A félszemű

Bakancslistához adom
True Grit
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai western, 106 perc, 2010

Értékelés:

434 szavazatból
Szerinted?

A tizennégy éves Mattie Ross apját hidegvérrel lelőtte a gyáva Tom Chaney, és a lány eltökéli, hogy az igazságszolgáltatás kezére adja a bűnöst. Segítséget kér az iszákos, hamar a fegyveréhez kapó békebírótól, Rooster Cogburntől. Ketten nekivágnak, hogy (a férfi tiltakozása ellenére) levadásszák Chaney-t. Az apja vére azt diktálja Mattie-nek, hogy a bűnözőt az indiánok földjén át is üldözze, és megtalálja őt a LeBouef nevű texasi ranger előtt, aki egy másik férfi meggyilkolása miatt vinné Chaney-t Texasba.
Bemutató dátuma: 2011. február 17. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb operatőr: Roger Deakins
 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb film jelölés
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb film jelölés: Scott Rudin
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Jeff Bridges
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Joel Coen
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb film jelölés: Joel Coen
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Ethan Coen
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb rendező jelölés: Ethan Coen
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb film jelölés: Ethan Coen
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Mary Zophres
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb operatőr jelölés: Roger Deakins
 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb női alakítás jelölés: Hailee Steinfeld
 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb hang jelölés
 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Jeff Bridges
 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Joel Coen
 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Mary Zophres
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb hangkeverés jelölés
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb hangvágás jelölés
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Hailee Steinfeld

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
RigbyTheMad febr. 21. 20:09:53 9/10
Nagyon jó volt. Végre, amikor a lányra komolyabb szerepet tudtak írni. Ezt a trendet kellene követni. (sajnos nem sikerült azóta sem) Egy magabiztos, intelligens, mindenre elszánt főszereplő karaktert tudtak összehozni.
10/10
Nótárius 2020 márc. 22. - 08:11:20 10/10
Figyelemfelkeltő témájú, derűsen sajátos hangulatú western, igényesen szép képi világgal, hitelesen korhű érzetű tárgyi környezettel, hozzáillő kiváló zenékkel; de legfőképpen egy kora-komolyodott elszántságú, bármely felnőttnek is dicséretére válható értelmi és szociális intelligenciájú nagyos lány, érzelmileg is megragadó történetével; markáns eredetiségű remek karakterekkel, továbbá szórakoztatóan egybe-zsúrolódó nyers egyszerűségű és elmés párbeszédekkel, valamint az egész filmet átszínező mosolygtató emberségű, néhol fekete humorral.


Engem is lehangolt kissé, ezért a happy end-re vágyóknak sem ajánlom az utolsó, elmúlásosan szomorú jelenetsort, de aztán beláttam, hogy


... ez a film pont így volt tökéletes.
Illetve enélkül nem lehettem volna élmény-részese Iris DeMent záróképek alatti nagyon szép dalának sem:
https://youtu.be/ZGbxrNqK4-4
9/10
Vídia. 2019 nov. 23. - 23:19:16 9/10
EowynTheHunter 2019 nov. 19. - 01:19:44
Ismét megmutatták a magyar televízió angol fordítói, hogy nem szükséges nyelvtudás, vagy józan ész ahhoz, hogy egy nagy vállalatnál dolgozhassanak :D
6/10
sexykex 2019 márc. 20. - 13:39:01 6/10
Óh, azok a boldog békeidők, amikor John Wayne ellovagolt a festett szürkület kulisszái mögé. Ma már a western sem az igazi, vagy én változtam túl sokat. Addig tetszett, amíg a kölyök kialkudja a vérdíjra valót és elindul a csodacsapat. A többi hol vontatott, hol hazug. Persze, láttam már rosszabbat is.
9/10
Eddie Lomax 2019 febr. 11. - 14:29:00 9/10
Igaz, hogy remake, de ritka mestermű. Nálam 10/10-es és a kevés azon filmek egyike, amit szinkronnal (ha valaki szerette a Gran Torino szinkronját ezt is imádni fogja) és eredeti nyelven is brutáljól lehet élvezni. Bridges és Damon párbeszédei is klasszikusak, de az egész film magával ragadó. Nem tudom abban az évben mi vitte el előle az Oscart de ennek a filmnek bőven kijárt volna egy.
8/10
Kit Fisto 2019 febr. 09. - 23:25:37 8/10
Nagyon jó film! Az egyik legjobb western, amit valaha láttam. Van humor is benne, és kalandfilmes hangulat.
7/10
Trap 416 2018 márc. 16. - 17:28:06 7/10
Úgy szerepelt az emlékeimben, hogy ez egy bűn rossz, unalmas film, ehhez képest kellemesen csalódtam, mikor újranéztem. Haverom megfogalmazása, az "abszurd westerndráma" szerintem teljesen jól körülhatárolja a filmet. A Coen testvérek gyakran dolgoznak az abszurditással és a groteszkkel, de itt a szokásosnál többet moralizálnak. Kicsit idegen tőlük, de nem volt zavaró, örülök, hogy megnéztem, végig lekötött. Nem mondom, hogy benne van a top3 Coen moziban, de talán a 4. helyre befér. 10/7
breeder 2016 jún. 21. - 20:10:40
OFF
A Blöff és A ravasz... két jó filmje.
Persze kinek-hogy tetszik. Én minden esetre mindkettõt kedvelem. :)
offtopic
Edmond Dantes 2016 jún. 20. - 21:28:29 Előzmény breeder
itt off
Köszönöm, Guy Ritchie-re jobbkor nem is hívhattad fel a figyelmemet, inkább csak névrõl ismerem, de pont ma este adják kultfilmjét, amit még sosem láttam (A Ravasz, az Agy és két füstölgõ puskacsõ), felveszem. "Ránézésre" nem igazán az én mûfajom, de belefogok, kiderül.
breeder 2016 jún. 18. - 15:04:10 Előzmény Edmond Dantes
Az élet is telis-tele van tragikomédiával, csak amikor valaki ezeket átéli/túléli nincsen nevetõs kedvében. Külsõ szemlélõként nézve viszont paródiának tûnhetnek ezek a helyzetek. Vagy (a szóban forgó film esetében is láthatjuk, hogy) a rendezõ direkt karikíroz ki helyzeteket, hogy azok viccesnek tûnjenek.
Egyébként Coen-ék filmjei pont emiatt jók (vagy egyesek szerint rosszak), mert vagy kipukkadsz rajtuk, és mérges leszel, vagy azt mondod, hogy ez már annyira gonosz tréfája az életnek, hogy hangosan felnevetsz és csak pisloghatsz. :)

Egyébként valóban van hasonlóság Coen-ék és Tarantino munkásságában (sõt, még talán Guy Ritchie-t is idesorolnám, mert õ is nagy mestere az abszurd drámai szemléletnek). :)

Abszurd dráma:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Abszurd_dr%C3%A1ma
Edmond Dantes 2016 jún. 12. - 19:18:00 Előzmény breeder
Csak tegnap láttam és nekem pont az tetszett benne h "realista ábrázolású, korhû film" helyett paródia-féle volt, kicsit Q.Tarantinós is, mint mondjuk legutóbb Aljas nyolcas, ...


!!!SPOILER!!!
...csak egy darabig a szokásos QT-vérfürdõ nélkül.
!!!SPOILER VÉGE!!!


Utána olvastam itt az egyik kritikában h ez tulképpen egy visszafogott Coen-fim volt...meg hogy "a rendezõpáros...alázatot tanúsított,.." meg "ezúttal lemondtak a rájuk jellemzõ kifordított látásmódról és fanyarságról"...hm, én nem így éreztem, sõt, pont ezért volt elviselhetõ.
Anditos 2016 jún. 06. - 12:46:12
Nagyon tetszett, jó hangulatú film.
Ami viszont eléggé levont az élvezetbõl, Jeff Bridges szinkronja. A színész hangja eredendõen rekedt és mély, nem tudom miért nem lehetett olyan magyar színészt választani neki, akinek hasonló az orgánuma. Reviczky Gábor erõltetett hangja nagyon mesterkélt és irritáló volt. (Szegény Végvári Tamás is az utóbbi idõben már elmélyített, rekedtes hangon szinkronizálta Al Pacino-t. Ha jól emlékszem az Ördög Ügyvédje óta, mert a filmben Pacino hangját lelassították (állítólag), hogy sátánibb legyen.)
A kislány szinkronja viszont felüdülés volt. :)
antibond 2016 jún. 05. - 08:58:03 Előzmény darkbull
Ne haragudj, de ha egy kislány nem a Barbi-hadseregét rendezgeti, s nem affektál nyafka hangon, az máris irritáló??
Nekem éppen az elõbbi típus az!
Határozott, talpraesett, életrevaló, eszes, elszánt.
Ezek negatív nõi tulajdonságok? (Most a filmtõl teljesen függetlenül)
A filmet pedig nem kell nekem eladnom, eladja az saját magát...
darkbull 2016 jan. 22. - 13:35:26
A szerinted legrémesebb, fenekelõs jelenet az eredeti, John Wayne-esben is benne volt, sõt elég sok jelenetet 1 az 1-ben újraforgattak, ezekért ne ezt a filmet fikázd. Nem akarták a filmet XXI. századi tempóra áttenni, nem is lett jobb, korszerûbb az eredetinél. Ebben nagy szerepe van a kislánynak, aki az eredetiben is irritáló volt, de közel sem annyira, mint a remake-es lány.
10/10
Cukros csirkecomb 2015 szept. 29. - 00:15:16 10/10
Az egyik legemberibb western, amit valaha láttam. (Nem értem, kinek mi a baja egy talpraesett gyerek szerepével, nekem szimpatikus volt a kislány lelkiereje és elszántsága.)
Nagy1A 2015 szept. 27. - 11:12:08
Nem értünk egyet, de hát miért is értenénk valamennyien egyet! A kiscsajszi valóban elég sok egy felnõtt, öntudatos ember számára, különösen, ha az illetõ egy férfi, aki majdénmegmondomhogymitcsinálj-tetaknyoskölyök típusú,de egy átlag kiskölyök nem is lehetne film téma. Nem mondom azt, hogy minden bokorban terem egy ilyen határozott egyéniséggel rendelkezõ "kisfelnõtt", de elképzelhetõ, viszont ebben a filmben a számomra nem is ez volt a legfontosabb. Meg tudlak érteni, jártam már én is úgy, hogy egy antipatikus szereplõ miatt, elment a film, de itt nem okozott nagy gondot a kiscsaj nagyon okossága, nem tudta a filmet elrontani.
Nagy1A 2015 ápr. 30. - 10:51:11 Előzmény breeder
Pontosan így van, ez itt a való világ volt, az általunk ismert " Igazi Western " éppen a film végén kezdõdött 25 év múlva, abban a mutatványos showban, amiben a rendõrbíró is szerepelt. Sima cirkuszi elõadásokon mutatták be a Wild West-et amerikaszerte, hogyan gyõzték le az ármánykodó, gonosz, vérszomjas indiánokat ( miközben ellopták az országukat! ) és Buffalo Bill, hogyan nyírt ki többezer buffalót. Amerika akkor hemisította meg a történelmét, amit a rettentõ buta amerikaiak többsége még ma is tényként hisz el! Talán az öntudatos kis tini lógott ki a sorból egy kicsit, csak azt nem szabad elfelejteni, hogy abban az idõkben a tizenévesek szinte teljes értékûek voltak a házimunkában, Ugyanazt tudták már abban a korban mint a felnõttek, mert meg kellett tanulni, hiszen pár év múlva már a saját lábukra álltak és a saját háztartásukat vezették!
Nagyon jó kis film ez!!
breeder 2014 jún. 12. - 23:55:48 Előzmény zegorias
Szerintem ez egy realista ábrázolású, korhû film akar(t) lenni, azért sincsen túl sok mondanivalója.
Röviden összefoglalva, a film arról szól, hogy a vadnyugaton nem voltak hõsök, csak olyan emberek, akik túlakarták élni a nehéz helyzeteket...

8/10
8/10
kazama90 2014 márc. 16. - 11:57:44 8/10
a film eleje elég unalmas/vontatott,lassan indul be de az utolsó félóra jó volt.a színsészek is jók(Bridges,Damon),bár a kislány nekem is sok volt.10/8.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu