A gyanú árnyékában

Bakancslistához adom
Shadow of a Doubt
amerikai thriller, 106 perc, 1943

Értékelés:

42 szavazatból
Szerinted?

A Newton-család a feleség öccsét várja. Kedvesen fogadják a férfit, aki úgy tűnik, nagyon gazdag. Ám röviddel érkezése után felbukkan még két idegen, akikről a nagyobbik lány megtudja, hogy detektívek, és hogy Charles bácsit gyilkossággal gyanúsítják. A fiatal detektív felkelti a lányban a gyanút, csakhogy Charles bácsi sem nézi tétlenül, miként szorul körülötte a hurok...
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

ifjú Charlie Newton
Charlie Oakley
Jack Graham nyomozó
Joseph Newton
Herbie Hawkins

Hozzászólások

Szerinted?
gregga 2017 febr. 21. - 01:18:11
A mesternek ez az átlagosnál is jóval bárgyúbb filmje. Elég viccesen indul, hogy 2 perc heverészés után felkel a fõszereplõ, és ezzel együtt felharsan a világ legbaljósabb zenéje. :) Aztán szerencsére végigkíséri a derû a filmet: tudós kislány, a legergonómiátlanabb telefon, telegráf-telepátia, a "gyilkos" páros, banki és egyéb tréfák, gyalogkakukk- és dögölj-meg-kedvesem-szerû gyilkossági kísérletek, stb.
Jeán Bálzsám 2017 febr. 21. - 00:23:12
észveszejtõ futamokat játszik a zongora,sikolt,visít a hegedû,tipikus Hitchcock féle kihegyezése a szüszpansznak az aláfestõ zenékkel,markomban összeroppan a tojás,széttörik a boros pohár,megtelik a liberóm,Istenkém annyira érti a Mester,hogy menten elájulok. napjainkban mi a francért nem tudnak ilyeneket,he?
csabaga 2014 aug. 10. - 18:23:11
Érdekes kérdés,ki mit tenne,ha megtudná,a nagybátyja gyilkos és nyomában vannak a rendõrök?
feketevipera 2014 aug. 09. - 22:59:17 Előzmény csabaga
Végül is talán pont az lett volna az egyik feszültségforrás a filmben, hogy a lány - aki a rajongásig szerette a nagybátyját - hogyan õrlõdik a nehéz helyzetben, mit tesz, amikor a férfira vetül a gyilkosság gyanúja, de eléggé hervasztóan oldották meg a helyzeteket. Lehet, hogy mentenie kellett volna Charlie bácsit, de talán pont az a lényeg, hogy felülkerekedik benne a "tisztesség", és a végére akar járni az ügynek, részben ezért is szövetkezik a rendõrrel. Egyébként meg valamilyen szinten mentette is a nagybátyját, hiszen (ha jól emlékszem) nem beszélt a rendõröknek pl. a monogramos gyûrûrõl, vagy arról, ahogyan Charlie bácsi egyszer kifakadt a "meggyilkolásra érett" nõkkel kapcsolatban.
8/10
breeder 2014 aug. 05. - 19:01:03 8/10
Szerintem a 6.5/10 vagy 7/10 egy teljesen reális átlag erre a filmre!
Nálam egyébként nagyjából úgy jön ki a 8/10, hogy:

a történet 10/10,
a rendezés 5/10,
a színészi játék 7/10!

Na most ez olyan 7 és 8 pont közötti átlagra jönne ki, de mivel nagyon kedvelem Hitchcock filmjeit, és "A gyanú árnyékában"-nak történetét is nagyon emlékezetesnek tartom, ezért bátorkodtam 8/10-et adni!

Egyébként én ezen film megnézése után jó egy évig nem is szavaztam erre a filmre, itt a porton, mert kivi voltam, hogy a rendkívül gyenge rendezés ellenére mi marad meg bennem ebbõl a filmbõl. Viszont, szerencsére úgy egy év után is fel tudtam magamban eleveníteni a jeleneteket, amit sok más film esetében sajnos nem igen tudok elmondani.

--SPOILER--

Nekem a vonatos jelenet nagyon tetszett!
Végig azt hittem, hogy a pali fogja a nõt kihajítani a vonatajtón, és nem fordítva.
Úgyhogy amikor megláttam Cotten-t kiesni, akkor felállva tapsoltam! :D
csabaga 2014 aug. 05. - 16:20:57
Gondolom a lány neve:Charlotte.:)

Egy rendes unokahúg mentené a nagybácsit és nem a rendõrrel szûrné össze a levet.Engem ez zavart.
Tényleg nem valami izgalmas és én is túlértékeltnek érzem,bár nem tudom beleélni magam a 40-es évekbe,amikor készült és siker volt.
feketevipera 2014 aug. 04. - 20:14:19
Az egyik legunalmasabb, leggyengébb film (és Hitchcock-film), amit valaha is láttam. Izgalom gyakorlatilag alig akad benne, ami van, az is mesterkélt, a figurák többségre irritálóan egysíkú - és együgyû. Az alapötlet valószínûleg az volt, hogy rájátszanak "Charlie bácsi" kétarcúságára, a körülötte uralkodó bizonytalanságra (ki lehetett volna hegyezni a sztorit arra is, hogy "Charlie bácsi" ellen gyakorlatilag csak közvetett bizonyítékok vannak), de ez sajna harmatgyengére sikerült. Talán izgalmasabb lett volna, ha mondjuk több családtagban is felébredt volna a gyanú, ez így nagyon vékony szálacska volt, hogy csak a nagylány kezd nyomozgatni. Amúgy meg jobban kihasználhatták volna pl. azt is, hogy a lány Charlie - idióta dolog ez, hogy egy lányt Charlie-nak neveznek, de mindegy - mekkora lélektani fordulatot kell hogy átéljen a történet során, azért véleményem szerint ez sem volt annyira jól kidolgozva. Valami hiányzott ebbõl a filmbõl, hogy igazán ütõs legyen, a befejezés is üvöltõen béna. Érdekes, hogy itt most 7,2-en áll a film értékelése, az Imdb-n 8-on. Nekem egyszer is elég volt, nem kötött le annyira, hogy többször is meg akarjam nézni. Szerintem többé-kevésbé tisztes iparosmunka, nem helyezném a klasszikusok közé, de kuriózumként egyszer megnézhetõ.
olahmiki1959 2014 júl. 28. - 06:21:25
Sokkal többet vártam a filmtõl.
Azt hiszem, ez az elsõ olyan munkája Hitchcocknak, ami nem igazán tetszett.
3/10
pamparam 2014 júl. 27. - 23:21:03 3/10
Ha tudom, hogy csak idõpazarlás lesz, nem nézem meg. Reklám nélkül 2 órás, másfél óráig semmi nem történik, csak a bárgyú szövegelés, bájcsevej és vihogás folyamatosan és irritálóan, és a végén is az a "hatalmas" csattanó, áááá, nagyon béna, ettõl ezerszer izgalmasabb, maradandóbb filmek vannak...
8/10
breeder 2014 máj. 29. - 00:46:38 8/10
Szerencsére több nagy hitchkock filmet láttam már, és nagyon szeretem Hitchkock bácsi rendezéseit, de ennek a filmnek az eleje valahogy nagyon döcögõsen indul, ami nem is lenne baj, hiszen egy filmtõl nem azt kell várni, hogy már rögtön az elején minden kiderüljön, és hogy mindent értsünk, de úgy gondolom a nézhetõségen sokat javít ha kicsit több az izgalom. Nos, A gyanú árnyékában címû film elsõ felében inkább csak sejtelmességet lehet érezni, mely számomra némi kételyt okozott, és emiatt nem nagyon értettem elõször, hogy mitõl olyan nagy klasszikus. Aztán valami csoda történt, mert kezdtek felgyorsulni az események, és egyre csak fokozódott a feszültség, ami mondanom sem kell, egybõl odatapasztott a képernyõhöz. Innentõl már csak a szó szerinti körömrágás maradt, és az izgalom, hogy vajon mi lesz a történet vége. Szóval megtudom érteni azokat, akik ezért a thrillerért rajonganak, és a kedvencük, mert valóban egy igazi, emlékezetes mestermû. Én viszont csak 8/10-et adok rá, mert ennél sokkal jobb thrillereket is láttam már.

8/10
1aniko 2012 júl. 09. - 20:41:29
Imádom!! 10/10-es!!
The Man Who Laughs 2011 júl. 07. - 22:49:29
A rendezõ legnagyobb klasszikusai között számon tartott film (sõt magának Hitchcocknak is a személyes kedvence), számomra azonban egy kicsit csalódás volt. Egyáltalán nem rossz film félre értés ne essék és élveztem is, de voltak benne sajnos olyan momentumok amik rontottak az összképbõl. A színészi gárdára mindenesetre nem lehet panasz Joseph Cotten emlékezetes sorozat gyilkos és Teresa Wright is jó, mint bájos ámde gyanakvó naiva. A forgató könyv is jól megírt munka. Azonban kissé zavaró volt, hogy habár unokabácsi-unokahúg kapcsolatban álltak még is (különösen Wright kisasszony) játéka alapján néha olyan volt mint, ha szerelmesek lennének. Sajnos (lehet hogy az én hibám) a film elsõ felében csak pár jelenetben tapasztalható igazi izgalom (lehet hogy ez az én hibám), de nem éreztem azt . Szerencsére a film második fele viszont már tényleg baromi izgalmas lett (az elejét sem untam, de a film közepi felfedezéstõl tényleg csontig hatoló izgalomról van szó). Illetve két dramaturgiai húzást nem sikerült olyan jól megoldani. Az elsõ az újság elrejtése (ami ugyan izgalmas, feszült jeleneteket eredményezett mivel a cikkben nem írtak semmi fontosat, kvázi saját maga kelt gyanút az oldal kitépésével - mondjuk ez betudható a pániknak). Illetve az a jelenet nem tetszett amikor a csaj leleplezi a rendõr kilétét (a felismerés túl légbõl kapottnak tûnt)

Amúgy ezen apróságok mellett is tetszett mert amikor izgalmas akkor nagyon az. Illetve a zene meg a rendezés is jó.


A megegyezõ pontozás ellenére a hasonló témájú (a gyilkos egy mit sem sejtõ társaságba kerül, de egy ember gyanút fog) Kötél jobban tetszett.
99x 2010 júl. 12. - 22:42:09
Mint minden Hitchcock filmben, itt is érezhetõ volt az a feszültség, hogy mikor történik már valami. Nekem tetszett.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu