A dolgok állása

Bakancslistához adom
Der Stand der Dinge
NSZK-amerikai-portugál filmdráma, 127 perc, 1982

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

A német független filmes amerikai megrendelésre készíti a Túlélők című filmet Portugáliában. A forgatás azonban pénz- és nyersanyaghiány miatt leáll. A színészek tetszhalálba merevednek a dologtalan időszakra, mindenki más elfoglaltság után néz. A producer megszökik, a rendező utána indul, és Los Angelesben találja meg őt, ahová hitelezői elől menekült. Beszélgetéseikből a rendező számára is világossá válik - az európai és az amerikai filmgyártás éles ellentéteként -, hogy a világ filmes moguljainak akció, emberfeletti hős és színes látvány kell, nem fekete-fehér valóság. Amikor a megbízók megtalálják őket, a rendező nem tud mást tenni, mint - fegyverként maga elé tartva kameráját - a valóságot filmezi.
Wim Wenders "A dolgok állásá"ban a mindenáron való filmcsinálás apoteózisát adja: a német rendező – aki Fritz, mint Lang, és Munroe, mint Murnau – a portugál tengerparti helyszínen várakozik a pénzre, hogy folytatni tudja a forgatást. Az hommage-okkal jócskán tűzdelt filmben Gordontól, a segédproducertől tudja meg, hogy igazán gáz van (a félfülű Paul Getty III játssza), az igazi producer eltűnt, az operatőr (őt egy mozi-kisisten, Samuel Fuller alakítja) családi ok folytán hazautazik a bűnös városba, Los Angelesbe. Fritz Munroe követi, Sam Fuller felesége meghalt, ő nem tud mit tenni, a filmcég ügyvédje (ő pediglen Roger Corman, a kései B-filmek királya) lebeszéli a producer kereséséről. A német hangyaszorgalommal csak követi, a producer ölebe nyomra vezeti, a producer testőrével egy lakókocsiban menekül a hitelezők elől, egy hosszú éjszaka autóskörútján bejárják a filmtörténetet, a producer elénekli Hollywood dalát, hajnalra a hitelezők kopói csak megtalálják őket: kettős emberhalál.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Sadenal 2015 febr. 24. - 21:09:54 7/10
A zárójelent nekem is tetszett de egy idõ után kicsit mintha leállt volna a film (szó szerint is), pedig az alaptörténet egész jó. Viszont a végét tényleg eltalálták csak az okot nem tudom, hogy mi miatt történt az, ami.


7/10
eucrow 2008 dec. 06. - 14:15:46
Ugyan még semmilyen best-of listán nem láttam (és nem is tulajdonítok nagy jelentõséget ezeknek a listáknak), érzésem szerint a kamera-fegyver zárójelenet iszonyúan kifejezõ.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu