A császár parancsára

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 91 perc, 1956

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

A XVIII. század végén a francia forradalom hatására titkos társaság alakul Budán, vezetője Hajnóczy József. Megszereti Kohlmayer könyvkereskedő lányát, Lottét. Sehy, a fiatal színész pályázik Lotte kezére, ezért bosszút forral és nyomozni kezd a titkos társaság után. Hajnóczy konspirációs okokból nem nyilatkozhat a lánynak, aki ezért szakít vele és Bécsbe megy. Ott éri Martinovics letartóztatásának híre, és hozzákerül a levél, amit Martinovics Hajnóczynak írt. A lány mindent megért és rohan Budára, de elkésik. Az ítélet: huszonnyolc kivégzés. Lotte a börtönben találkozik utoljára szerelmével. Aláiratja vele a kegyelmi kérvényt, de ezzel is elkésnek, és a mozgalom vezetőit kivégzik.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
olahmiki1959 2020 jan. 25. - 07:46:14
Nekem az is tetszik - irónia -, hogy a Port az első perctől az utolsóig elmeséli az egész filmet, az összes fordulattal, poénnal, és a befejezéssel együtt!...:)
6/10
Dalmát 2019 nov. 11. - 01:31:50 6/10
A filmben van egy durva baki. Sehy Martineau Máriát Martinovicsnének szólítja. Vagy Kállai Ferenc keverte össze a két hasonló nevet, vagy a forgatókönyvben írták el, de minden esetre furcsa, hogy senkinek nem tűnt fel. Bár, ha a port.hu szerkesztőinek nem tűnt fel, hogy Sütő András és Sütő Irén nem egy személy, akkor a filmeseknek is megbocsáthatjuk ezt a hibát. Megjegyzem, a film kiváló operatőrének, Badal Jánosnak is igencsak hiányos az adatlapja.
dorog 2018 márc. 11. - 20:35:43
Érdekes: a port.hu szerint a díszlettervezõ és a dramaturg ugyanaz a személy (Sõrés Imre). Martineau Mária szerepében pedig Sütõ András látható. (Nálam nincs M3, a filmet még gyerekként láttam vagy 50 éve, de felteszem, hogy Sütõ Irén játssza a nõ szerepét.)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu