A dán lány

Bakancslistához adom
The Danish Girl
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol életrajzi dráma, 120 perc, 2015

Értékelés:

215 szavazatból
Szerinted?

Koppenhága, 1926. Einar Wegener (Eddie Redmayne) és Gerda Wegener (Alicia Vikander) művészházaspár, a férfi nagy sikereket arat tájképeivel. A kevésbé elismert Gerda köztiszteletben álló polgárok portréfestője. Boldog házasságban élnek, bár a személyes és a művészi megvilágosodás eddig mindkettejüket elkerülte.
Mindez változni kezd, mert egy napon Gerdának gyorsan be kell fejeznie egy portrét, ezért megkéri a férjét, hogy öltözzön nőnek és legyen a modellje. Az élmény sorsfordító erejű, Einar rájön, hogy Liliként tudja kifejeznie valódi énjét, és elkezd nőként élni. Gerda váratlanul rádöbben, hogy új múzsája lett, ami kreatív lendületet ad művészetének. A házaspár azonban kénytelen szembenézni a társadalom rosszallásával.
Elköltöznek hazájukból és a jóval toleránsabb Párizsban telepednek le. Gerda karrierje szárnyalni kezd. Házasságuk új tartalmakkal telítődik, de nem minden feszültség nélkül. Gerda azonban folymatosan támogatja párja törekvését, hogy fizikailag is nővé alakulhasson. Egymásnak köszönhetően mindketten bátorságra tesznek szert, hogy merjék vállalni valódi önmagukat.
Bemutató dátuma: 2016. január 28. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb női mellékszereplő: Alicia Vikander
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb jelmeztervezés jelölés
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb smink és maszk jelölés
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb jelmeztervezés jelölés
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb brit film jelölés: Tim Bevan
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Eddie Redmayne
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb női alakítás jelölés: Alicia Vikander
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb filmzene jelölés: Alexandre Desplat
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Eddie Redmayne
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Alicia Vikander
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Eddie Redmayne
 • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

  2015
  Arany Oroszlán jelölés: Tom Hooper

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Barbara111 febr. 13. 01:23:31 10/10


9/10
King Diamond 2020 jún. 01. - 00:13:28 9/10
SPOILER IS LEHET BENNE!!!
Sokszor említettem már, hogy szeretem a különleges, magával ragadó történetű filmeket. Igaz, talán ilyen jellegű témával foglalkozó filmet még nem láttam, de nemrég mégis megnéztem a Dán lányt, mert már akkoriban, mikor megjelent, felkeltette az érdeklődésemet (aztán éveken keresztül a feledés homályába merült, de most újra eszembe jutott/ötlött és úgy döntöttem, megnézem). Annak ellenére, hogy semmilyen szinten nem vagyok érintett a történettel és a szereplőkkel kapcsolatban (identitás, szexualitás terén, nincsenek ilyen ismerőseim/barátaim, valamint, én is úgy gondolom, hogy a férfi-nő szerelem/kapcsolat az általánosan elfogadott és normális dolog az életben; ám, hasonlóan vélekedek arról is, mint többen is írták már előttem: hogy amíg nem nyomják/tolják az arcomba ezeket a "mássággal" kapcsolatos dolgokat, addig nekem sincs vele bajom, elítélni meg főbenjáró bűnként kezelni meg végképp nem fogok, egyrészt azért sem, mert mint említettem, nem volt/nincs dolgom ilyen emberekkel még eddig az életemben).
Viszont, a film megnézése után utánanéztem az eredeti történetnek is, mivel ez a film csak (a) megtörtént eseményeken alapul(!), és nem egy az egyben azt viszi vászonra. Erről nem sok utánajárással kielégítő információt lehet szerezni és el lehet olvasni, hogy miben tér el a film története az eredeti Einar és Gerda történetétől, és akkor kevésbé vagy akár egyáltalán nem fognak felvetődni kérdések a filmmel kapcsolatban. Nyilvánvalóan, az olyan dolgokra már sosem fogunk választ kapni, hogy ők mit is érezhettek valójában, a film is csak utalni próbál ezekre a dolgokra (és gondolom a könyv is).
Maga a film rendkívül megható és szép, számomra egyáltalán nem volt unalmas és lassú sem. Írom mindezt annak ellenére, hogy a történetben jó néhány dolgot nem úgy mutattak be, ahogy az a valóságban történt (mint például, hogy Gerda egyáltalán nem volt ott Lilivel a végtelenségig, elhagyta és hozzáment egy olasz fickóhoz, aki aztán később kisemmizte; és az ő házassága alatt értesült Lili haláláról, majd pedig visszatért Dániába, ahol nem tudott újra befutni, és elkezdett inni, lezüllött, majd pedig 1940-ben, szegényen, kisemmizve halt meg). De mindennek utána lehet szépen olvasni.
A film története jó néhány dolgot bemutat, ami a valóságban is így történt, és itt sokkalta többről van szó, minthogy Einar/Lili női ruhákat akart hordani, sminkelni akarta magát, hogy attól érezze magát nőnek, mint ahogy valaki korábban ezt felvetette. Nem véletlenül történt az vele, ami történt, az orvostudomány egyszerűen még nem volt elég felkészült ahhoz az 1920-as évek végén, 1930-as évek elején, hogy ezt véghez tudják vinni, amit Lili szeretett volna (az IMDb-n az érdekességeknél lehet olvasni, hogy az első ilyen jellegű sikeres műtétet 2013-ban Svédországban sikerült véghez vinni). A filmben valóban csak az első két operációról van szó, nem 5-ről, amin valójában átesett Lili, de ő abszolút nem csak annyit akart, hogy női ruhákban járjon, meg sminkelje magát, hanem ő teljesen nővé akart válni, hiába született férfinak. Ezért is voltak az operációk, gyereket szeretett volna és annak ellenére, hogy az orvosok felhívták rá a figyelmét, hogy rendkívül kockázatos ez a beavatkozás (az utolsó, amikor megpróbáltak neki egy méhet beültetni, de a szervezete nem tudta befogadni és ennek következtében halt meg).
A történéseket a film nagyon meghatóan és érzelemgazdagon mutatja be. Én simán bele tudtam magam képzelni a történetbe, magába a furcsa helyzetbe kevésbé (leginkább természetesen Einar/Lili nemi identitásához kapcsolódóan), mivel, ahogy fentebb is írtam nincs közöm ilyen szinten ehhez.
Szerintem Eddie Redmayne és Alicia Vikander (utóbbi meg is kapta az Oscart a legjobb női mellékszereplő kategóriában, igazából nem tudom, hogy kik voltak még jelölve, de ez egy elég jó alakítás volt) is remekül játszották a két karaktert, én egyáltalán nem éreztem művészieskedőnek, kínosnak, vagy csak a kamera miatti játszásnak egyikük alakítását sem. Redmayne brutálisan jól és meglepően könnyen/könnyedén hozta a finom, nőies gesztusokat.
A filmbéli helyszínek ugyancsak lenyűgözőek, mind Dánia, mind Párizs, mind pedig Németország. Azt is említették már korábban, hogy több ország elfogadóbb volt már akkoriban is a témához kapcsolódóan, igen, ezt alátámasztja az is, hogy Dániából el kellett menniük (szintén érdekesség, hogy a dán király, mikor köztudott lett, hogy megtörtént a férfiból nővé operálása Einarnak, semmisítette meg/érvénytelenítette a házasságukat Gerdával, tehát, nem ők váltak el egymástól), a sokkalta toleránsabb és elfogadóbb Párizsba.
A film hangulatilag is nagyon erős, magával ragadó, viszont, aki abszolút ellenzi ezeket a dolgokat, az ne nézze meg. Moziban sem nagyon ajánlatos, én örülök, hogy nem ott néztem meg, mert véleményem szerint nem moziban megnézendő film. Lehet aberráltnak vagy perverznek tekinteni a film főszereplőjét (a filmben is van hasonlóról szó, hogy eleinte ő sem tudja, hogy most akkor mi a helyzet, homoszexuális/biszexuális, vagy interszexuális, transzszexuális, esetleg elmebeteg/skizofrén/bipoláris--valószínű egyébként, hogy utóbbiból is szenvedett valamelyik betegségben), meg hogy az ilyen embereket elvből elutasítjuk vagy kirekesztjük a társadalomból; de én úgy vagyok vele, hogy amíg nincs velük dolgom, márpedig nincs, addig engem nem zavar, hogy léteznek/vannak ilyen egyének is a világban.
Ez egy rendkívül különleges és érzelmekkel teli film, melyhez igen, kell némi elfogadás, vagy elvonatkoztatás, és szerintem nem árt a megnézése után elolvasni/utánajárni az eredeti cselekményeknek sem. Abszolút nem bántam meg, hogy megnéztem.
9/10
1/10
Krisz000007 2020 ápr. 10. - 06:03:08 1/10 Előzmény picipc
szeretet... mármint perverzió! ha szeretet, akkor miért nem szeretett egy normális férfit? akik az életüket adták a hazájukért! mikozben ez a....
1/10
Krisz000007 2020 ápr. 10. - 06:01:46 1/10 Előzmény Dr. Classic
a betegességet sosem kell elfogadni!
1/10
Krisz000007 2020 ápr. 10. - 06:01:07 1/10
beteges! elképesztő hogy már akkor ilyenek voltak, persze az intézet ami akkor ezt támogatta egy szegény "náci üldözött volt"
7/10
Dr. Classic 2019 nov. 26. - 23:03:09 7/10
Nehez megérteni hogy miért pont a Saul kapta a legjobb idegennyelvű film Oscart, miért nem ez. (Még ha a szívünknek az kedvesebb) Mindkét film nagyon érzékeny területen kalandozik, nüanszok dönthettek. A dán lány is egy remekmű, szinte belegondolni is nehéz hogy lehetne elfogadni egy ilyen átalakulást. Végül egy kis poén, a film producerei valószínűleg hiába kilincseltek volna egy kis támogatásért a Magyar Nemzeti Filmalaptól. :))))
10/10
offtopic
picipc 2019 jan. 30. - 20:03:57 10/10
Egyetlen filmet ajánlok ami ehhez fogható: Isten veled, ágyasom! Lásd https://port.hu/adatlap/film/tv/isten-veled-agyasom-ba-wang-bie-ji/movie-1178
10/10
picipc 2019 jan. 30. - 20:00:20 10/10 Előzmény csomolungma
Így van.
Ez egy csodálatos film a szeretet és az elfogadás erejéről. Nem olvastam a könyvet, így összehasonlítás nélkül, magáról a filmről alkothattam véleményt.
A film elsősorban a lélek változásairól és a fizikai sík kapcsolódó formálódásáról szól. Számomra a kis rezdülések azok, amik ezt az illusztrációt igazán széppé tették. A történetet pro vagy kontra minősítése nélkül.
3/10
Samu-Nagy Emese 2018 okt. 30. - 02:51:20 3/10
Szerintem ebben az esetben külön kell választani a történetet és a filmet magát.
Ez egy igaz történet.
És mint ilyen: megkérdőjelezni, fikázni nem lehet. Tény.
Engem hidegen hagy a story, de ez csak azt jelenti, hogy nekem nincsen dolgom ezzel a történettel. Biztosan vannak sokan, akiknek van dolguk vele.
Mint film viszont: hatásvadász, felszínes, modoros.
Ha nem lenne A. V. és M.S. - nézhetetlen lenne.
E.R. rángatja az arcát, "érzékenyen" fogdossa magát, és minden pillanatán érzem, hogy produkciót látok, ami a kamerának szól.
A forgatókönyv sem izmos. Lyukas, motiválatlan, didaktikus.
Nekem nem tetszett a film.
10/10
csomolungma 2018 márc. 07. - 13:01:15 10/10
Csodaszep film a szeretet hatalmarol , elfogadasrol.
8/10
Bonnie 13 2017 aug. 21. - 19:50:10 8/10
Szép sz^ep és igencsak mûvészi film de sajnos ez a film azoknak szól akik hasonló cipõben j`arnak mint a fõszereplõ .Merjék felv`allalni a m`ass`agukat .Én mondjuk nem éreztem semmit a filmböl megnéztem sz^ep volt és kb ennyi.10/8
Billy Walsh 2017 márc. 17. - 21:14:35
Oh Alicia .... <3
10/10
s143 2016 nov. 25. - 20:10:01 10/10
ennek a filmek a könyvét megveszem,érdemes,megérdemelten nyert 1oscart,érzelmes film.
Jobb mint a saul fia talán. .)
trudy 2016 szept. 28. - 23:28:14 Előzmény Zoe Vadasz
Ez a film nemhogy nem jó, de nagyon sok sebbõl vérzik, jól mutatva mai társadalmunk szintjét. Egyre több olyan film készül, ahol egy igen kis réteget érintõ problémáról van szó (a mai liberális kultusz jegyében), és sajnos a rendezõk nem azt az utat választják, hogy a filmben lévõ problémával nem küzdõ emberek számára is tartalmazzon a történet mûvészi üzenetet és értéket, hanem ehelyett lebutított, primitív, az egyszerû tömeg számára is érthetõ eszközöket, szimbólumokat alkalmaznak dögivel. Meg persze kell bele egy-két befutott sztárocska és máris kész a tuti 21. századi "sikerfilm" receptje.
Egy olyan nézõnek, aki fogékony a finom lélektani ábrázolásra, az ilyen és ehhez hasonló filmek esetében már az elsõ néhány manír és giccs után a hideg futkos a hátán. Az igényes nézõ ugyanis szereti beleképzelni magát valamennyire a történet szereplõinek helyébe, de erre csak akkor képes, ha a történettel és a szereplõk viselkedésével, döntéseivel lehet azonosulni, vagy legalább a sztori egyszerûbb. Ha a fõszereplõk döntéseinek okai ismeretlenek, viselkedésük gyermeteg vagy irracionális, a sztori fõ motívuma pedig meglehetõsen távol áll tõlem, akkor ez az azonosulás teljességgel lehetetlen. Sajnos pont ez a helyzet "A dán lány" esetében is.
Azt gondolom, hogy a film elsõdleges célja a szórakoztatás kell, hogy legyen. Készen szeretnék kapni karaktereket, okokat, bonyodalmat és megoldást és mindezt egy felnõtt értelmi szintjén. Ha ez nincsen meg, akkor hamar elveszítem az érdeklõdésemet, bármelyik top színész mellett is.
10/10
Csipke Rózsika 2016 júl. 21. - 20:31:34 10/10
A filmet végignéztem és megállapítottam, hogy végre nem egy szokványos, tucatárut kaptam, hanem minõségit, mely témáját tekintve elgondolkodtatott. Értékelés 10/10.
Edmond Dantes 2016 jún. 10. - 09:13:03
Eltévesztetted a házszámot! Amirõl írsz, az nem ez a film, hanem ez:

http://www.port.hu/a_fiuk_nem_sirnak_boys_don_t_cry/pls/w/films.film_page?i_film_id=11451

Szemét zsûri is a csajnak adta az Oscart! Nem érdemtelenül. Mármint H.Swanknak.
eIemes 2016 jún. 10. - 09:00:06
Õszinteség... az általam helyesnek, igaznak vélt látásmód és értékrend bemutatása.
zegorias 2016 jún. 07. - 00:08:21
Különleges, meghökkentõ igaz történet. Hangulatos díszletek, szép fényképezés. Eddie Redmayne meggyõzött arról, hogy jó színész, ahogy Alicia Vikander is.
drProktor 2016 máj. 22. - 18:31:30
Ajánlom figyelmedbe az alábbit:
"Ember vagyok, semmi sem idegen tõlem, ami emberi."
drProktor 2016 máj. 22. - 18:01:02 Előzmény Zoe Vadasz
Lám, mennyi kérdést tettél fel, ezt mind a film generálta,
ezért nagyszerû, mert ezt tudja.
Megemlítem, hogy ha ez a feldolgozás „sült realista” lenne,
mindent úgy próbálna ábrázolni, ahogy az valójában lejátszódott,
akkor se biztos, hogy jobban bele tudnád élni magad, hogy hihetõbb lenne számodra.
Pl. azt írod, a „nõiség” nem annyi, hogy sminkelünk, szoknyát hordunk,
pipiskedünk(ezt én teszem hozzá), de egyáltalán nem biztos,
hogy ezt adott esetben a film élethelyzetébe került személy(pár) ugyanígy éli meg,
lehet, hogy a sminkelést és pipiskedést tartják lényegesnek,
ez egyébként hétköznapi, normál szexualítású személlyel(párral) is elõfordulhat sokszor.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu