Film

A bolygó neve: Halál

/Aliens/
amerikai-angol sci-fi akciófilm, 137 perc, 1986 18 éven aluliak számára nem ajánlott
    • f
    • f

Értékelés:

676 szavazatból
Szerinted?

57 évvel később egy mentőhajó talál rá Ripleyre (Sigourney Weaver), akinek az utolsó pillanatba sikerült megmenekülnie. Hazaérkezvén megtudja, hogy annak idején egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol megtámadta őket az ismeretlen szörnyeteg. Miután a földi kutatóbázis minden kapcsolatot elveszített az odatelepített emberekkel, Ripley-t egy sereg felfegyverzett harcos kíséretében visszaküldik a távoli bolygóra, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljanak a félelmetes idegennel és megmentsék a túlélőket. De a landolás után nem sokkal elszabadul a pokol.

Stáblista:

Szereplők

Ellen Ripley
Dwayne Hicks
Rebecca "Newt" Jorden
Carter Burke

Kapcsolódó cikkek:

Díjak és jelölések:

  • Oscar-díj (1987) - Legjobb vizuális effektusok
  • Oscar-díj (1987) - Legjobb vágás jelölés: Ray Lovejoy
  • Oscar-díj (1987) - Legjobb női alakítás jelölés: Sigourney Weaver

Vélemény:

január 19. 21:29:28
január 19. 21:29:28
A szinkronhoz hozzáteszem, hogy az 1-2. részhez készült más-más szinkron és Sigourney eredetileg Farkas Zsuzsát kapta. A fiatal Sigourney-hoz még jobban is illett, mint később újraszinkronizálva Menszátor Magdolna. Mikor a 3. résztől kezdve az InterCom kezébe került az Alien mozisorozat, akkor változtatták meg. Sajnos az első két rész esetében az MTV és a Mokép szinkronja sokkal jobb is volt, csak sajnos az InterCom miatt nem lehet vagy nem lehetett terjeszteni. Az 1. rész esetében MTV-vetítés, a 2. részből Mokép-moziforgalmazás volt. De erről sokszor volt már téma.
szavazat: 10/10 január 09. 15:03:15
január 09. 15:03:15
A legjobb sci-fi, amit valaha is láttam. És gyerekkoromban néztem meg először! Benéztem az ágyam alá is lefekvés előtt, hogy nincs e ott arctámadó! :D A hangulata egyedülálló, nincs telenyomva számítógépes effektekkel. Nagyon valósághű lett. Mivel Aliens fanatikus vagyok a kocsimra is egy xenomorf királynő van airbrusholva. :D Még a nagy kedvencemet a Függetlenség napját is üti, pedig az a másik favorit. Persze nem lehet egy lapra tenni az Aliensel és a Predatorral. A lényeg, hogy ez egy kegyetlen jól kivitelezett film.
szavazat: 8/10 2018 dec. 27. - 23:46:49
2018 dec. 27. - 23:46:49
Az első rész vége után gondolom mindenki tűkön ülve várta annak idején a folytatást, ami viszont csak 7 évre rá érkezett meg. Képzelem, hogy mennyire várhatták már az emberek. Közben viszont megjelent az 1982-es Dolog, ami valamelyest kárpótol(hat)ta a várakozást. A Bolygó neve: Halál nekem is jobban tetszett az első résznél, mint oly sokaknak. A filmnek a kibővített változatát néztem meg magyar szinkronnal, ami itt azért már majdnem több, mint 20 perccel hosszabb, mint az eredeti verzió, és még ugyan sokat hozzáadnak a bővített jelenetek a filmhez.

MOSTANTÓL SPOILERES LEHET!!!
Valószínűleg azért tetszett ez a rész jobban, mert akciódúsabb az elsőnél, és több Alien van benne, akikkel fel kell venni a harcot. Meg azért, mert többször is eszembe juttatta az egyik kedvenc sci-fi akciófilmemet, az 1997-es Csillagközi inváziót, amit számomra viszont nem sikerült felülmúlnia. Ez valószínűleg annak köszönhető, mint a Dolog kapcsán is, hogy előbb láttam azt a filmet, és csak most ezt. Ez a rész sok mindenben hasonló történetű a Csillagközi invázióhoz, csak itt nem olyan rovarok az ellenség, hanem az alienek (örülök a többesszámnak). Tetszett, hogy gyakorlatilag az első rész végétől folytatódik a történet, még ha közben ugrottunk is jó néhány évet (mint azt mondják Ripley-nek). Jó ötlet volt az is, hogy eközben a bolygóra egy bázis települt, ahol az első rész idegen hajóját megtalálták és oda kell menniük Ripley-éknek, mert megszakadt a kapcsolat a bázissal. Már ekkor érezhető volt a vészjósló cselekmény, amit a kimaradt jelenetek teljes mértékben alá is támasztottak. Miután pedig megérkeznek a bázisra, szintén hasonló a cselekmény, mint a Csillagközi invázióban (mielőtt még valaki emlékeztetne, igen, tudom, hogy utóbbi film készült később az Aliennél). A történet vége sem rossz, habár hasonló az első rész végéhez (Bishop karaktere keményen végzi). Kicsit többet megtudunk az alienekről, szerepet kap az első "királynő", mivel megtudjuk, hogyan is "keletkeznek" a tojások. Azt viszont továbbra sem tudjuk meg, hogy ezek a lények mennyire intelligensek, vagy csak gyilkológépek.
A színészek most is jók, Sigourney Weaver mellett most is szerepel néhány ismertebb név a karakterek között (Lance Henriksen, Bill Paxton, Michael Biehn). Valamint, számomra még Vasquez karaktere volt még tetszetős.
Már ezt is leírták előttem, de míg az első rész a nyomasztósága, klausztrofób érzete kapcsán váltott/válthatott ki félelmet, ez a rész inkább az akciódússágra, remekül kivitelezett harcokra, lövöldözésekre fektette a hangsúlyt, ami persze nem jelenti azt, hogy azért a bázison, vagy a királynő fészkében például nem lehetett volna észlelni az előbb említett nyomasztó érzést.
Ha jól emlékszem, ebben a részben hangzik (bár, lehet, hogy csak a következőben) el először a xenomorph szó az idegen kapcsán. A hangok, zenék és a kosztümök, jelmezek, díszletek most is nagyon jók, nem véletlenül kapta meg eme két kategóriában a film az Oscar-díjat.
Nekem a magyar szinkronnal most sem volt problémám, Menszátor Magdolna volt Sigourney Weaver magyar hangja itt is, csakúgy, mint az első részben.
Örültem, hogy itt hárman is megmenekülnek a végén és az is ugyanolyan, mint az első rész vége. Kíváncsi voltam, merre viszik tovább a történetet, és mi lesz a másik két túlélővel a harmadik részben.
Mivel a Csillagközi invázióra 9/10-et adtam, és az nekem jobban tetszett ennél, ezért erre a filmre 8/10-et adok.
2018 dec. 14. - 21:32:43
2018 dec. 14. - 21:32:43
Hazajöttem és nem ez megy a film+on, Baszódj meg Alekosz!
szavazat: 10/10 2018 szept. 14. - 18:00:45
2018 szept. 14. - 18:00:45
Nekem ez a kedvenc filmem. Felér az elsőhöz, ami nem sok filmről mondható el, szerintem meg is haladja azt. Az Alien univerzum alapjait tette le, kicsit öregedett helyenként a film, de egyáltalán nem zavaró. Üzenete van, a kis költségvetés ellenére remek a díszlete, és hitelesek a jelmezek (főleg a királynőé), a színészek is nagyon jók, a karakterek, valamint a történet is. Vannak benne hibák persze, de akkor is kiemelkedő.
szavazat: 10/10 2018 júl. 04. - 07:23:31
2018 júl. 04. - 07:23:31
Arra gondolsz amikor Apone mondja az újra szinkorizált filmben, hogy ,,Nézz a szemembe!" míg a régiben ,,Nyald ki!" ?
Egyébként csak ajánlani tudom, az internetet, ott régi szinkronnal van fent. Egy csomó helyen persze.
2018 jún. 19. - 20:47:11
2018 jún. 19. - 20:47:11
Tisztázzuk újra a szinkron-problémát: az M1 vetítési jogosultságát követően a filmipari változások által az InterCom vált az egyedüli jogtulajdonossá és sajnos saját szinkront készíttetett. Mivel csak az InterCom lehet a kizárólagos forgalmazó is, ezért az első szinkronokat sajnos nem lehet terjeszteni. Nemsokára talán várható változás az alábbiak által. Másik forgalmazó behozhatta külön formátumban a rendezői-speciális változatokat, az eddigi forgalmazás is átkerült más kézbe, illetve a TV2 eltörölhette az Alien-mentes magyar címeket. Alien 1-2-3-4 lett a kezelési módszer. Annyi biztos, hogy valami történik az Alien-ek körül.
2018 jan. 16. - 09:44:50
2018 jan. 16. - 09:44:50
Ma már úgy látom, hogy a vége túl lett pörgetve szerintem, a fõ ûrhajón játszódó jelenet már erõltetett-bugyuta; ott kellett volna abbahagyni, hogy eljönnek a bolygóról és robban a bomba. De addig elképesztõ film. A látványt-atmoszférát külön kiemelném, mai szemmel is élmény... '86-ban pedig, 32(!!) évvel ezelõtt mekkorát szólhatott, úristen :). És mindez CGI nélkül...a kedvenc jelenetem amikor lezuhan a "kis ûrhajó". A végét leszámítva 10/10.
szavazat: 10/10 2018 jan. 15. - 05:45:33
2018 jan. 15. - 05:45:33
Nekem a 4 Alien film közül ez tetszik legjobban, utána az Alien: Resurrection, aztán a Nyolcadik utas a halál (Alien), az Alien 3 (Végsõ megoldás: Halál) már nem annyira, ott azon a börtönbolygón, ott még egy normális fegyver sincs.
2017 okt. 08. - 13:03:22
2017 okt. 08. - 13:03:22
Szerintem nem csak a legjobb Alien-film, de az egyik legjobb film is. Kár az új szinkronért. Az elején volt egy emlékezetes poén, az új szinkronban az sincs.
szavazat: 5/10 2017 okt. 08. - 10:27:05
2017 okt. 08. - 10:27:05
nekem fura, ha az elsõ alien-hez hasonlítják ezt a filmet
mert annyira eltér stílusban a két film, hogy a fõszereplõn és az idegeneken kívül szinte semmi hasonló nincs bennük

az elsõ rész nyomasztó horrorja után kapunk egy pörgõs akciófilmet
mindkét film rendben van, csak a helyén kell kezelni õket :)

nálam az elsõ alien a favorit továbbra is
2017 okt. 07. - 19:53:47
2017 okt. 07. - 19:53:47
Jó kis film, ha nem olvastam volna, hogy Cameron rendezte, a tipikus "láb-magasság" kamerabeállításokból simán rájöttem volna. Jobban tetszik az elsõnél, itt kevesebb az unalmas mászkálás a díszletek közt, bár kissé illúzióromboló, hogy 200-300 év múlva ilyen a jövõ technikája :D
A színészek jók, bár itt is néha túl vannak alakítva a karakterek, a lénybõl végre nem csak vágóképeket látunk, és végre nem egy felfújt lufit tologatnak a kamera elõtt.
Szinkronnal álltam neki, de mivel a hang valami botrány volt (szinkron halk, effektek bömbölnek), átváltottam eredeti hangra, magyar felirattal, és jól is tettem. És valószínû, hogy pár éve azért is írtam le ezt a filmet, mert a magyar szinkron túlpicsogása és néha elbarmolt fordításai nagyban hozzájárultak a negatív összképhez.

Ami nem tetszett, az a sok mûdíszlet. A terminátor 1-2 esetében ezzel nem volt gond, mert ott keveset mutogatták, de itt a telep elég gagyi volt, legalábbis mai szemmel, úgyhogy néha a kevesebb több. A másik pedig a vége ===SPOILER===, hogy az a retkes dög még egyszer visszajön, mint az egyben. Meg az a zsilipes bohóckodás. Nem vagyok ilyen téren képben, de amikor kinyílott a zsilip, nem kellett volna Ripley-nek meghalnia? Meg az a kapcsoló miért volt ott? Logikátlan. ===SPOILER VÉGE===

Illetve az élienek: mindegyik filmben olyan snasszok. Nincs kifejtve, hogy most állatok vagy értelmes lények? Mert ha fegyvert meg vakcinát akarnak belõlük csinálni, akkor elvileg értelmes, tanulékony lények (ahogyan a 4-ben is), viszont az 1-2-ben olyanok, mint a sima agyatlan állatok. És emiatt is szeretem jobban a Predator-filmeket.

7/10
szavazat: 5/10 2017 máj. 10. - 21:16:29
2017 máj. 10. - 21:16:29
ezt is ujraszinkronizálták, de minek?
persze a vajna plusz véletlen sem az elsõ szinkronnal adja...
szavazat: 10/10 2017 jan. 07. - 08:27:00
2017 jan. 07. - 08:27:00
A történet zseniálisan folytatódik, szerencsére nem egy új történetet csináltak, hanem folytatták az elõzõt, mint egy filmsorozatot. A szereplõk, azaz karakterek neveit kívülrõl fújom, mert karakteresek, már majdnem olyanok számomra mint a Harry Potter-szereplõi. Végig izgalmas, és szerintem csak a film javára vall, hogy egy másik mûfajban (azaz, nem klasszikus horror, hanem akciófilm) is megállta a helyét. Az Aliens szerintem még mindig a világ egyik vezetõ filmje, amilyen filmek manapság készülnek, párszor megnézed, ha jó, de utána jön a következõ, nem maradunk abban a ,,korban", itt viszont 1000-sik megnézésére sem unatkozom. Legutóbb úgy terveztem pl, hogy chipset eszem a film közben, de úgy beleéltem magam, hogy másfél óra után néztem rá elõször az órára pl. :) Nem lehet egyszerûen megunni. A történet 10/10, bár sajnálom, hogy a tv-s változatvból kimaradt az a rész, mikor a kolónia megtalálja a hajót, mert az egy lényeges sarokpont. A szereplõk 10/10 ponthiány híján. Míg a borzongás is 10/10, az elejétõl a végéig olyan jelenetek vannak, melyek ha elsõnézõs-szemüvegben nézem, is ,,félek".
2016 dec. 25. - 01:10:27
2016 dec. 25. - 01:10:27
Lett volna VHS-en director's cut?
A sima verzió az DVD-n is szinkronos.

A novellizált változatba nincs beleírva, csak az adó megtalálása, de elméletileg a forgatókönyvben benne volt az adó kikapcsolása is, csak nem forgatták le.
Az aliensben meg lehet ezért "rombolták" le a hajót.. hogy ne legyen kérdés.
2016 dec. 24. - 23:44:01
2016 dec. 24. - 23:44:01
VHS verzióhoz tuti volt. DVD verzió nem tudom hogyan áll, nem vettem meg még1x...

Az adót Marlow kapcsolja ki az Alien Isolation játékban bár ezt nem tudom hogy elfogadták e a történet részeként. A Colonial Marines viszont teljesen elfogadottá vált. Igen a hajó egyértelmûen romos állapotban, egy földrengés szakította le az egyik "karját".
2016 dec. 24. - 02:44:09
2016 dec. 24. - 02:44:09
a Director's cut verzióhoz van szinkron? ez nekem új.
a Quadrology ezen DVD-jén csak angol verzió van belõle felirattal, az bõven jó úgy.

A jel megszûnésére két verzió van.
1. Dallas kikapcsolja..
2. a hajó megrongálódott,és már nem tolta a jelet.

ha megnézed, elég látványosan le van rombolva a hajó egyik fele az Aliens-ben mikor megtalálják.

Alien: http://vignette3.wikia.nocookie.net/avp/images/e/e0/Derelict_Ship.PNG

Aliens: http://www.avpgalaxy.net/wordpress/wp-content/uploads/2013/12/aliensspecialscenes10.jpg
2016 dec. 24. - 00:54:52
2016 dec. 24. - 00:54:52
Túlzás nélkül állítom hogy a legjobb Alien film ami valaha készült. Kár hogy a folytatásokról ez már nem igazán mondható el, de ha a Colonial Marines játékot behozzuk a képbe, akkor rendbe van minden - számomra is ez az igazi folytatás. Sõt az Alien Isolation is megsegíti a filmet mert megold egy alapvetõ problémát: miért pont Ripley feltûnése után szakad meg a kapcsolat a kolóniával? Azért mert az Isolation-ben az Anesidora leszáll az Acheronon (LV-426) és Marlow lekapcsolja a jeladót. Így a társaságnak nincs más megoldás, terraformálja a bolygót. Mondjuk ez se igazán jó így mert 15évig csak vehették még elõtte a jeleket, meg egy ûrállomás (Sevastopol) is bánta az idegenekkel való találkozást. De ha figyelembe vesszük hogy a Földrõl nem igazán pontosan tudták meghatározni a jel forrását, így szükség lehetett Ripley információira ami a filmben látottak alapján pontosak voltak :D

Apropó film: iskolapélda volna mindenki számára hogy van élet a CGI-n kívül, mert itt minden a szörnyek mozgása felrobbanása, sav/nyáladzás, de még az utolsó füst is valódi. Nyoma sincsen a CGI-nél szokásos és olyankor az egyébként is valódi részek darabos mozgásának. A kolónia ideális terep ennek a katonai felvonulásnak, a jelenetek különösen a rendezõi változattal kiegészülve etalon filmet adnak. Nem véletlen hogy még az AVP játékok nagy része is az LV426-ot idézik.

Egyetlen negatívuma amirõl a film közvetlenül nem tehet az az, hogy nem egybõl a rendezõi változat jött ki. Így sajnos van egy véleményem szerint is gyengébb szinkronú rendezõi, és van a jó MTV szinkronos de rövid változat. Véleményem szerint egy ilyen filmnél elengedhetetlen a még mûködõ kolónia bemutatása, hogyan indul a fertõzés, valamint az automata gépágyús jelenetek is hozzátesznek az élményhez. A rendezõi egy MTV-s szinkronnal fõnyeremény lett volna. Így se rossz, de na. Angolul meg nem igazán tudni, bár meg van az a szerencsém hogy fejbõl tudom szinte mindkét szinkronnal, így néha úgy is megnézem... ja és 10 a 10bõl a produkció.
2016 szept. 20. - 14:29:05
2016 szept. 20. - 14:29:05
James Cameron nevéhez fûzõdik a filmtörténelem legjobb folytatásai közül is kettõ (T2-Aliens), amelyek mindketten igazi maradandó élményt nyújtanak még több évtized után is. És ironikus, hogy mindkettõ filmhez fel kellett áldozni valahol az értelmét ahhoz, hogy megvalósulhassanak. A T2-be most nem mennék bele, mert nem ennél a fórumnál van helye, legyen elég annyi, hogy még Cameron is beismerte, hogy a folyékony fém ötlethez muszáj volt feláldozni az elsõ részben említett idõutazás-elméletet(csak az egyik ok). Az Aliens esetében egy fantasztikus szereplõgárdával (sokan közülük Cameron kis kedvencei is voltak az évek során rendezett filmekben, ha csak apróbb szerepekre is) megalkotott igazi akcióbomba, ahol a 3 órás idõtartam hamarabb elrepül, mint Kane kilõtt holtteste :P. A szereplõk közül külön kiemelkedõ számomra Bishop karaktere, akit Lance Henriksen mesterien formál meg, bizonyítva, hogy õ talán mesteribben hozta volna pár évvel korábban a Terminátort Arnie helyett. Az õ karaktere egészen elképesztõ, ahogy végig ott motoszkál a nézõ fejében, hogy vajon ez az android mikor kattan be, mint az elõdje és erre ügyesen utal is a film során (rögtön az elején már Burke is megjegyzi, hogy a késes trükk során a hibátlannak alkotott Bishop úgy látszik mégis hibázhat. Késõbb pedig, amikor az arctámadót boncolja olyan áhítattal, hogy az õt megzavaró Spunkmeyerre azt hiszed, hogy itt helyben a gyors halál vár.) A másik hatalmas Hudson, aki gyakorlatilag akkor válik a filmben végre viccessé, amikor már leizzad a seggérõl is a gatya az ijedtségtõl, hogy ezek ellen a lények ellen talán még az általa felsorolt autós szuperkütyük sem nyújtanak megfelelõ védelmet. És persze Sigourney Weaver, mint Ripley. Tavaly talán Charlize Theron Furiosa-ja volt az elsõ, aki végre pontosan megütötte a "Ripley szintet", a törõdõ, anyáskodó, kemény belevaló csajt, aki képes lenne egy atombombát is ledobni hanyag kijelentéssel, ha azzal megmenthetné a szeretteit, miközben a nõiessége megmarad (nem úgy mint egy elférfiasodott Vasqueznél). A zenét illetõen James Horner zseniális dallamokat szerkesztett, sokszor a minimalista búgás, ahogy átvizsgálják a katonák lassan a kihalt telepet, néha megzavarja egy becsapott ajtóra emlékeztetõ hang, máskor pedig élesbe kapcsol az akciójelenetek során, de mégis a leghatásosabb rész a néma csönd, amikor Ripley lassan megfordulva szembesül minden tojások lerakójával :). A probléma egyedül számomra a történet. Annak ellenére, hogy James Cameron tökéletesen lezárt mindent, (nem egy 3. résznek hagyva a nyitott kapukat, mint a mai folytatások esetében) mégis számos helyen látszott, hogy ebben a részben is fel kellett áldozni sok részt, ami az elsõ rész öröksége volt. Az elsõdleges, maga a Jel. Az elsõ rész alapját az elfogott idegen jel adta, amelynél a film utalt is rá, hogy Ash-t a Társaság kifejezetten parancsára küldték a hajóra, így valószínûsíthetõ, hogy a jelet, már azelõtt érzékelték, mielõtt a Nostromon azt Anya is befogta volna. Ennek ellenére késõbb mégis telepítettek egy kolóniát azon a bolygón, anélkül, hogy õk ebbõl bármit is érzékeltek volna. (Egy esetleges spinoff képregénnyel izgalmasan kilehetett volna bontani ezt a szálat, amiben kiderül, hogy a Weyland-Yutani továbbra is tisztában volt a bolygón található kinccsel, csak inkább hosszútávú befektetésként úgy döntöttek, hogy kockázatos lenne egy idegen életformát visszahozni, hátha ezzel elvesztenének még egy hajót és annak értékes rakományát, akkor már inkább odatelepítenek komplett családokat, akik alkalmassá teszik a bolygót pár évtized alatt az Idegen vizsgálatára, és amikor eljön az idõ, akkor küldik ki õket a hajóhoz, amit Burke meg is tett Ripley információi által). És ami számomra még furcsa volt, az maga a telepen eluralkodott helyzet. A rendezõi változatban láthattuk, hogy Newt apja volt a "zéró páciens", ennek ellenére nem világos, hogy akkor azt követõen még mennyi idõvel szabadult el a pokol, ha még visszatudtak menni a hajóba és elhozni pár példányt tanulmányozás céljából. Ennek ellenére a film páratlan gyöngyszem, ami mai napig megosztja a rajongókat, hogy vajon méltó folytatása-e az elsõ résznek és jót tett neki a pörgõsebb stílus, vagy éppen az elsõ rész meggyalázása, ahol az idegen "magasztosságát" lealacsonyította egyszerû golyófogónak, még ha ettõl nem is lesz kevésbé veszélyes ellenfél. Részemrõl 9/10.
szavazat: 10/10 2016 febr. 12. - 08:55:31
2016 febr. 12. - 08:55:31
Ez az abszolút kedvenc filmen, már láttam vagy 500x, de még megfogom nézni ennyiszer. A díszlet és a lények is élethûek, bár a vérrel kicsit spóroltak, az elõzõ és a következõhöz képest. Az egyetlen baj, hogy túl sok volt a szimpatikus szereplõ, akik meghaltak a film végéig. Számomra 10*.
Összes hozzászólás