A bőr, amelyben élek

Bakancslistához adom
La piel que habito / The Skin I Live In
16 éven aluliak számára nem ajánlott spanyol filmdráma, 116 perc, 2011

Értékelés:

262 szavazatból
Szerinted?

Amióta felesége egy autóbalesetben megégett, Dr. Robert Ledgard, a kiváló plasztikai sebész életét az emberi bőrrel kapcsolatos kutatás tölti ki. Tizenkét év után laborjában sejtterápiával előállított egy olyan bőrszövetet, amely ellenálló minden sérüléssel szemben. Kísérleteihez szüksége volt egy alanyra, egy megbízható segédre, és arra, hogy félretegye az összes etikai aggályát. Utóbbi nem okozott problémát, segítitársa is akadt Marilia, a születése óta vele élő házvezetőnő személyében; kísérleti nyula pedig egy gyönyörő fiatal nő, Vera, aki a villa foglya.
Bemutató dátuma: 2011. szeptember 8. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2012
  Legjobb nem angol nyelvű film: Agustín Almodóvar
 • Golden Globe-díj

  2012
  Legjobb idegennyelvű film jelölés
 • Cannes-i fesztivál

  2011
  Arany Pálma jelölés: Pedro Almodóvar
 • Európai Filmdíj

  2011
  Legjobb látványtervezés jelölés: Gómez
 • Európai Filmdíj

  2011
  Legjobb filmzene jelölés: Alberto Iglesias

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Révész István júl. 23. 00:15:47 6/10
Eléggé aberrált... és nem tanít kábé semmire.
10/10
KapitányÚr máj. 26. 14:39:31 10/10 Előzmény sappy22


Érdekes felvetések, de Norma egyértelműen a lánya és Gal egyértelműen egy nő volt. Verát évekig tartotta bezárva, illetve lehetséges, hogy előtte féltékenységből a feleségét is, ezért akarta a féltestvére megszöktetni tőle, Gal meg vele is ment.
Normának nem a behatolás fáj, hanem látta a torz anyját kiugrani az ablakból, és pszichiátrián volt sokáig, mire emberek közé engedték. Pánikbeteg volt, az jött ki rajta akkor is. (Azért fél az apjától, mert őt látta, mikor magához tért. Vincentére nem emlékszik, mivel azt a tudatalattija elnyomja, mint minden olyan traumatikus élményt, amire nincs eszköztára, hogy feldolgozza.)
Robert édesanyja utal rá, hogy Robert nem tudja elengedni, feldolgozni ezt a tragédiát. Amúgy is egy elég akaratos és öntörvényű embernek tetszik (lásd: Gal-t bezárva tartotta). Bele is őrült a fájdalmába, s elkövette Vincetével azt, amit.
Amit írsz, hogy "ha te nem ölöd meg, megöli magát. Mindig ugyanez lesz", szerintem inkább arra utal, hogy már korábban is sokszor meg akarta ölni magát Vera.

Iszonyú jó film, Almodovart nagyon szeretem. S tetszik a kis happy end a végén, hogy ugye Cristina leszbikus, és láthatóan tetszett neki az "új Vicente". Így már egymáséi lehetnek.

6/10
pihes 2019 nov. 23. - 14:59:20 6/10
Van itt téma, de nem igazán élveztem a filmet. Főleg az utolsó harmada volt inkább álmosító számomra.
Nem mondom, hogy rossz, de volt már jobb is!

6/10
6/10
sorozatneked.hu 2018 szept. 16. - 17:15:40 6/10 Előzmény sappy22
6/10

Érdekes és bizarr, már már beteg film volt, de tetszett.

Sappy érdekes dolgokat vetett fel, most elgondolkodtam rajta.
sappy22 2017 szept. 06. - 07:39:04
SPOILER!!!

Az én olvasatomban ez a film egy ízig-vérig Frankenstein történet. Szerintem soha nem volt Robertnek sem felesége, sem lánya, csak teremtényei, és köztük egy kedvence, akit a feleségének mondott. Mikor a tigris rámászott Verára, még mondja is neki, hogy "Még mindig bezárva tart?" Ez azt jelenti, hogy a "feleségét" is bezárva tartotta? Miért? Mert nem a felesége volt, hanem egy alany, akibe beleszeretett. És a lánya, mikor Vicentével sétál, eldobja a cipõjét, mert nem szereti a nõi ruhákat, leveszi a ruháját, mert az új bõre nem bírja, aztán nem akarja a szexet, mert fáj neki a behatolás. Mindkettõt láttuk Veránál is (ruhatépés, fájdalmas szex). Késõbb fél az apjától? Miért? Talán eszébe jutott, hogy elrabolta, hogy férfi volt. Nem vesz fel ruhát az intézetben sem. Õt a lányaként mutatta be Robert, mikor kivitte a szabadba. Papírokat hamisítani nem volt nehéz, ezt mondták a film végén is. Így a lányaként temethette el, az elsõ (?) alanyt meg a feleségeként. Mindketten öngyilkosok lettek. És mit mond Robert anyja az elején? "Ha Te nem ölöd meg, megöli magát. Mindig ugyanez lesz." Mire Robert: "Verát más fából faragták." Tehát voltak már más alanyok Vera elõtt is. És ez megmagyarázza, hogy miért tudott beleszeretni Verába, azaz abba az emberbe, aki tönkretette szerinte a lányát (valójában Robert miatt lett öngyilkos). Azért, mert nem a lánya volt, hanem egy teremtménye.
7/10
nick név 2017 júl. 05. - 02:50:47 7/10
Áááá...
Egy nagyon is jó film egy nagyon is bizarr témával. Ezt hogy, ezt miképpen... A miértet talán értem, de akkor is. (spojler)
Kicsit felszínesen, elkerülendõ a témában való elmerülést és annak a teljes feldolgozását, egy ennyire gyönyörû színésznõt hogy a francba lehet ilyen szerepbe belehelyezni? ??
Robert Ledgard - alias Josef Mengele -, a neurotikus pszicho/szociopata, aki a sebészet területén úttörõ tehetség, tudását pedig arra használja fel, hogy mindenféle férfiakat - van kit elrabolva - nõvé operáljon át, a volt feleségének mintájára, fazonjára, alakjára, formájára, képére változtatva az áldozatokat. Komolyan, inkább a tarkón lövés, az is ezerszer humánusabb megoldás.
Itt nem az az elsõdleges kérdés, hogy egy férfi hogyan és mennyire élvezi a teljes átoperálást annak a végeztével, hanem hogy akarja-e azt. És attól rettentõen bizarr a film, hogy az átoperált férfiak benne nem akarják. A lezárás szép, de vajon együtt lehet ezzel élni? Ez kb olyan, mint a nemi erõszak a hatványon. Illetve a hatvány hatványán. Itt az ember egész léte válik megerõszakolttá, nem pedig egy sötét, kétségbeesett pillanat. Az identitás alapjai, a valóságból visszatükrözõdõ tükörképe válik megerõszakolttá. Minden szempillantás, minden rezdülés az énvesztettség állapotáról árulkodik. Megkérdõjelezhetetlenül. Ez, ez ez... És ha megölöd Mengele-t, hogy szabad légy, ki tudja visszacsinálni az egészet? Csak nem a senki a válasz? (spojler vége)
Tényleg jó film volt, de mostanában nem nézem meg újra, ez teljesen biztos. Ennyi dózis elég volt egy jó idõre.
elemes 2017 febr. 18. - 15:53:00
Almodóvar ilyen abszurd módon szokta megoldani a happy end-et.

(A beszélj hozzá is hasonlóan abszurd happy end-del ért véget)
8/10
napviragi 2017 febr. 18. - 13:08:45 8/10
Ez a film tényleg nem volt rossz, de rémálmaim voltak tõle.
eIemes 2016 szept. 25. - 11:02:43 Előzmény technicolor
"elsikkad afölött a kérdés fölött"

új képzavar!!!

(fúrja az oldalam a sárga irigység, hogy nem én találtam ki)
Querelle 2016 szept. 24. - 19:48:34 Előzmény zpeller
Nem tudod megítélni, hogy Neked tetszik-e egy film, vagy nem ? Ilyenrõl még életemben nem hallottam !
Querelle 2016 szept. 24. - 19:47:21 Előzmény technicolor
Ajánlom, hogy olvass el néhány, Novák Angélával készült interjút, kitér erre a kérdésre is ( kiderül, hogy tévedsz ).
technicolor 2016 szept. 19. - 10:28:42
A film elsikkad afölött a kérdés fölött, hogy élvezheti-e a szexuális aktust egy nõvé operált férfi. A nemi élvezethez ugyanis a szervezet hormonális mûködésére is szükség van. Ilyen mûtét a film szerint nem történt, így Vera csak megjátssza, hogy örömmel fogadja az orvos közeledését. Épp, mint egy házasságba kényszerített asszony. Lásd: Németh László: Iszony.

Mindennek ellenére a film hihetõvé teszi azt, hogy Vera kezdi élvezni nõies külsejének következményeit. Jellemzõ, amint vásárolni mennek, botladozik a magassarkú cipõjében, és (szinte örömmel) mondja, hogy "Már tanulom a tûsarkú cipõ használatát". A frissen kapott szabadságtól megrészegülve tér vissza. Egész mélyen átélt nõiességével szinte örül - mindaddig, amíg meg nem látja a saját képét az újságban, férfiként. Ezt szinte senki nem vette észre a nézõk közül. Ez az a lökés, amely totálisan szembefordítja õt mindazzal, amibe belekényszerítették. Ebben a pillanatban a megbékélés gyilkos haraggá alakul át benne.
eIemes 2016 ápr. 17. - 21:54:33
nomeg almodóvar a mûvészlelkét sem tudta kihagyni belõle, és azokat a szimbóleumokat (tigris és társai) még nem fejtem meg.
8/10
zpeller 2016 ápr. 17. - 12:01:08 8/10
Ez az a film, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Hogy tetszik-e? Megítélhetetlen. Egyszer mindenképpen meg kell nézni. Senki ne számítson könnyen emészthetõ történetre.
eIemes 2016 ápr. 14. - 22:32:25
én is azon a véleményen vagyok, hogy a bevezetõkben el kell spoilerezni a filmeket.
technicolor 2016 ápr. 14. - 20:57:30
Végtelenül félrevezetõ a film elõzetesének szövege, mert hiányzik belõle az alapvetõ téma: a nõvé operált férfi. Sajnos, ezt a félrevezetõ szöveget másolják mindenhová, még a tévébe is.
A legrosszabb a szövegben az, hogy "ott él vele a csodaszép Vera". Totálisan félrevezetõ, mert õ eredendõen férfi, tehát tévedés Verának nevezni.
A színészválogatással Almodóvar tényleg meredek ösvényre lépett éppúgy, mint a szinkron. Ekkora átalakulást csak Lumiére, vagy Méliés idejében lehetett elhitetni a nézõvel.
bokor5 2016 ápr. 13. - 17:07:17
Félelmetesen aberrált és homoszexuális, vagy talán mégsem ez a legjobb szó rá..
Egyszerûen betegesen jó.
A legmélyebb szexualitásunkat feszegeti.
Elképesztõ alkotás, de nem jó, hogy ilyesmiket alkotnak..
nandelecki 2015 ápr. 12. - 23:52:54
Beteges nem is kicsit. Megvan a dramaturgia, jól megformáltak a karakterek, viszont többször is irracionálisak, ezért számomra helyenként hiteltelen. Lassan bontakozik ki a viszonylag egyszerû történet a néhol felesleges elemekkel. Van hiányérzetem, de tetszett. 6/10.
eIemes 2015 ápr. 06. - 21:06:03
Mûvészi film ez is, de végig tudjuk nézni akkor is, ha nem értjük minden részlet szerepét.

SPOILER

Számomra például nagy hatással volt a szoba teleírt fala, pontosabban az, amikor rájöttem, hogy õ maga írta tele, és mi az, amit a falra írt, és akkor megértettem, miért kezdett épp jógázni. A tigrisruhás rablót viszont nem értem. De aki ismeri Almodóvar összes filmjét, vagy azt a filmes "stílust", amihez tartozik, biztosan meg tudná mondani.

/SPOILER

Ha ez tetszett neked, akkor a Beszélj hozzá is tetszeni fog.
6/10
Újvállalkozó 2015 ápr. 06. - 17:18:19 6/10 Előzmény eIemes
7/10

Szerintem ez volt az elsõ Almodóvar filmem, mert azt hallottam róla, hogy (számomra) mûvészi filmeket csinál, de ez tetszett. Talán azért, mert ilyen beteg volt a története. :) A fõszereplõ lány tényleg helyes volt és szépek voltak a mellei. :)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu