A birodalom iskolája

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 2003

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A Német Birodalmi Iskolát 1908-ban alapították Budapesten dolgozó német, osztrák és cseh diplomaták és kereskedők gyerekei részére. A tizenkét osztályos, koedukált iskola előbb a Kálmán utcában, majd a Damjanich utcában működött. Az első világháború után, a monarchia felbomlását követően magyar gyerekek is beiratkozhattak. Ekkor kerültek az iskolába a pesti zsidó nagypolgárság gyerekei.

A Birodalmi Iskolában az oktatás nagyon magas színvonalon, német nyelven folyt, de emellett a diákok tanultak magyart, angolt, franciát és latint is. A tanárok egy része még a weimari Németország demokratikus szellemiségét hozta magával, más része, a 30-as években épp a hitlerizmus elől menekülve kérte külföldi iskolába helyezését. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a hitleri Németország távoli végvárában liberális, anti-náci szellem uralkodott.

A magyarországi zsidótörvények után a zsidó vallásúaknak el kellett hagyniuk az iskolát, de a kikeresztelkedettek bent maradhattak. 1943-tól, a "totális háború" kezdetétől a fiatal tanárokat és az érettségiző német fiúkat behívták a német hadseregbe. 1944-ben, a nyilasok hatalomra jutása után a zsidó származású diákokat a Német Birodalmi Iskola a pincében bújtatta.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
adamnagysweetmovie 2010 dec. 12. - 09:59:53 8/10
Igyekezik oldani a beszélõ fejes hangulatot bevágott fotókkal, archív filmekkel. A beszélgetésrészletek koncentráltak, fontos történeteket villantanak fel az iskola életébõl.
Jó lett volna azonban hosszabb beszélgetéseket hallani, mert így nehezebb volt azonosulni a szereplõkkel, a történeteken túl az érzelmeiket is jobban megismerni.
Vagy pedig több szituációba helyezni õket, ahogy az egyik bácsi is visszalátogatott az iskolába, vagy egy német urat láttunk napközben a városban.
Mindenesetre 50 percig így is fenntartotta a figyelmet, és nagyon fontos értékeket fogalmaztak meg benne.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu