A bennfentes

Bakancslistához adom
The Insider
amerikai filmdráma, 160 perc, 1999

Értékelés:

223 szavazatból
Szerinted?

Jeffrey Wigand (Russell Crowe) kutatási és fejlesztési vezetőként dolgozik az egyik legnagyobb dohányipari cégnél. Mikor a vezetés olyan kísérletekbe kezd, amely a nikotinfüggés felgyorsítását célozza, Wigand tiltakozik, amiért kirúgják. Mivel elismert tudósnak és abszolút bennfentesnek számít, tanúvallomása felbecsülhetetlen jelentőséggel bír az évszázad legnagyobb perében, amit a dohánygyárak ellen indítottak. Lowell Bergman (Al Pacino) dörzsölt tévés riporternek sikerül rávennie a megtört embert, hogy álljon a nyilvánosság elé, a dohánygyárak könyörtelen támadására azonban már nem tudja felkészíteni.
Bemutató dátuma: 2000. március 9. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2000
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • Oscar-díj

  2000
  Legjobb operatőr jelölés: Dante Spinotti
 • Oscar-díj

  2000
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Michael Mann
 • Oscar-díj

  2000
  Legjobb film jelölés: Michael Mann
 • Oscar-díj

  2000
  Legjobb rendező jelölés: Michael Mann
 • Oscar-díj

  2000
  Legjobb film jelölés: Pieter Jan Brugge
 • Oscar-díj

  2000
  Legjobb vágás jelölés: David Rosenbloom
 • Oscar-díj

  2000
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Eric Roth
 • Oscar-díj

  2000
  Legjobb hangkeverés jelölés
 • Golden Globe-díj

  2000
  Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Russell Crowe
 • Golden Globe-díj

  2000
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Michael Mann
 • Golden Globe-díj

  2000
  Legjobb rendező jelölés: Michael Mann
 • Golden Globe-díj

  2000
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Eric Roth
 • Golden Globe-díj

  2000
  Legjobb filmzene jelölés: Pieter Bourke
 • BAFTA-díj

  2000
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Russell Crowe
 • Oscar-díj

  2000
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Russell Crowe

Hozzászólások

Szerinted?
Mizantropeee nov. 05. 20:42:51 Előzmény swissroll
Magyar állampolgár legfeljebb.
6/10
szimbol júl. 15. 03:09:50 6/10
Nem éreztem a film alatt, hogy milyen nyomás és rettegés nehezedik Wigand úrra. Ez nem tudom, hogy rendezés vagy színészi hiányosság. Nézegették golfozás közben... na bumm. Ha mondjuk jól elverték volna, akkor jobban működött volna. Az újságírók kerekasztal beszélgetései is nagyon vagány és életszerű akart lenni, de szerintem az is lapos volt. Nem volt rossz film, de átütő sem.
10/10
L. Judit 2021 máj. 14. - 19:07:29 10/10
Nagyon nagyon jó film. A szinészi alakitások kiválóak. Nagyszerű szereposztás. Kiválóan mutatja a nyilvánosság hatalmát és az attól való félelmet is.
swissroll 2021 máj. 13. - 00:20:49
A Pacino által alakított Lowell Bergmann újságíró édesapja magyar volt.
4/10
vargama 2021 máj. 12. - 17:57:28 4/10
Régebben láttam. Igaz történet, kicsit kiszínezve (a drámai hatás miatt). De így is szimpla volt a film, unalmas, hosszú.
7/10
Midnight67 2020 febr. 27. - 20:12:01 7/10
Jó film lenne ez, de tényleg indokolatlanul hosszú. Sajnos az utolsó kb. fél órában adtam fel, miután egyre laposabbakat pislogtam. A zene félig ébren tartott, de a film végét kénytelen leszek újra nézni, mert ott már nem igazán voltam képben.:(
csicso82 2019 jún. 17. - 21:48:59 Előzmény 21Vick
Feltűnt, hogy a nő ugyanaz. Nem rossz film de nem is jó kicsit vontatott túl hosszú. Az alakítások jók MAnn-nál nem is ez a gond inkább a cselekményben szokott néha elveszni botrányosan rossz filmeket is tud csinálni a BlackHat vége annyira fárasztó volt és olyan mint egy bohózat, de sok filmet rontott már el. A HEAT az viszont jó.
5/10
21Vick 2019 márc. 16. - 14:31:52 5/10
Spoiler

Nem rossz film de nem is annyira jó. Emlékszem 20 éve, mikor kijött egyáltalán nem tetszett, mert nem volt benne egy jó hapsi, vagy egy jó csaj, egy jó szerelmi szál, nem volt elég pörgős. Azóta persze változott az ízlésem valamennyire.
Igaz történetet dolgoz fel, de lassú folyású, és az, hogy a dohánygyárak felturbózzák a cigit, hogy még addiktívabb legyen, hát jó, de mai szemmel már nem is annyira meglepő.
A színészi alakítás zseniális Pacino és Crowe részéről is, sőt, a feleség is jó (kinek tűnt fel, hogy ugyanaz a színésznő, mint Pacino felesége a Heat-ben? De nem csoda, a rendező is ugyanaz). Úgy érzem, nagy dobást akart a rendező, de ahhoz képest kicsit lapos lett.
3/10
ZoliD 2015 dec. 25. - 13:06:23 3/10
Nehéz megérteni (sõt, inkább lehetetlen), hogy kaphatott ilyen magas pontszámot ez a film, nem csak itt, hanem az IMDB-n is. Az Oscar-jelölések (legjobb film, legjobb rendezõ, legjobb forgatókönyv, legjobb vágás) ugyanennyire érthetetlenek. Igen, Pacino egy nagy színész, Crowe-nak is megvoltak a pillanatai (habár én összességében nem kedvelem), és Michael Mann egy felkapott rendezõ volt akkoriban, de ez a film egyszerûen ROSSZ. Hosszú, unalmas, ráadásul ahogy halad elõre az idõben, egyre inkább tûnik az egész egy nagy összevisszaságnak. Nehéz lenne egy-két dolgot kiemelni, ami nem tetszett, mert olyan sok hibája van a filmnek, de pl. fura volt, hogy a film elsõ 1-másfél órájában egyértelmûen Crowe karaktere volt a fókuszban, az õ szempontjából követhettük az eseményeket, majd egy ponton mintha Pacino vált volna a fõszereplõvé, és az addigi fõszereplõrõl mintha egyszerûen megfeledkezett volna a rendezõ. Olyan apróságokat pedig, hogy a fõhõs felesége egy közelin véletlenül belenéz a kamerába (amit illett volna kivágni, vagy a jelenetet újraforgatni), már ne is említsünk. Rengeteg felesleges szereplõ, felesleges jelenet - összességében egy rosszul rendezett, rosszul vágott film, ami azért különösen érthetetlen, mert láthatóan nagyon sok pénzt raktak bele, és a szereplõgárda is elsõosztályú.
3/10
breeder 2014 ápr. 26. - 16:46:07
Az elõzõ hozzászólásom elejérõl véletlenül lehagytam a SPOILER-t, úgyhogy aki még nem látta a filmet, az ne olvassa el!
breeder 2014 ápr. 26. - 16:43:07
***SPOILER PÓTOLVA***

A film egyik alapkérdése, hogy megéri e jónak lennünk, jót cselekednünk? megéri e kockázatot vállalni egy igaz ügyért, még akkor is, ha tudjuk, hogy emiatt elveszíthetünk szinte minden általunk fontosnak tartott dolgot (családot, barátokat, munkát...)! Viszont ha úgy döntünk, hogy mégis megtesszük, mármint kitartunk elveink mellet, és nem hagyjuk magunkat befolyásolni, akkor sem biztos a siker, de legalább elmondhatjuk, hogy mi minden tõlünk telhetõt megettünk! Szerencsére itt a filmben ez a kérdés megoldódik, és a fõszereplõknek sikerül elérni céljaikat! Ugyan Wigand és Bergman élete teljesen megfog változni a botrány kirobbanása után, de egy valamit mégis elértek, hogy a hazugság nem maradt titokban! :)

10/10
zimzum1111 2014 jan. 15. - 01:20:59
A hõs természete az, hogy egyedül van.
Mindaddig, ameddig állhatatossága és érvei meg nem gyõznek egy valakit. És akkor fordul a kocka, a sok lúd képtelen legyõzni az egyetlent...
A fordulás pillanata siker. A hõs azonban nem erre vágyik. Érzéke a jóra sokkal kifinomultabb mint az átlagé:
a jó és a helyes a természetes. A hõs azért "hõs" mert Önmagát nem látja annak.
Az átlagos ezért a hõst csak messzirõl szemléli és szerencsére azzá akar válni.
Ha nem akarna, akkor nem lenne senki, aki a hõs helyébe lép.
Hõsnek hívjuk pedig nem az. Teszi a jót. A jó, nem a kiváltságosoké, nem a hõsök dolga.
A jó az magasabb. A jó tehát nem hõs, mert a jó nem kiváltság.
A hõs nekünk kell embereknek, mint minta. Mint követendõ példa. Paradoxon.

Ez a történet pedig példa. Ezért jó.
Plútó89 2013 szept. 20. - 16:18:30
Én jóval többre számítottam. Igazából minden a helyén volt, Pacino is, Crowe is jól játszik, én azonban egy bõ óra után elkezdtem unni, az utolsó fél órában meg már szenvedtem, tényleg, mintha a semmit pofozgatták volna. Számomra nem is a hosszával volt a baj, 100 percben nekem ez ugyanúgy nem tetszett volna, mint 160-ban.
Egyébként, akinek ez tetszett, annak ajánlom a Nothing But The Truth / Láncba vert igazság címû filmet.
9/10
Zoli9898 2013 aug. 20. - 19:38:59 9/10
Hosszan szoktam kritikát írni, de egy ideje nem írtam, ezért nincs sok idõm, de szerintem nem is kell. Kiválló alkotás, mestermû! Csak a bizonyos Plusz hiányzott, bár lehet, hogy itt nem is lehetett volna jobb. 9/10. kiválló
6/10
convar 2013 ápr. 04. - 12:18:44 6/10
Hát, az az érzésem hogy ebbõl 5 év, mit 5 év, 1 év múlva szinte semmire sem fogok emlékezni, egy jelenetre se.

Talán az a Pacino duma megmarad amikor az elején azt mondja: "Na kezdhetünk végre vagy még mindig az ülésrenddel tökölünk?" :DDD

Am azért vettem elõ a filmet, és azért most mert épp leszokóban vagyok, és gondoltam talán majd a látottak/hallottak is segíthetnek a leszokásban. A dolog ezen része nem jött be, mert olyan dologgal végülis nem szembesültem amitõl igazán hanyatt eshettem volna. Kicsit az az érzésem hogy a film két és fél órában tul.képpen a nagy semmit pofozta.


6/10
James Uram Benson Madame 2012 dec. 08. - 11:48:33
Valahogy hozzám keveredett a film, talán valami más film ajánlójáról, a rövid összefoglaló tetszett, na akkor lássuk. Mann stílusa abszolút felismerhetõ, a szereposztás parádés, de szó ami szó, számomra csak a második felében pörög fel a film. Elõtte kimondottan bosszantott Wigand Jessica Lange-re hasonlító, folyton hisztizõ felesége (hogy lehet ilyen nõvel együtt élni???), aki nem bírta elviselni, hogy a hitelre vásárolt kacsalábon forgó palotából egy csupán kb. 400 m2-es házba kell költözni. Még örültem is, amikor elköltözött, nem tudom késõbb mi lett a végkifeljet a valóságban, de remélem tényleg elváltak.

Összességében jó film, de a legszórakoztatóbb igazából az volt, amikor utána rákerestem Mike Wallace riportjaira a tube-on, nagy arc lehetett az öreg. Szóval nem tudom, mi volt a cél, de Wigand inkább tûnik balféknek mint hõsnek, Pacino persze király, de igazából az egész konfliktus nincs kibontva, ill. megfelelõen tálalva. A téma mindenesetre érdekes, lehet hogy könyv alakban kellene megismerkedni ezzel a sztorival. Így tehát dohányzás tekintetében marad a Thank you for smoking mint etalon (bár az inkább szatíra) és média témnakörben is vannak jobb filmek. Meg kell persze ezt is nézni, akár többször.
8/10
pema25 2012 szept. 11. - 00:37:41 8/10
Kicsit többet vártam tõle, ahogy elolvastam a hozzászólásokat. Egy kicsit talán csavarosabb történetre számítottam. A 160 percet soknak éreztem a film közben. Egyébként a film tetszett, a téma annál jobban, az egyéni alakítások is a helyén voltak.
10/10
Bubi999 2012 ápr. 24. - 19:02:45 10/10
Ez a kedvenc filmem mindenkinek ajánlom!
Caca254 2012 ápr. 02. - 09:02:04 Előzmény komzoz65
Az asszony illata és az ördög ügyvédje után még ezt is igy összehozni. Pacino gyakorlatilag garancia a jó moviera.
10/10
komzoz65 2012 febr. 19. - 11:59:13 10/10
Kényelmes tempójú film, helyenként kissé szájbarágós, de ezzel a hibáknak vége is. Fontos témákat, komolyan, hitelesen dolgoz fel, nem dramatizál, inkább precízen ábrázol. Nagyon sok aktuális kérdést feszeget, talán a legérdekesebb az, hogy egyéni bátorság, tisztesség és állhatatos nélkül nem lehet a demokráciát arctalanul fenyegetõ hatalmat megfékezni. Mindkét fõszereplõ remek. Fontos, maradandó értékû alkotás. 9,5/10
Összes hozzászólás