A Breitner kommandó

Bakancslistához adom
Qu'un sang impur...
18 éven aluliak számára nem ajánlott francia háborús filmdráma, 109 perc, 2019

Értékelés:

20 szavazatból
Szerinted?

PORT.hu:
Az algériai függetlenségi háború idején játszódó film főhőse Paul Andreas Breitner alezredes, a korábbi indokínai háború elit kommandós veteránja. Az alezredest, még az Indokínából származó pszichológiai tünetei ellenére 1959-ben titkos küldetéssel bízzák meg. Az lesz a feladata, hogy megkeresse egykori feljebbvalója, Delignières ezredes holttestét, aki a jelentések szerint Algériában tűnt el. Breitner öt bűnözőből verbuvál csapatot, akiknek szabadságot ígér, ha a küldetésük sikerrel jár. Minderre hat napjuk van, mielőtt a francia hadsereg napalmmal felégeti az egész egykori műveleti területet, örökre eltüntetve a nyomokat.

Stáblista:

Szereplők

Andreas Breitner alezredes
Soua Ly-Yang
Assia Bent Aouda
Alexis Martillat
Delignières ezredes
Mourad boukarouba
Mme Delignières

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Delaco 2022 márc. 31. - 20:23:30 6/10
Gyakorlatilag a cselekmény első perceitől úrrá lett rajtam egy ilyen "itt senki nem nyerhet érzés". Hogy aztán tényleg igy lett-e... ha kíváncsi vagy, nézd meg. Megéri.
6/10
Gajho Dhar 2022 febr. 28. - 20:20:27 6/10 Előzmény pihes
Szinte mindenben egyetértek. 6/10
8/10
sexykex 2021 jan. 11. - 10:38:47 8/10
Annak idején gyermeki nyugalommal figyeltem ezeket az eseményeket, a gyarmatbirodalmak széthullását. Nyilván azért, mert nem jártam óvodába és a szüleim nem engedtek háborús hírforrások közelébe. Ja, és ráadásul kisgyerek voltam. Nem mintha most tudnám, hogy milyen volt az élet akkor Algériában.
Az akkori idegenlégiósok ma már az égi seregekben vitézkednek. A ledobott napalm megtisztította a földeket a vértől, a hulláktól, eltakarította a kegyetlenkedések sikolyait. A szétszabdalt testek, a vékonyka gyerekhangok és az öblös üvöltések egy darabig szétverték még a katonás álmokat, de az idő és az alkohol megszépítette a múltat. A szűz földből új gaz bújt elő, új hordák tapossák most az arabok földjét. Ma már minden más, csak az emberi kegyetlenség a régi.
Az élet olyan volt Algériában, mint korábban Indokínában, vagy később a Balkánon. Azért nem volt nagy háború, mert a sok kicsiben jól elszórakoztak szadista embertársaink. Mindig mosolygok, amikor a vörös diktátorok rémtetteivel ijesztgetik a tisztakezű kapitalista elnökök a népeket. Igen azokat a fiatal szerencsétleneket, akik közül milliókat soroztak be egy-egy háborújukhoz és elküldték lealjasodni, majd megdögleni őket a világ minden tájára. Ugyanúgy irtották a sajátjaikat, mint a vörösök, de erről majd a sárgák, vagy a sötétbarnák fognak egykoron regélni a könyvekben és a filmekben.
Igen a filmekben, amik részben mesék, részben igaz történetek: „Az égi seregek fehér lovon kísérik, tiszta fehér patyolatba öltözve. Szájából éles kard tör elő, hogy lesújtson a nemzetekre. Vasvesszővel kormányozza majd őket, és tapossa a mindenható Isten haragja tüzes borának sajtóját.” Ragyogó példa erre A Breitner kommandó. (Az idézet a Jelenések könyvéből való és a Szent István Társulati Bibliában bukkantam rá. Károli Gáspár kissé másképp fordította le ezeket a sorokat, az az ismertebb.)
10/10
-Vídia- 2021 jan. 08. - 16:30:23 10/10 Előzmény pihes
kötsög tahó spoileres
10/10
Leslie67 2021 jan. 03. - 22:44:14 10/10 Előzmény nefefe
Így van! Egész jó volt! Az elmúlt év hulladékaihoz képest pedig egyenesen kiválónak értékelhető!
6/10
pihes 2021 jan. 03. - 14:47:17 6/10
Talán a legizgalmasabb része, amikor a nőt előreküldik felderíteni a bombákat.
Se jobb, se rosszabb nem volt, mint amit vártam ettől!

6/10
8/10
nefefe 2021 jan. 02. - 23:24:06 8/10
Lassú cselekmény, de nem unalmas. Egy kicsit emlékeztetett a Piszkos tizenkettő-re. A függetlenségi háború és annak velejárói. Öngyilkos küldetés és a kiégett veterán katonák démonai. Haza és hazaárulás. Becsület és becstelenség. Kímélet és kíméletlenség. És még sorolhatnám. Nem rossz film.