A brazíliai fiúk

Bakancslistához adom
The Boys from Brazil
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-amerikai filmdráma, 123 perc, 1978

Értékelés:

42 szavazatból
Szerinted?

Dr. Josef Mengele, a hírhedt náci orvos a dél-amerikai dzsungel rejtekében már évtizedek óta végzi titkos kísérleteit. Adolf Hitler gondosan megőrzött génjeiből sikerült életképes embriókat létrehoznia, majd a világra jött kisfiúkat gondos terv szerint örökbe fogadó szülőknél helyezte el szerte a világon. Egy ember azonban gyanút fog: Ezra Lieberman, a bécsi zsidó központ vezetője. Hajlott kora ellenére egy bulldog szívósságával ered Mengele nyomába.

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
ujvalasz42 2023 febr. 12. - 18:18:57 10/10
Hatalmas kedvencem, bár először könyvben olvastam a novellát: Ira Levin, The boys from Brasil. Ha Így gondolok bele az angol címbe, akkor éppen, hogy nem brazíliai fiúk, hanem a fiúk Brazíliából. Tehát egy percig sem kell azt gondolnom, hogy ezek brazíl fiúk.
Végig szuggesztív, fantasztikus színészi játékkal, nem először láttam és nem tudom megunni. A könyv végén volt egy érdekes jelenet, ami azt sugallta, hogy az egyik hitler-klónból valódi Hitler lesz, aki megszédül majd a tömegek rivalgásától, az éljenzéstől, ha nagyra nő. Kis szorongásos űrt hagyva maga után, hogy ez bármikor megismétlődhet... Ja és 10/10
Zahire 2019 jún. 26. - 14:03:56 Előzmény bubo
Értem én, hogy több az esély, de a nem sikerült klónokkal mi legyen ? Likvidálják ? Vagy szerte a nagyvilágban marad egy rakás félresikerült Hitler klón ? A háborún és a sebesüléseken és gázmérgezésen kívüli van néhány sarkalatos pont, pl: Adolfnak három testvére volt, az apja eléggé kegyetlenül bánt vele ( Paula húga naplója alapján ) , az anyja meghalt amikor ő 18 éves volt, ezután nyomorgott Bécsben, két alkalommal sikertelenül felvételizett az egyetemre, megélte az összeomlást, az inflációt, puccsot szervezett és börtönbe került ...szóval lenne még rekonstruálni való.
bubo 2019 jún. 25. - 23:32:30 Előzmény Zahire
Mivel, hogy az egy dolog, hogy megpróbálják megteremteni a körülményeket, ami Hitlert azzá tette, ami (mondjuk kíváncsi lettem volna, a világháborút, hogy oldják meg), de még így sem garantált, hogy az lesz belőle, amit szeretnének. Minél több klón, annál több esély. Bár az is érdekes lett volna, hogy, ha mondjuk két klónnál is bejön a terv, vajon 2 Hitler egy csárdában, hogy fért volna meg...
Zahire 2019 jún. 25. - 22:51:04
Mivel az ismeretőben már a spoiler benne van, így rá merek kérdezni. Miért kellett Mengele doktor bácsinak 94 Dolfi ? Miért nem volt elég egy ? Vagy úgy gondolta, hogy összeereszti őket egy arénában, és győzzön a jobb ?
Fecni007 2019 jún. 25. - 19:46:17
Jó, hogy az ajánló lespoilerezi az egészet. Kösz!
k11zoltan 2019 márc. 03. - 11:48:57
Nem rossz film.
Láttam már korábban. Mindenesetre nem biztos, hogy megnézem harmadszor is.
ghalleck 2010 jún. 09. - 07:10:08
Bocsánat... Sir Lawrence Olivier...
ghalleck 2010 jún. 09. - 07:09:18
Lawrence Olivier-rõl persze senki sem emlékezett meg... Az öreg, mint majd' minden szerepében, itt is zseniális! A film: 10/10
zee944 2009 aug. 13. - 22:08:37
A topik SPOILER-hegyekkel van tele, senkinek nem ajánlom a végigolvasását, aki kíváncsi a filmre.

Egészen jó kis film. Egy icipici tupírral irgalmatlanul izgalmas krimi/thrillert lehetne belõle csinálni - talán fognak is, mert állítólag betervezték. De nyilván elszúrják majd ezt is, mint majd' az összes remake-et.
offtopic
zee944 2009 aug. 13. - 22:05:52 Előzmény Ajatollah
Ájnye, de csúnya leoltás. :D
AvatáR Gil Maerth 2009 máj. 27. - 16:10:04
Akkor elnézést kérek mindenkitõl a "vidám dolgok" kifejezésért.
Mondjuk úgy: mozgalmas dolgok történtek akkoriban...
Ajatollah 2009 máj. 27. - 02:26:08 Előzmény AvatáR Gil Maerth
A hetvenes években vidám dolgok történtek?

A vietnámi háború, India és Pakisztán közti határvillongások, az afgán háború, az iráni iszlám forradalom, a libanoni polgárháború, a 73as arab-izráeli háború, nyugat szaharai konfliktusok, a Közép Afrikai Köztársaság legsötétebb fejezetei, Idi Amin uralma Ugandában, Mobutu tisztogatásai Zairében, apartheid Dél-Afrikában, felszabaditó háború a portugálok ellen Bissau Guinea, Angola és Mozambik területén, Szudán 1971es puccs tragédiája, az ogadeni háború Ethiópia és Szomália között, Jemeni polgárháború, Sekou Touré rémuralma Guineában, Aldo Moro kivégzése Rómában, A RAF támadásai az NSZK-ban, az IRA merényletei, az ETA ténykedése, a Fekete Szeptember Müncheni és egyéb mészárlásai, Törökország Szürke farkasainak az ébredése...

ezek aztán olyan vidám események voltak, röhögõ görcs járta a világot.

Kicsit olvasnod is kéne, nem csak tékába járni Öcsi!
Lehel7 2008 aug. 21. - 19:44:50
Bár a filmet még nem láttam, a regényt frissen olvastam, és az alapján világos, hogy a mû címe azért épp "Brazíliai fiúk", mert az USA-ban az örökbefogadásokat intézõ náci nõ úgy tudta (helyesen), hogy minden kisfiú Brazíliából érkezik repülõbõl az USA-ba. Egyébként pedig a történet szerint Mengelének Brazíliában van a búvóhelye (amiképpen a valóságban is ott - is - volt), ill. a kleines Hitlereket szintén ott "állították elõ".
Remélem, rövidesen újra adják, szeretném már megnézni!
Miki1900 2008 júl. 31. - 15:27:38
azért egy rohadt nagy spoiler a tartalomleírás itt feljebb!!!
feketevipera 2008 júl. 22. - 23:16:41
Tényleg elég jó film, még mai szemmel nézve is. A szereplõgárda is elsõrangú, és Gregory Peck hihetetlen átéléssel játszik, fõleg héhány jelenetben. Azért volt egynéhány furcsa rész a filmben. Pl. nem értem, hogy miért lett "A brazíliai fiúk" a címe, holott Brazíliáról egy szó se esik benne. Egyébként ha jól tudom, Mengele valóban Brazíliában bujkált. De lehet, hogy tévedek.

***SPOILER PÓTOLVA***
A vége szerintem egy kicsit sablonosra sikeredett, fõként a mai filmek tükrében. Itt arra gondolok, hogy Herr Lieberman mintha egyfajta Bruce Willis-hõs lett volna, akin nem fog a golyó. A csúnya, gonosz Mengele bácsi persze egykettõre kipurcan. Meg hát nem tudom, hogy a Filmmúzeum miért 16-os körrel adta. Sokkal durvább dolgokat mutogatnak 12-es körrel megjelölt filmekben is. Bizonyos szinten sematikus volt a szembeállítás is, ugyanis a nácikat kissé együgyû, buta embereknek mutatta be, holott azért pl. Mengele sem lehetett olyan ostoba (doktorátus, na meg ugye élete végéig bujkált, tehát el tudott menekülni a hatóságok és a nácivadászok elõl, ami valószínûleg nem lehetett könnyû). Persze amerikai nézõpontból született mind Ira Levin regénye, mind a film, így eleve adódtak bizonyos "kötelezõ" megoldások. Mindezek ellenére A brazíliai fiúk élvezhetõ marad, és ajánlott a megtekintése.

AvatáR Gil Maerth kérdéseire válaszolva:

1. A Wheelock-csemete: az USA-ban élt. Talán azért lehetett õ a tuti befutó, hogy az USA fontosságát hangsúlyozzák. (Még azt is megkockáztatnám, hogy sugallták: a gonosz jelen van az USA-ban.)
2. Azt elõször én se értettem, hogy Mengele miért maradt ott. Talán sejtette, hogy Lieberman oda fog menni, és le akart vele számolni. Csak hát túl sokat szöszmötölt az öreggel, és ráfázott. Szerintem eléggé t.ketlen figurának állították be itt a végén Mengelét, ami valószínûleg nem lehetett igaz.
3. Hogy mennyi volt az esélye annak, hogy Lieberman éppen arra jár? Ez bizonyos szempontból nem volt véletlen, mert õ már nagyjából kiszámította, hogy Wheelockot mikor akarják megölni. Ha ezt nézzük, már nem is volt olyan kicsi az esélye a találkájuknak. :)
Miki1900 2008 júl. 19. - 12:26:55
hát ez enyhén spoilerrel volt tele.

viszont ez egy jó film. az akciójelenetek meg élethûek benne. a végén hatásos.
AvatáR Gil Maerth 2008 júl. 19. - 11:07:22
#66. Brazilia fiuk

***SPOILER PÓTOLVA***

Érdekes kalandfilm. a kezdetben az ajó, hogy nem tudni hova akarnak kilyukadni a 94 ember megölésével.
És csak fokozatosan leszünk felvilágosítva.
Az öszeesküvõk nem értenek semmit, s itt kezdõdnek a hibák.

Mengele adhatott volna nekik egy paksamétát, amiben kifejti mi a nagy harci helyzet.
De elég ködösen fogalmaz.
Ráadásul magát képzeli el a fõ helyen.
A gyilkosságok elkezdõdnek, de csak 18 történik meg.

Elképesztõ ahogy kis pici információ-morzsákból és a Véletlenbõl összetevõdnek a dolgok.
pedig az elején az összeesküvõk ("szedet vedett társaság" ahogy fogalmaznak) óriási elönnyel indulnak.
Bár: MEGOSZTOTTAK.
Nem árt itt pár dolgot megjegyezni:

1, az akit klonozni akaranak (hagy ne irjam le a nevét) a világgazdasági válságnak köszönheti a hatalomrajutást és az elsõ világháborúnak.
Márpedig az 1970-es években vidám dolgok voltak, de világháború ÉPP nem.

2, Azt a bizonyos személyt egy sor hasonló kvalitású alak segítette (Göring, Himmler, Heydrich, etc)

*

Kiváncsi lennék a végére miért pont a Wheelock familia gyerek lett a legfõbb?
És miért nem ment el rögvest a gyilkosság után Mengele?
És ha már itt járunk: mennyi volt az esélye, hogy pont akkor jön Liebermann ?
Hogy PONT AKKOR JÁR ARRA ?

vélemény:
Gregory Peck remek a szerepében, de Steve Guttenberg -Rövidzárlat cimû filmje elõtt- is.
cinemakai 2008 máj. 26. - 20:03:03 Előzmény Gyodrogi Bula
Én azt hittem, hogy ez valami latin-amerikai homo pornó. Meg is lepõdtem az öregurakon. De azért segítettem magamon. Imádom a katonai egyenruhákat.
Gyodrogi Bula 2008 ápr. 30. - 18:32:37 Előzmény giba
Muris? Mihez képest? A most divatos viselkedésformákhoz (bázmegezés, tiszteletlenség, stb.) viszonyítva, vagy mi?
giba 2007 dec. 01. - 20:58:58
Hát igen! Manapság megnézve kicsit muris, régimódi a film. Egyébként alapmû! Ha bárki megnézi a díjait márcsak azért is! Hát még a szereposztás!!
Moesko! Remélem a hírekkel ellentétben nem hagyod abba az ambient blogodat! Nagyon kár lenne!!!!
Összes hozzászólás