A diadal

Bakancslistához adom
The Ron Clark Story
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-kanadai életrajzi dráma, 86 perc, 2006

Értékelés:

70 szavazatból
Szerinted?

Ron Clark nyugodt életet él, miközben egy kisvárosban dolgozik tanárként. Clark azonban ennél nagyobb kihívásokra vágyik, ezért úgy dönt, tanári munkáját a Harlemben folytatja, ahol a gyerekek köztudottan nem az alapműveltség elsajátításával vannak leginkább elfoglalva. Sokkal inkább érdekli őket a gengszterkedés, a drogozás meg a bulizás. Szülei, kollégái hiába próbálják lebeszélni, ő hajthatatlan. Meg sem áll New Yorkig, ahol elvállalja azt az osztályt, amelyiknek a diákjai a legtöbb tanárt üldözték el az előző tanévben. Clark azonban be akarja bizonyítani, hogy odafigyeléssel és sok-sok türelemmel a legelvadultabb gyerekekből is jó tanulókat lehet faragni.
Az igaz történeten alapuló filmben a Jóbarátok sorozat sztárja, Matthew "Chandler" Perry bebizonyítja, hogy komoly szerepben is megállja a helyét. Nem véletlen, hogy ezért az alakításáért még Emmy és Golden Globe díjra is jelölték.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Drizari 2022 okt. 22. - 15:42:08 8/10
USA, más kultúra, más hagyományok, mindenben eltérő Magyarországétól. Mondjuk előítéletben hasonló, de más alapokon. Nálunk történelmileg hátrányos népcsoport él, az USA-ban több ilyen népcsoport. De talán emiatt is, Ronald Lyle Clark (idén 50 éves) nálunk nem biztos, hogy sikert érne el egy valóban szegregálódott iskolánkban.
Katavagyokvanegypepsid 2021 nov. 20. - 13:40:47 Előzmény Edmond Dantes
Veszélyes kölykök - Michelle Pfeiffer.
ocsi028 2017 aug. 19. - 14:16:47
Nem kellene idevonni a cigányságot, hisz ez csak egy film, bár igaz történeten alapul, de rengeteg elem filmesítve van benne, ott négerek vannak, itt cigányok, ez magyarország, az amerika, ez a valóság az film. Szóval nagy butaság lenne ide vonatkoztatni a filmet, bár sokan nem tudják de itt is van egy egyházi iskola, igaz csak két helyen vannak az országba, a diákok 95%-a cigány és hatalmas sikereket érnek el mint a diálok mint a tanárok! De összeségében ez egy jó film, kikapcsol és próbálja az ottani valóságot megmutatni! Nálam 10/8
8/10
Owl 2014 máj. 06. - 16:30:01 8/10
Végignéztem, próbálok elképzelni egy hasonló magyarországi környezetet, ahol egy ilyen tanár eredményeket tudna elérni. Mivel más értelmét nem látom egy ilyen filmnek, minthogy a magyar viszonyokra való alkalmazásán elmélkedjünk. Írta itt valaki, hogy kisebbség iskoláiban eredményt lehetne elérni. Ez sajnos nem biztos, hogy így van. Idézet(Népszabadság): "– A kifogások egy része puszta elõítélet, de az is tény, hogy a cigány családok kultúrája, viselkedése teljesen más, ráadásul a roma gyerekek ötöde sajátos nevelési igényû (SNI), másik húsz százalékuk beilleszkedési, tanulási és magatartási gondokkal küzd (BTM). Az öröklött problémák egyik oka az, hogy a gyulaji beás cigányok szinte csak egymás között házasodnak." Tehát 40% degenerált! Azért a filmben nem errõl volt szó, azok a gyerekek normálisak voltak, de elhanyagolva nevelkedtek, a szüleik dolgoztak, és végül is örültek, ha a gyermekük gimnáziumba tudott továbbtanulni. Tehát a tanulást ÉRTÉKNEK tartották, ami nem mondható el a hazai, generációk óta segélybõl élõ tömegekre. Összességében tetszett a film, a gyerekeket trükkökkel lehetett a jó irányba terelni, de ahol van fogékonyság a hallgatóságban, ott, ha zökkenõk árán is, de eredményeket lehet elérni.
9/10
Edmond Dantes 2014 febr. 26. - 08:44:05 9/10
Bizony, bizony, jó film. 2012.júl.12-én kommenteltem, 10/9-et adtam. Minden bizonnyal a filmnek az a szép üzenete is eljutott mindenkihez h sok amerikai (USA) iskolában, a filmbéliben pedig biztosan, hûen leképezõdik az a nagy olvasztótégely-effekt, ami, minden korábbi és meglévõ feszültség daczára, az ország egészére jellemzõ: összeér(ik) itt WASP tanár és mindenféle (afro-amerikai, ázsiai, latino, tán WASP is) gyerek, bõrszínre és egyebekre tekintet nélkül, ha jól emlékszem. Beilleszkedési problémák mindig-mindenütt voltak-vannak-lesznek, meg jó és rossz és még rosszabb gyerekek (meg tanárok) meg vannak olykor kezelhetetlenek is. Meg itt egy remek tanár, aki összerakja (és nem kirakja) õket, országos hírnévre tesz szert õ és az általa alapított The Ron Clark Academy, a filmrõl és a film (el)ismertségérõl nem beszélve. Van mit tanulni, tanulni, tanulni.
9/10
pneklara 2014 febr. 26. - 07:36:43 9/10
Épp tegnap reggel olvastam a szokásos hírt: egy hatodikos gyerek - Lacika - rettegésben tartja az iskolát. Félnek tõle a gyerekek, tanárok,kifosztja a társait rokonai segítségével.
Bár számtalan, hasonló témájú filmet láttam már, kíváncsi voltam, milyen titkai lehetnek egy tanárnak, amivel egy másik nem rendelkezik, hogyan éri el, hogy az addig, haramiaként viselkedõ gyerekek megváltoznak, de fõleg a tanulásban a legjobbak közé küzdik fel magukat.S mivel a film megtörtént eseményen alapul, s bár léteznek benne mûvészi célból túlzások, hihetõ a történet valódisága.
Nos, a következõket tapasztaltam.
A tanár egyedül élt, minden energiáját az iskolára fordíthatta. Feltehetõen anyagi gondjai sem lehettek, nem szaladgált más bevételi források után, ismét csak látszott, hogy éjjel-nappal az osztálya ügyeivel foglalkozhatott.
Tudta, hogy eredményes munkához elengedhetetlen a fegyelem. Világos követelései voltak, s ezeket keményen betartotta.
Nem egy masszával dolgozott, hanem minden egyes gyerekre külön figyelt.
Megtalálta azokat a jószellemû gyerekeket, akik azonosulni tudtak vele, s fokozatosan segítségére voltak a fegyelem megteremtésében, a szabályok betartásában.
Nem csak a szigor, de a humor, a játékosság, az önirónia is eszköze volt, képes volt õ is tanulni a gyerekektõl, hisz voltak olyan dolgok, amiben azok voltak járatosabbak.
Minden gyerekben megtalálta, hogy miben értékes, dicsérte is ezeket a dolgokat, nem csak szidott,követelt fegyelmezett.
Rávezette a gyerekeket, hogy az iskola nem ellenség, a tanulás öröm. Közösséget ígért nekik, ahol védett minden gyerek.A száraz tananyagot érdekes módszerekkel hozta közel.Lassan megkedvelték, s hitelessé vált a szemükben.
Az igazgató nem ellene dolgozott - sokszor a valóságban a direktor pedagógusellenes -, hanem hitt a tanárában,

, s a gyerekek elõtt is tekintélyt biztosított neki.
A szülõket rávezette: bízzanak a gyerekeikben, mert értékesek, esélyeik vannak az életben, ha a szülõ is megadja a támogatást, nem az iskola ellen dolgozik.
A film vége olyan, mint általában az ilyen filmeké: könnyeket elõcsalogató.
De arra alkalmas volt, hogy megerõsítsen: pedagógusnak nem való mindenki, csak nagyon értékes tulajdonságokkal bíró ember.Nem elég a tananyagot tudnia, de ismernie, szeretnie kellene a gyerekeket, s érdekessé kell tennie az iskolai munkát. Régen túl vagyunk azon, hogy a mostani, rémséges történeteket csak csupán a ped. személyisége feloldhatná, megoldhatná, de egy jó tanár könnyebben tud tekintélyt, együttmûködési vágyat felébreszteni a gyerkõcökben.
Akit érdekel az iskola belsõ világa, annak érdemes megnéznie a filmet.
cellasto 2014 febr. 25. - 20:16:15
veszélyes kölykök rimék? :D
napraforgó 2013 máj. 27. - 05:43:14 Előzmény Tibag05
Nekem voltak ilyen tanáraim. Igaz ez nem mostanában volt.... És hálistennek nem ilyen problémás osztályba jártam.
Tibag05 2013 máj. 26. - 15:23:37 Előzmény napraforgó
napraforgó!:önfeláldozó, tudattal hivatásdolgozó tanárok, akik rájönnek, hogy szeretettel és némi jól megválasztott szigorral többre lehet jutni, mint a céltalan büntetésekkel, eltiltásokkal."

CSAK A FILMEKEN4
9/10
Edmond Dantes 2012 szept. 05. - 15:16:05 9/10 Előzmény Barbie&Enn
Köszönöm, igen! És arra is 9/10-t adtam , csak komment nélkül.
Barbie&Enn 2012 szept. 01. - 12:23:58 Előzmény Edmond Dantes
Szerintem amire gondolsz a Saját szavak Hilary Swank fõszereplésével :)
9/10
Edmond Dantes 2012 júl. 12. - 22:04:51 9/10
Nem láttam a Chandler-filmeket, de ez egy jó film. És ez az érdekes. Nemrég láttam egy hasonlót szintén a tévében, amiben egy tanárnõ követ el hasonló csodát egy rakás hasonlóan rossz, valamivel nagyobb gyerekkel. Egy híres színésznõ játszott benne, úgy emlékszem, de nem jut eszembe a neve és a film címe. Aki tud, segítsen, kösz!
napraforgó 2012 júl. 09. - 13:07:08
hivatástudattal dolgozó - vajon hogy keveredett ez össze?
napraforgó 2012 júl. 09. - 05:55:22
Ugyanaz pepitában. De jó film volt. A film igaz történeten alapult. Úgy látszik mindig vannak nehezen kezelhetõ diákok és önfeláldozó, tudattal hivatásdolgozó tanárok, akik rájönnek, hogy szeretettel és némi jól megválasztott szigorral többre lehet jutni, mint a céltalan büntetésekkel, eltiltásokkal.
kolie6 2011 febr. 11. - 21:44:02
Kellemesen csalódtam ebben a filmben.:) öröm volt végignézni...
10/10
manocset 2010 dec. 10. - 00:26:38 10/10
Nekem nagyon tetszett. Láttam már hasonló filmeket, ennek ellenére nekem nem ugrott be, hogy ilyet már láttam. Jó befejezni úgy egy filmet, hogy az embernek kicsit feldobja a napját, még ha csak rövid idõre is.
10/10
susmuruss 2010 febr. 05. - 15:20:11 10/10
nem szamitottam tul jora hiszen jo chandlert nehez volt elkepzelni komoly dramai szerepben. Oriasit csalodtam benne(pozitivan) megmutatta hogy o kepes erre is. Kulon tetszik hogy igaz tortenet, igy meg meginditobb. 10-09
10/10
myatom 2009 nov. 07. - 10:18:40 10/10
A párévente filmet csináló Randa Haines valamit nagyon tud. '86-os, Oscar-díjas Egy kisebb isten gyermeki, Mindenem a tánc, most ez a film. Egyik jobb mint a másik. Eredeti, szívet melengetõ, reális. És hozzá jól megkomponált feszes történetvezetés. ELég jó a szinkronja, de angolul mégis jobb volt nézni. A "Jóbarát"-os Chandler Bing telitalálat választás volt, fõleg az eredeti ismeretében. :o)

A DVD-n van egy kilencperces feliratozott "Így készült", ahol felbukkan az eredeti Ron Clark, sõt poénkodik Matthew Perry-vel.
friendsfan 2009 okt. 01. - 18:32:21 Előzmény DRusza
Az megfordult a fejedben hogy az élet ilyen sablonokbál áll? MErt sajnos így van. A film jó nem remek, nem különleges, de jó. Fõleg Perry bizonyít benne... ismét.
8/10
Beyonce 7 2009 ápr. 29. - 11:53:03 8/10
Szerintem jó film,nekem tetszett.:)
Lehet,hogy egy kicsit elcsépelt,viszont azt ne felejtsük el,hogy ez egy igaz történet.
Ezek szerint elcsépelt frázisok is ("merjetek nagyokat álmodni ...") mûködnek a való életben.
Ennek a filmnek ez volt a lényege.
Perry jól játszott,volt humor és érzelem is.
10/8
Összes hozzászólás