A falu

Bakancslistához adom
The Village
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 108 perc, 2004

Értékelés:

485 szavazatból
Szerinted?

Izolált kis közösség éldegél egy erdei kis faluban, ahol titokzatos lényektől tartanak. Ők azok, akikről nem beszélnek és a béke érdekében a falubeliek nem mennek az erdőbe, a teremtmények pedig nem jönnek be a faluba. Egy fiatalember, Lucius Hunt (Joaquin Phoenix) egy napon azonban azzal a tervvel áll elő, hogy az erdőn át bemenne a városba, ahonnan gyógyszereket hozna a falunak. A hiedelmekben hívő, maradi közösséget felbolygatja az ötlet és hamarosan elszabadul a pokol. M. Night Shyamalann (Hatodik érzék, A sebezhetetlen) filmjének főszereplői John Hurt, Sigourney Weaver, Bryce Dallas Howard és Adrien Brody.
Bemutató dátuma: 2004. szeptember 23. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Hamariberkenye Fenyöerdei jan. 26. 20:56:42 10/10
Nagyon jó film! Érdemes volt megnézni!
5/10
offtopic
Midnight67 jan. 26. 14:21:29 5/10 Előzmény megadex
Nincs ezzel semmi probléma, fura is lenne a világ, ha minden film mindenkinek egyformán tetszene.
megadex jan. 26. 12:43:03 Előzmény Midnight67
Én nem tudom, biztos velem van a baj, de én már másodszor nézem meg és nekem tetszik
5/10
offtopic
Midnight67 jan. 25. 22:06:31 5/10
Shyamalan biztosan egy elég elvont figura, már így az eddigi munkásságát áttekintve.
A Hatodik érzék volt a legjobb, de ugye ott is a misztikus vonal volt a lényeg. Az esemény egynek elment, legalábbis egy darabig, de a befejezésnél már fogtam a fejem. A Jeleket sokan dicsérik, én háromszor futottam neki, de nem sikerült a végéig jutnom. Valószínűleg az a baj, hogy én túl realista vagyok, nem tudok mit kezdeni a misztikus, földöntúli történetekkel. Időnként megnézek egyet-egyet kíváncsiságból, de nem igazán tudom értékelni az ilyeneket. Ez nem feltétlenül a filmek hibája.
Gergel Bikassy jan. 25. 21:06:30 Előzmény Midnight67
Shamalayan többi filmje ugyanilyen hamis. Egyszer megkérdeztem egy ismert "amerikanistát", hogy az wgyébként indiai rendező "keresztneve": Night (!) létező keresztnév? - Nem tudott válaszolni. Azóta sem, senki.,
Gergel Bikassy jan. 25. 18:55:22 Előzmény HáziSárki
:DDD
5/10
Midnight67 2019 dec. 10. - 20:38:05 5/10
Néztem-néztem - egy darabig, bár nem tudom, minek. Illetve de, Joaquin Phoenix miatt, de sajnos, ez így is kevés volt, mert egyébként a történet maga abszolút nem az én világom. Ez nem thriller, hanem valami misztikus marhaság és ebben a műfajban még nem sikerült olyan filmet látnom, ami igazán tetszett volna, úgyhogy most már tudom, hogy kár erőltetnem. Persze, lehet hogy ez az én hibám, nem pedig a filmé.
2/10
Nótárius 2019 dec. 09. - 00:26:37 2/10 Előzmény Hannibal Lecter
Részben egyetértek; legalábbis abban, hogy a minősítés elsősorban a minősítőt minősíti.

Én most mégsem fejteném ki részletesebben, hogy több kiváló szereplőjét, hangulatos zenéjét és a képi megjelenítése erényeit leszámítva, szerintem miért NEM érdemes megnézni ezt a filmet.

Az viszont sokat elárul, hogy az itteni összes hozzászólás végigolvasása sokkal érdekesebb és szórakoztatóbb volt számomra, mint maga a film.

Talán érdemes lenne számba vennie annak tanulságát, hogy a szókészlete legjellemzőbb elemeként, azt a kultúrember által ehelyt nem használandó szót ismételgeti kényszeresen, tucatnyiszor, amit mások hozzászólásaiban joggal kárhoztat.
beldonbp 2019 szept. 29. - 09:56:25
Másodszor próbáltam végignézni, de most sem sikerült. Sajnos unalmas és vontatott. Pedig a csavar a végén érdekelne.
JOHN48 2019 aug. 02. - 11:14:30 Előzmény Amiel
Szia! A Filmbolond oldalról letöltheted. :)
1/10
norbertobaggio 2019 jún. 19. - 22:21:57 1/10
Kár hogy 0 osztályzat nincs. Komolyan ilyen ocskaságot már régen láttam. Kinomban inkább beb.sztam
9/10
Amiel 2019 máj. 05. - 13:48:38 9/10
Nagyon jó kis film. Ritka az ilyen! Nekem nagyon tetszett.

Tudja valaki, honnan lehetne letölteni? Írjon üzit, aki tudja! Köszi!
9/10
TitusLivius 2019 ápr. 08. - 11:26:09 9/10
Jó kis film ez még mindig, kicsit lehetne sötétebb hangulatú. A színészi játék és a zene lenyűgöző.
1/10
Csaba Weisz 2018 okt. 21. - 22:19:58 1/10
A zenéje gyönyörű. Ez ami megfogott, mert a film zavaros, vontatott, érthetetlen. Számomra 1 pont.
10/10
greilod 2018 szept. 18. - 23:39:47 10/10
Másodszor láttam és ismét lenyűgözött. Rengeteg értelmezése van a filmnek, a színek és a szimbólumok is nagyon tetszettek. Elgondolkodtató, mindenkinek nagyon ajánlom!!! 10/10
6/10
Viharsziget 2018 júl. 28. - 23:18:06 6/10
Ez nem thriller! Annak indul, de sajnos aztán kiderül, hogy az egész spoiler: egy blöff! Aztán a film semmi másról nem szól, mint hogy a lány meg a gyógyszerért, és még csak itt sem történik semmi. spoiler vége

Egyébként ha drámaként nézzük nem rossz, szép a témája, de ez nem thriller.
kriszta.g 2018 máj. 04. - 10:23:08
Nagyon jó film volt akkor is amikor a moziban láttam, a csavartól leesett a hajam :) és jó film most is ennyi év után. SPOILER A vének döntésével nem értek egyet így nem lehet elmenekülni a szenvedés elől mert az mindig megtalál, mert az ember nem menekülhet saját maga elől, ahogy azt okosan fel is ismerték csak kár hogy későn. A végén kár hogy nem derült ki hogy megmenekül-e a fiú, de végülis a lényeg az volt hogy a lány rájött hogy mi a helyzet, és rajta áll vagy bukik a falu sorsa, megmondja az igazat, vagy elhallgatja, ezzel a kezében a döntés, a néző meg elképzelheti mindkét befejezést. SPOILER VÉGE
Én jobban szeretem ha egy film le van zárva, de ettől függetlenül izgalmas volt és többszöri nézésre is alkalmas annak ellenére hogy ismerjük a csattanót. Bryce Dallas Howard nem lett a kedvencem a filmben, viszont a többiek alakítása nagyon jó volt. Adrian Brody főleg. 10/10
Shyamalan filmjeit csak imádni vagy utálni lehet, nálam ez az előbbi. A hatodik érzék után a második.
Akinek tetszik a stílusa nézze meg a The visit c. filmet, eszelős jó.
gladiolus 2017 máj. 27. - 07:42:56
Hát most hogy mondod, valóban félreérthetõ, amit írtam. Nem, jelenlegi világunkat sok szempontból nem lehet civilizáltnak nevezni, a civilizált szót elsõsorban a tudomány és a technika vívmányaira értettem.
Egyébként a saját világomat civilizáltnak érzem, mert én sokmindenben nem azonosulok a jelenlegi társadalmi elvárásokkal.

Egyéb szempontok alapján ugyanakkor a falu ennél egy ideálisabb világot mutat be, egy letisztultabb, erkölcsösebb, és mindenekfelett egy, a természettel összhangban élõ társadalmat, ami lenyûgözõ.Kérdés, hogy lehet e ilyet teremteni, életképes lehet e ez jelen keretek között. Fenn tudják e tartani magukat egy ilyen közösségben az emberek, mert el kell menni ruháért, esetenként orvosi ellátásért-és ez az a tényezõ, ami miatt a világtól nem zárhatjuk el magunkat. Az orvosi ellátás.
Ha tehetném, én is szívesen élnék valami hasonlóban, de a film valószínûleg arra hivatott, hogy bemutassa egy ilyen elkülönült közösségi létforma hibáit is. Mert ha komolyabb baj van, akkor azért csak bemegy az ember a kórházba, hogy ne haljon meg, csak igénybe veszi az elsõsegélyt, amit a falu keretei között nem tudtak már kezelni. Valószínûleg a fiatalok szeretnének zenét hallgatni, filmet nézni, internetrõl informálódni-természetesen nem kóros mértékben, bár mondjuk lehet ezek nélkül is élni, bár némileg ingerszegény az élet így.Én úgy érzem, az egészségügyi ellátás és az oktatási hiányán bukhat el egy ilyen közösségi élet, mint ahogyan a filmben ez be is bizonyosodott.

Azonkívül misztikus megfélemlítéssel maradásra bírni embereket megint csak nem célravezetõ, ahogyan az a filmbõl is kiderült, mert amit nem szabad megtenni, az elõbb utóbb rendkívül érdekes lesz, és csakazért is tudni akarják a kiváncsibb természetûek, hogy mi is van az erdõn túl.
Amit ezek az emberek el akartak érni, az alapvetõen egy pozitív cél, de ezt nem lehet erõszakkal elérni. Mert csak azok az emberek tudnak gyökeret verni egy ilyen ökofalu típusú közösségben, akik önként mennek oda, és eldöntötték, hogy amit ez a létforma adni tud, az elég lesz nekik.
Viszont a film láthatóan azt sugallja, hogy a fiatalokat, akik ebbe születtek bele, és nem önként döntöttek a sorsukról, lehetséges, hogy érdekelné a külvilág is. Magyarul engedni kéne nekik, hogy menjenek el, nézzék meg, próbálják ki, és ha önként visszajönnek, az már jó lesz, és mûködõképes.

Kifejezetten jó filmnek tartom a Falut, mert lényeges kérdéseket feszeget, és reálisan mutatja be az emberi természetet. Mindemellett olykor hátborzongatóan félelmetes tud lenni, és végig fenntartja az érdeklõdést.
gladiolus 2017 febr. 17. - 15:38:56
Tegnap újra kedvem szottyant megnézni, és mivel a tartalmat már ismertem, sokminden másra is tudtam koncentrálni. A gyönyörû táj persze már korábban is feltûnt. Kifejezetten szépek voltak a színek a filmben, pl. amikor a sok piros bogyó közepén álldogál Ivy a harsány, sárga kabátjában.

SPOILER

A végén a rendõr elmagyarázta, hogy kifejezetten megtiltotta valaki, hogy a terület felett légifolyosót hozzanak létre, ezért lehetett tehát igaz, hogy nem láttak repcsit a gyerekek. Egyébként most jobban összeállt nekem, hogy mi is az alapötlet létjogosultsága. Egyszerûen történnek olyan helyrehozhatatlan, drasztikus igazságtalanságok, amik valóban rávehetnek embereket arra, hogy kivonuljanak a társadalomból, és megpróbáljanak létrehozni egy ideális, agressziómentes társadalmat. Ami egyébként sosem fog sikerülni senkinek.
Azért nem, mert lehetetlen, mert minden közösségben akad legalább egy, aki szétzúzza az egészet, lásd itt is megvolt ez a személy. Gonosz mindig van, volt, és lesz, nem lehet szabadulni tõle, csak megtanulni felvértezõdni, hogy az ember megvédhesse magát valahogy.
És mindettõl függetlenül csodálatos biokáposztákat termeltek, az külön megfogott. :-)

SPOILER vége
gladiolus 2017 febr. 16. - 13:55:51 Előzmény nikato
Hát ha ettõl Sigourney Weaver két hétig nem aludt, akkor nagyon tropák lehetnek az idegei., mert ezt semmi sem indokolja. Félelmi szempontból ez a film teljesen normális keretek közé szorul, éppen annyi rémületkeltés van benne, ami pont indokolt ahhoz, hogy semmiféle giccs ne legyen, és ezek a jelenetek még zseniálisak is, fõként, ami már kint az erdõben zajlik.
Ugyanakkor az alapötlet tényleg kívánni valót hagy maga után, mert a koncepció több sebbõl is vérzik.

SPOILER

A kérdés teljesen jogos, hogyhogy nem találnak rájuk, jelenkorban játszódó történet, minden miliméter be van már kamerázva a térképen, tehát marhaság, hogy soha senki nem veszi észre a jelenlétüket. A fiatalokat, akik sosem léptek ki egy bizonyos élõhelyrõl, ezért bizonyos tekintetben tudatlanok, még el lehet drasztikusan szigetelni, bár valóban nem hihetõ, hogy sosem vesznek észre az égen egy repülõt sem, szóval ehhez is fogyatékosnak kell lenni. Viszont az, hogy kívülrõl sem jön be soha senki, a felvilágosult, civilizált, világból, na az valóban hülyeség és naivitás.

SPOILER vége

Adrien Brody pedig itt (is) magas színészi teljesítményt nyújt.
Összes hozzászólás