Film

A dicsőség ösvényei

/Paths of Glory/
magyarul beszélő, amerikai háborús filmdráma, 84 perc, 1957 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Értékelés:

70 szavazatból
Szerinted?

  Az első világháborúban Párizstól 28 km-re megmerevedett a front és egy folyamatos, zegzugos lövészárok-rendszer alakult ki, amelyben francia közkatonák küszködtek a mindennapi apró kis győzelmekért a németek ellen, melyet parancsra teljesítettek. Mireau tábornok ebben a lehetetlen helyzetben olyan feladatot kap, amely egyenlő az öngyilkossággal, vagyis a "Hangyavár" bevételét. Dax ezredes (Kirk Douglas) először nem ért egyet a parancs végrehajtásával, de később elfogadja. A roham megkezdődik, de igen gyorsan vissza kell vonulnia a francia ezrednek, oly sok a veszteségük. Broulard tábornok parancsot ad ki a saját tüzéreinek, hogy lőjenek a visszavonuló, "gyáva" katonáikra. Ezt a parancsot a tüzérparancsnok megtagadja. A visszavonulás után a vezérkari tábornokok felelősségre vonják az ezredet a "gyávaságukért" és elrendelik, hogy az ezred három századából száz-száz főt végezzenek ki. Dax ezredes a tábornokok elé áll, s közli velük, hogy őt vonják egyedül felelősségre. A vezérkar cinikusan meghátrál és "csak" arra adnak parancsot, hogy egy-egy katonát jelöljenek ki, akiket másnap hadbíróság elé állítanak és kivégeztetnek. Az ezredes bejelenti, hogy ő lesz a védőügyvédjük.

  A filmet Franciaországban betiltották.

  Forgalmazó: Örökmozgó

  Kövessen minket a Facebookon!

  Stáblista:

  Szereplők

  Dax ezredes
  Broulard tábornok
  Mireau tábornok
  Roget hadnagy

  Alkotók


  Vélemény:


  2017. november 11. 03:13
  Minden elemében fantasztikus film, rám nagy hatással volt. 10/10
  Nekem ez jobban ütött, mint a Strangelove.

  2015. november 8. 19:42
  Nagyon jó háborús film, csak ajánlani tudom, az külön pont, hogy a fölkapottabb háborús filmekkel szemben itt a csata mellékes és inkább a színfalak mögé nyújt betekintést.


  8/10

  2015. október 21. 11:24
  /"Patriotism is the last refuge of a scoundrel." /
  "A hazaszeretet (patriotism) egy olyan tabu, amit csakis pozitív értelemben szabad használni. Az ettől való jelentős eltérést fontos helyeken nem díjazzák, sőt kiközösítést vagy más komoly büntetést is vonhat maga után."

  K. filmje éppen ennek a szólamnak a becstelen alkalmazásáról szól.
  (Számomra a patriotizmus hazafiasságot jelent, ami nem egyenlő a hazaszeretettel.)
  És a hazai közbeszédben éppen úgy visszaélnek vele, mint 100 évvel ezelőtt; ez a film a mának (is) szól.

  Összes hozzászólás