A férfi, aki szerette a nőket

Bakancslistához adom
L' homme qui aimait les femmes
francia romantikus vígjáték , 119 perc, 1977

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

A közúti balesetben elhunyt Bertrand Morane (Charles Denner) temetésén kizárólag csak nők vesznek részt. A szemlátomást szokványos Casanovának tűnő középkorú férfi csak vándorolgatott egyik nőről a másikra és szinte fétis módjára bálványozta lábaikat. Lassacskán viszont feltárul Morane múltja, így az anyjával való nehéz kapcsolata, amely meghatározta későbbi érzelmi világát...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
deadscott aug. 18. 10:16:21 6/10
Epizodikus, vázlatos.. Legalább a nők szépek lehettek volna, de sajna egy kivételével mind randa volt.
9/10
qwertzuio 2022 márc. 07. - 01:05:46 9/10
Jó film. Egy igazi időutazás. Valahogy más volt minden 77-ben és mégis van ami nem változott. Érdemes megnézni.
"Aki mást megkínoz, maga is szenvedni fog."
9/10
Tiberio 2022 márc. 07. - 00:54:15 9/10
Emlékeztem erre a filmre gyerekkoromból; akkor persze még nem tudtam, hogy mire ezeket a sorokat írom, a filmben látott világ tökéletesen megsemmisül (nem a tárcsázós telefonra gondolok). Kár érte.

A rendezőtől jó pont, hogy hamar kinőtte az ifjú bolondériáit, és elkezdett a mozinézőknek filmet csinálni. A férfi, aki szerette Európát.
offtopic
sofi 72 2011 jan. 05. - 09:54:51
Hát megmodom õszintén, hogy fogalmam sincs, láttam-e valaha Truffaut filmet??!!:D (Bár nagy esély van rá, mert az európai filmeket nagyon szeretem, ha lehet mindegyiket meg is nézem, amikor csak lehetséges)!! Az az igazság, hogy a rendezõk nevével és a filmcímekkel eléggé hadilábon állok. Csak egy-két nagy kedvenc rendezõ és filmcím marad meg a kobakomban. Általában nézés közben szoktam rájönni, hogy az adott mûvet már ismerem. De, ha azt mondod jók, beiktatom a filmjeit, bár EU-s filmeket még letölteni is elég nehézkes, nem tudom, hogy fogom megszerezni?? Legtöbbször csak a sokak által kedvelt, "divatos" filmek vannak fent mindenhol. Azért nem adom fel, (magyar megátalkodottság...):)))) van egy két "FILM-GURU" ismerõsöm, akik szinte mindent meglelnek, úgyhogy majd az õ segítségüket igénybe veszem. Kösz a tippeket!!:)
offtopic
sofi 72 2011 jan. 05. - 09:49:10
Örülök, de miért csak "majdnem"???? Ami evidens, az ellen nem szabad küzdeni!:)))

A francia borokkal pedig nem foglalkozunk!!!! Magyar szív, magyar lélek, magyar gyomor, MAGYAR BOR...:!!!!:))))))
filmbarbár 2011 jan. 04. - 21:32:56 Előzmény sofi 72
Truffaut filmjei, sztem, valamilyen szinten mindig szórakoztatók, nagyon jó ritmusuk van, (N.B. vágások, erre is érdemes ám odafigyelni), engem eddig soha nem untattak és egy nagyon sajátos képi és zenei világgal rendelkeznek.

Azt nem tudom hány filmet láttál eddig ettõl a francia mûvésztõl. Nem ezt a filmjét ajánlanám elsõnek megnézni, de biztos, hogy ebben sem csalódnál. Hát még a többiben, teszem hozzá. :))

Ha már említetted, talán egyetlen filmje van ami nem kifejezetten az emberi kapcsolatokkal foglalkozik, a 'Vad gyerek', de az is zseniális, nekem nagy kedvencem tõle.
offtopic
filmbarbár 2011 jan. 04. - 19:51:05 Előzmény sofi 72
Majdnem teljesen egyetértek, hiába is küzdenék ez ellen. :)
A toleranciáról csak annyit, hogy talán úgy van ahogy mondod, de néha átkozottul nehéz azt felmutatni. Azért igyekszem, amennyire csak lehet.

Úgy van, végre valaki normális!!! Le azokkal a nyugtató és nyomáscsökkentõ tablettákkal. Éljen a MAGYAR BOR!!
Azért a franciák is tudnak kiváló borokat készíteni. legalábbis így mondják. :)))
offtopic
sofi 72 2011 jan. 03. - 10:40:48 Előzmény filmbarbár
Hát, nem adtam össze és nem is osztottam el, csak úgy kb-ra megsaccoltam és így jött ki a 70-80%-ék!!:D

A kötözködésrõl csak annyit, hogy én ide kikapcsolódás céljából jövök fel, nem pedig, hogy kiengedjem a gõzt!! Azt máshol is meg lehet tenni, nem igaz?? Jobb a békesség, meg persze a tolerancia sem mellékes tényezõ. Engem nem idegesít az ellentétes vélemény sõt, szeretem, mert sokszor építõ jellegû is lehet!! Igazam van, vagy igazam van??:))

Aki meg csak veszekedni jár ide, hát, csak annyit mondok neki: váljék egészségére, talán így kevesebb nyugtató és vérnyomáscsökkentõ fogy....:))))
offtopic
sofi 72 2011 jan. 03. - 10:31:56 Előzmény filmbarbár
Tetszik a "kritika" !! Ezt vártam. :)) Bár, az írásod alapján nem tûnik valami túl könnyednek a film. Mindenesetre a történet alapján, amit felvázoltál érdekesnek tûnik, úgyhogy bekerült a tervezett filmek közé. Köszi az olvasók nevében is!!:D Az emberi kapcsolatokkal foglalkozó történeteket mindig is szerettem. Remélem nemsokára sort tudunk rá keríteni!!
offtopic
filmbarbár 2011 jan. 02. - 22:38:12
Óóóh, ez a pozitív motiváció igen jól hangzik. :)

Nem tudom, hogy jött ki Nálad ez a százalék, de én is úgy éreztem, hogy legalább 80%-ban mindig igazat adok Neked. Ami még ennél is fontosabb a számomra, hogy nem szoktál hülyeségeken lovagolni. Na meg másokkal kötözködni, amit némelyek oly nagy elõszeretettel mûvelnek errefelé, tényleg fel nem foghatom mi okból. :(

Biztos kell még fejlõdnöm. :)))
filmbarbár 2011 jan. 02. - 22:24:41
A film könnyed szórakozást ígér egy örök témában: kapcsolatok egy férfi és (számos) nõ között. Valójában egy feloldhatatlan ellentétet boncolgat férfi és nõ között, ami csak ritkán lehet mulatságos. Sokkal inkább egy õszinte és kellõen részletes esettanulmánynak mondanám. Rengeteg apró sztori van benne, amelyek elröppennek mielõtt a nézõ beleélhetné magát. Idõnként tényleg mulatságos, de máskor zavarba ejtõ, a kívülállónak (feltéve, ha van ilyen) talán sokszor vontatott és nehezen követhetõ.

A férfi, Bertrand, nem egy Casanova típus. Úgy vélem, hogy a legtöbb nõi nézõnek nem is igazán vonzó a színész (Charles Denner), így jobban kitapintható a lényeg: miért mond oly sok nõ igent neki, mit adhat nekik, amit mástól kevésbé kaphatnak meg. Nem próbálja megjátszani a ’férfiasságot’, sõt elég sokszor meg is alázzák, és a szemébe mondják az ’igazságot’ amit békésen elvisel. Bertrand szinte betegesen kerüli, hogy más férfiakkal kerüljön kapcsolatba, fõleg este hat óra után!!! Ezen még akkor sem változtatna, ha olykor kudarcot vall a nõkkel.

Különösen idegesítõ lehet sok nézõnek, hogy a film erõsen fókuszál a randevúk elsõ napjaira, heteire, sõt még inkább az ismerkedések legelsõ pillanataira. A hagyományos recept: egy-két férfi és kb. ugyanannyi nõ, aztán a film végére megvan a boldog (vagy elbukott) pár. Nos, ebben a filmben a rendezõ erõteljesen rámutat, hogy két idegen ember között a legelsõ kapcsolatteremtés mennyire döntõ. Egy-két ilyen eset lehet nagyon romantikus, itt viszont sorozatban esnek meg az ilyen ’igen is, meg nem is’ találkák. Elvileg ezekbõl lehetnek életre szóló kapcsolatok, (házasság, sõt ami leginkább számít, utódok) de ilyen elképesztõ mennyiségben ez már anti-romantikus. Pedig, úgy érzem, a filmbõl nem kiábrándult nézõ, késõbb könnyen felidézheti a sztorik nagy részét, és (magában) elismerheti, hogy az egész film elképesztõen realisztikus.

A film különösen érdekessé válik, amikor Bertrand könyvét kiadásra érdemesnek találja egy kiadó, leginkább annak egy szerkesztõnõje, aki a kisregényt a 20. századi férfi-nõ kapcsolatról szóló dokumentumnak látja - egyszerû stílusban elmesélve. „Miért keressük oly sok emberben azt, amit neveltetésünk szerint egyvalakiben kellene megtalálnunk?” – mondja ez a nõ a film végén.

A film számomra legértékesebb mozzanatai, amikor Truffaut feltárja a férfi múltjának néhány megrázóan érdekes részletét (fekete-fehérben): elsõ tapasztalait a másik nemrõl, és a férfi anyjának rövid de annál izgalmasabb bemutatását. Mindezek nélkül, csak egy egyszerû, könnyen felejthetõ filmet kapnánk. Ez nem az. Érdemes rajta gondolkodni.

Végül idéznék itt Sören Kierkegaard-tól, mert idevág:
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, ezt is meg fogod bánni, vagy megházasodsz, vagy nem, mindkettõt meg fogod bánni. … Bízzál egy lányban, meg fogod bánni; ne bízzál benne, azt is meg fogod bánni.”
Ez valaha nagyon érdekesen hangzott nekem, de most úgy tûnik, egy ilyen jó film sokkal érzékletesebben tudja mindezt feltárni egy filozófus vontatott és hosszadalmas fejtegetésénél.
offtopic
sofi 72 2011 jan. 02. - 17:33:45 Előzmény filmbarbár
Nagyon szívesen!:)

A pozitív motiváció híve vagyok...:)))))))

Kb. 70-80%-ban egyezik a véleményem a tieiddel a filmekkel kapcsolatban, úgyhogy ha azt mondod érdemes, akkor lehet, hogy majd 1x én is betervezem?!

Egyébként pedig, aki elmosogat fõzés után, sõt, még a kutyának is külön "fõzõlapot" biztosít, annak a véleménye igenis számít nekem!!!:))))))))))))))))))))))
offtopic
filmbarbár 2011 jan. 02. - 14:17:39
Köszi szépen. Még ilyet sem mondtak nekem. :)))

Sikerült megnéznünk, bár még tart a 'feldolgozás'. Talán este, ha lesz idõm megírom a kis elemzésemet. Mert ez a film megéri!!

Már elõvettem egy régi könyvemet (S. Kierkegaard-tól), hogy idézzek belõle.

Akkor folyt. köv. :)
offtopic
sofi 72 2011 jan. 02. - 11:23:13 Előzmény filmbarbár
Már két napja kíváncsian várom a kritikádat!!:))
Sikerült megnézni?
offtopic
filmbarbár 2010 dec. 31. - 10:28:27
Ezt a filmet készülünk megnézni a mai nevezetes napon. Gondoltam benézek ide, hogy lássam ki mit talált ebben filmben. Erre tessék, nekem kell elindítanom ezt a topikot!!
A nagy meglepetés miatt most nem is tudok többet írni. :(