszont a filmben szerepel egy lány, aki még viszonylag film elején csinál neki és az öreg tanítónak vacsorát, tehát õ tud róla vagy a lány is csak egy vízió, angyal, spirituális lény, belsõ kivetülés vagy mit tudom én hogy mi vagy ki volt?
Természetesen elfogadom hogy mást nem zavarnak ezek a dolgok és nekik úgy jó ahogy van, de nekem nem.
***SPOILER VÉGE***
8/10
od.gszal 2012 máj. 07. - 23:00:06 8/10
Elég rég olvastam a könyvet ahhoz, hogy tudjam élvezni a filmet is, és újra el fogom olvasni az író mindkét könyvét, ami legalábbis nálunk megjelent. Azért kis hiányérzetem volt, és kicsit sportfilm hangulatot is sugárzott, de azért jó volt.
szivacs85 2011 nov. 13. - 00:25:10
Aki nem olvasta a könyvet az nézze meg, majd olvassa el a könyvet. Én olvastam a könyvet, majd azután néztem meg a filmet. Nagyon nagy csalódás volt. Szabályosan felidegesítettem magam.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu