A csíkos pizsamás fiú

Bakancslistához adom
The Boy in the Striped Pyjamas
angol-amerikai filmdráma, 94 perc, 2008

Értékelés:

312 szavazatból
Szerinted?

A II. világháború idején járunk. A nyolc éves Bruno (Asa Butterfield) egy náci tiszt védelem alatt álló fia, kinek élete jelentősen megváltozik, mikor apját és vele együtt családját is egy előléptetésnek hála áthelyezik kényelmes berlini otthonukból egy elszigetelt területre, ahol az amúgy is magányos fiúcska senkivel se tud játszani. Az unalom és a kíváncsiság elegye arra sarkallja Brunót, hogy anyja határozott intelmeit semmibe véve megnézze közelebbről is azt a "farmot", amelyet tisztán látni a házukból. Ott megismerkedik Shmuellel, a korabeli fiúval, aki fura mód a drótkerítés másik oldalán lakik. Az állandóan csíkos pizsamát viselő Shmuellel való találkozások során Bruno megszabadul addigi ártatlanságától, és lassan, de biztosan a körülötte zajló felnőtt világ tudatára ébred. A két gyermek között barátság szövődik, amely természetéből fakadóan pusztító következményeket von maga után.
Bemutató dátuma: 2008. november 6. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
polgar.zoltan 2018 dec. 20. - 13:47:57
Engem egy kicsit felidegített, de tetszett, talán tényleg hatásvadász

az, hogy a végén a német kisfiú is bekerül a táborba, és meg is hal


7/10
sorozatneked.hu 2018 szept. 16. - 19:14:37 7/10
7/10

Érdekes és megrázó film volt. Nem a megszokott szemszögből mutatta be a második világháború borzalmait. Érdemes egyszer végig nézni.
8/10
netticicaadacs 2018 júl. 14. - 20:48:36 8/10
Ez nem egy holokauszt film;legalábbis nem klasszikus értelemben. Itt Hölgyek,Urak a tekintélyalapú gyermeknevelés csődjét láthatjuk. Ezt viszont gyönyörűen tálalva. Ha valaminek,hát ennek köszönhetik a szülők a történteket. Hazudni,hallgatni tökéletesen megtanították a gyereket. Kíváncsi vagyok,milyen felnőtt vált volna belőle,mert,hogy hozzájuk nem fordulhatott az biztos.
10/10
cereza 2017 máj. 10. - 23:06:01 10/10
Ti, akik most tévedtek az oldalra, szerintem ne olvassátok el a korábbi kommenteket, pláne, hogy volt, akinek sikerült spoilereznie is lejjebb... - óhatatlanul bele fogtok futni, és inkább ne tegyétek, mert sokkal jobb úgy látni a filmet, hogy nem befolyásolt Benneteket semmi. 306 szavazat alapján jelenleg 8.1, ez azért valamit elárul, mi kellhet ennél több? Nem egy elsõrandis film, ez mindenki számára nyilvánvaló, le kell ülni, meg kell nézni. Szerintem fontos, hogy legalább egyszer mindenki lássa. Nagyon jól megmutatja a hit és az érzelmek végletességét, márcsak a színészi játék miatt is érdemes rászánni azt a nagyjából másfél órát...
U.i.: Ami még nagyon jó film szerintem (hasonló témában): Az összeesküvés (Conspiracy)
http://port.hu/adatlap/film/tv/az-osszeeskuves-conspiracy/movie-56051
Sz Peter 2015 dec. 20. - 18:07:21
Attól, hogy két ember ugyanolyan korú, nem jelent semmit ha teljesen eltérõ az élettapasztalatuk.
Ezért is volt érettebb egyikõjük.
7/10
sixpack1989 2015 dec. 20. - 16:54:00 7/10
Számomra nem volt elég hiteles,és életszerû a német kisfiú karaktere,sõt mondhatom olykor idegesítõ volt. Nem fogta fel a helyzet súlyosságát,azt hitte ez valami fajta játék,sokkal érettebb volt a zsidó fiú.. hol ott mindketten 8 évesek voltak,naiv,és idegesítõ volt a karaktere,de arra persze volt kelló intelligenciája,hogy bemártsa a zsidó fiút. Spoiler**** amikor a zsidó fiú a poharakat törölgette arra a jelenetre gondolok. Spoiler vége**
rafadelpo 2015 júl. 07. - 15:49:48
Ma néztem meg. Megrendítõ ám ennek ellenére nem bántam meg, hogy láttam. Nagyon tetszik.
anitonahorvath@gmail.com 2015 jan. 28. - 09:51:52 Előzmény Phantasia
Lényegében ez a film nem az Oscar-ra készült.
Egy apró részt emeltek ki abból ami a náci korszak kegyetlenségét mintázza úgy,hogy persze ezt a gyerekek nem értették mert náluk létezik a barátság rassztól függetlenül.Sajnos állatok az emberek ezért is vagyunk többen.
8/10
nikato 2015 jan. 12. - 23:09:53 8/10
Én úgy gondolom érdemes megnézni, nagyon tanulságos. Én nem szeretem az ilyesfajta filmeket, de ennél leragadtam. Jó volt.
1/10
Phantasia 2014 dec. 30. - 20:18:51 1/10
Nem mostanában néztem meg a filmet, de még mindig eszembe szokott jutni. Mégpedig azért, mert ENNÉL SZARABB FILMET RÉGEN LÁTTAM!!! Akibe szorult egy kis jó ízlés filmekkel kapcsolatban, az ne nézze meg!!!! Vagy csak szörnyülködjön rajta, mint én, hogy hogyan lehet ennyire kiszámítható, hatásvadász, semmitmondó filmet készíteni!! Már a címe is! (A cím elolvasása után fel kellett volna hagynom a filmmel, sajnos nem tettem..) Ez a film összefoglalja mindazt, amit utálok a hollywoodi filmgyártással kapcsolatban! Azoknak ajánlom, akiket szórakoztatnak a sablonos tömegfilmek és a sok jellegtelen, bevétel miatt készülõ akció és romantikus vígjáték megtekintése közepette szeretnék egy kicsit azt hinni, hogy most aztán tanúbizonyságot tesznek a hatalmas mûveltségükrõl és lelki mélységükrõl, mert megnéztek egy olyan filmet, ami egészen távolról, nagyon kis mértékben hasonlít egy történelmi drámára..
offtopic
Hungariancorazon 2014 nov. 16. - 17:01:20 Előzmény senior321
Spoiler!

Most néztem végig!
Ugyanaz a kérdésem!
Miért nem mész el anyádba?
offtopic
Hungariancorazon 2014 nov. 16. - 16:41:03 Előzmény senior321
Miért nem mész anyádba?
Elmondod a végét??
8/10
Deniel Project 2014 nov. 04. - 19:36:38 8/10 Előzmény senior321
Megrázó egy történet, elég mélyen belenyúl a Zsidó-Náci viszonyba, kissé érdekes megvilágításból. A színészek jól kifejezik az arcukon érzéseiket, nem csalódtam, fõleg Vera Farmiga-ban.
10/8 értékelném a filmet
1/10
senior321 2014 okt. 20. - 13:31:18 1/10
***SPOILER PÓTOLVA***

Kivételesen örülök, hogy happy end lett a vége. :)
zsiványpecsenye 2014 máj. 02. - 22:51:24
Szerintem is. Itt a bizonyíték:
http://www.youtube.com/watch?v=Acy8viOS8zI
Ez pedig a filmhez kapcsolódik:
http://www.youtube.com/watch?v=3dZ34oeZMGo
Vadpörkölt 2014 ápr. 06. - 16:12:26 Előzmény OneMan
Szerintem meg nem más ez a téma lerágott csont és ontják a filmeket ebben a témában
kicsit már unalmas ha valaki jó filmet akar errõl a témáról az inkább nézze meg
a Lore címû német filmet gyerekekrõl szól a II.világháború befejezése idején az
biztosan nem hatásvadász,mint ez!
10/10
OneMan 2014 márc. 16. - 14:09:41 10/10
Sok jó film készült már hasonló témában, de ez más! Ez a gyerekek szemszögébõl mutatja be a kérdést! Óriási film! 10/10
1/10
kritikánfelüli 2014 márc. 07. - 19:54:43 1/10
2/10 Csatlakoznék egy korábbi véleményhez, miszerint ez a film egyszerûen hatásvadász és ízléstelen. Miért hatásvadász? Úgy gondolom, ha valaki történelmi eseményeket kíván bemutatni, azt ne egy meseszerû történetbe illessze. Ez nem mese, hanem történelem, ezért kéretik hitelesnek lenni, mert elbagatellizálja a borzalmakat. Kiszámítható jelenetek, sablon karakterek által tanmese jellegûvé vált a film számomra. Egy oktatófilm készült arról, hogy, hogy nyerik el a csúnya nemzetiszocialista szülõk a méltó büntetésüket.

Most jönne a SPOILER : ÉS maga a büntetés a gyermekük halála. Na ez az igazán ízléstelen.

A könyvtolvajt ajánlanám, ha valaki egy jó filmet szeretne megnézni.
10/10
Zoli9898 2013 nov. 23. - 13:02:38 10/10
Tartalmilag témába vágó, de azért: OFFTOPIC!!

Sajnos a Schindler listájához nem tudtam írni, mert néhány törvénysértõ felhasználó miatt azt a fórumot lezárták. Azért döntöttem úgy, hogy ide írok róla, mert ezt a filmet is láttam, nagyon kedvelem és témájában is ugyanazt boncolgatja. Így engedtessék meg, hogy most ide írjak a Schindler litájáról:

Ezt a filmet nincs jogunk fekete-fehérben látni, mert ez a történelem…(Steven Spielberg)

Bizony, ez a film történelem. Steven Spielberg évekig várt rá, hogy filmre vihesse, azt a történetet, amely olyan erõvel sújtotta le a világot, hogy az óta sem tudunk mit kezdeni vele. Vannak, akik beszélni sem akarnak róla, vannak, akik csak szépen illemtudóan és a történelemkönyvek visszafogottságával szólnak róla, vannak, akik szerint meg sem történt. Még a dolgok elején leszögezném, hogy én elhiszem, hogy megtörtént és az elkövetõk helyett is szégyellem magamat. Mert ez egy emberi dolog volt, egy emberi tett, ami talán minden emberben mélyen ott lakozik, de szerencsére a legtöbben tudják, hogy ez a gondolat beteg és semmiképp sem elfogadható.
Tehát errõl a gondolatról, errõl a feldolgozhatatlan eseményrõl, amivel még ma sem igen tudunk mit kezdeni, errõl készített filmet korunk egyik legmegosztóbb rendezõje. Spielberg, az én egyik kedvencem, az õt ért sok kritika ellenére.

A film, amelyet tehát Spielberg elénk tárt, egy megrázó, a lélek mélyéig ható és könnyfakasztó történet. Nem szeretném elemezni, a pozitív- és negatív oldalait, mert ezt csak az értheti, aki látja. Nem mondom, hogy hibátlan, nem mondom, hogy esetleg Spielberg nem túlzott el jeleneteket, de a hatását elérte és ez a lényeg. Az a lényeg, hogy egy ilyen bûntett, ami itt végbement, az megbocsájthatatlan, hogy mennyit ért egy emberélet. Emellett pedig a vagyonközpontúság és az élet igazi értékének kérdése is szépen kidomborul.

Tehát mondhatunk bármit, hihetünk benne, vagy akár tagadhatjuk (persze csak önmagunkban), egy akkor is biztos, ilyet megengedni nem szabad! Ez volt a film célja és ezt el is érte, beleégett a tudatalattinkba és örökre ott is marad. 10/10 Kiválló és szívszorító.
baranyijo83 2013 máj. 08. - 23:27:13 Előzmény Herzl Tivi
elég szomórú film fõleg a vége tragikús a könnyvet is ólvastam szíven ütõtt azért
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu