A császárok klubja

Bakancslistához adom
The Emperor's Club
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 108 perc, 2002

Értékelés:

122 szavazatból
Szerinted?

William Hundert a görög-római történelem professzora egy előkelő iskolában. Elveihez hű, szenvedélyes és nagyszerű tanár, aki generációk számára nyújtott az élethez elengedhetetlen tárgyi tudást és erkölcsi tartást. Ám egy napon váratlan ellenfelet kap a sorstól egy új diák személyében, aki egy helyi politikai potentát burokban cseperedő csemetéje, és - tán épp ezért - a vérében van a lázadás. A konfliktus a szokásos, éves Julius Caesar versenyen csúcsosodik ki, amikor a három legjobb diák megmérkőzhet a babérkoszorúért, és eldől, ki lehet tagja a császárok klubjának. Ám ebben az évben Hundert kap olyan leckét az élettől, amely még negyed századdal később is kísérti.
Bemutató dátuma: 2003. április 17. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

William Hundert
Sedgewick Bell
James Ellerby
Woodbridge igazgatója
Bell szenátor
Louis Masoudi

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Julicska 2015 ápr. 21. - 17:33:23 9/10 Előzmény Nótárius
Ezeknek szinte mindegyikével egyetértek, nekem mégis tetszett a film. :) Mondjuk sokkal súlyosabb érzés ezeket így pontról pontra végigvenni, mint a film közben elhessegetni a gondolatukat. Igen, sajnos a filmes hatáskeltés miatt párszor háttérbe szorult a tartalom. De ezek mellett több érdekes és jó mozzanat is volt a filmben. Szerintem a tanár nem bukott el példamutatásból, csak hibázott néha. (Másodszori belenézés után már nem adnék 9 pontot a filmre, de itt nem lehet változtatni ezen.)
3/10
Nótárius 2015 febr. 07. - 15:50:11 3/10
Szép képi világú, hiteles miliõt rajzoló film, melyben a karakterek és az õket alakító színészek, a rendezõi és operatõri munka, az idõben széthúzott várakozásteljes feszültségû alaphelyzet mind-mind esélyt adtak egy nagyszerû élményre. Ennek ellenére, számomra -sajnos- már a film elsõ harmadában teljesen átfordult egy szinte minden mozzanatával szájbarágósan didaktikus hiteltelenségbe. A katarzisra célirányult dramaturgiai kényszeresség közben bántó gyakorlati elhasalásait láthattuk a legelemibb pedagógiai és neveléselméleti elveknek is! Nagyon kíváncsian vártam e filmet, de csalódtam! Ennek csak néhány vonatkozása az alábbi spoiler, melyet nem ajánlok annak, akinek tetszett:
*** SPOILER !!! ***
1. Botor pedagógiai motiváció leostobázni a bármiért is készséghiányos tanulót!
2. Értelmetlen érvelés egy szaktanártól a saját tananyagának egy részletérõl úgy beszélni, hogy azt "egy óvódás is tudja!"! Minden nem-óvódás nyugodtan gondolja csak át ...
3. A jelentkezõ pedagógiai problémák kezdetén a szülõhöz menni panaszra tanári felelõsségáthárítás, inkompetencia!
4. A többeknek tetszõ baseball-ütõs, kocsiablak-betörõs jelenet is valójában egy csoportos erkölcsi csõd. Mi is történt? A tanár óvatlanul betörte az igazgató kocsijának ablakát, mire a diákjai lippitik eliramodva otthagyták egyedül, a kezében lógó ütõvel. Majd mikor õ ezt felismerte -a felelõsséget nem vállalva- utánuk menekült és vihogva elvegyült. :( Ez a film saját hamis pátoszának sablonjába se illett bele!
5. A tanár az emelkedettség hamis mázát tartva többször és többféleképpen is csalt. Ezek egy részét késõbb, korlátozottan, avagy évtizedek távlatából feleslegesen bántón felvállalta, más részét meg nem. Vagyunk így evvel néhány milliárdan, ehhez nem kell a rómaiakat citálni.
6. A diákot az iskolán belül döntõen egyáltalán nem a rá irányuló akarat formálja morális lénnyé, hanem sokkal inkább a tanár személyes hitelû példamutatása; amiben pedig William Hundert, tán kényszerûen, de nyilvánvalóan elbukott! Ezért aztán a film végén sem volt különösebb erkölcsi alapja szemére vetnie bármit is, egykori, éppen a legmagasabbra törõ tanítványának. Azt a tükörbe-kellene-nézni helyzetet én már a film elsõ felében határozottan érzékeltem épp a magát orákulumnak képzelõ tanárral szemben.
7. Egyébként a történelem tanításában az idõben visszapörgõ neveknél és adatoknál sokkal fontosabbak az általánosítható (?) tényezõk, azok összefüggései, a folyamatok és azok törvényszerûségei (?).
8. Jellemzõen foglalta keretbe ezt az elitista miegymást a helikopteres erre-arra.
*** SPOILER vége !!! ***
Aki másként látta, legyen inkább annak igaza! ;-)
Badger 2015 febr. 07. - 00:15:12
Zavarba ejtõ film. Az elsõ félóra után majdnem lekapcsoltam, olyan sablonos volt.

Ugyanakkor a közepébe beletalált valaminek amit én is érzek nap mint nap. Ugyanis tanár vagyok. Ráadásul történelem. :)
Szóval nem egyszer megéltem már hogy olyan diákra hatottam akire nem koncentráltam, csak a háttérben volt. Aztán az is elõfordult hogy valamit nagyon át akartam adni de a kutya nem emlékszik rá, ellenben hálás szívvel emlegetett diákom néhány mondatomat amit neki mondtam és hogy az számára fontos volt. Persze én egyáltalán nem emlékszem az esetre...
Fura dolog ez a tanárság. Csinálunk valamit, döntünk dolgokról, de hogy ezeknek milyen hosszútávú következményei lesznek azt nem tudhatjuk.
Azon gondolkodtam hogy a film sutasága, felszínessége esetleg a tanári pálya óhatatlan felszínességét hivatott bemutatni. Ahogy hatni próbálunk a diákra de közben nem volt alkalmunk igazán megismerni sem. Ahogy a szereplõkrõl sem tudtunk meg semmit... :)

Megérte megnézni.
fürmender 2014 máj. 29. - 00:31:48
Régen láttam már ilyen jó amerikai filmet. Vissza adta a hitemet abban, hogy vannak még olyan filmesek, akik képesek értékes, a nézõ számára üzenetet hordozó, filmet készíteni. Számomra a film igazi meglepetése Kevin Kline volt, aki végre egy jó szerepben mutathatta meg mire képes, és nem okozott csalódást. Felkavaró és õszinte film, amit még többször is meg fogok nézni. Érdemes. Nálam, mindent összevetve 8/10 pont. Ezúton ajánlom mindazoknak, akik kedvelik az igazi, tartalmas mozit.
Tibag05 2014 márc. 15. - 16:39:12 Előzmény kobold
mikor olvastam hogy:
"..egy új diák személyében, aki egy helyi politikai potentát burokban cseperedõ csemetéje,.."
tudtam hogy valami kis rohadék tetûláda lesz a fõszereplõ,
már elõre felforr az agyam! remélem kinyaffantja valaki!!
itsme1 2012 nov. 03. - 09:25:38
A film kétharmadánál még nem értettem, mire ez a nagy lelkesedés a film iránt. Egy könnyû, vasárnapi matinének gondoltam. Aztán jött a lényeg, a nagy mondanivaló és bár giccsesre sikeredett a vége, mégsem az történt amire tízbõl kilencen várnánk, ettõl tartom én is jónak a filmet.
Véleményem 2012 febr. 06. - 21:30:45 Előzmény RBx
Ez a film megmutatja, hogy az unalmas lefutott témák után MÉG MINDIG LEHET JÓ FILMET CSINÁLNI! Ez üzenet a magyar filmkészítõknek is, hogy legyenek szívesek ne az infantilis nézhetetlen szeméttel akarjanak etetni minket, hanem vegyenek példát azokról a filmekrõl mint például ez.
10/10
RBx 2012 jan. 29. - 17:37:12 10/10 Előzmény nuca2831
Nagyon jó kis film, elgondolkodtató, mélyen szántó,..nem elvesztegetett idõ a megnézése. 9/10.
10/10
RBx 2012 jan. 29. - 17:32:37 10/10 Előzmény nuca2831
Nagyon jó kis film, elgondolkodtató, mélyen szántó,..nem elvesztegetett idõ a megnézése. 9/10.
nuca2831 2010 szept. 23. - 20:12:32
nekem nagyon tetszett az egesz tortenet felepitese. bar egyaltalan nem ilyen vegre szamitottam, ugyhogy meglepo volt. viszont igy sokkal szebb ha jobban belegondolok mert megmutatja azt, hogy egyes emberek meg tudnak igazan bocsatani a masiknak, es tudjak szeretni es megbizni bennuk. es azt is megmutatja, hogy milyen nagyra kell becsulni az ilyen kiveteles embereket az eletunkbol, persze ha megadatik az a szerencse, hogy valaha is legyenek ilyen emberek az eletunkben. nagyon jo!!!!
5/10
toshiba321 2010 máj. 19. - 03:51:55 5/10
elmegy egyszer nézhetõ 10/5
10/10
mushi 2009 máj. 29. - 23:39:13 10/10
Elõször azt hittem, ez tök ugyanaz, mint a Holt költõk társasága. Végülis voltak hasonló szálak, de -kövezzetek meg- nekem a HKT nem tetszett. Ez viszont nagyon is. Kutyából nem lesz szalonna, ez teljesen igaz volt Sedgewickre. Csalt kissrácként, 25 évvel késõbb is. Akkor még talán az apjára is lehetett volna fogni, de szerintem semmivel sem lett különb nála. A vége szerintem egész megható volt. Nem akarok spoilerezni, aki látta, tudja mi volt. Valahogy az élet körforgására emlékeztetett.. Amúgy tele volt bölcsességekkel, meg minden tanulságos dologgal.. Például a versenynél nem a csaló nyer, hanem aki tényleg tud is.

Na és ne felejtsük el az imádott Kevin Kline-t, aki szerintem valami eszméletes volt ebben a filmben (is). A kedvencem volt, mikor *SPOILER* leállt a srácokkal baseballozni, aztán meg együtt futott fel a lépcsõn velük röhögve.
zimp 2009 máj. 29. - 14:59:40
meglepõen jó volt ahhoz képest, hogy a tévékettõn adták és hogy amerikai. azért nem tudja teljesen letagadni, néhol kicsit gyenge (gagyi), azonban a végére felerõsödik. a mondanivaló nem igazán új, viszont nagyon jól mutatja be szerintem, valamint az film által hirdetett értékrend és hozzáállás is követendõ. nekem tetszett.

spoiler
a legjobb jelenet, és gondolom a film lényege is, amikor hundert a mosdóban elmondja a véleményét szedzsviknek, hogy ha majd tükörbenéz, egy elvek nélküli, erkölcstelen embert fog látni, mire õ azzal válaszol hogy mit számít ez, hogyha sikeres. a csattanó meg hogy kijön a fia, és a szedzsvik apjával látott jelenetek alapján sokkal jobban át tudjuk értékelni a nevelés kérdését.

egyébként a film eredeti címe the emperor's club (a császár klubja), tehát egyesszámban van, mintha ezzel nyitva hagyná hogy ki a "császár", humbert, vagy szedzsvik? nem hinném hogy kérdés mondjuk.
7/10
szingh 2009 máj. 29. - 14:34:14 7/10
Eredetileg nem akartam hozzászólni, látva azonban a Holt Költõk Társasága párhuzamokat, meg kell jegyeznem: az sokkal jobb film. Hiba feltétel nélkül összehasonlítani õket. Ebben a filmben nagyon felületes a jellemrajzok kidolgozása, lapos a történet, a karakterek unalmasak. Nem szól másról, mint egy tanár belsõ vívódásáról, meghasonulásáról. Ám ebbõl is többet ki lehetett volna hozni. A katarzis és a megoldás annyira egyszerû, mint egy népmesében. Ezek után imígyen szól a summázat: nézzed meg az filmet, és örüljél néki, de semmiképp se vesd azt összve olyanokkal, melyekkel összevetni azt hiábavalóság!
10/10
Gabi'91 2008 szept. 13. - 17:59:40 10/10
Nagyon jó volt a film. Végre valami, aminek van értelme, nem a szokásos "háliwúdi" befejezés. Egy kicsit tényleg hasonlított a HTK-ra, de ettõl függetlenül is jó volt. Bár Robin Williams egy kicsit szerethetõbb figura volt, de a színészi játék nagyon jó volt. A végén pedig nagyon tetszett, ahogy a kisfiú elõjött a WCbõl, és az arcán én tényleg láttam azt a csalódottságot, amit érzett a csaló, pénzéhes apja miatt.
Nem volt akció, lövöldözés, vér és mégis nagyon élveztem. Egyértelmûen 10es, legalábbis akinek bejön ez a mûfaj.
10/10
bugeszka 2008 szept. 13. - 14:39:58 10/10
Én ezt a filmet jobban élveztem, mint a HKT-t. No persze ez egyénenként változik.
10/10
Noncika 2008 szept. 09. - 17:11:09 10/10
Nekem tetszett:) Jó, nem lett ugyan a kedvencem és azért a HKT sokkal jobb, de azért felüdülés volt ennyi hülyeség közt egy értékes filmet látni (még ha hétfõn aludtam is a suliban miattaXD)
8/10
harkalyember 2008 szept. 09. - 13:59:11 8/10
Nekem tetszett a film. Fõleg azért, mert a történet maga meg tudott lepni, legalábbis engem. Egy kicsit talán érzelgõs volt, de ez legyen a legnagyobb baja, szerintem jó üzenetet közvetített, elgondolkodtató volt. Érdemes megnézni.
10/10
bugeszka 2008 szept. 09. - 12:44:35 10/10 Előzmény ZsuzsaBp
Végre valaki, aki nem csak bírál, hanem értékel is ;) Haladunk.
10/10
ZsuzsaBp 2008 szept. 08. - 13:01:56 10/10
Tegnap este vetítették a filmet az egyik kereskedelmi csatornán.
Nekem nagyon tetszett!
A hangulata emlékeztet a Holt költõk társasága c. filmre.
Szuper volt, a sok "gagyi" között jó volt látni egy mondanivalóval teli filmet.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu