A fiatalkorú

Bakancslistához adom
The United States of Leland
amerikai filmdráma, 108 perc, 2003

Értékelés:

43 szavazatból
Szerinted?

A történet egy 16 éves fiúról, Lelandról szól, akit őrizetbe vesznek a gondjaira bízott retardált gyerek meggyilkolásáért. Leland a fiatalkorúak intézetébe kerül, ahol egyedül a pszicháter, Pearl előtt nyílik meg. A néző novellaszerűen, hol az elmesélt sztorikból, hol Leland naplóba írt monológjaiból ismeri meg a fiút, a barátnőjéhez fűződő problémás kapcsolatot és nem utolsó sorban az összetett családi hátteret.

Stáblista:

Szereplők

Pearl Madison
Albert T. Fitzgerald
Mrs. Calderon
Leland P. Fitzgerald
Marybeth Fitzgerald

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
k11zoltan 2023 jún. 17. - 17:30:44
Többedszerre látom, de csak jelenetek maradnak meg.
90-es évek hangulatú film a '00-s évek elejéről.
Amúgy nézhető.
Gilike 2016 szept. 26. - 16:44:21 Előzmény Max_Payne
Pici helyreigazítás: (SPOILER?!) ez a fiú se nem elmebeteg, se nem pszichopata. A pszichopata legelemibb ismérve, hogy nem érez, nincs bûntudata, felelõsségérzete, nem ismeri az empátiát és így tovább. Ez a fõhõs épphogy egy anti-pszichopata, aki túlságosan is fogékony az emberi érzésekre, különösen a fájdalmasakra. Introvertáltnak introvertált, de épp csak annyira elmebeteg, amennyire mindenki, akit felkavar a másik érzõ lény szenvedése. Hogy mennyire, és ez mit képes kiváltani belõle, és hogy ez meddig tekinthetõ normálisnak: ez éppen a filozófia egyik kedvelt kérdésköre.
Gilike 2016 szept. 26. - 16:30:01
Nálam ez a film az Amerikai szépség testvérdarabja, csak a mondanivaló mintha annak a "reciproka" lenne. Nagyon jó és nagyon mély film, de ahogy már mások is mondták, nem lehet akármilyen hangulatban leülni elé. Az Amerikai szépség összességében sokkal jobb film, de a maga nemében ez is remekmû. Mindenképp megnézem majd eredeti nyelven is, mert a szinkron rémes, de még így is átjött a mondanivaló.
1/10
Max_Payne 2015 febr. 27. - 22:22:59 1/10
Na,megnéztem ezt a "filmet". Finoman szólva nem tetszett.

***SPOILER***

Régen éreztem már olyat filmnézés közben,mintha egy hatalmas gorilla penetrálta volna az ánuszomat a játékidõ teljes hossza alatt, azonban ez itt most bekövetkezett. Szabályosan fizikai fájdalmat okozott ez a film. Borzalmas,ahogy az elmebeteg introvertált pszichopata köcsöggyerek megpróbálja megideologizálni a tettét a bárgyú elméleteivel és a sajátosnak hitt,szánalmasan gyenge filozofálásával. Maximálisan megérdemelte amit kapott. Ebben a filmben nincs semmi érdekes,semmi tanulságos, egy érdektelen,közönyös sekélyes pöcs,egy repedtsarkú drogos meg egy kanos néger fickó balladája ez,egy amerikai retkes undorító fos. Akinek ez tetszett,annak gratulálok.

***SPOILER VÉGE***

Ez a film egy nagy rakás fekália. Ajánlatos távol tartani magatokat tõle. Sajnos itt nem lehet nulla pontot adni,csak ezért adok neki egy hajszálvékony egyest.
9/10
Syco 2013 máj. 25. - 20:34:21 9/10
Szerintem, ez az a film, amit egyedül érdemes megnézni! És, ez az, amin érdemes elgondolkodni is.. Nagyon jó film!! Örülök, hogy megnéztem! ..Átjött, aminek át kellett jönnie. Én feliratosan ajánlom, semmilyen szinkron nem adja vissza a színészek filmbeli hangulatát, csak az eredeti hangjuk! Jó elmerengést a film után! ;)
8/10
NADALFAN 2013 máj. 24. - 22:11:37 8/10
na ez a film amirõl ellehet polemizálni. elgondolkodtató az biztos ,vannak olyan történések az életben amit nem tudunk megmagyarázni, miért cselekedjük a rosszat,a filmben érdekes válaszok vannak .
10/10
Attlee 2013 jan. 26. - 23:49:52 10/10
Régebben láttam tv-ben a filmet, nagyon megfogott! Viszont szinkronosan nem találom sehol sem. tudna ebben valaki segíteni? Több éve keresem, de nem találom szinkronosan, csak feliratosan!

Elõre is köszönöm ! :)
stanna19 2013 jan. 03. - 14:58:46 Előzmény benkewood
Szerintem ettõl még ne hagyd ki a filmet, mert nagyon jó, és szerintem az említett spoiler -bár lényegesnek hangzik- nem fontos. Komolyan el kellett gondolkodnom rajta hogy tényleg megtörtént-e és hogy hogyan. Szóval szerintem ez nem egy lényeges eseménye a filmnek, plusz elég várható hogy ez lesz.
benkewood 2012 okt. 20. - 21:38:44 Előzmény Képkockaördög
Elnézést kérek, most látom, hogy mégis jól alkalmaztad a jelölést!! Ezek szerint a nyavalyás port.hu motorja már másképp mûködik, és mégis megjeleníti a spoiler-es tartalmakat. Régebben ez nem így mûködött... :-(((
benkewood 2012 okt. 20. - 21:35:33 Előzmény Képkockaördög
Köszi, B+, hogy lelõtted a film poénját!!!! Azt a kib***ott SPOILER jelölést nem így kell alkalmazni!!!!!! A szemem egybõl ráugrott a spoiler nyitó és záró része közti szövegre, hogy a fene essen belé. Ha helyesen használtad volna a spoiler jelölést, a szöveg nem jelent volna meg a kommentben, csak ha rákattintok!!! Mégegyszer "köszi", most miattad nem nézem meg ezt a filmet. :-(((
Ford Mustang 2011 dec. 20. - 19:07:38
Persze.
8/10
offtopic
Képkockaördög 2011 dec. 20. - 16:30:24 8/10 Előzmény richi95slipknot4ewer
Igen, sajnos. Ettõl függetlenül aki írta, valószínûleg nem látta a filmet és/vagy nem ismeri a "kretén" szó jelentését. Jó, tény, hogy nem derül ki, hogy kretén-e vagy mondjuk autista, én meg nem értek hozzá annyira, de szerintem inkább autista. Mondjuk aki ezt írta, az eredeti leírást elolvashatta volna, nem lett volna nehéz azt lefordítani. Meg szerintem nem is bízták rá a gyereket, de hát mindegy... félrevezetõ a leírás, na.
8/10
Képkockaördög 2011 dec. 20. - 16:24:55 8/10 Előzmény Ford Mustang
Szerintem abszolút hiteles. Csak rá kell nézni Goslingra. Az öcsém meg a bátyám sem néztek ki fiatalabbnak 16 évesen. Gosling zseniális színész, és nagyon jó a haja meg a ruhái meg minden, úgyhogy teljesen hiteles 16 évesnek, valószínûleg nem véletlen, hogy õt választották a szerepre. (Te láttad egyébként a filmet?)
8/10
Képkockaördög 2011 dec. 20. - 16:23:04 8/10 Előzmény Temptress
Arizonában játszódik alapvetõen, de Leland repül New Yorkba, Pearl pedig Los Angelesbe.
richi95slipknot4ewer 2011 dec. 19. - 14:40:22
Más filmfórumokban is ugyan ez a filmleírás van!!!
Ford Mustang 2011 dec. 19. - 03:09:43
Egyébként hiteltelen a film, 16 éves gyereket egy 22 évessel akartak "eljátszatni", nem túl elõnyös taktika.
Ford Mustang 2011 dec. 19. - 03:03:31
Valószínûleg Californiában valahol, vagy Floridában.
Temptress 2011 dec. 19. - 02:01:34
Tudja valaki hol játszódik a film? Tetszik ez a kertvárosi pálmafás környezet:)
Tetszett a film amúgy:)
8/10
Képkockaördög 2011 dec. 19. - 01:46:38 8/10
Könnyen elképzelhetõ :D
Viszont megnéztem a szinkronos verziót most, hát valami katasztrófa... annyira élvezhetetlen volt, hogy azt el sem tudom mondani... Ryan Gosling szinkronhangja is úgy beszélt, mintha valami kattant IQ-negatív srác lett volna, pedig pont, hogy nem errõl van szó, szeretem a magyar szinkront XD
8/10
Képkockaördög 2011 nov. 01. - 00:35:05 8/10
Kezdjük ott, hogy "Kedves Port.hu..." nem tudom, ki írja a filmek leírását, de ez azért elég durva: "A történet egy 16 éves fiúról, Lelandról szól, akit õrizetbe vesznek a gondjaira bízott retardált gyerek meggyilkolásáért. Leland a fiatalkorúak intézetébe kerül, ahol egyedül a pszicháter, Pearl elõtt nyílik meg." És nem azért, mert "Lelandrõl" és nem "Lelandról", hanem, mert egyrészt mi az, hogy "retardált gyerek"? Leírunk ilyet egy komoly film esetében? Talán inkább "értelmi fogyatékos kisfiú" vagy valami ilyesmi PC-bb kifejezést kellett volna talán.. nem? És nem volt a gondjaira bízva. És Pearl távolról sem pszichiáter, csak egy egyszerû tanár, az egyetlen, aki foglalkozik ezzel a fiúval, de attól még nem lesz valaki pszichiáter.

A magyar cím pedig tényleg lehetett volna más, mert ez mindenre vonatkozik, csak a film lényegére nem és az eredeti cím lényegére nem. Az eredeti cím egyébként nagyon találó.

Magáról a filmrõl: messze nem tökéletes, sok benne az üresjárat, lassú, és egyes jelenetekre sokkal nagyobb figyelmet kellett volna fordítani.

***SPOILER***
Gondolok itt elsõsorban Leland halálára.
***SPOILER VÉGE***

Kellett volna ide egy Into the Wild-féle Sean Penn, aki rendesen megrendezi ezt a filmet. Nem bántom persze a rendezõt, hiszen ez csak a második filmje, és a forgatókönyvet is õ írta, amire azért (a technikai dolgokat leszámítva) túl sok panasz nem lehet. Sajnálom, hogy nem lett olyan jó, amilyet a mondanivalója, a történet, a fõhõs megérdemelt volna. Nagyon hiányoltam a szép színeket, hiányzott innen egy nagyon profi operatõr és egy tehetséges vágó. Többször éreztem azt, hogy Gosling arcát akarom látni, nem azét, akihez beszél, mert nem az volt éppen érdekes, akihez beszélt, hanem õ. Rá egyszerûen nincsenek is szavak :) A karakter kicsit emlékeztet a két évvel késõbbire (Stay - Henry Letham), de Leland nem szuicid hajlamú és nem is pszichopata, ennek ellenére úgy tûnik, mintha lenne valami kattantsága. Közben kiderül, hogy miért olyan, mintha nem lenne normális, és nagyon szépen ki van találva, hogy mikor mit tudjunk meg róla. Eleinte talán ijesztõ, de végeredményben szerintem egy borzasztóan szerethetõ karakter. Persze lehet õt utálni azért, amit elkövetett, de meg is lehet érteni, hogy miért tette.
Nagyon sok a szereplõ, a legtöbb karakter ezért nincs is nagyon kidolgozva, sõt.. ezért úgy érezhetjük, hogy túl sok problémát sûrítettek ebbe az alig több, mint másfél órába, és hogy majdnem minden probléma megmaradt a vázlat szintjén - hogy végig csak a felszínt kapargatjuk. Néztem volna két-kétésfél órán keresztül is, ha megcsinálták volna úgy, hogy tökéletes legyen.

Az ötlet, a fõhõs, a szájába adott szöveg és Ryan Gosling játéka hibátlan, és ajánlom mindenkinek, aki szemet tud hunyni a film tökéletlenségei felett, akinek van szíve, aki nyitott egy kis filozofálásra és arra, hogy boldogabb életet éljen, mint amilyet él.
Összes hozzászólás