A bolygó neve: Halál

Bakancslistához adom
Aliens
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol sci-fi akciófilm, 137 perc, 1986

Értékelés:

695 szavazatból
Szerinted?

57 évvel később egy mentőhajó talál rá Ripleyre (Sigourney Weaver), akinek az utolsó pillanatba sikerült megmenekülnie. Hazaérkezvén megtudja, hogy annak idején egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol megtámadta őket az ismeretlen szörnyeteg. Miután a földi kutatóbázis minden kapcsolatot elveszített az odatelepített emberekkel, Ripley-t egy sereg felfegyverzett harcos kíséretében visszaküldik a távoli bolygóra, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljanak a félelmetes idegennel és megmentsék a túlélőket. De a landolás után nem sokkal elszabadul a pokol.

Stáblista:

Szereplők

Ellen Ripley
Dwayne Hicks
Rebecca "Newt" Jorden
Carter Burke

Díjak és jelölések

 • Oscar-díj

  1987
  Legjobb vizuális effektusok
 • Oscar-díj

  1987
  Legjobb vágás jelölés: Ray Lovejoy
 • Oscar-díj

  1987
  Legjobb női alakítás jelölés: Sigourney Weaver

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Warthog82 2019 okt. 23. - 18:50:21 9/10
Ez a film 33 év után is ott van a szeren.
tamas patkos 2019 okt. 22. - 18:11:37 Előzmény King Diamond
Minden szavával egyetértek, de nálam ez is 9-es.
7/10
sawyerx 2019 aug. 28. - 20:50:05 7/10
Annyian mondják, hogy csak a bővítettet érdemes megnézni, hát sikerült, de meglettem volna anélkül is. A film nagyon jól építkezik, végre az alienek is kinéznek valahogy, van egy hangulata, és biztos én vagyok a pszichopata, de én ezektől a "sárkánygyíkoktól" egyáltalán nem tudok félni... Burke folyton áradozik róluk, hogy mennyit érnek, pedig még az sincs tisztázva, hogy ösztönlények vagy van valamennyi eszük. A ragadozó más tészta, attól lehet fosni.
A csapat jó, egyébként is szeretem a "sorban elfogyós" filmeket, de jobban is fókuszálhattak volna a halálokra, a vágások és a zene párszor kizökkentőek voltak. Ellenben az effektekkel, mert hiába látni, hogy valami makettes háttér a zuhanó űrhajó, akkor is izgulok, hogy időben elugorjanak, ebből is látszik, hogy a fasznak kell a CGI... A zenék nem tetszettek
A lánygyerek viszont nagyon nem kellett volna, a nyálfaktort ő szolgáltatta és a végén a hülyeségfaktort is, mikor visszament Ripley megmenteni.
A bővített jelenetek közül Ripley lánya és a telepesek jók, de az úgy istenített automata gépágyúk nem egy nagy szám.
E-Zsolesz 2019 jan. 19. - 21:29:28 Előzmény King Diamond
A szinkronhoz hozzáteszem, hogy az 1-2. részhez készült más-más szinkron és Sigourney eredetileg Farkas Zsuzsát kapta. A fiatal Sigourney-hoz még jobban is illett, mint később újraszinkronizálva Menszátor Magdolna. Mikor a 3. résztől kezdve az InterCom kezébe került az Alien mozisorozat, akkor változtatták meg. Sajnos az első két rész esetében az MTV és a Mokép szinkronja sokkal jobb is volt, csak sajnos az InterCom miatt nem lehet vagy nem lehetett terjeszteni. Az 1. rész esetében MTV-vetítés, a 2. részből Mokép-moziforgalmazás volt. De erről sokszor volt már téma.
10/10
X-Shark 2019 jan. 09. - 15:03:15 10/10
A legjobb sci-fi, amit valaha is láttam. És gyerekkoromban néztem meg először! Benéztem az ágyam alá is lefekvés előtt, hogy nincs e ott arctámadó! :D A hangulata egyedülálló, nincs telenyomva számítógépes effektekkel. Nagyon valósághű lett. Mivel Aliens fanatikus vagyok a kocsimra is egy xenomorf királynő van airbrusholva. :D Még a nagy kedvencemet a Függetlenség napját is üti, pedig az a másik favorit. Persze nem lehet egy lapra tenni az Aliensel és a Predatorral. A lényeg, hogy ez egy kegyetlen jól kivitelezett film.
8/10
King Diamond 2018 dec. 27. - 23:46:49 8/10
Az első rész vége után gondolom mindenki tűkön ülve várta annak idején a folytatást, ami viszont csak 7 évre rá érkezett meg. Képzelem, hogy mennyire várhatták már az emberek. Közben viszont megjelent az 1982-es Dolog, ami valamelyest kárpótol(hat)ta a várakozást. A Bolygó neve: Halál nekem is jobban tetszett az első résznél, mint oly sokaknak. A filmnek a kibővített változatát néztem meg magyar szinkronnal, ami itt azért már majdnem több, mint 20 perccel hosszabb, mint az eredeti verzió, és még ugyan sokat hozzáadnak a bővített jelenetek a filmhez.

MOSTANTÓL SPOILERES LEHET!!!
Valószínűleg azért tetszett ez a rész jobban, mert akciódúsabb az elsőnél, és több Alien van benne, akikkel fel kell venni a harcot. Meg azért, mert többször is eszembe juttatta az egyik kedvenc sci-fi akciófilmemet, az 1997-es Csillagközi inváziót, amit számomra viszont nem sikerült felülmúlnia. Ez valószínűleg annak köszönhető, mint a Dolog kapcsán is, hogy előbb láttam azt a filmet, és csak most ezt. Ez a rész sok mindenben hasonló történetű a Csillagközi invázióhoz, csak itt nem olyan rovarok az ellenség, hanem az alienek (örülök a többesszámnak). Tetszett, hogy gyakorlatilag az első rész végétől folytatódik a történet, még ha közben ugrottunk is jó néhány évet (mint azt mondják Ripley-nek). Jó ötlet volt az is, hogy eközben a bolygóra egy bázis települt, ahol az első rész idegen hajóját megtalálták és oda kell menniük Ripley-éknek, mert megszakadt a kapcsolat a bázissal. Már ekkor érezhető volt a vészjósló cselekmény, amit a kimaradt jelenetek teljes mértékben alá is támasztottak. Miután pedig megérkeznek a bázisra, szintén hasonló a cselekmény, mint a Csillagközi invázióban (mielőtt még valaki emlékeztetne, igen, tudom, hogy utóbbi film készült később az Aliennél). A történet vége sem rossz, habár hasonló az első rész végéhez (Bishop karaktere keményen végzi). Kicsit többet megtudunk az alienekről, szerepet kap az első "királynő", mivel megtudjuk, hogyan is "keletkeznek" a tojások. Azt viszont továbbra sem tudjuk meg, hogy ezek a lények mennyire intelligensek, vagy csak gyilkológépek.
A színészek most is jók, Sigourney Weaver mellett most is szerepel néhány ismertebb név a karakterek között (Lance Henriksen, Bill Paxton, Michael Biehn). Valamint, számomra még Vasquez karaktere volt még tetszetős.
Már ezt is leírták előttem, de míg az első rész a nyomasztósága, klausztrofób érzete kapcsán váltott/válthatott ki félelmet, ez a rész inkább az akciódússágra, remekül kivitelezett harcokra, lövöldözésekre fektette a hangsúlyt, ami persze nem jelenti azt, hogy azért a bázison, vagy a királynő fészkében például nem lehetett volna észlelni az előbb említett nyomasztó érzést.
Ha jól emlékszem, ebben a részben hangzik (bár, lehet, hogy csak a következőben) el először a xenomorph szó az idegen kapcsán. A hangok, zenék és a kosztümök, jelmezek, díszletek most is nagyon jók, nem véletlenül kapta meg eme két kategóriában a film az Oscar-díjat.
Nekem a magyar szinkronnal most sem volt problémám, Menszátor Magdolna volt Sigourney Weaver magyar hangja itt is, csakúgy, mint az első részben.
Örültem, hogy itt hárman is megmenekülnek a végén és az is ugyanolyan, mint az első rész vége. Kíváncsi voltam, merre viszik tovább a történetet, és mi lesz a másik két túlélővel a harmadik részben.
Mivel a Csillagközi invázióra 9/10-et adtam, és az nekem jobban tetszett ennél, ezért erre a filmre 8/10-et adok.
Fridrich 2018 dec. 14. - 21:32:43
Hazajöttem és nem ez megy a film+on, Baszódj meg Alekosz!
10/10
PuffinLekvár0909 2018 szept. 14. - 18:00:45 10/10
Nekem ez a kedvenc filmem. Felér az elsőhöz, ami nem sok filmről mondható el, szerintem meg is haladja azt. Az Alien univerzum alapjait tette le, kicsit öregedett helyenként a film, de egyáltalán nem zavaró. Üzenete van, a kis költségvetés ellenére remek a díszlete, és hitelesek a jelmezek (főleg a királynőé), a színészek is nagyon jók, a karakterek, valamint a történet is. Vannak benne hibák persze, de akkor is kiemelkedő.
10/10
BBali06 2018 júl. 04. - 07:23:31 10/10 Előzmény barna pólós2
Arra gondolsz amikor Apone mondja az újra szinkorizált filmben, hogy ,,Nézz a szemembe!" míg a régiben ,,Nyald ki!" ?
Egyébként csak ajánlani tudom, az internetet, ott régi szinkronnal van fent. Egy csomó helyen persze.
E-Zsolesz 2018 jún. 19. - 20:47:11
Tisztázzuk újra a szinkron-problémát: az M1 vetítési jogosultságát követően a filmipari változások által az InterCom vált az egyedüli jogtulajdonossá és sajnos saját szinkront készíttetett. Mivel csak az InterCom lehet a kizárólagos forgalmazó is, ezért az első szinkronokat sajnos nem lehet terjeszteni. Nemsokára talán várható változás az alábbiak által. Másik forgalmazó behozhatta külön formátumban a rendezői-speciális változatokat, az eddigi forgalmazás is átkerült más kézbe, illetve a TV2 eltörölhette az Alien-mentes magyar címeket. Alien 1-2-3-4 lett a kezelési módszer. Annyi biztos, hogy valami történik az Alien-ek körül.
Roberto DiCapribogyó 2018 jan. 16. - 09:44:50
Ma már úgy látom, hogy a vége túl lett pörgetve szerintem, a fõ ûrhajón játszódó jelenet már erõltetett-bugyuta; ott kellett volna abbahagyni, hogy eljönnek a bolygóról és robban a bomba. De addig elképesztõ film. A látványt-atmoszférát külön kiemelném, mai szemmel is élmény... '86-ban pedig, 32(!!) évvel ezelõtt mekkorát szólhatott, úristen :). És mindez CGI nélkül...a kedvenc jelenetem amikor lezuhan a "kis ûrhajó". A végét leszámítva 10/10.
10/10
Bruce2000 2018 jan. 15. - 05:45:33 10/10
Nekem a 4 Alien film közül ez tetszik legjobban, utána az Alien: Resurrection, aztán a Nyolcadik utas a halál (Alien), az Alien 3 (Végsõ megoldás: Halál) már nem annyira, ott azon a börtönbolygón, ott még egy normális fegyver sincs.
barna pólós2 2017 okt. 08. - 13:03:22 Előzmény SchumiBácsi
Szerintem nem csak a legjobb Alien-film, de az egyik legjobb film is. Kár az új szinkronért. Az elején volt egy emlékezetes poén, az új szinkronban az sincs.
5/10
cellasto 2017 okt. 08. - 10:27:05 5/10
nekem fura, ha az elsõ alien-hez hasonlítják ezt a filmet
mert annyira eltér stílusban a két film, hogy a fõszereplõn és az idegeneken kívül szinte semmi hasonló nincs bennük

az elsõ rész nyomasztó horrorja után kapunk egy pörgõs akciófilmet
mindkét film rendben van, csak a helyén kell kezelni õket :)

nálam az elsõ alien a favorit továbbra is
7/10
sawyerx 2017 okt. 07. - 19:53:47 7/10
Jó kis film, ha nem olvastam volna, hogy Cameron rendezte, a tipikus "láb-magasság" kamerabeállításokból simán rájöttem volna. Jobban tetszik az elsõnél, itt kevesebb az unalmas mászkálás a díszletek közt, bár kissé illúzióromboló, hogy 200-300 év múlva ilyen a jövõ technikája :D
A színészek jók, bár itt is néha túl vannak alakítva a karakterek, a lénybõl végre nem csak vágóképeket látunk, és végre nem egy felfújt lufit tologatnak a kamera elõtt.
Szinkronnal álltam neki, de mivel a hang valami botrány volt (szinkron halk, effektek bömbölnek), átváltottam eredeti hangra, magyar felirattal, és jól is tettem. És valószínû, hogy pár éve azért is írtam le ezt a filmet, mert a magyar szinkron túlpicsogása és néha elbarmolt fordításai nagyban hozzájárultak a negatív összképhez.

Ami nem tetszett, az a sok mûdíszlet. A terminátor 1-2 esetében ezzel nem volt gond, mert ott keveset mutogatták, de itt a telep elég gagyi volt, legalábbis mai szemmel, úgyhogy néha a kevesebb több. A másik pedig a vége ===SPOILER===, hogy az a retkes dög még egyszer visszajön, mint az egyben. Meg az a zsilipes bohóckodás. Nem vagyok ilyen téren képben, de amikor kinyílott a zsilip, nem kellett volna Ripley-nek meghalnia? Meg az a kapcsoló miért volt ott? Logikátlan. ===SPOILER VÉGE===

Illetve az élienek: mindegyik filmben olyan snasszok. Nincs kifejtve, hogy most állatok vagy értelmes lények? Mert ha fegyvert meg vakcinát akarnak belõlük csinálni, akkor elvileg értelmes, tanulékony lények (ahogyan a 4-ben is), viszont az 1-2-ben olyanok, mint a sima agyatlan állatok. És emiatt is szeretem jobban a Predator-filmeket.

7/10
5/10
cellasto 2017 máj. 10. - 21:16:29 5/10
ezt is ujraszinkronizálták, de minek?
persze a vajna plusz véletlen sem az elsõ szinkronnal adja...
10/10
BBali06 2017 jan. 07. - 08:27:00 10/10
A történet zseniálisan folytatódik, szerencsére nem egy új történetet csináltak, hanem folytatták az elõzõt, mint egy filmsorozatot. A szereplõk, azaz karakterek neveit kívülrõl fújom, mert karakteresek, már majdnem olyanok számomra mint a Harry Potter-szereplõi. Végig izgalmas, és szerintem csak a film javára vall, hogy egy másik mûfajban (azaz, nem klasszikus horror, hanem akciófilm) is megállta a helyét. Az Aliens szerintem még mindig a világ egyik vezetõ filmje, amilyen filmek manapság készülnek, párszor megnézed, ha jó, de utána jön a következõ, nem maradunk abban a ,,korban", itt viszont 1000-sik megnézésére sem unatkozom. Legutóbb úgy terveztem pl, hogy chipset eszem a film közben, de úgy beleéltem magam, hogy másfél óra után néztem rá elõször az órára pl. :) Nem lehet egyszerûen megunni. A történet 10/10, bár sajnálom, hogy a tv-s változatvból kimaradt az a rész, mikor a kolónia megtalálja a hajót, mert az egy lényeges sarokpont. A szereplõk 10/10 ponthiány híján. Míg a borzongás is 10/10, az elejétõl a végéig olyan jelenetek vannak, melyek ha elsõnézõs-szemüvegben nézem, is ,,félek".
Blindmouse 2016 dec. 25. - 01:10:27
Lett volna VHS-en director's cut?
A sima verzió az DVD-n is szinkronos.

A novellizált változatba nincs beleírva, csak az adó megtalálása, de elméletileg a forgatókönyvben benne volt az adó kikapcsolása is, csak nem forgatták le.
Az aliensben meg lehet ezért "rombolták" le a hajót.. hogy ne legyen kérdés.
SchumiBácsi 2016 dec. 24. - 23:44:01
VHS verzióhoz tuti volt. DVD verzió nem tudom hogyan áll, nem vettem meg még1x...

Az adót Marlow kapcsolja ki az Alien Isolation játékban bár ezt nem tudom hogy elfogadták e a történet részeként. A Colonial Marines viszont teljesen elfogadottá vált. Igen a hajó egyértelmûen romos állapotban, egy földrengés szakította le az egyik "karját".
Blindmouse 2016 dec. 24. - 02:44:09
a Director's cut verzióhoz van szinkron? ez nekem új.
a Quadrology ezen DVD-jén csak angol verzió van belõle felirattal, az bõven jó úgy.

A jel megszûnésére két verzió van.
1. Dallas kikapcsolja..
2. a hajó megrongálódott,és már nem tolta a jelet.

ha megnézed, elég látványosan le van rombolva a hajó egyik fele az Aliens-ben mikor megtalálják.

Alien: http://vignette3.wikia.nocookie.net/avp/images/e/e0/Derelict_Ship.PNG

Aliens: http://www.avpgalaxy.net/wordpress/wp-content/uploads/2013/12/aliensspecialscenes10.jpg
Összes hozzászólás