A fehér bolygó

Bakancslistához adom
Na srebrnym globie
lengyel sci-fi, 157 perc, 1987

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

A Föld megbomlott, az emberek új planétákat kerestek. Otamor kapitány és asztronautái nem éppen a program szerint landoltak az Ezüst bolygón, de megvetették az élet alapjait, új nemzetség született. A kényszerű landolás visszavetette a civilizációs eredményeket, ám egyikkőjüknek, Jerzynek sikerült eljuttatni a Földre az események hírét. Évek múltán új űrhajó landol ugyanott - Marek érkezik, egy újabb kaotikus világba.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
tapodeer 2015 aug. 15. - 17:40:46
Köszi a spoilert Howard Kraft, b+.
Howard Craft 2014 jan. 10. - 00:30:44
Howard Craft 2014 jan. 10. - 00:23:35
Gyönyörû film, nagyon megragadó és vésztjósló. Jómagam is angol felirattal, eredeti lengyel nyelven láttam. Örökre befejezetlen marad, talán éppen ebben rejlik az ereje - egy enigma, amely furcsa kaleidoszkópként a lét enigmáját sokszorozza meg.
10/10
sangye 2013 márc. 17. - 17:50:30 10/10
hát igen korunk nagy paradoxona kötelezõ mû.
feketevipera 2011 júl. 20. - 10:58:58
Nagyon nehéz írni a filmrõl, eléggé sok minden kavarog bennem ezzel kapcsolatban. Sajnos csak angol felirattal, eredeti nyelven láttam, így még nehezebb volt megérteni. Sokféle mondanivaló halmozódik a történetben, az egyéni szabadságtól kezdve a kollektív szabadságon át a vallásig, a vallással való visszaélésig, az erõszakig, az emberi elaljasulásig, az ember és az állat közötti határ elmosódásáig. Egyébként eléggé szétesõ a cselekmény, már-már a követhetetlenség és a nézhetetlenség határát súrolja, fõleg a vége felé, és ezt még tetézi az, hogy a már leforgatott jelenetek egy részét elpusztították, így itt-ott maga a rendezõ mondja el, mi is volt a kimaradt helyeken. Néha az volt az érzésem, mintha "drogfilmet" néznék, inkább az érzelmekre próbál hatni a sztori, mint az értelemre, rendkívül sok a kézikamerás megoldás, az "ideges" kameramozgás, a szürreális és nyomasztó látványvilág pedig szinte rabul ejti a nézõt. Sokszor mintha Zulawski a látvány és a külsõségek kedvéért feladta volna a "hagyományos" narratívát, így megnehezítve a megértést és a befogadást. A szereplõk szájába adott szövegek idõnként kissé életszerûtlennek tûntek számomra, fõleg amikor a tömény filozofálás került elõtérbe. Azt hiszem, a filmet fel lehet fogni az egyéni és kollektív útkeresés ábrázolásának, az emberi történelem rajzának, a kereszténység összefoglalásának és bírálatának is. Érdekes látni, ahogyan a fejlett technológiával rendelkezõ ûrhajósok a bolygón primitív társadalmat hoznak létre (egyébként a leszármazottak nyilvánvalóan vérfertõzés eredményei), majd lassan kialakul körülöttük - illetve az Öreg körül - a vallási kultusz, közben a civilizáció is fejlõdik, s a papság és egy vékony réteg átveszi az irányítást. Ezalatt a furcsa szárnyas lényekkel is meg kell küzdeniük, akik - ha jól értelmeztem a dolgokat - az ember saját belsõ gonoszságának kivetülései. Értelmezésem szerint a film keserû antiutópia, hiszen az elsõ ûrhajósok pont azért menekültek el a Földrõl, hogy máshol alapítsanak új civilizációt, és hogy újrakezdjék az egészet. A végkicsengés viszont szerintem az, hogy az ember nem tud megváltozni, az ösztönei és az erõszak szükségszerûen korlátozzák a tevékenységét, a civilizáció és a vallás csak máz, hogy elrejtse a valódi énjét, a vérszomjas, az ösztönei kielégítését szem elõtt tartó emberállatot. Lehet vitatkozni azon, hogy Zulawski filmje vajon remekmû-e vagy túlzottan artisztikus, mûvészieskedõ alkotás, az azonban kétségtelen, hogy minden hibája és hiányossága ellenére is megérdemel egy megnézést. Sajnos idehaza tudomásom szerint csak egyszer adták tévében, filmklubokban elvétve felbukkan. A film lényegének megértésében esetleg segíthet az alapul szolgáló regény, amely - azt hiszem - Ezüstös mezõkön címmel jelent meg, de sajnálatos módon ez is nehezen utolérhetõ, tudomásom szerint csak egy 1922-es kiadás létezik belõle.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu