A berni csoda

Bakancslistához adom
Das Wunder von Bern
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német vígjáték, 114 perc, 2003

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

1954 nyarán hazatérnek a német hadifoglyok a Szovjetunióból. Köztük van Richard, a 11 éves Matthias édesapja is. A kisfiú, aki édesanyjával, nővérével és fivérével él együtt, Richard távolléte miatt apapótlékot keresett és talált Helmut Rahn focistában. Az apa hazatérése árnyékot vet az addig boldog család életére: a megtört férfi nehezen alkalmazkodik a mindennapokhoz, és szigorúságával saját családját is elidegeníti magától. Richard a focit, sőt a Svájcban megrendezett világbajnokságot is értelmetlen dolognak tartja. Matthias azonban szeretné élőben megnézni bálványozott játékosát, akit beválogattak a német csapatba. Elkezdődik a világbajnokság döntője, a Magyarország - Németország meccs.

"A háború utáni Németország történetében két napról tudja minden német pontosan, hol tartózkodott akkor: az egyik a berlini fal leomlása, a másik a válogatott meglepetésszerű győzelme a világbajnokság 1954. július 4-i döntőjében, melyet azóta is a berni csodaként emlegetnek. 3:2 - Németország világbajnok lett, és az egész nemzet örömmámorban úszott. De e történelmi pillanatot nemcsak a focicsapat győzelme feletti öröm, hanem egyfajta kollektív boldogság is áthatotta, mely bíztató felszabadultságot hozott a Harmadik Birodalom sötét évei után." - Sönke Wortmann.

Stáblista:

Szereplők

Richard Lubanski
Matthias Lubanski
Helmut Rahn
Christa Lubanski
Bruno Lubanski

Díjak és jelölések

  • Európai Filmdíj

    2003
    Legjobb operatőr jelölés: Tom Fährmann

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
m.kaladze 2020 nov. 08. - 16:50:57 7/10
A nagypapám gyerekkoromban mesélt az Aranycsapatról Puskás, Czibor, Hidegkúti, Grosics, Bozsik, Kocsis stb..mindig is sajnáltam hogy abban az időben a világ legjobb válogatotja pont a döntőben nem tud győzni, és sajnos megérdemelte volna. De magáról a filmről - a film 3 történetet foglal össze minimálisan 2tőt.
SPOILER:
Az első a német csapat ahol (a filmben) a főszereplő Rahn, akinek az edző eleinte kevés szerepet ad, ahogy megtudjuk ez a Rahn barátkozik a kis Mathiasszal, aki a családjával megtudja hogy az apjuk visszatér a szovjet hadifogságból, majd miután visszatért (nem)apaptálódik a családba, majd minden megváltozik amikor nadrágszíjjal megveri Mathiaszt, akkor a felesége jól megmondja neki a magáét és miután beszélt a pappal rájön az öreg hogy a gyerekeknek nem csak fegyelem kell, de apai szeretet is. A harmadik történet egy fiatal újságíróról szól, aki pont nászútra készülne Marokkóba a feleségével, de a főnökétől kap lehetőséget írni a VB-ről és pont Svájcban. A film jól van megcsinálva de maradt bennem pár kérdés és pár nincs megmagyarázva sem. 1. Amikor hazajön az apa és a közös ebédnél azt mondja a Mathiaszra nézve és az apám nevét örökölte - ezt úgy értsem hogy nem is a vérszerinti fia a gyerek? 2. Nem tetszett ahogy nincs befejezve a vonal az apa és a lánya között, megdorgálja hogy ne randizzon katonákkal, de ozt hirtelen ez mintha el lenne feledve, nem is beszélik meg, mármint azt sem hogy a lány is felnőtt már és ez a téma is nyitva marad. 3. Amikor Mathias megkérdezi az apját hogy játszott e focit, mert hogy az anyja neki azt mondta hogy játszott...az apa nemmel válaszol, de azt tanácsolja fiúnak hogy legyen inkább hátvéd és bevállik a tanács, később látjuk az apát zsönglőrkodni a labdával ahol olyan akár a Pelé még ollózik is..tehát nem tudjuk meg igazat e mondott vagy hazudott e mert a film tovább ezzel sem foglalkozik. Mindenesetre német filmről van szó amúgy elég aranyos és így adok neki 7 csillagot a 10ből.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu