A fegyverszünet

Bakancslistához adom
La tregua
olasz-francia-német-svájci filmdráma, 125 perc, 1997

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

A film 1945-ben játszódik, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadítását követően. Az egyik túlélő, Primo Levi, elhatározza, hogy visszatér hazájába, Olaszországba. A háború utáni nehéz körülmények miatt utazása hónapokig tart. Lengyelországon, Ukrajnán és Fehéroroszországon átkelve figyelemmel kíséri Európa újjászületését, amint az élet visszatér a normális kerékvágásba. Az út során Levi személyisége is változik, megtapasztalja a túlélés lehetőségeit az új helyzetben (pl. orosz katonákkal kereskedik) és megpróbálja feldolgozni a tábor emlékeit.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • David di Donatello Díj

    1997
    Legjobb film
  • Cannes-i fesztivál

    1997
    Arany Pálma jelölés: Francesco Rosi
  • David di Donatello Díj

    1997
    Legjobb filmzene jelölés: Luis Enríquez Bacalov

Hozzászólások

Szerinted?
Jim Hacker 2020 júl. 12. - 21:54:26
Primo Levi saját emlékeit írta meg és először 1947-ben jelent meg. Ebből készült ez a kiváló és megrázó film. Az auschwitzi koncentrációs tábor megnyitásával indul a film, vagyis gonosz nácikat nem is nagyon látunk, inkább szovjeteket. Aztán beindul egy nagy vándorlás, sok nélkülözéssel, hiszen abban az időben nem úgy jártak a vonatok mint a békeidőkben. Jók a szereplők, néha beszélgetnek de igazából sok van a fantáziánkra bízva. John Turturro igazi átéléssel mutatja be azt a sebezhető, csöndes és sérült embert akit Primo Levi-nak hívtak, és aki élete során sokszor megmutatta a tetovált számot a karján, főleg németeknek, hogy emlékeztesse őket, mindenkit, arra a gyalázatra ami velük sokukkal megtörtént.

Ajánlom azoknak is akik már több náci haláltáboros filmet láttak, és talán elegük is lett a sok kegyetlenkedésből. Itt kevés ilyet látni, inkább el kell képzelni milyen szörnyű lehetett a foglyoknak, amiben az empátia tud leginkább segíteni, ha van.
offtopic
Dorkateo 2009 aug. 20. - 21:57:20 Előzmény babajaga
... szerintem az egy másik történet, nem kéne összekeverni.

A múlt fontos történéseirõl kellenek beszámolók.
Nem szabad elfelejteni õket.

Máskor majd máson fogunk elgondolkodni!
babajaga 2009 márc. 16. - 23:59:02 Előzmény Dorkateo
egynézõ úgy gondolta, hogy a saját környékünkön élõket is sajnálni kell, felfogni szörnyû helyzetüket, és ahhoz képest, amennyire lehet, segíteni. ez is van olyan katartikus, mint a holokauszt ráadásul a film is éppen erre hívja fel a figyelmünket. ettõl függetlenül holokauszt volt, és nem lehet letagadni.
Dorkateo 2008 szept. 14. - 13:47:27 Előzmény EgyNézõ
Fogalmam sincs mit értesz saját környéken???

A koncentrációs táborokat megmutatni és nem direktben nyomkodni a könnyzacskókat, hullákkal és borzalmakkal, nagyon is alkalmas és nívós alkotás.

Ha csak a dokumentumfilmek hullahegyeit nézzük, annyira távolinak és lehetetlennek tûnik az egész holokauszt történet.
Ebben a filmben nem az. Átélhetõ, érezhetõ, még egy gyerek is bele tud gondolni, mit is jelenthet a megalázás. És akkor talán nem teszünk majd ilyesmit másokkal, vagy nem hallgatunk félve, amikor beszélni kéne.
Talán...
perry 2008 júl. 31. - 18:12:00
Láttál valamit a saját környékeden ?
EgyNézõ 2008 júl. 31. - 17:31:37 Előzmény Dorkateo
Nna ... inkább a saját környéken kell körülnézni, mint az ilyen filmeken olvadozni.
Emberek ...
?
Dorkateo 2007 szept. 29. - 16:54:12 Előzmény perry
Gyönyörû film, már régóta megvan videón, többször is megnéztem. A gyerekeimnek is meg lehetett mutatni, számukra is befogadható volt.
Áttételesen szólt a borzalmakról, inkább az újrakezdés szemszögébõl ismerjük meg az írót. A hosszú hazatérés lehetõséget adott számára az újragondolásra és a feldolgozásra.
Tanulhatunk belõle, mindenkinek vannak újrakezdései.
perry 2007 szept. 26. - 21:43:23
A holokauszt csak egy állomás, túlélni a túlélhetetlent, és tovább menni szembesülni magunkal és a változásokkal az maga az ÉLET.
Csak azoknak ajánlom teljes szivembõl akik hisznek a humanizmusban, az emberi lét, és az
út megtalálásában.