A Dal 2016

Bakancslistához adom
magyar show-műsor, 2016

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

Ötödik évadához ért A Dal, a hazai eurovíziós dalválasztó show műsor.
A 2016-os évad első elődöntőjében ismét a néző lesz az ötödik zsűritag, a versenydalok alatt otthonról is pontozhatják a produkciókat.
A 10 dalból ötöt a zsűri, egyet a nézők juttatnak majd tovább a középdöntőbe.
A Dal 2016 megújult zsűrije: Both Miklós, Frenreisz Károly, Pierrot és Zséda, a két műsorvezető: Tatár Csilla és Harsányi Levente.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Petroka 2023 ápr. 08. - 20:51:44 Előzmény olahmiki1959
Gyönyörüen énekel, de, nem énekesnek való. Roma zenekarban talán.
Petroka 2023 ápr. 08. - 20:50:22 Előzmény rina10
"Gusztustalan fröcsögés" érdemes lenne a retro rádióban is hallható éneklő férfias énekeseket hallgatni, aki nem nyekeregnek mint a mai mindenféle "sztároknak" mondott előadókat.
Petroka 2023 ápr. 08. - 20:47:42
Miért csak olyan pasi énekesek vannak, akiknek nincs férfias hangja?
Cordelia 2016 márc. 01. - 09:19:19 Előzmény rina10
egyetértek. azt kell támogatnunk, aki megnyerte a hazai válogatást. Frédi jó választás: jóképû, helyes fiú. Jó a dal, szépen énekel, egyedi a hangja. Ne feledkezzünk meg a kiváló dalszövegrõl is. Az angol kiejtése jó.
Kállay-Saunders dalának, amellyel 5. lett, volt egy fontos üzenete. A Pioneer-nek is van. Szerintem jó helyezést fog elérni, ha meg nem, akkor részvétel a lényeg. Nem utolsósorban, Frédinek ez egy fontos lépés az énekesi pálya felépítésében. Sok sikert kívánok neki.
rina10 2016 febr. 29. - 22:54:14
Ahogy elnézem a hozzászólásokat megint az van, ami minden évben, gusztustalan fröcsögés. Sajnálom nagyon. Szerintem Freddie volt a legjobb választás, mert õ volt az egyetlen, aki kezdettõl fogva kiemelkedett a mezõnybõl. Persze azért itt megjegyezném, hogy ez nem tudom azért van-e, mert ilyen jó a dala, vagy szimplán ennyire gyenge volt a mezõny. Amúgy úgy látom, hogy sokan úgy érzik nekünk kell igazán tetszenie a kiküldött dalunknak, nem pedig a külföldieknek. Tekintve, hogy úgyis õk szavazzák meg hányadikak leszünk, az a jó, ha õk elégedettek. A youtubon és itt ott olvasott külföldi kommentek alapján szeretik Freddie hangját és dalát is. Akinek meg esetleg nem üt akkorát a dala, annak meg bejön Freddie egyedi hangszìne. Amúgy az egyik külföldi eurovìziós szakportálon volt egy szavazás a döntõs dalokról, hogy kit szeretnenek nyertesnek és Freddie 64%-kal nyerte. A második helyezett Kállay is csak 12-13%-kot kapott. Én minden évben drukkolok annak az énekesnek, aki képvisel minket, mert ez így természetes. Olyan jó, hogy végre egy szerény srác megy ki, aki úgy nyilatkozik, hogy alázattal akar képviselni minket és nem is érdekli a helyezés. Boggie-nak volt egy nyilatkozata, hogy kint minden újságíró azzal indította a beszelgetésüket, hogy mi mindig olyan jó, különleges produkcióval képviseljük magunkat, nem állunk be a sorba. És ezért kint jó a megítélésünk. Ennél több visszaigazolás nem is kell.
pneklara 2016 febr. 29. - 15:58:41
Köszi a választ, Miki. Én is meghallgattam ismét, és még hangsúlyozottabban mondom, hogy André tanult zenész lehet, nem utcáról szalajtották, és nagyon érzékeny. Valóban különleges a harmónia, amire felfigyeltem, hogy egy zenei gondolatot lezárhatna a szokványos szó,- dó-val, de helyette a szó-ti,-dót választja. Meglepetést hozhatott volna a közönségnek a hangszínváltás, pár pillanatig kereshették volna, hogy a vokálból jön ez a hang:))? Továbbra sem tudom, "mirõl szól" a dal. Lefordíthatnám a guglival, de nincs hozzá idegzetem, mert olyan marhaságok szoktak születni. Nekem olyan musicales filingje van, a gonosz és a jó...:) Nagy alkalom lett volna André számára egy ilyen bemutatkozás. Lehet, hogy Freddy nem fog profitálni belõle annyit, hogy õ képvisel egy országot. Neki a szerencsés alkata a nyerõ.
olahmiki1959 2016 febr. 29. - 14:33:48
Kedves Klára!
Most direkt meghallgattam újból André dalát, hogy megalapozott véleményt írhassak.
Kettõs érzés van bennem.
André énekesi képességeihez kétség sem fér, gyönyörûen énekel, hatalmas hangterjedelme van.
Ugyanakkor a dal, amit elõadott, annyira bonyolult dallammal bír, hogy teljesen alkalmatlan arra, hogy hétköznapi hallgatók eldúdolják, vagy megjegyezzenek belõle néhány hangot - ami pedig egy Eurovíziós Dalfesztiválon indul szám esetében talán elvárható lenne...
Hivatásos zenész vagyok, a nyakamban a gitárral hallgattam meg a produkciót, és alig tudtam követni a harmóniamenetet, ide-oda kanyargott, modulált a dal, a legváratlanabb helyeken váltott át mollból dúrba, több hangnemen is végigment, úgyhogy összességében egy eklektikus, az átlagos hallgató számára nagyon nehezen befogadható dolog született.
Ez a dal kicsit olyan nekem, mint egy cirkuszi produkció, amiben bemutatják a szereplõ - André - képességeit, és nagyjából ennyi.
De persze, ez a saját véleményem, nem feltétlenül kell velem egyetérteni.
Szia! Miki
pneklara 2016 febr. 29. - 13:28:52
Kíváncsi lettem volna, mi a véleményed Andréról, Miki!? Most nem nagyon kísértem figyelemmel a mûsort, nem volt kedvencem, nem tudott izgatni. S mivel már hetekkel ezelõtt Freddi továbbjutását zengte minden fórum, minden szavazás, általában be is jön a papírforma, hiszen azok küldenek sms-t, akik az ilyen szavazásokon is részt vesznek, nem hittem, hogy nagy kérdõjel lesz a továbbjutó.Nem is tudom, hova tegyem ezt a Freddit a kinyúlt béres legény ingében, a sovány lapockájával. A dala trendi, bárhol a világon bekapcsolod a hangládát, 5 percen belül megszólal egy ilyen dal. Néha Kállay Saunders hatását véltem felfedezni, mint ihletõt. A szövegbõl semmit nem értettem, a pionér -rõl meg egy bozótharcos katonára asszociáltam, viszont ahhoz túl csendes, szomorkás volt a hangulat. Most megjelent végre a magyar szöveg, ez alapján kezdem kapiskálni, hogy légy a jóságban, a természetességben úttörõ... Szép gondolat, hogy aztán Freddi személyében hiteles-e? Reméljük szerte Európában vannak tini lányok, akik egy ilyen ábrándos szemû, megmentésre váró fiút beszavaznak a döntõig!
Visszatérve Andréra, nem merte a zsûri behozni a négybe, nehogy meglepetés érje õket. Nem lett volna, hisz Gábor gyõzelme borítékolva volt. André viszont érett produkciót hozott, különleges is, fesztiválra való nóta. Talán Oláh Gergõt támogattam volna, és a roma zenészeket. Õk alkották volna a négyest, akik személyében az országunk lett volna képviselve. Majd elválik, Freddit hova sorolják. Hallottam biz. fórumokon, hogy szerény, bátortalan,meg hasonló jelzõket róla. Elsõ blikkre azt hittem, hogy jól palástolja a nagyképûségét, de ahogy láttam a családja karéjában, lehet, hogy belsõ tartalommal is bír ez a fiú:) Szia, Miki:)
olahmiki1959 2016 febr. 28. - 18:09:06
Kállay-Saunders András beválasztása a végsõ négybe a legnagyobb gyalázata volt a mûsornak, és egyben a zsûri dilettantizmusának és totális leszereplésének a kristálytiszta megnyilvánulása.
Ha valaki KÉTSZER egymás után! képtelen elénekelni a saját, hetek alatt begyakorolt számát, annak nincs helye az Eurovíziós Dalfesztiválon, mert csak leégeti a hazáját.
Mondom ezt úgy, hogy egyébként bírom, és tehetségesnek tartom Kállay-S. Andrást. (Szerintem ezt a nagyon hosszú nevet lecserélhetné valami rövidebbre, valahogy úgy, ahogy Fehérváry Gábor Alfréd Freddy-re változtatta a nevét.)
Én már a második-harmadik ütemnél észrevettem, hogy itt valami gáz van, - egy egész hanggal fölé énekelte a dalát - a kíséret mondjuk C dúrban volt, õ pedig D dúrban énekelt, ami a halál.
Ha nem hallotta a kíséretet, azt valahogy jeleznie kellett volna - egyszer még "elmegy" a dolog, de kétszer egymás után már nonszensz kategória.
A dolog azért volt baromi kellemetlen, mert a zsûri, teljesen szokatlan módon, még egy esélyt adott neki, és azzal sem tudott élni.
Sajnáltam, remélem, András levonta a tanulságot.
A négybe történõ beválasztását azért is tartottam gyalázatosnak, mert a zsûri ELVETT EGY MÁSIK ELÕADÓTÓL EGY LEHETÕSÉGET!!!

Oláh Gergõ felvezetõ kisfilmjénél megijedtem.
Amikor a Monty-csárdás hangjaira Oszvald Marikával táncra perdültek, azt vettem észre magamon, hogy kezdek lefelé süllyedni a fotelben, amiben ültem.
Te jó ég!
A drága mûvésznõt mindenki imádja ebben az országban - teljesen jogosan -, én is.
Kedves, aranyos, hihetetlenül temperamentumos, itt azonban úgy nézett ki - mind külsõben, mind mozgásban -, mint egy kihízott, élete delén már jócskán túllévõ mosónõ, akit felkértek egy tv szereplésere, õ pedig kapva-kapott élete legnagyobb lehetõségén.
Borzasztó volt!
Kifejezetten megkönnyebbültem, amikor ez a rész végül is kimaradt az elõadásból...

A Parno Graszt most tetszett - a katasztrofális szöveghibák ezúttal nem zavartak, azok kijavításához egész nemzedékek iskolázottsági problémáit kellene megoldani, az pedig nem megy egyik napról a másikra -, és a dallam egész este megmaradt a fejemben.
Amennyit a zsûri áradozott róluk, azt hittem, legalább a négybe beválasztják õket, még ha a legkevesebb pontszámmal is.
Nem történt meg, ami egyben azt is jelezte nekem, hogy a zsûri szövege mennyire álságos, és hazug...

Freddie száma "elmegy", semmi különös, õt valószínûleg - sõt, biztosan - a lányok szavazták meg végsõ gyõztesnek, elsõsorban a külseje miatt, a dala tucatdal, ilyenekkel lesz tele az Eu-s Dalfesztivál mezõnye, kíváncsi vagyok, meddig jut az ottani döntõben - ha egyáltalán bekerül.
De, ha már kijutott, akkor drukkoljunk neki!

És közben számoljunk le néhány illúzióval, ami a színvonalas zenét, az új hangot, a többiekétõl eltérõ stílust, és hasonló csacsiságokat illeti...

A magyar zsûrirõl pedig csak annyit, hogy számomra Zséda a legnagyobb csalódás, õt én a zenei világa, az elõadói érzékenysége miatt sokkal többre tartottam, alaposan leszerepelt a rossz döntéseivel, a végtelenül elfogult pontozásaival, a dalok zeneiségét teljes mértékben figyelmen kívül hagyó véleményeivel.
Both Miklóst a mûsor elõtt kutya sem ismerte, és a mûsor elmúltával ugyanúgy vissza fog süllyedni az ismeretlenség homályába. Joggal.
Pierrotnak voltak jó meglátásai, de összességében semmiféle nyomot nem hagyott a nézõkben.
Frenreisz Károlyt a könnyûzenei múzeum egyik vitrinjébõl kihozták a tv-be - miután száz éve nem hallottunk róla, jót tehetett neki ez a kis levegõváltozás -, remélem, a Dal következõ szériájában (ha egyáltalán lesz még ilyen), már kénytelenek leszünk nélkülözni a társaságát.

A két mûsorvezetõrõl a neveltetésem nem engedi, hogy bõvebben beszéljek, a süllyesztõbe velük!...:)
bree-gee 2016 febr. 28. - 17:17:20
Érdemes végignézni, a nyerteseket 1956-2015-ig, sok "ellötyömötyizett" dalt találhatsz ;)


Eurovision Winners 1956-2014
https://www.youtube.com/watch?v=0Ya_JNZcbyU

2015
https://www.youtube.com/watch?v=3avE4Zsp14g
filoszemitabélus 2016 febr. 28. - 16:48:58
Andi valóban kissé idétlenül viselkedett. De mit várunk egy kamaszlánytól, akinek gyökeresen megváltozott az élete, a figyelem középpontjába került? Ettõl függetlenül tündéri kiscsaj, jó ránézni!
-csengõzoli-- 2016 febr. 28. - 16:47:27
Szimpatikus ember ez a Freddie, de ennél unalmasabb, semmilyenebb dalt keresve sem találhattunk volna.
Kiáll egy szépfiú és eltötyilötyiz valami semmitmondó dalocskát.
Ezért szerintem teljesen fölösleges kiküldeni bárkit is.
filoszemitabélus 2016 febr. 28. - 16:46:59
Jó volt Tóth Andi és Freddy. A nagy felfedezett Petruska engem kissé meglepett. Adva van egy kissé kancsal, szemeit meresztgetõ, szakállas rabbi, aki klezmert játszik társaival. Ez lenne egy eurovíziós versenydal? Vagy a stílus miatt csak õ nyerhet? A zsûri nem is mer másképpen dönteni? Õ is Oscar díjat fog még kapni ráadásul?
ccaty 2016 febr. 28. - 16:21:10
Ha majd nála is megközelítené egy dal nézettsége a 149 milliót, akkor õ most elõre bármivel kiegyezne.

https://www.youtube.com/watch?v=i-3khu9_Iaw

viszont a hangjával kapcsolatos hozzászólások igencsak megoszlanak. Hamarosan ölre mennek:DDD
offtopic
bree-gee 2016 febr. 28. - 15:59:46
***off***
De reméljük az az hosszú út nem oda vezet, ahová Michael Boltoné... :D :D :D :D :D
https://www.youtube.com/watch?v=GI6CfKcMhjY
ccaty 2016 febr. 28. - 15:19:39
Hogy Alfréd hangja mennyire egyedi, arra volna néhány sikeresebb példa. Ezekre szeretne õ egyelõre hasonlítani, de még hosszú út áll elõtte. Mindenekelõtt sokat kell gyakorolnia, az alábbi példaképekhez viszonyítva olyan a hangja, mint a motyogás, vagy a suttogás, még hiányzik belõle az erõ.

Brian Adams
https://www.youtube.com/watch?v=ZGoWtY_h4xo - Everything I Do
https://www.youtube.com/watch?v=9EHAo6rEuas - Please Forgive Me

Michael Bolton
https://www.youtube.com/watch?v=m_bJQO1rUEM - I Wanna Hear You Say It
https://www.youtube.com/watch?v=bv5vMJKBAbo - Said I Loved You...But I Lied
10/10
kazsagx 2016 febr. 28. - 13:14:07 10/10
Olvasom itt a velemenyeket....sok emberrel ellentetben en nagyon orulok Freddie sikerenek... A dal nagyon jo es Alfrednak igen is egyedi hangja van. Szegyenkeznunk szerintem nem kell majd!
Kedveltem Petruska,Gergo,Kallay es Andre szamat is... Kallay nagyon elcseszte,amit nem is nagyon ertettem.
Toth Andika viselkedese botrany volt,nagyon nem tud viselkedni a kiscsaj!
A musorvezetoket pedig legkozelebb lecserelhetnek.
bree-gee 2016 febr. 28. - 11:30:20
..mármint nyomot hagyott akart lenni.
bree-gee 2016 febr. 28. - 11:28:52
:D Hehe, nem csalódtam benned!Pedig tényleg nem beszéltünk össze.Úgy tûnik ez a Running Scared akkora Euroviziós sokk volt, hogy mindenkiben nyomott! :D
1/10
southwind 2016 febr. 28. - 11:18:20 1/10
ja és petruska dalának 2/3-a is koppincs. Nem utálom én viszonthallani a 60-70-80-as évek zenéjét, csak akkor nevezzük ezt másnak...
Összes hozzászólás