A botcsinálta doktor

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilm, 54 perc, 2011

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Moliére A botcsinálta doktor című művét Kazinczy Ferenc fordította, magyarította és ültette át a zempléni környezetbe. A Zemplén Tv Sárospatakon és Zemplén több településén - Károlyfalván, Erdőbényén, Makkoshotykán és Tokajban -, amatőr színészek közreműködésével forgatott a műből tévéfilmet.
A vígjátéki történet szerint Rigó Dávid kádármester a botcsinálta doktor hálátlan szerepébe kényszerül. Első "páciense" a gazdag Demetrovics kereskedő Kati lánya, aki ismeretlen okból a némaság betegségébe esik. Hosszabb "vizsgálat" eredményeként derül csak ki, hogy egy kényszerházasság elől kíván ilyen módon kibújni, s valójában egy ifjúba szerelmes és csak az időt húzza a szótlansággal, míg a fiatalember az örökségéhez nem jut. Rigó Dávid hiába "gyógyítja" meg a leányt, majdnem akasztófára jut miatta.

Stáblista:

Szereplők

Rigó Dávid, kádármester
Erzsók, a felesége
Demetrovics, görög boltos
Kati, a leánya
Sára, gazdasszony Demetrovicsnál

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
jooszgabi 2012 ápr. 30. - 20:33:35 10/10
Tetszett a film! :-) Jó volt látni az ismerõs pataki illetve újhelyi "színészeket". Nem is tudtam a film létezésérõl, csak véletlenül pont a Dunát néztem és csak arra kaptam fel a fejem, hogy láttam a kiírást: Zemplén Televízió. Gratulálok a szereplõknek és a készítõknek! Egy volt sárospataki lakos.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 28. - 15:18:24 Előzmény feketevipera
Készült vagy 3 tévés produkció (film, nem show) 2011-ben, ezért is unikum lesz ez, jelzõkarója egy késõbb megítélendõ kornak.
feketevipera 2011 máj. 21. - 21:02:21
No kérem, lehet, hogy a lokálpatriótai elfogultság beszél belõlem, de szerintem a film minden "hibája" ellenére is szerethetõ és nézhetõ darab. Bevallom, nem könnyû elvonatkoztatnom attól, hogy jórészt környékbeli szereplõk alakítják a különbözõ figurákat, és hogy a hozzánk közel esõ településeken forgattak, ez azért nem mindennapi dolog. Természetesen nem szabad arra számítani, hogy egy agyonpénzelt, hiper-szuper produkciót fogunk látni, de ebben a formában talán még sajátosabb a hangulata. Ne feledkezzünk el arról, hogy egy mûkedvelõ elõadásról beszélünk, ezért nyilvánvalóan másabb az élmény, mint ha hivatásos színészek játszanának, de azért így is kiviláglik, hogy a résztvevõk nagyon lelkesek voltak, merték vállalni a kihívást (fõleg azt, hogy a tévén keresztül akár százezrek vagy milliók is láthatják õket), így hát minden tiszteletem az övék - bár azért sokuktól nem idegen a "rivaldafény", ilyen-olyan formában megnyilatkoznak a nagyközönség elõtt. Végül is az az egy óra nem sok, ennyit rá lehet szánni a filmre az életünkbõl, különösen azért, mert Kazinczynak egy szinte alig ismert Moliere-magyarításáról van szó.