A gamma-sugarak hatása a százszorszépekre

Bakancslistához adom
The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds
amerikai filmdráma, 100 perc, 1972

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Döbbenetessé a színészi alakítások teszik Newman második rendezését. Beatrice, a negyvenes éveiben járó háziasszony a férje halála után egyedül neveli két lányát egy amerikai külvárosban. Naphosszat apróhirdetéseket olvas, melyek kapcsán különböző álmokat sző. Mindent és mindenkit leszól maga körül, zsidózik, zsörtölődik állandóan, és egy álomvilágot épít fel magának a gyerekkoráról. Nagyobbik lánya, az epilepsziás Ruth egy iskolai színielőadás háziasszony szerepében anyját gúnyolja ki, ugyanakkor Ruth kitűnően érzékelteti, miként jelennek meg a lányon anyja viselkedésformái. Ruth húga, Matilda (akit egyébként Newman lánya játszik) a biológia szerelmese: gamma-sugárral kezelt virágmagokat nevel.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
plinka 2014 márc. 13. - 11:49:29
Kicsi gyerekként láttam. Teljesen lenyûgözött. Már a címe is. Azt mondjuk, nem tudtam, hogy mi lehet az a gamma-sugár. :-) Angolul meg lehet nézni online.
uzi9mm 2014 febr. 23. - 18:19:39
kb. 20éve volt a tv-ben volt hozzá szinkron
ad mala 2012 márc. 16. - 20:17:22
Erõs film, a rendezés méltó Newman színészi hírnevéhez. Életbölcsesség szép alakításokkal tálalva, még Bergmannak is bejönne...:)
KópéKapitány 2010 júl. 08. - 22:10:32 Előzmény Gertev
szia!

Nagyon érdekelne a film és nagyon örülnék, ha tudnál segíteni. Anyukám 3-4 éve szeretné megszerezni és meg akarom lepni vele:)

Köszi elõre is!
Livender 2009 márc. 09. - 12:54:10 Előzmény Gertev
Szia! Engem is érdekelne a film! Tudunk "üzérkedni"? :)
ebob 2009 márc. 07. - 19:15:21 Előzmény Gertev
HÚÚÚ, ÚGY IS NAGYON JÓ LENNE...
és szerinted hogyan tudnék hozzájutni??? Mármint el tudod küldeni valahogy???
vagy nincs digitalizálva?mert ez egy nagyon régi film és gondolom videó kazettán van meg...
10/10
offtopic
Gertev 2009 febr. 01. - 21:36:50 10/10 Előzmény ebob
Hello!

Angolul megvan a film.
ebob 2008 nov. 04. - 20:09:16
én is hallottam, hogy milyen jó ez a film, és szeretném ezt adni az édesanyámnak szülinapjára(dec.21), mert mindig errõl a filmrõl áradozik csak nem tudom honnan tudnám megszerezni.
Szóval ha tudtok segíteni akkor nagyon hálás lennék.
Ha látjátok videó tékában vagy azt internetrõl letölthetõ, vagy ha esetleg meg van nektek az nagyon jó lenne.
az e-mail:beresbobe@freemail.hu
elõre is köszönöm ha tudtok segíteni.
10/10
ELog 2008 jún. 28. - 15:02:28 10/10
Moziban láttam még annakidején, legalább 5-6-szor. Nagy kedvencem, egy top 10-ben biztos benne lenne. Igen, tudom, hogy J. Woodward a felesége. Azt viszont csak most tudtam meg, hogy a Mathildát játszó Nell Potts pedig a lánya.
Ugek 2008 jún. 28. - 13:27:52
Csúcs a film! Mivel nem "Közönség film", így örülök, hogy megérintett! Egyébként a nõi fõszereplõ hites, imádott felesége évtizedek óta Paul Newmannak!
10/10
ELog 2008 jún. 28. - 13:18:45 10/10
Beatrice-rõl már tudjuk, hogy egy az életébe belefáradt ember, aki semmiféle kiutat nem látva helyzetébõl, álomvilágba merül. Különösen érzékeny részeit jelentik azonban a filmnek azok a részletek, amik lányaihoz való viszonyát mutatják be. Ruth, aki bár tiltakozik anyja személyiségjegyei ellen, kigúnyolja, köznevetség tárgyává teszi azokat, lényegileg mégis olyan, mint Beatrice. Nagyjából ugyanaz az életút is prognosztizálható számára, ha betegsége hagyja idáig eljutni. Beatrice, aki megérzi lányában az azonosságot, õt tekinti Mathilda számára követendõ példának. De Mathilda velük ellentétben még hisz egy szebb jövõben és ennek is szenteli minden percét. Sugárkezelt növényi magvakkal kísérletezik, ...

*** SPOILER ***


... és minden vágya, hogy anyja lássa az iskolai szereplését, amikor beszámol megfigyeléseirõl. Anyja azonban lekési az elõadást, amelyre egy frappánsnak vélt mondattal készült. Alkohol hatása alatt esik be már az üres terembe, ahol Mathilda még pakolja el a bemutató kellékeit. De ki kell mondania az agyonmunkált mondatot: "Csordultig van a szívem..." Itt, így, az üres terem süket csendjében viszont már falsul, ostobán visszhangzanak a beleordított szavak. És semmi másra nem alkalmasak mint, hogy visszájára forduljanak, rádöbbentve, mekkorát vétett kissebbik lánya ellen, amikor nem állt mellette, nem támoghatta, sõt, el akarta nyomni ambícióit, és talán egy kicsit arra is, kivé vált Õ.

A cím itt is szimbolikus. A százszorszép Mathilda, a gammasugár pedig azoknak a hatásoknak az összessége, aminek ki van téve. A kérdés itt is az, mi lesz a kölcsönhatás eredménye.

*** SPOILER VÉGE ***