A biciklista

Bakancslistához adom
Bicycleran
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott iráni játékfilm, 80 perc, 1987

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Nasim afgán menekült, nincstelen, mint a többiek. Felesége nagyon beteg, kisfiáról is gondoskodnia kell. Munka nem igen adódik. Nasim gondol egyet, biciklire ül és "felülteti" az ostoba kis falu nagy pénzembereit is. Feladja a leckét, ígéri, hogy egy héten át, a falu főterén körbe-körbe karikázik. A helyi nehézfiúk pénzt remélnek ettől a különleges attrakciótól, s belemennek a "játékba". Nasim bőrére fogad mindenki, aki él és mozog...

Díjak: Rimini '89 - a legjobb film, Hawaii - legjobb film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Tenebra Mors 2010 okt. 29. - 13:17:49
"Nasim gondol egyet, biciklire ül és "felülteti" az ostoba kis falu nagy pénzembereit is. Feladja a leckét, ígéri, hogy egy héten át, a falu fõterén körbe-körbe karikáz"

Hát ez nem igazán így van... Nasim nagyon is passzív, dehogy ültet fel senkit, s nem adja fel senkinek a leckét. Belesodródik ebbe az egészbe, szinte lecsapnak rá egykori hírneve miatt. S az egész film arról szól, hogy szinte önkéntelenül megy a biciklivel. (SPOILER: A vége felé már tényleg nem ura ennek, csupán ösztönösen hajtja a biciklit, szellemben már nem ebben a dimenzióban jár. SPOILER).

Amúgy rendkívül megrázó, nagy hatású film. Igen szemléletes képet mutat az ottani viszonylatok merevségérõl, és az emberek kiszolgáltatottságáról.
Mindehhez pedig párosul a rendkívül impozáns stílus, melybe beletartozik a drámai zene is. Ezek a mesés keleties dallamok kombinálva a kegyetlen képekkel iszonyatosan erõs hatást érnek el. Továbbá a valóságábrázolás is tökéletes: valahogy így kell, lehet megragadni a való világ kaotikusságát. Képek özönlenek, ide-oda vág a rendezõ, mintha csak mi kapkodnánk a fejünket. Persze láttam már más, nyugati filmben is ilyet, de mégis erre azt mondtam nézés közben, hogy zseniális.

Szóval mind formailag, mind tartalmilag izgalmas, s szerintem késõ-modern filmhez képest igen jól követhetõ alkotás.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu